Ψεκάσματα εξαερισμού: πιθανοί τύποι και τα πλεονεκτήματά τους

Η έλλειψη καθαρού αέρα στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της ευημερίας των κατοίκων, καθώς σε ένα μη αεριζόμενη αίθουσα για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα και διαφόρων τοξινών που εκπέμπονται τόσο από οικιακές χημικές ουσίες όσο και από πολλά υλικά φινιρίσματος.

Όσο για την ανάγκη αερισμού του μπάνιου, η κατάσταση είναι ακόμα πιο σοβαρή. Διάφορα βακτήρια, μικρόβια και μύκητες πολλαπλασιάζονται πολύ καλά σε ένα περιβάλλον υγρού αέρα, που συσσωρεύεται σε τοίχους, στις πόρτες και στα έπιπλα, καταστρέφουν την εμφάνισή τους και καθιστούν τους ακατάλληλους και θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.

Διακοσμητική σχάρα εξαερισμού

Ξύλινη σχάρα ξύλου

Οι σχάρες αερισμού απαιτούνται επίσης σε δωμάτια όπως λουτρά και σάουνες. Ο εξαερισμός είναι επίσης πολύ σημαντικός για τις κουζίνες, τα υπόγεια, τις σοφίτες. Σήμερα μπορείτε να βρείτε ποικίλους τύπους ψησταριών εξαερισμού, σημαντικά διαφορετικά:

 • Με ραντεβού. Υπάρχουν εξωτερικές, εσωτερικές, πόρτες κ.α.
 • Με σχεδιασμό. Η σχάρα εξαερισμού μπορεί να είναι στρογγυλή, τετράγωνη, ορθογώνια, με ρολά για ρύθμιση της ποσότητας ροής αέρα ή με βαλβίδα που εμποδίζει την είσοδο αέρα στο δρόμο στο σύστημα εξαερισμού. Υπάρχουν εναέριες και ενσωματωμένες σχάρες, με και χωρίς φλάντζα, ακόμα και με ειδικά ενσωματωμένα πλέγματα που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τα έντομα να εισέρχονται στο δωμάτιο από έξω.
 • Σύμφωνα με το υλικό κατασκευής. Έχουν πωληθεί τόσο σχάρες εξαερισμού πρόσοψης όσο και σχάρες εξαερισμού για πόρτες και δομές πλέγματος συνδεδεμένες με αγωγούς αέρα, τόσο σε ξύλο όσο και πλαστικό. Υπάρχουν μεταλλικές σχάρες εξαερισμού (για παράδειγμα, οι γρίλιες αλουμινίου και γαλβανισμένου χάλυβα είναι πολύ δημοφιλείς).
 • Με χρώμα και εμφάνιση. Μεταξύ των πολλών ποικιλιών των προϊόντων που εξετάζονται σε αυτό το άρθρο, μπορεί κανείς να βρει στην πώληση πλέγματα σε άσπρο, καφέ, και άλλες αποχρώσεις, και διακοσμητικά διακοσμητικά αεριζόμενα πλέγματα.

Τα μεγέθη των πινάκων εξαερισμού, το πλάτος και το ύψος τους μπορεί επίσης να είναι διαφορετικά.

Γκριλ εξαερισμού πόρτας

Μπροστινή σχάρα εξαερισμού

Εξωτερικές σχάρες εξαερισμού

Οι πιο δημοφιλείς είναι οι ακόλουθες επιλογές:

