Σύγχρονα κεραμίδια: πώς να επιλέξετε την επιλογή σας;

Τα κεραμίδια ως υλικά στεγών είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Ο πυρωμένος άργιλος, από τον οποίο παράγεται, διαθέτει όλες τις ιδιότητες που είναι απαραίτητες για μια οροφή, εκτός από την αντίσταση στην κρούση. Επί του παρόντος, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα ανάγλυφα πήλινα κεραμίδια από σύγχρονα υλικά - ασφαλτικά (μαλακά), σύνθετα και μεταλλικά πλακίδια. Οι σύγχρονοι τύποι πλακιδίων είναι ισχυροί, ανθεκτικοί και διαθέτουν τις απαραίτητες ιδιότητες όπως η ευκαμψία και η ελαφρότητα. Κερδίζουν επίσης αξία. Οι κατασκευαστές προσθέτουν επίσης σε αυτά ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων και σχημάτων, καθιστώντας αυτό το προϊόν απαραίτητο στην αγορά υλικών στέγης. Αν είστε ελκυσμένοι σε αυτούς τους τύπους στέγης, θα πρέπει να μάθετε περισσότερα για αυτά.

Βότσαλα

Πλακάκια τσιμέντου και άμμου

Πλακάκια από αργίλιο

Τα φρυγμένα κεραμίδια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως. Η οροφή που καλύπτεται με αυτό έχει όλες τις απαραίτητες ιδιότητες:

 • δύναμη;
 • αντοχή;
 • ανθεκτικό στο νερό
 • αντοχή στον παγετό.
 • βιολογική αντίσταση.
 • φιλική προς το περιβάλλον.

Η οροφή των κεραμιδιών δεν απαιτεί πρόσθετο κόστος λειτουργίας (βαφή), σιωπηλό κατά τη βροχή, πυράντοχη. Μεταξύ των ελλείψεων μπορεί να παρατηρηθεί ένα μεγάλο βάρος, που απαιτεί την ενίσχυση της δομής οροφής και μια σχετικά υψηλή τιμή.

Η Ρωσία έχει ένα εθνικό πρότυπο για την παραγωγή κεραμικών πλακιδίων. Κατά την αγορά, βεβαιωθείτε ότι το επιλεγμένο προϊόν πληροί αυτό το πρότυπο.

Τα κεραμίδια είναι διαθέσιμα σε όλα τα τυποποιημένα μεγέθη και τύπους, τα οποία σας επιτρέπουν να καλύψετε οποιαδήποτε σγουρή στέγη ή αέτωμα, κλείστε αξιόπιστα την κορυφογραμμή, καλύψτε ένα μέρος γύρω από τους σωλήνες και εξαερώστε.

Κεραμικό πλακίδιο

Σύνθετο κεραμίδι

Βότσαλα

Σύνθεση ασφαλτικών πλακιδίων

Ασφαλτικό πλακίδιο είναι ένας τύπος μαλακής οροφής. Είναι κατασκευασμένο από υαλοβάμβακα, άσφαλτο και κόκκους - βασάλτη ή σκόνη σχιστόλιθου.

 • Το υαλοβάμβακα (υαλοβάμβακας) είναι ύφασμα υφασμένο από υαλοπίνακες και πιληματοποιημένο όπως πιλήματα, το οποίο του δίνει δύναμη. Αυτό το εύκαμπτο και ελαφρύ υλικό χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή.
 • Για τα εύκαμπτα πλακάκια χρησιμοποιήστε τροποποιημένη πίσσα, εμπλουτισμένη με οξυγόνο ή τροποποιημένο με SBS. Ο τελευταίος αυτός τύπος ονομάζεται "καουτσούκ πίσσα". Η παραγωγή του βασίζεται σε πρόσθετα πολυμερών, συνήθως τεχνητού καουτσούκ. Δίνει στα ασφαλτικά πλακάκια τις ιδιότητες αντοχής στον παγετό, την ελαστικότητα, την αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία και αυξάνει τη διάρκεια ζωής.
 • Το κοκκώδες υλικό στο πλακίδιο προστατεύει τη βάση από πίσσα από τις καιρικές συνθήκες, εμποδίζει την τήξη του κάτω από τον ήλιο, τις ζημιές από το χαλάζι, δίνει δύναμη και ενισχύει τη διακοσμητικότητα λόγω της μεγάλης ποικιλίας χρωμάτων. Ως κοκκώδες υλικό, χρησιμοποιούνται σχιστόλιθος ή τσιπς βασάλτου διαφορετικών κλασμάτων. Το κοκκώδες σχιστόλιθο θρυμματίζεται περισσότερο από τον βασάλτη.

