Laminate δάπεδα: πώς να επιλέξετε τη σωστή βάση

Η επένδυση δαπέδων αποτελεί σημαντικό στοιχείο του εσωτερικού του δωματίου και άνετη κίνηση γύρω από το διαμέρισμα. Το φύλλο εργασίας κατέχει με υπερηφάνεια ηγετική θέση στην κατάταξη των επενδύσεων δαπέδων. Αυτό το εύκολο στη συντήρηση υλικό ξεχωρίζει με μια μεγάλη ποικιλία από αποχρώσεις, υφές.

Η εγκατάσταση υψηλής ποιότητας των ελασματοποιημένων πάνελ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή του υποστρώματος, την κατάσταση του υποστρώματος, επειδή μερικές φορές ακόμη και ένα καινούργιο υποδάπεδο δεν είναι κατάλληλο για το δάπεδο, επειδή κατά την εκτέλεση της επίστρωσης μπορεί να παραμείνουν μερικές διαφορές στη βάση, οι οποίες δεν είναι αποδεκτές κατά την τοποθέτηση του ελάσματος. Είναι το υπόστρωμα που βοηθά να δημιουργηθεί μια τέλεια λεία επιφάνεια στο δωμάτιο.

Λαμινάρισμα κάτω από το ελάσματα ακορντεόν

Γενικές απαιτήσεις για τις βάσεις για την τοποθέτηση του ελάσματος - επίπεδη επιφάνεια με αποκλίσεις ύψους μικρότερες από 2 mm σε έκταση 2 τ.μ.

Το υπόστρωμα ισοπέδωσης για το έλασμα είναι το υλικό που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία της τέλειας προπαρασκευαστικής επικάλυψης.

Κωνοφόρο υπόστρωμα κάτω από το έλασμα

Γιατί χρειάζεστε ένα υπόστρωμα για ένα έλασμα: βασικά χαρακτηριστικά

  • ευθυγράμμιση - εξομαλύνει την μη κρίσιμη ανομοιομορφία της βάσης, η οποία επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της κύριας επίστρωσης - laminate? το πάχος του υποστρώματος για το έλασμα καθορίζεται από τον τύπο του υλικού.
  • ηχομόνωση - ως ηχοαπορρόφηση κατά τη διάρκεια της κίνησης. Ο θόρυβος μπορεί να χωριστεί σε δύο τύπους: αντανακλάται (ακούγεται στο δωμάτιο κατά το περπάτημα), διέρχεται (φτάνει στους γείτονες από κάτω).
  • θερμομονωτικά - βοηθά να κρατήσει ζεστό στο δωμάτιο (είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν υπάρχουν μη θερμαινόμενα κελάρια, γκαράζ, αποθήκες κάτω από το δωμάτιο)?
  • απορρόφηση υγρασίας.

Πατώματα από πλαστικοποιημένο υλικό: γενικές περιγραφές των τύπων

Πριν επιλέξετε ένα υπόστρωμα για ένα πολυστρωματικό υλικό, πρέπει να εξοικειωθείτε με τα χαρακτηριστικά των υλικών. Διάφοροι τύποι υποστρώματος κάτω από το έλασμα θα ευχαριστήσουν τόσο τους λάτρεις των φυσικών υλικών όσο και τους λάτρεις της σύγχρονης τεχνολογίας.

Φυσικά υποστρώματα

Ο φελλός (φλοιός από φελλό σε συμπιεσμένη μορφή) παράγεται σε φύλλα (610Χ915 mm), ρολά (πλάτος 1 m, μήκος 10/15 m). Κύρια πλεονεκτήματα: υψηλή πυκνότητα, χαμηλή θερμική αγωγιμότητα, αντοχή στην παραμόρφωση, εξαιρετική ηχομόνωση και απορρόφηση κραδασμών. Μειονεκτήματα: δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε δωμάτια με ζεστά δάπεδα και υψηλή υγρασία. Συνιστάται η τοποθέτηση σε επίπεδη βάση / κόντρα πλακέ ή σε ξύλινο πάτωμα.