 • Μπροστινή μάσκα εξαερισμού με τύπο κλείστρου ή περσίδων. Παρέχει εξαερισμό στον αττικό χώρο με την ικανότητα να μειώνει τη ροή του αέρα το χειμώνα. Συχνά, τέτοιες γρίλιες είναι κλειστές από έξω με καλύμματα από PVC, τα οποία επίσης ρυθμίζουν την ταχύτητα του αέρα στην περιοχή κάτω από την οροφή, αν και είναι πολύ απλού τύπου.
 • Πρόσοψη μεταλλική μάσκα εξαερισμού ή PVC. Διατίθεται σε διάφορες διαμορφώσεις και χρώματα. Είναι ορθογώνια, στρογγυλά, λευκά και καφέ. Μια τέτοια μάσκα εξαερισμού τοίχου κατασκευάζεται σε ένα ευρύ φάσμα για να εξασφαλιστεί η συμβατότητα αυτών των προϊόντων με την πρόσοψη οποιουδήποτε σπιτιού, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, πλαισιωμένης πλαισιώσεως από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) ή από συνηθισμένο ξύλινο κάλυμμα. Συχνά στις προσόψεις υπάρχει επίσης μια ρυθμιζόμενη μάσκα εξαερισμού και ένα καπάκι που κλείνει. Ταυτόχρονα, εξωτερικές μεταλλικές γρίλιες πρόσοψης (ειδικά πλέγματα εξαερισμού αλουμινίου) είναι σε μεγαλύτερη ζήτηση από ό, τι παρόμοια προϊόντα από PVC.
 • Εξωτερική μάσκα εξαερισμού εδάφους. Ο φυσικός αερισμός του θεμελίου εξασφαλίζεται όταν ανεγερθεί από μια διάταξη αεραγωγών που μπορεί να δημιουργηθεί ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Οι αεραγωγοί ονομάζονται ειδικά ανοίγματα που παρέχουν αέρα στο θεμέλιο, στο οποίο τοποθετούνται σχάρες εξαερισμού για τη βάση για να αποφεύγεται η είσοδος βρωμιών και μικρών ζώων, συμπεριλαμβανομένων τρωκτικών, στο σπίτι. Μπορούν επίσης να είναι μεταλλικά ή PVC κλειστά καλύμματα λευκού ή καφέ ή άλλα χρώματα και ρυθμιζόμενες περσίδες.

Στρογγυλή σχάρα εξαερισμού

Μεταλλική σχάρα εξαερισμού

Ελέγξτε τη σχάρα αερισμού της βαλβίδας

Αν ένας καυστήρας είναι εγκατεστημένος σε ένα δωμάτιο (για παράδειγμα, στην κουζίνα), το οποίο δεν κλείνει σφιχτά όταν απενεργοποιείται με μεταλλικό ή πλαστικό κάλυμμα, τότε ο αέρας μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο από έξω από το δρόμο αυτή τη στιγμή είτε πολύ κρύο (χειμώνα) (στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού), ή που περιέχουν διάφορες οσμές.

Για να αποφύγετε τέτοια δυσάρεστα αποτελέσματα, συνιστάται η εγκατάσταση πινάκων αερισμού εξοπλισμένων με ειδική βαλβίδα αντεπιστροφής, η οποία είναι στρογγυλή ή ορθογώνια πλάκα με οπές και πέταλα που τα καλύπτουν. Κάτω από την πίεση της ροής αέρα εξαναγκασμένου εξαερισμού, τα πέταλα αποκλίνουν και επιτρέπουν στον αέρα να κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση. Μόλις σταματήσει ο ανεμιστήρας, τα πέταλα επιστρέφουν στην αρχική τους θέση και η πρόσβαση των εξωτερικών μαζών αέρα στο εσωτερικό του αεριζόμενου δωματίου είναι κλειστή.

Σήμερα, τα συστήματα εξαερισμού με σχάρες που διαθέτουν βαλβίδες αντεπιστροφής εντοπίζονται όλο και περισσότερο σε γραφεία και σε χώρους κατοικιών. Η ικανότητά τους να κλείνουν αυτόματα όταν ο ανεμιστήρας εξάτμισης ή ο εξαναγκαστικός αερισμός σταματάει να λειτουργεί δεν δημιουργεί μόνο πιο άνετες συνθήκες για τη ζωή ή την εργασία των ανθρώπων, αλλά επίσης εξοικονομεί ενέργεια που καταναλώνουν κλιματιστικά και θερμαντήρες.

Ελέγξτε τη σχάρα αερισμού της βαλβίδας

Μάσκα εξαερισμού

Ψησταριά αερισμού οροφής

Πώς να εγκαταστήσετε μια σχάρα εξαερισμού;

Η εγκατάσταση τέτοιων προϊόντων είναι συνήθως απλή και μπορεί να γίνει ανεξάρτητα. Αλλά για να απαντήσετε στο ερώτημα πώς να εγκαταστήσετε σωστά τη σχάρα εξαερισμού, πρέπει να ξέρετε ακριβώς τι είναι και για ποιο λόγο είναι; Επειδή υπάρχουν μερικές λειτουργίες κατά την τοποθέτηση διαφορετικών τύπων σχάρων. Εξετάστε μερικές επιλογές.