Τεχνολογία για την παραγωγή ασφαλτικών πλακιδίων

Η παραγωγή του έρπητα ζωστήρα είναι μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων. Αρχίζει με το ξετύλιγμα των υαλοβάμβακα, το οποίο παράγεται σε κυλίνδρους. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι ακόλουθες λειτουργίες:

 1. υαλοβάμβακα εμποτισμός με πίσσα;
 2. τροποποιημένο πρόσθετο ασφάλτου ·
 3. επιφανειακή ενίσχυση με ειδικές ταινίες.
 4. εφαρμογή κόκκων στην μπροστινή πλευρά.
 5. ξήρανση και κοπή του έτοιμου υλικού.

Τέλος, τα πλακίδια συσκευάζονται για περαιτέρω μεταφορά.

Εγκατάσταση ασφαλτικών πλακιδίων

Υπάρχουν δύο τρόποι κάλυψης της οροφής με αυτόν τον τύπο εύκαμπτης οροφής. Ένα κεραμίδι μίας στρώσης τοποθετείται σε οποιαδήποτε κατεύθυνση - από κάτω προς τα πάνω και αντίστροφα. Το δύο στρώμα τοποθετείται μόνο από κάτω προς τα πάνω - από το γείσο μέχρι την κορυφογραμμή. Αρχικά, εγκαθίσταται η αρχική σειρά εκκίνησης, τοποθετούνται τα συνηθισμένα πλακάκια, κατόπιν εγκαθίστανται οι εσωτερικές αρθρώσεις και ολοκληρώνεται η εγκατάσταση των παγοπέδιλων.

Ευέλικτο πλακίδιο

Γυαλιστερό κεραμίδι

Στη σειρά εκκίνησης τοποθετούνται κεραμίδια - έχει ευθύγραμμο σχήμα χωρίς προεξοχές. Αντί του γείσου στη σειρά εκκίνησης, μπορείτε να τοποθετήσετε και τα συνηθισμένα πλακάκια. Σε αυτή την περίπτωση, τα πέταλα από τα άκρα τους κόβονται με ένα μαχαίρι στέγης.

Τα αυτοκόλλητα πλακάκια είναι εύχρηστα. Πριν την τοποθέτηση, αφαιρέστε το προστατευτικό φιλμ από αυτό.

Η εγκατάσταση των συνηθισμένων πλακιδίων αρχίζει κάτω από το κέντρο της ράμπας. Η πρώτη σειρά είναι τοποθετημένη σχεδόν στο γείσο, 1 cm μετατοπίζοντας το. Οι επάνω σειρές τοποθετούνται με μια στροφή, κλείνοντας τις αρθρώσεις της προηγούμενης σειράς. Στα άκρα της οροφής κοντά στα φράγματα, τα αιχμηρά άκρα των πλακιδίων κόβονται κατά μήκος της άκρης με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια, η ένωση της άκρης του κεραμιδιού και του μεταλλικού σταγονόμετρου είναι κολλημένη με μαστίχα ασφάλτου.

Εάν η οροφή έχει εσωτερικές γωνίες - endovye - η εγκατάσταση είναι κάπως περίπλοκη. Κατ 'αρχάς, ένα ειδικό χαλί επένδυσης τοποθετείται στη διασταύρωση των πλαγιών. Στη συνέχεια τοποθετούνται τοποθετημένοι κάτοχοι για υδρορροές και σταγονόμετρα. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα στρώμα από χαλί χαλί και ήδη πάνω του είναι τοποθετημένο ένα κεραμίδι.

Στην κορυφή της οροφής πηγαίνει το ίδιο κεραμίδι μαρκίζες. Ονομάζεται μαρκίζες. Κάθε κεραμίδι κάμπτεται στο μισό και τοποθετείται με μια κάμψη στην κορυφογραμμή. Η επικάλυψη καθορίζεται από το επίπεδο της αυτοκόλλητης βάσης. Για την τοποθέτηση πλακιδίων χρησιμοποιήστε ειδικά καρφιά στέγης.

Πλακάκια από αργίλιο

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ασφαλτικών πλακιδίων

Τα μαλακά πλακάκια έχουν πολλά πλεονεκτήματα που το διακρίνουν από άλλα υλικά στέγης:

 • την ικανότητα να παρέχει υψηλής ποιότητας αδιάβροχη επίστρωση στην οροφή οποιασδήποτε διαμόρφωσης.
 • απλότητα εγκατάστασης και μικρή ποσότητα αποβλήτων.
 • σιωπηλή κατά τη διάρκεια της βροχής?
 • ανθεκτικότητα
 • ελαφρύ βάρος και διαστάσεις.

