Εγκαθιστούμε ένα ζεστό δάπεδο κάτω από το λινέλαιο: αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα

Linoleum είναι το πιο κοινό υλικό για το δάπεδο. Η χαμηλή τιμή, η πρακτικότητα, η ευκολία φροντίδας προσελκύουν τους αγοραστές, παρά την ύπαρξη σοβαρών ανταγωνιστών - laminate και παρκέ.

Αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε ενδοδαπέδια θέρμανση, τότε πρέπει να επιλέξετε το σωστό λινέλαιο. Ίσως, με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι ολόκληρο το λινέλαιο είναι το ίδιο και διαφέρει μόνο στο σχεδιασμό, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αληθές.

Θερμαινόμενο πάτωμα κάτω από το λινέλαιο σε δάπεδο από σκυρόδεμα

Ζεστό δάπεδο κάτω από το λινέλαιο σε ξύλινο πάτωμα

Τύποι λινέλαιο

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αυτού του δαπέδου. Ορισμένες επιλογές είναι κατάλληλες για κατοικίες, ενώ άλλες είναι κατάλληλες μόνο για αποθήκευση. Όχι μόνο ο σχεδιασμός του διαμερίσματος, αλλά και η ασφάλεια όλων των νοικοκυριών εξαρτάται από την επιλογή του σωστού λινέλαιο.

Έτσι ποιοι τύποι λινέλαιο είναι:

 • Με βάση το χλωριούχο πολυβινύλιο. Αυτό το λινέλαιο είναι μια από τις φθηνότερες επιλογές. Ωστόσο, λόγω υπερβολικά υψηλών συνθηκών θερμοκρασίας, μπορεί να παραμορφωθεί, οπότε η θερμοκρασία θέρμανσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τους +27 βαθμούς.
 • Από φυσικά υλικά. Η σύνθεση αυτού του δαπέδου περιλαμβάνει στοιχεία φιλικά προς το περιβάλλον, για παράδειγμα αλεύρι, ρητίνη, ασβέστη. Αυτό το λινέλαιο μπορεί να απλωθεί για χρήση στο υπνοδωμάτιο, καθιστικό, παιδικό δωμάτιο.
 • Καουτσούκ λινοτάπητα. Υλικό δύο επιπέδων από καουτσούκ. Κατάλληλο για χρήση σε γκαράζ ή αποθήκες. Σε οικιστικά κτίρια, δεν είναι κατάλληλο για χρήση λόγω επιβλαβών καπνών.
 • Gliftal. Η επιφάνεια που βασίζεται σε ύφασμα είναι επικαλυμμένη με ειδικό βερνίκι. Μεγάλη για την τοποθέτηση ζεστών δαπέδων.
 • Το ζεστό λινέλαιο. Έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα, επομένως δεν συνιστάται για χρήση σε ενδοδαπέδια θέρμανση.

Τύποι υποδαπέδιας θέρμανσης

Το σύστημα των θερμών δαπέδων μπορεί να χωριστεί σε δύο κύριες ομάδες:

 • Νερό;
 • Ηλεκτρικά.

Στο σύστημα νερού, η πηγή θερμότητας είναι το ζεστό νερό, το οποίο ρέει μέσω σωλήνων κάτω από το λινέλαιο. Η εγκατάσταση ενός συστήματος νερού είναι χρονοβόρα και δαπανηρή για την εγκατάσταση. Επίσης, για τα δάπεδα με νερό, προϋπόθεση είναι η αγορά λέβητα αερίου. Σε διαμερίσματα, η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι σπάνια εγκατεστημένη και για ιδιωτικές κατοικίες είναι μια εξαιρετική επιλογή!

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα ενός συστήματος θέρμανσης νερού είναι η αντοχή του. Η διάρκεια ζωής των σύγχρονων σωλήνων είναι τουλάχιστον 50 χρόνια. Επιπλέον, τέτοια δάπεδα είναι ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον. Λόγω της παρουσίας παχιάς στρώσης επιχρίσματος πάνω στο περίγραμμα, το σύστημα δεν θερμαίνεται πάρα πολύ. Επομένως, αυτός ο τύπος θέρμανσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για παιδικό δωμάτιο.

Ζεστό δάπεδο κάτω από το λινέλαιο στο σπίτι

Υπέρυθρη θέρμανση υπό λινοτάπητα

Η ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση, σε αντίθεση με τα συστήματα νερού, είναι εύκολη στην εγκατάσταση. Τα ηλεκτρικά συστήματα χωρίζονται στις ακόλουθες ομάδες:

 • Υπέρυθρες (φιλμ);
 • Ροτ.