Υποστρώματος από φελλό (χαρτί kraft εμποτισμένο με φυσική άσφαλτο και πασπαλισμένο με τσιπς φελλού). Κατασκευάζεται σε κυλίνδρους. Πλεονεκτήματα: εξαιρετική ηχομόνωση και θερμομόνωση. Χαρακτηριστικά: Το φλοιό από φελλό παρατείνει τη διάρκεια ζωής της κύριας επικάλυψης και ο ασφαλτούχος εμποτισμός προστατεύει το φύλλο από την υγρασία από την πλευρά του σκυροδέματος. Δεν συνιστάται η τοποθέτηση σε δωμάτια με ενδοδαπέδια θέρμανση.

Isolon ελασματοποιημένη υποστήριξη

Κωνοφόρο υπόστρωμα κάτω από το laminate - φύλλα ξύλου / ξύλινες σανίδες. Πλεονεκτήματα: διατηρείται η ελεύθερη κυκλοφορία αέρα, η άριστη θερμομόνωση, ο "θόρυβος κλονισμού" καταστέλλεται αποτελεσματικά, η τραχύτητα του υποστρώματος εξομαλύνεται στα 4 mm. Η εμφάνιση μούχλας, μύκητες εμποδίζεται από αντισηπτικό εμποτισμό.

Συνθετικά υλικά

Ποιες είναι οι κύριες ιδιότητες που κάνουν αυτές τις επικαλύψεις πολύ δημοφιλείς; Χαμηλό κόστος και εξαιρετική απόδοση.

Ταινία από πολυστυρένιο

Η επίστρωση γίνεται με τη μορφή φύλλων με άκαμπτη δομή. Πλεονεκτήματα: καλή θερμομόνωση και ηχομόνωση, διατήρηση του σχήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιρετική στεγανοποίηση (χάρη στους αδιάβροχους πόρους).

Υποστρώματα από πολυαιθυλένιο

Η διπλή όψη είναι ένα σχετικά νέο υλικό. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό - οι κόκκοι πολυστυρενίου τοποθετούνται μεταξύ των στρωμάτων πολυαιθυλενίου. Πλεονεκτήματα - μειώνει σημαντικά τον θόρυβο "σοκ", προάγει τη φυσική απόσυρση της υγρασίας (ελλείψει ταινίας στεγανοποίησης).

Πατώματα από πλαστικό

Το Isolon είναι ένας λεπτός πορώδης αφρός πολυαιθυλενίου που χαρακτηρίζεται από χαμηλή θερμική αγωγιμότητα, καλή ηχομόνωση και αντοχή σε υψηλή υγρασία. Ιδανικό για οικιστικούς και δημόσιους χώρους χάρη σε προσιτές τιμές. Εκδίδεται σε φύλλα.

Ποιο υπόστρωμα πρέπει να επιλέξετε κάτω από το έλασμα;

Το κύριο καθήκον οποιουδήποτε υποστρώματος είναι η πρόληψη της παραμόρφωσης του ελάσματος. Τα υποστρώματα επικάλυψης ολισθαίνουν όταν πιέζονται και έτσι εκπληρώνουν το σκοπό τους. Η σωστή επιλογή ενός υποστρώματος για ένα ελασματοειδές καθορίζεται από το πάχος, τον τύπο του ελάσματος, την αντοχή του υλικού του υποστρώματος, την καμπυλότητα του δαπέδου, την τιμή.

Για ένα πολυστρωματικό υλικό πάχους έως 7 mm, επιλέγεται ένα υπόστρωμα 2 mm και τοποθετείται επίστρωση 3 mm κάτω από ένα φύλλο 8-9 mm. Στην ιδανική περίπτωση, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τις επιθυμίες των κατασκευαστών πολυστρωματικών υλικών, καθώς για ορισμένους τύπους επίστρωσης συνιστάται η χρήση ενός πάχους υποστρώματος 4-5 mm.