Κατά την τοποθέτηση μιας οροφής κάτω από ένα εύκαμπτο πλακίδιο, απαιτείται ένα συνεχές υπόστρωμα με υγρά απόδειξη - κόντρα πλακέ ή OSB. Αυτό αυξάνει σημαντικά το κόστος και είναι το κύριο μειονέκτημα του.

Τύποι ασφαλτικών πλακιδίων

Ασφαλτικά πλακίδια παράγονται με διάφορα σχήματα πετάλων, τα οποία σας επιτρέπουν να αποκτήσετε αποκλίσεις στο σχέδιο της επιφάνειας. Οι ποικιλίες έλαβαν γρήγορα ονόματα που χαρακτηρίζουν με ακρίβεια την εμφάνισή τους:

 • οβάλ?
 • ρόμβος, εξάγωνο.
 • τούβλο?
 • ορθογώνιο
 • ουρά του κάστορα.
 • βότσαλα?
 • δράκο δράκων.

Ουσιαστικό στέγης στέγης

Πλακάκια στέγης

Για τις σειρές γείσων και κορυφογραμμών, παίρνουν συνήθως ένα ορθογώνιο κεραμίδι. Σε μια οροφή, μπορείτε να συνδυάσετε κεραμίδια διαφορετικών χρωμάτων, δημιουργώντας ένα μοναδικό σχέδιο.

Μεταλλικό πλακίδιο

Αυτό το φύλλο υλικού στέγης δεν έχει τίποτα κοινό, εκτός από την εμφάνιση, με πραγματικό πλακάκι. Πρόκειται για γαλβανισμένο φύλλο χάλυβα, αλουμινίου ή χαλκού, επικαλυμμένο με προστατευτικό στρώμα πολυμερών. Τα φύλλα πιέζονται με κρύα πίεση, έτσι ώστε η επιφάνεια να μοιάζει με κεραμίδι. Το μεταλλικό πλακίδιο είναι δημοφιλές - είναι φθηνό, εύκολο στην τοποθέτηση, διαρκεί και φαίνεται υπέροχο.

Ένα από τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα του υλικού είναι η ελαφρότητα του. Ένα τετραγωνικό μέτρο ζυγίζει περίπου 5 κιλά, το οποίο είναι πολύ λιγότερο από κεραμικά πλακίδια ή σχιστόλιθο.

Το χαμηλό βάρος καθιστά δυνατή τη μείωση του κόστους κατασκευής δοκών του σπιτιού, αφού η εγκατάσταση δεν απαιτεί ενισχυμένο σύστημα για φυσικά πλακάκια ή συνεχή επίστρωση ασφάλτου.

Η ποιότητα του μεταλλικού πλακιδίου εξαρτάται από τον χάλυβα, ο οποίος πρέπει να περιέχει τα απαραίτητα πρόσθετα κράματος, καθώς και την κατηγορία και τον τύπο της προστατευτικής επικάλυψης.Το μεταλλικό κεραμίδι από χαλκό και κράματα αλουμινίου είναι κατώτερο από το χάλυβα σε ισχύ, αλλά το ξεπερνά σε αντοχή στη διάβρωση.

Πλακάκι πίνακα

Πλακάκι στέγης ρομπότ

Πράσινα κεραμίδια

Σύνθετο κεραμίδι

Σε αντίθεση με τα μεταλλικά πλακίδια, αυτός ο τύπος εύκαμπτης οροφής καλύπτεται με πρόσθετα προστατευτικά στρώματα. Το σύνθετο υλικό βασίζεται σε ένα φύλλο χάλυβα πάχους 0,4 έως 0,6 mm. Και στις δύο πλευρές καλύπτεται με κράμα αλουμινίου-ψευδαργύρου. Αυτή η στρώση προστατεύει τον χάλυβα από τη διάβρωση. Το κράμα είναι επικαλυμμένο με ακρυλικό αστάρι για να αυξήσει την πρόσφυση με την επόμενη στρώση - μια προστατευτική ακρυλική σύνθεση. Το κοκκώδες υλικό εφαρμόζεται σε αυτό - ένα ψίχουλο από φυσική πέτρα και όλα τα διαφανή ακρυλικά γάνωμα το συμπληρώνει. Οι τελευταίες τρεις στρώσεις εφαρμόζονται μόνο στο εξωτερικό μέρος του φύλλου.