Ταινία ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Τα δάπεδα με υπέρυθρο τύπο θέρμανσης είναι καλά επειδή είναι κατάλληλα για κάθε τύπο επικάλυψης δαπέδου, συμπεριλαμβανομένου του λινελαίου. Εάν σχεδιάζετε να εγκαταστήσετε μια ενδοδαπέδια θέρμανση ταινιών κάτω από το λινέλαιο, θα πρέπει πρώτα να μάθετε τι είναι. Αποτελείται από λεπτές ταινίες άνθρακα εναποτιθέμενες σε μια μεμβράνη. Τα ίδια τα δάπεδα με άνθρακα είναι πολύ στενά, επομένως καθίστανται απαραίτητα σε χώρους όπου δεν υπάρχει τρόπος να αυξηθεί το επίπεδο του δαπέδου.Ακόμη και αν ένα από τα τμήματα γίνει ακατάλληλο για κάποιο λόγο, τα υπόλοιπα εξαρτήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Με την εγκατάσταση ενός υπέρυθρου θερμού δαπέδου κάτω από το λινέλαιο, μπορείτε να κάνετε χωρίς τσιμεντοκονίαμα.

Η μεμβράνη για τα υπέρυθρα δάπεδα (IR δάπεδα) μπορεί να είναι συνεχής ή υπό μορφή ταινίας. Κατά την τοποθέτηση μιας τέτοιας μεμβράνης κάτω από το λινέλαιο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε την στερεά έκδοση. Το γεγονός είναι ότι το λινέλαιο δεν είναι ένα πολύ πυκνό υλικό. Και αν δεν επιλέξετε μια συνεχή ταινία, τότε κάτω από τα πόδια σας θα αισθανθείτε παρατυπίες, που θα προκαλέσουν δυσφορία στον ιδιοκτήτη του σπιτιού ή του διαμερίσματος. Πιστεύεται ότι είναι το υπέρυθρο θερμό πάτωμα κάτω από το λινέλαιο που είναι το καλύτερο κατάλληλο για διαμερίσματα και σπίτια.

Η τοποθέτηση υπέρυθρης ενδοδαπέδιας θέρμανσης κάτω από το λινέλαιο πραγματοποιείται σε μια εντελώς επίπεδη και στεγνή επιφάνεια. Παρουσιάζοντας παρατυπίες, ένας τέτοιος θερμός πάτωμα θα προσφέρει πολύ ταλαιπωρία. Θα φανεί άσχημο και θα προκαλέσει ταλαιπωρία όταν περπατάει.

Θερμαινόμενο πάτωμα κάτω από το λινέλαιο στην κουζίνα

Εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης υπό λινέλαιο

Καλωδιακή θέρμανση καλωδίων

Όπως υποδηλώνει το όνομα, στην καλωδιακή ενδοδαπέδια θέρμανση, το κύριο στοιχείο θέρμανσης είναι καλώδιο. Μπορεί να είναι μονό πυρήνα ή δύο πυρήνα. Η διαφορά μεταξύ τους είναι η παρουσία ενός ή δύο θερμαντικών στοιχείων. Είναι ευκολότερο να εγκαταστήσετε ένα καλώδιο δύο πυρήνων, αλλά η τιμή είναι πιο ευνοϊκή για ένα μονό πυρήνα θερμαντικό στοιχείο.

Το κύριο πλεονέκτημα της καλωδιακής ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι η δυνατότητα τοποθέτησης τόσο στην επίστρωση όσο και κάτω από το φινίρισμα. Ωστόσο, το σύστημα αυτό έχει επίσης μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, εάν το καλώδιο είναι κατεστραμμένο, το σύστημα σταματά να λειτουργεί τελείως και εάν οι επισκευές δεν γίνουν εγκαίρως, το διαμέρισμα ή το σπίτι μπορεί να παραμείνει χωρίς θέρμανση. Αυτή είναι μια πολύ δυσάρεστη στιγμή που μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την εντύπωση ενός τέτοιου σύγχρονου και τεχνολογικού συστήματος.

Στερεό πάτωμα κάτω από το λινέλαιο

Φιλμ θερμομονωμένο δάπεδο κάτω από το λινέλαιο

Η εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης κάτω από το λινέλαιο γίνεται συνήθως σε σπίτια, διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες ως πρόσθετη θέρμανση στην κεντρική θέρμανση, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας τέτοιος όροφος είναι η κύρια πηγή θερμότητας, για παράδειγμα, σε εξοχική κατοικία ή σε εξοχική κατοικία.