 • Εγκατάσταση μιας σχάρας εξαερισμού σε αεραγωγό, για παράδειγμα, σε μια κουζίνα, τουαλέτα ή μπάνιο. Σε αυτή την περίπτωση, το πλαίσιο μπορεί να συνδεθεί στον τοίχο με πείρους, με κόλλα ή με κόλλα όπως "υγρά καρφιά". Είναι επίσης δυνατό να στερεωθεί η σχάρα (για παράδειγμα, η εξωτερική μεταλλική) χρησιμοποιώντας ελατηριωτά διαχωριστικά (εάν περιλαμβάνονται στο κιτ). Στην τελευταία περίπτωση, είναι δυνατή η αφαίρεση και πλύση της εγκατεστημένης σχάρας εξαερισμού.
 • Τοποθέτηση της σχάρας εξαερισμού με ενσωματωμένη βαλβίδα ελέγχου. Το καλύτερο είναι να το στερεώσετε πιο κοντά στην κουκούλα, γιατί αν τοποθετήσετε μια τέτοια μάσκα από έξω, τότε τα πέταλά της, μπλοκάροντας το μονοπάτι προς τον εξωτερικό αέρα, μπορούν να παγώσουν στη βάση το χειμώνα και να σταματήσουν να εκπληρώνουν τη λειτουργία τους. Υπάρχουν παρόμοια προϊόντα που μπορούν να εγκατασταθούν μέσα στον αγωγό εξαερισμού, αλλά τότε υπάρχει ένα πρόβλημα με την πρόσβαση σε μια τέτοια σχάρα.
 • Εάν στο δωμάτιο (για παράδειγμα, στο μπάνιο), η κυκλοφορία του αέρα δεν είναι αρκετά εντατική, η μάσκα εξαερισμού μπορεί να εγκατασταθεί απευθείας στην πόρτα αυτού του δωματίου. Ταυτόχρονα, οι διαστάσεις του πλέγματος θα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με τα πρότυπα κατασκευής, τα οποία εξαρτώνται τόσο από τις διαστάσεις του δωματίου όσο και από τον σκοπό του. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να κάνετε μια τρύπα στην πόρτα του απαιτούμενου μεγέθους και να στερεώσετε τη μάσκα είτε με βίδες είτε με κόλλα.

Ρυθμιζόμενη σχάρα εξαερισμού

Σκαλισμένη σχάρα εξαερισμού

Εξωτερική σχάρα εξαερισμού

Τα πιο δημοφιλή μοντέλα σχάρων εξαερισμού

Αυτά είναι, πρώτα απ 'όλα:

 • Οι μεταλλικές γρίλιες πόρτας του τύπου τροφοδοσίας και εξάτμισης της σειράς MVM, οι οποίες κατασκευάζονται σε διάφορα χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των οποίων μπορεί να είναι μπεζ, καφέ, λευκό, γκρι, μαύρο και μπλε.
 • RV, που αποτελούνται στην πραγματικότητα από το ίδιο το πλέγμα και από ένα ξεχωριστό πλαίσιο στήριξης. Επιπλέον, λόγω του γεγονότος ότι χρησιμοποιούνται ειδικοί ελατηριωτοί συνδετήρες για τη στερέωση τους, αυτές οι γρίλιες εξαερισμού μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν από το άνοιγμα, να καθαριστούν και να πλυθούν.
 • 1-σειρά AMR τοίχου-τοποθετημένες γρίλλια με περσίδες, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος των συστημάτων εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.
 • Γρίλιες τοίχου ADR 2 γραμμών τύπου ADR, παρέχοντας πιο ακριβή έλεγχο της ροής του αέρα λόγω της παρουσίας εκτός από κάθετες και οριζόντιες σειρές περσίδων.

Η επιλογή της θέσης εγκατάστασης της συσκευής διανομής αέρα, καθώς και ο τύπος της, καθορίζει τη φύση της κίνησης των αεριωθουμένων στον θάλαμο. Στα κτίρια κατοικιών και στις μη στρατιωτικές εφαρμογές, συνήθως χρησιμοποιείται αναμικτική αναπνοή, η οποία εξασφαλίζεται από την εκροή αέρα μέσω των πτερύγων αερισμού οροφής και τοίχου. Η βελτίωση του μικροκλίματος σε ένα σπίτι ή ένα γραφείο μπορεί επίσης να διευκολυνθεί από την ύπαρξη περσίδων, βαλβίδων πύλης και βαλβίδων ελέγχου για τέτοια προϊόντα.

Ενσωματωμένη σχάρα εξαερισμού

Louvre πλέγμα εξαερισμού

Χρυσή σχάρα εξαερισμού

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)