Κόντρα πλακέ: στάδια, εργαλεία, επιλογή χρώματος και βερνίκι

Κόντρα πλακέ - ένα αρκετά κοινό υλικό σήμερα, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων, χωρισμάτων, καθώς και για δάπεδα. Η δημοτικότητα του κόντρα πλακέ είναι εύκολο να εξηγηθεί: είναι φιλικό προς το περιβάλλον, ανθεκτικό, έχει μια ελκυστική τιμή. Κόντρα πλακέ κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Επιπλέον, τα προϊόντα από κόντρα πλακέ έχουν ελκυστική εμφάνιση, ειδικά αν έχουν βαφεί. Αυτό είναι για το πώς να ζωγραφίσει σωστά κόντρα πλακέ, θα μιλήσουμε σε αυτό το άρθρο.

Πλαστική ζωγραφική

Εκτός από την αισθητική εμφάνιση, η βαφή κόντρα πλακέ βοηθά στην προστασία της επιφάνειας. Η βαφή αυξάνει τη διάρκεια ζωής των επίπλων. Δεν υπάρχει αυστηρή διαδικασία για τη ζωγραφική κόντρα πλακέ - εξαρτάται από τις συνθήκες εργασίας και το αποτέλεσμα που θέλετε να πάρετε. Το πιο δύσκολο ερώτημα σε αυτό το θέμα είναι ποια μπογιά να χρησιμοποιήσετε; Το γεγονός είναι, για παράδειγμα, είναι επιθυμητό να χρωματίσετε τα κόντρα πλακέ και τα κόντρα πλακέ με διαφορετικά χρώματα.

Προετοιμασία

Πριν από τη ζωγραφική κόντρα πλακέ, είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί η επιφάνεια καλά. Εάν έχετε αγοράσει μόνο φύλλα από κόντρα πλακέ, πρέπει να τους δώσετε ένα ορισμένο χρόνο για να στεγνώσουν, επειδή δεν είναι γνωστό σε ποιες συνθήκες το κόντρα πλακέ αποθηκεύτηκε. Προκειμένου τα φύλλα να στεγνώσουν καλά, αρκεί να παραμείνουν σε ένα δωμάτιο με ξηρό, ζεστό κλίμα.

Έτσι, τα φύλλα κόντρα πλακέ έχουν στεγνώσει. Τώρα πρέπει να λειανθούν καλά και η επιφάνεια να καθαρίζεται από μάρκες και σκόνη. Για καλύτερα αποτελέσματα, η άλεση συνιστάται σε δύο στάδια. Πρώτον, η επιφάνεια επεξεργάζεται με μεγάλο γυαλόχαρτο (μέγεθος κόκκου 80). Κατόπιν καθαρίστε προσεκτικά με γυαλόχαρτο με μέσο μέγεθος κόκκων (αριθ. 100-120).

Λείανση κόντρα πλακέ

Μετά από αυτό, η καθαρισμένη επιφάνεια πρέπει να προετοιμαστεί. Αυτό εμποδίζει την παραμόρφωση των φύλλων κόντρα πλακέ. Το γεγονός είναι ότι η θερμοκρασία στο χώρο όπου βρίσκονται τα φύλλα μπορεί να ποικίλει, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε διαστολή ή συστολή του προϊόντος, και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό ρωγμών. Επιπλέον, λόγω του αστάρι, η πρόσφυση του χρώματος στην επιφάνεια θα είναι καλύτερη.

Αστάρι για κόντρα πλακέ

Αφού επεξεργαστείτε την επιφάνεια με ένα αστάρι, πρέπει να περιμένετε κάποιο χρονικό διάστημα για να στεγνώσει. Μετά από αυτό, πρέπει να επεξεργαστείτε τα φύλλα με επιβραδυντικά φλόγας και αντισηπτικά. Εξαιτίας αυτού, αποκλείεται η πιθανότητα μούχλας και μπλε απόχρωσης. Αυτό ισχύει όταν το κόντρα πλακέ είναι βαμμένο με διαφανές χρώμα. Το χρώμα αυτό είναι ασταθές σε διάφορα βιολογικά ερεθιστικά. Επίσης, η επεξεργασία με αυτά τα προϊόντα βοηθά στην προστασία του κόντρα πλακέ από τη φωτιά.

Εργαλείο και βαφή

Για να χρωματίσετε κόντρα πλακέ, χρειάζεστε ένα από τα παρακάτω εργαλεία:

  • κύλινδρος.
  • βούρτσα βαφής?
  • πιστόλι ψεκασμού.

Ποια από τα αναφερόμενα εργαλεία εξαρτάται από τον τύπο και την επιφάνεια της προς βαφή επιφάνειας. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τον κύλινδρο για βαφή ακόμη και μεσαίου μεγέθους επιφάνειες (ντουλάπα, ντουλάπα). Είναι επιθυμητό ο κύλινδρος να είναι αφρός. Σε αυτή την περίπτωση, είναι ενοχλητικό να χρησιμοποιήσετε έναν κύλινδρο γούνας για ζωγραφική - μετά από ένα σωρό παραμένει στην επιφάνεια. Μια βούρτσα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τη ζωγραφική άκρες, γωνίες και διάφορα σγουρά στοιχεία. Λοιπόν, ο ψεκαστήρας θα εξοικονομήσει χρόνο καλά όταν ζωγραφίζει μεγάλες επίπεδες περιοχές, για παράδειγμα, το δάπεδο.