Κύρια θέρμανση δαπέδου

Στο σύστημα ράβδου θέρμανσης δαπέδου, οι κύριοι θερμαντήρες είναι ράβδοι που αυξάνουν τη θερμοκρασία όχι του αέρα στο δωμάτιο, αλλά των αντικειμένων στο πάτωμα. Οι ράβδοι είναι άνθρακας, ασήμι και χαλκός. Όπως και με την εγκατάσταση ενός φιλμ και καλωδίου, δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς θερμοστάτη και αισθητήρα θερμοκρασίας δαπέδου. Εάν δεν έχουν εγκατασταθεί, τότε τα θερμαντικά στοιχεία θα λειτουργούν συνεχώς με την ίδια ισχύ.

Λόγω του καλού επιπέδου μεταφοράς θερμότητας, το δάπεδο που έχει τοποθετηθεί με πηχάκια πυρήνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο ως πρόσθετο θερμαντικό στοιχείο, αλλά ως η κύρια πηγή θερμότητας στο σπίτι.

Ο πυθμένας του πυρήνα έχει αρκετά μειονεκτήματα. Πρώτον, οι τιμές για αυτό είναι αρκετά μεγάλες. Ακόμα και τα πιο εξελιγμένα πατώματα είναι φθηνότερα. Δεύτερον, είναι αρκετά δύσκολο να εγκαταστήσετε ενδοδαπέδια θέρμανση κάτω από το λινέλαιο με τα χέρια σας, ειδικά για ένα άτομο που δεν είναι έμπειρο στα ηλεκτρικά.

Ζεστό δάπεδο κάτω από το λινέλαιο σε ξύλινο πάτωμα

Το ζεστό δάπεδο κάτω από το λινέλαιο σε ξύλινο πάτωμα απαιτεί πολλή προσπάθεια και ενέργεια. Κατά την έκχυση σκυροδέματος, θα είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η τσιμεντοκονία. Μετά τη στερεοποίηση, σχηματίζεται μια βάση που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια. Διατηρεί θερμότητα καλά και δεν επιτρέπει την υγρασία να περάσει. Κατά την εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης, θα πρέπει να μάθετε αν το κτίριο μπορεί να αντέξει αυτά τα φορτία.

Για ένα ξύλινο πάτωμα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πατώματα υπέρυθρων ή νερού, καθώς δεν υπερθερμαίνονται ξύλινες κατασκευές. Λόγω του μικρού πάχους της δομής, τέτοια δάπεδα μπορούν να εγκατασταθούν σε ένα δωμάτιο με χαμηλά ταβάνια.

Θερμαινόμενο πάτωμα κάτω από το λινέλαιο με τη μορφή πλακιδίων

Σύζευξη ενός θερμομονωμένου δαπέδου κάτω από το λινέλαιο

Τα ζεστά δάπεδα μπορούν να τοποθετηθούν τόσο σε νέα όσο και σε παλιά ξύλινη βάση. Για την αποτελεσματική λειτουργία της μελλοντικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης, το ίδρυμα πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά. Αφαιρέστε όλες τις ρωγμές, τραχύτητα, κολλάει.

Πριν τοποθετήσετε το λινέλαιο σε ένα τέτοιο πάτωμα, θα πρέπει να το αφήσετε σε εσωτερικούς χώρους σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 ημέρες.Στη συνέχεια απλώστε (μην διορθώσετε!) Και ενεργοποιήστε το θερμό πάτωμα. Το υλικό τοποθετείται σε αυτή την κατάσταση για άλλες 24 ώρες και μόνο τότε μπορεί να σταθεροποιηθεί.

Ανεπιθύμητες συνέπειες

Συμβαίνει ότι το θερμό δάπεδο δεν έχει τοποθετηθεί σωστά. Μπορεί να συμβεί όταν υπερβαίνετε τις επιτρεπτές τιμές όταν τοποθετείτε ισχύ ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Υπό την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών, το λινέλαιο μπορεί να παραμορφωθεί, να διογκωθεί και να γίνει δυσάρεστο σε μέρη με αυξημένη θερμική ισχύ. Η χειρότερη επιλογή μπορεί να είναι η απελευθέρωση της επιβλαβούς χημικής φαινόλης, η οποία είναι επικίνδυνη σε περιοχές με ανεπαρκή αερισμό για μικρά παιδιά και ζώα.

Εάν θερμάνετε αυτό το υλικό έντονα, γίνεται μαλακό και ελαστικό, γεγονός που οδηγεί σε ρωγμές και δάκρυα. Για να αποφύγετε προβλήματα με αυτό το δάπεδο, αγγίξτε το μόνο με το χέρι σας. Το λινέλαιο δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό και να έχει δυσάρεστη οσμή.