Πολυστυρένιο κάτω από το έλασμα

Η εμφάνιση νέων τύπων laminate θέτει ερωτήσεις σχετικά με το θέμα - να θέσει / να μην θέσει το υπόστρωμα. Μια μοντέρνα καινοτομία - laminate βινυλίου - διατίθεται σε δύο τύπους: κόλλα και κάστρο. Ένα υλικό με αυτοκόλλητη βάση δεν χρειάζεται ένα υπόστρωμα. Το υπόστρωμα για το φύλλο βινυλίου με κλειδαριές είναι μοναδικά στοιβαγμένο. Διαφορετικά, κατά τη λειτουργία σε σκληρό δάπεδο, η επικάλυψη θα σπάσει στις αρθρώσεις.

Οι επικαλύψεις χαμηλού κόστους, σχεδιασμένες για 7-10 χρόνια, αξιοποιούνται πλήρως με υποστρώματα από πολυαιθυλένιο. Για πιο ακριβό υλικό, συνιστάται να τοποθετείτε αφρό φελλού ή πολυστυρενίου, ειδικά για χώρους με αυξημένα φορτία.

Υποστρώματα από φελλό από πλαστικό

Οι φυσικές επικαλύψεις είναι κατάλληλες για νέες και ομοιόμορφες επιφάνειες. Στα δάπεδα από σκυρόδεμα με μικρές ατέλειες, συνθετικά υποστρώματα πάχους 3 mm έχουν αποδειχθεί τέλεια.

Φυσικά, στο θέμα της αξίας, κάθε ιδιοκτήτης λαμβάνει μια απόφαση με βάση τις δικές του οικονομικές δυνατότητες.

Υποδαπέδια θέρμανση

Η ενδοδαπέδια θέρμανση σήμερα είναι δύσκολο να εκπλήξει κανέναν. Επιπλέον, διάφοροι τύποι στοιχείων θέρμανσης καθιστούν δυνατή την τοποθέτηση του συστήματος αυτού σε οποιαδήποτε επίστρωση.

Το υπόστρωμα για το έλασμα για την ενδοδαπέδια θέρμανση επιλέγεται από πολυπροπυλένιο / πολυαιθυλένιο με μεταλλοποιημένη πλευρά. Για τη χρήση νερού / ηλεκτρικής θερμότητας χρησιμοποιείται ένα υπόστρωμα από αφρώδες πολυστυρένιο.

Η θερμική αγωγιμότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της μεμβράνης (επομένως, γίνεται με διάτρηση και λεπτό - 1,6 mm).

Υποστρώματα από φύλλο αλουμινίου

Ποιο θα πρέπει να είναι το υπόστρωμα του συστήματος υπερύθρων (σύστημα φιλμ); Οι κατασκευαστές συστήνουν φύλλα από ινοσανίδες ή μεμβράνη πολυμερούς μεταλλοποιημένη. Τα υποστρώματα τοποθετούνται απευθείας πάνω στην επίστρωση με την αντανάκλαση προς τα πάνω και βοηθούν στη διατήρηση της θερμότητας, κατανέμοντάς την ομοιόμορφα.

Υφασμάτινη επίστρωση για θερμίσματα υπέρυθρων δαπέδων

Πώς να τοποθετήσετε το υπόστρωμα κάτω από το έλασμα;

Η αξιολόγηση της κατάστασης του "ακατέργαστου" δαπέδου είναι το πιο σημαντικό στάδιο των προπαρασκευαστικών εργασιών για την τοποθέτηση του δαπέδου.

Η βάση πρέπει να είναι επίπεδη και απαλλαγμένη από συντρίμμια και σκόνη. Εάν υπάρχουν σοβαρές ανωμαλίες, χρησιμοποιήστε ένα αυτοεπιπεδούμενο μείγμα ή κάντε μια νέα επίστρωση. Τα ξύλινα δάπεδα είναι επενδεδυμένα με φύλλα από κόντρα πλακέ, τα οποία είναι στερεωμένα με βίδες.