Η κοκκοποίηση δίνει στο σύνθετο υλικό την εμφάνιση ενός φυσικού πλακιδίου και μειώνει σημαντικά το επίπεδο θορύβου από την κατακρήμνιση. Το Glaze είναι ένα καθολικό προστατευτικό υλικό που προστατεύει από σχεδόν κάθε κρούση.

Σύνθετα κεραμίδια έχουν χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον 50 χρόνια και ζυγίζουν λίγο περισσότερο από τα μεταλλικά πλακίδια - περίπου 6,5 kg ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυτή η επίστρωση είναι πυρίμαχη, ανθεκτική στις ακραίες θερμοκρασίες και δεν φοβάται την υπεριώδη ακτινοβολία. Η ποικιλία χρωμάτων σας επιτρέπει να επιλέξετε μια επίστρωση για κάθε γούστο.

Κόκκινο κεραμίδι

Πλακάκια στέγης

Πώς να επιλέξετε ένα σύνθετο πλακάκι;

Όταν επιλέγετε ένα σύνθετο πλακίδιο, θα πρέπει να προσέξετε το υλικό του κόκκου. Η καλύτερη ποιότητα είναι ψίχουλο βασάλτη, καθώς ουσιαστικά δεν καταρρέει. Οι αδίστακτοι κατασκευαστές μπορούν να το αντικαταστήσουν με έγχρωμη άμμο, η οποία καίγεται γρήγορα στον ήλιο και καταρρέει.

Κατά την αγορά σύνθετων πλακιδίων, δώστε προσοχή στον κατασκευαστή και στην εγγύηση του πωλητή.

Μια σύνθετη επίστρωση υψηλής ποιότητας θα πρέπει να περιέχει ομοιόμορφη συνεχή στιβάδα αλουμίνας-ψευδαργύρου. Εάν στην πίσω πλευρά το στρώμα είναι ελλιπές ή απουσιάζει, ο χάλυβας θα αρχίσει να σκουριάζει γρήγορα. Το εξωτερικό στρώμα ακρυλικού λούστρου θα πρέπει να καλύπτει πλήρως το φύλλο - προστατεύει από την καύση και την εμφάνιση βρύων στην επιφάνεια.

Τέλος, ένα ποιοτικό προϊόν πρέπει να διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Μεταλλικό πλακίδιο

Μαλακό πλακίδιο

Εγκατάσταση σύνθετων πλακιδίων

Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση, βεβαιωθείτε ότι:

 • Η κλίση της οροφής έχει γωνία κλίσης τουλάχιστον 15-18 μοίρες. Διαφορετικά, λοξά ρεύματα βροχής μπορεί να πέσουν κάτω από την οροφή.
 • Τα ράφια είναι σταθερά στερεωμένα στους τοίχους, αλλά έχουν τον απαραίτητο βαθμό ελευθερίας να αντισταθμίζουν τις εποχιακές διακυμάνσεις στο μέγεθος του ξύλου.
 • Το υλικό που αγοράστηκε είναι αρκετό για να μεταφέρει την οροφή έξω από τον τοίχο κατά 0,5-1,8 μέτρα.

Εάν η οροφή έχει μια ελάχιστη γωνία κλίσης, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε ένα επιπλέον στρώμα στεγανοποίησης.

Ελέγξτε με τον πωλητή τις απαραίτητες παραμέτρους του πλέγματος για το επιλεγμένο υλικό.

Η εγκατάσταση αυτού του τύπου εύκαμπτου πλακιδίου αρχίζει με τη στερέωση της σανίδας. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια βιδών με αυτοεξόλληση ή με πνευματικό όπλο, τα σύνθετα φύλλα είναι σταθερά, ξεκινώντας από την πλευρά του γείσου. Για την εργασία, είναι καλύτερο να παραλάβετε γαλβανισμένες βίδες με αυτοκόλλητη τοποθέτηση, ζωγραφισμένες για να ταιριάζουν με τα κεραμίδια. Για να καλύψετε την κορυφογραμμή, χρησιμοποιούνται ειδικά φύλλα που έχουν μια πτυχή στη μέση.

Η στέγη του σπιτιού, καλυμμένη με κεραμίδια, δείχνει αξιοπρεπή, εμπεριστατωμένη και ταυτόχρονα ζεστή, επομένως το υλικό αυτό έχει όλο και περισσότερους υποστηρικτές τόσο στους αυτοδίδακτους καλοκαιρινούς κατοίκους όσο και στους επαγγελματίες κατασκευαστές.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)