DIY θέρμανση δαπέδου

Η τοποθέτηση μιας ενδοδαπέδιας θέρμανσης φιλμ κάτω από το λινέλαιο, καθώς και καλώδιο ή νερό, απαιτεί μια σειρά συστάσεων.

 1. Δεδομένου ότι η επιφάνεια έχει συχνά ανωμαλίες, γίνεται μια επίστρωση για να ισιωθεί το δάπεδο.
 2. Στη συνέχεια, τοποθετήστε οποιαδήποτε σκληρή επίστρωση: κόντρα πλακέ, μοριοσανίδες, φύλλα γύψου, υπόστρωμα φελλού, αφρώδες πολυαιθυλένιο με σταυρωτά συνδεδεμένο υλικό, αφρό πολυστερίνης.
 3. Το θερμομονωτικό υλικό εξαπλώνεται στη συνέχεια. Για να το κάνετε να είναι επίπεδο στο πάτωμα, θα πρέπει να το στερεώσετε με βίδες ή άγκυρες αυτοεπιπεδούμενες.
 4. Η τοποθέτηση του ίδιου του θερμού δαπέδου.

Εάν έχει ήδη επιλεγεί το λινέλαιο, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση ενός θερμού δαπέδου. Για να εγκαταστήσετε ένα ζεστό δάπεδο κάτω από το λινέλαιο με τα δικά σας χέρια, πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να προετοιμάσετε τα υλικά που θα χρειαστούν στη διαδικασία: θερμική ταινία, ρυθμιστής θερμοκρασίας, πλαστικό φιλμ, θερμαινόμενο υλικό, κολλητική ταινία, ψαλίδι, πένσα και κατσαβίδι.

Θερμομονωμένο δάπεδο κάτω από λινέλαιο με ρυθμιστή θερμοκρασίας

Τοποθέτηση λινέλαιο σε ένα ζεστό δάπεδο

Το πρώτο βήμα είναι να προετοιμαστεί το ίδρυμα. Το επίπεδο πρέπει να ευθυγραμμιστεί. Ένα μίγμα τσιμέντου-άμμου είναι ιδανικό για επιφάνειες. Η επιφάνεια πρέπει να παραμένει επίπεδη, χωρίς προεξοχές μεγαλύτερες από 2-3 mm. Όταν η επίστρωση είναι στεγνή, τοποθετούνται πάνω σε αυτό στεγανοποιητικό υλικό, φύλλα OSB και κόντρα πλακέ. Εάν το πάτωμα τοποθετείται σε δάπεδα από σκυρόδεμα, συνιστάται να το στερεώσετε με πείρους.

Είναι επίσης απαραίτητο να καθοριστεί ο τόπος στον οποίο θα τοποθετηθεί ο θερμοστάτης (θερμοστάτης). Αυτό είναι συνήθως η περιοχή στον τοίχο δίπλα σε μια πρίζα ή διακόπτες.

Εάν έχετε ογκώδη χαμηλά έπιπλα, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά πριν από το θερμό πάτωμα στο σπίτι σας. Λόγω της ασθενούς κίνησης του αέρα από ένα τέτοιο πάτωμα δεν θα έχει καμία χρησιμότητα. Επιπλέον, η αυξημένη θερμοκρασία έχει κακή επίδραση στην κατάσταση των επίπλων. Ξηραίνει και γρήγορα επιδεινώνεται.

Υπόγειο θέρμανση υπό λινοτάπητα

Ακόμα και πριν από 20 χρόνια, πολλοί στη χώρα μας δεν έμαθαν για το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Τώρα αυτή η σύγχρονη τεχνολογία χρησιμεύει ως πρόσθετη πηγή θέρμανσης και σε μερικά σπίτια αντικαθιστά εντελώς τα θερμαντικά σώματα και τις μπαταρίες. Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, η θερμότητα από τα δάπεδα αυξάνεται, ομαλά ζεσταίνει ολόκληρο το δωμάτιο. Με τη βοήθεια ενός θερμοστάτη, μπορείτε να χαμηλώσετε ή να αυξήσετε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο, καθιστώντας την άνετη για τα νοικοκυριά.

Η τοποθέτηση ενός θερμού δαπέδου δεν είναι καθόλου δύσκολη! Το κυριότερο είναι να προσεγγίσουμε υπεύθυνα τα έργα εγκατάστασης, όχι να εξοικονομούμε υλικά και εξοπλισμό υψηλής ποιότητας. Εάν δεν έχετε την επιθυμία και το χρόνο να περάσετε με αυτή τη μάλλον επίπονη διαδικασία, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες που θα αναλάβουν εύκολα όλη τη δουλειά!

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)