Βαφή κόντρα πλακέ με κύλινδρο

Βάλτε το κόντρα πλακέ με μια βούρτσα

Σπρέι ζωγραφική

Όσον αφορά το είδος του χρώματος, εδώ πρέπει να δώσετε προσοχή στους ακόλουθους παράγοντες:

  • τις συνθήκες υπό τις οποίες το προϊόν θα κατασκευάζεται από κόντρα πλακέ ·
  • κατηγορία υλικού προς βαφή.
  • σκοπό της ζωγραφικής.

Αν το βαμμένο κόντρα πλακέ θα βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους ή σε δωμάτιο με υψηλή υγρασία, συνιστάται η χρήση ακρυλικού χρώματος. Το στρώμα βαφής εφαρμόζεται σε δύο στρώσεις. Στην περίπτωση αυτή, επεξεργάζονται και οι δύο πλευρές του φύλλου, καθώς και τα άκρα.

Εάν χρησιμοποιήθηκε κόλλα φαινόλης-φορμαλδεΰδης για την κατασκευή κόντρα πλακέ, τότε απαιτείται βαφή πρόσοψης. Το χρώμα αυτό χρησιμοποιείται επίσης για το χρωματισμό του ξύλου. Κόντρα πλακέ, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων, επεξεργάζεται με βαφή με βάση το νερό. Το χρώμα αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα:

  • στεγνώνει γρήγορα.
  • έλλειψη δυσάρεστης οσμής.
  • υψηλής ποιότητας πρόσφυση στην επιφάνεια.

Με το σκοπό της ζωγραφικής εννοείται η εμφάνιση της επιφάνειας. Δηλαδή, αν είναι απαραίτητο να τονιστεί η ομορφιά της ζωγραφισμένης επιφάνειας ή αν δεν τίθεται τέτοιο έργο.

Ζωγραφική

Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε την κύρια ζωγραφική. Είναι επιθυμητό να βαφτούν φύλλα κόντρα πλακέ κατά τη διαμήκη διεύθυνση, κατά μήκος ξύλινων ινών. Το στρώμα βαφής πρέπει να εφαρμόζεται ομοιόμορφα. Το στρώμα πρέπει να είναι λεπτό. Εάν η βαφή εφαρμόζεται σε ένα παχύ στρώμα, τότε αυτό είναι γεμάτο με σχηματισμό μουτζούρων, που θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της εμφάνισης της επιφάνειας. Επιπλέον, η εφαρμογή λεπτού στρώματος προάγει τον καλύτερο κορεσμό του χρώματος του χρώματος. Συνιστάται να τοποθετήσετε ένα δεύτερο στο βαμμένο στρώμα. Πριν από την εφαρμογή του δεύτερου στρώματος, πρέπει να περιμένετε ορισμένο χρόνο για να στεγνώσει τελείως το πρώτο στρώμα.

Σωστό χρωματισμό κόντρα πλακέ

Αντί της βαφής, η επιφάνεια του κόντρα πλακέ μπορεί να βερνικωθεί. Σε αυτή την περίπτωση, το κόντρα πλακέ πρέπει επίσης να καθαριστεί προσεκτικά με λεπτόκοκκο γυαλόχαρτο. Μετά από αυτό, ολόκληρη η επεξεργασμένη περιοχή πρέπει να απολιπανθεί και να καθαριστεί από λεπτή σκόνη και βρωμιά, διαφορετικά όλα αυτά θα είναι ορατά κάτω από ένα στρώμα βερνικιού.

Επεξεργασία κόντρα πλακέ με βερνίκι

Στη συνέχεια, εφαρμόστε το πρώτο στρώμα βερνικιού και αφήστε το να στεγνώσει. Μια μικρή τρίχα που εμφανίζεται μετά από αυτό πρέπει να αφαιρεθεί με λείανση. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια άλλη στρώση βερνικιού. Ως αποτέλεσμα, η επιφάνεια θα γίνει θαμπό. Εάν θέλετε η επιφάνεια να είναι γυαλιστερή, πρέπει να εφαρμόσετε ένα άλλο στρώμα. Το τελευταίο στρώμα βερνικιού συνιστάται να εφαρμόζεται με σπρέι. Αυτό θα παρέχει μια πιο ομοιόμορφη στρώση. Εναλλακτικά, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας κύλινδρος χρώματος χωρίς χνούδι. Το βερνίκι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μετά την εφαρμογή βαφής σε κόντρα πλακέ. Αν ένα στρώμα βερνικιού εφαρμοστεί πάνω από το χρώμα, η επιφάνεια θα γίνει γυαλιστερή, γυαλιστερή. Ωστόσο, το γυαλιστερό σμάλτο είναι ευκολότερο να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό.

Βερνίκωμα

Πριν από τη ζωγραφική, συνιστάται να καλύπτετε όλα τα κοντινά έπιπλα και το δάπεδο με πλαστικό περιτύλιγμα. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε μετά τη ζωγραφική θα πρέπει να κάνετε τον καθαρισμό του δαπέδου και των επίπλων. Μετά τη ζωγραφική, θα πρέπει σίγουρα να ελέγξετε το δωμάτιο καλά.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)