Ελασματοποιημένο ελασματοποιημένο έλασμα

Είναι επιθυμητή η μόνωση σκυροδέματος με πλαστικό περιτύλιγμα. Ένα τέτοιο μέτρο θα αποτρέψει τη διείσδυση της υγρασίας από το σκυρόδεμα, ειδικά εάν υπάρχουν υπόγεια κάτω.

Υποστήριξη φύλλου φύλλου

Η σωστή τοποθέτηση της επίστρωσης δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες και εργαλεία. Θα χρειαστείτε ένα μαχαίρι, ένα χάρακα, μια κολλητική ταινία (ζωγραφική ή γραφείο). Η τοποθέτηση ενός ελάσματος σε τσιμεντένιο δάπεδο με υπόστρωμα από φελλό απαιτεί πρόσθετη μόνωση (στρώμα πολυαιθυλενίου). Ένα παρόμοιο μέτρο στο μέλλον θα διατηρήσει το δάπεδο από την υγρασία.

Προϋπόθεση για ένα ποιοτικό δάπεδο είναι ότι οι αρμοί των φύλλων του υποστρώματος και οι ραφές μεταξύ των ελασμάτων δεν συμπίπτουν. Για το σκοπό αυτό, προσδιορίζεται η κατεύθυνση της θέσης των ελασμάτων και τα φύλλα του υποστρώματος τοποθετούνται σε γωνία 45 °.

Ξεκινούν με ένα ολόκληρο φύλλο από τη γωνία και, μεταβαίνοντας στην αντίθετη γωνία, καλύπτουν απαλά όλη την επιφάνεια του δωματίου. Επιπλέον, τα φύλλα τοποθετούνται με μια μικρή μετατόπιση (το μοτίβο "checkerboard" δεν επαναλαμβάνεται). Όταν το δάπεδο κάτω από το έλασμα είναι πλήρως καλυμμένο με ολόκληρα στοιχεία, αρχίζουν να καλύπτουν κενές θέσεις με αποκόμματα.

Τοποθέτηση του υποστρώματος κάτω από το έλασμα

Τα φύλλα τοποθετούνται από άκρο σε άκρο και οι αρμοί στερεώνονται με ταινία. Αυτό δίνει την ακεραιότητα της επίστρωσης και εμποδίζει την κίνηση των φύλλων.

Κατά μήκος της περιμέτρου του χώρου, 10 χιλιοστά χάσματα παραμένουν στα σύνορα με τους τοίχους για να εξασφαλιστεί μια φυσική έξοδος υγρασίας.

Υποστρώματα από φύλλο πολυουρεθάνης

Υλικό ρολού

Η τοποθέτηση του υποστρώματος κάτω από το έλασμα πραγματοποιείται σύμφωνα με την εναλλαγή των κατευθύνσεων των επικαλύψεων. Διαφορετικά, υπάρχει η πιθανότητα να συμπίπτουν οι γραμμές των κλειδαριών πολυστρωματικού υλικού και των αρμών του υποστρώματος, οι οποίες στο μέλλον θα οδηγήσουν σε σκασίματα και τραγάνισμα του καλύμματος δαπέδου.

Όπως και κατά την τοποθέτηση των φύλλων, όταν χρησιμοποιούνται επικαλύψεις από φελλό, τοποθετείται μια πρόσθετη μεμβράνη πολυαιθυλενίου.

Ηχομονωτικά έλασμα δαπέδου

Η πρώτη σειρά των συνθετικών ρολών στήριξης με ένα μικρό περιθώριο, επικαλύπτοντας τους τοίχους. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την κατεύθυνση - κάθετα στις λωρίδες του φύλλου.

Οι ακόλουθες σειρές είναι ευθύγραμμες. Τα φύλλα στερεώνονται με κολλητική ταινία.

Για την σωστή τοποθέτηση του υποστρώματος δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις και ειδικές δεξιότητες. Τα κατάλληλα τοποθετημένα δάπεδα θα ζεσταίνουν στο σπίτι και θα σας ευχαριστήσουν με απαλές και ήσυχες πινελιές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)