Πώς να επιλέξετε κόλλα ταπετσαρίας;

Η κόλλα ταπετσαρίας ονομάζεται κόλλα που χρησιμοποιείται για την προσάρτηση διαφόρων τύπων επιστρώσεων (και, πρώτον, με βάση το όνομα - ταπετσαρία) στις επιφάνειες των τοίχων.

Η ακριβής ημερομηνία της εφεύρεσης της κόλλας ταπετσαρίας είναι αδύνατο να ονομάσουμε. Είναι γνωστό μόνο ότι εμφανίστηκε όταν άρχισαν να κόβουν τους τοίχους για να τους διακοσμήσουν με χειροποίητα χαρτί σεντόνια και υφάσματα. Στη συνέχεια, μόνο πολύ πλούσιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά.

Κόλλα για ταπετσαρία μπαμπού

Όσο για την κόλλα, που αρχικά πωλείται στα καταστήματα, ήταν σχεδόν ο ίδιος τύπος που χρησιμοποιήθηκε για τα περισσότερα ταπετσαρία που παράχθηκαν τότε. Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες που αναγράφονται στη συσκευασία αναφέρουν πόση ποσότητα νερού χρειάστηκε για να αραιωθεί το συμπύκνωμα ώστε να προσκολληθεί σε μία ή την άλλη επικάλυψη.

Κόλλα για χαρτί ταπετσαρία

Τύποι κόλλας ταπετσαρίας, που παρουσιάζονται στη σύγχρονη αγορά

Με την ανάπτυξη τεχνολογιών κτιρίων, εμφανίστηκε μια ευρεία ποικιλία ταπετσαριών και δημιουργήθηκαν πολλοί διαφορετικοί τύποι συγκολλητικών ουσιών, οι οποίοι γενικά μπορούν να χωριστούν σε τρεις κύριες ομάδες. Συγκεκριμένα, οι κόλλες που παράγονται για συγκόλληση:

 • χαρτί ταπετσαρία (σε αυτούς τους τύπους κόλλας κύρια ουσία τους είναι τροποποιημένο άμυλο που περιέχει αντιμυκητιακές πρόσθετα)?
 • ειδική ταπετσαρία (η σύνθεση κόλλας που χρησιμοποιείται σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνει, εκτός από χημικά βελτιωμένα άμυλο και ασηπτικά πρόσθετα, μεθυλοκυτταρίνη).
 • οι περισσότεροι τύποι πωλούνται ταπετσαρίες (αυτά τα συγκολλητικά καλούνται καθολικά συγκολλητικά, σας επιτρέπουν να κολλήσετε ταπετσαρία σε τοίχους, ξύλινα και σκυρόδεμα και με γύψο και μπορεί να περιέχουν διάφορα πρόσθετα και ρητίνες μαζί με μεθυλοκυτταρίνη).

Γυάλινη κόλλα

Κολλητική ουσία για υφαντικές ταπετσαρίες

Στη συσκευασία της κόλλας είναι συχνά γραμμένο αν πρόκειται για ταπετσαρία φως ή βαριά. Οι ποικιλίες χαρτιού ταπετσαρίας θεωρούνται ελαφρές και οι βαριές μορφές περιλαμβάνουν όλους τους τύπους ταπετσαριών οροφής, καθώς και τη συντριπτική πλειοψηφία άλλων επιχρισμάτων. Έτσι, κόλλα για βαριά ταπετσαρία, κατάλληλο για γυαλί, και για την ακρυλική ταπετσαρία, καθώς και για την επένδυση οροφών (δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις για την κόλλα για να τους παρέχουν υψηλής αντοχής υλικά σύνδεσης).

Ορισμένοι κατασκευαστές διακρίνουν ορισμένες φορές μια τέτοια κατηγορία βάρους ως κόλλα για ταπετσαρίες "μέσου βάρους", δηλαδή προϊόντα με επιχρίσματα από ύφασμα ή ακρυλικό.

Κολλητική ύλη για μη υφαντές ταπετσαρίες

Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα διάφορα είδη συγκολλητικών, λαμβάνοντας υπόψη το σκοπό τους. Ίσως οι παρακάτω πληροφορίες θα σας επιτρέψουν να αποφασίσετε ποια κόλλα ταπετσαρίας είναι καλύτερο να εφαρμόσετε στη συγκεκριμένη περίπτωσή σας.

Ταπετσαρία πάστα

Κόλλα για χαρτί ταπετσαρία

Η ταπετσαρία, η οποία χρησιμοποιείται μερικές φορές πεισματικά από υποστηρικτές λιτότητας και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, δεν είναι ήδη πολύ δημοφιλής. Η συνταγή του είναι απλή:

 • άμυλο πατάτας (μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί καλαμπόκι)?
 • αλεύρι (σίτος ή σίκαλη) ·
 • νερό (στο οποίο μερικές φορές προσθέτουν κόλλα ξύλου).

Κόλλα για ελαφριά ταπετσαρία

Το προκύπτον προϊόν έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • χαμηλό κόστος.
 • οικολογική καθαριότητα ·
 • σχετικά υψηλές συγκολλητικές ιδιότητες (πρόσφατα παρασκευασμένη σύνθεση).
 • ευκολία προετοιμασίας.

Ωστόσο, αυτή η αυτοκόλλητη κόλλα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα στις επόμενες 15 ώρες, οπότε αν χρειαστεί να καλύψετε τους τοίχους αρκετών δωματίων με ταπετσαρία, θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να μαγειρεύετε μια νέα πάστα κάθε μέρα. Επιπλέον, αυτή η αυτοκόλλητη ταπετσαρία σε ένα υπόστρωμα χαρτιού έχει ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα: είναι η σήψη και τα έντομα μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτό, οι μύκητες μπορούν να ξεκινήσουν, οπότε οι συστάσεις για τη χρησιμοποίησή τους για το δωμάτιο ενός παιδιού δεν φαίνονται πειστικές.

Τοποθετήστε κόλλα στην ταπετσαρία

Κολλητική ύλη για μη υφαντές ταπετσαρίες

Το μη υφασμένο υλικό ονομάζεται υλικό κατασκευασμένο από ίνες κυτταρίνης συνδεδεμένες με ένα πολυμερές. Είναι παρόμοια σε σύνθεση με το συνηθισμένο χαρτί και επομένως θεωρείται συχνά ένα "βελτιωμένο χαρτί" που είναι πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και την τριβή από το συνηθισμένο χαρτί. Η μη υφαντική ταπετσαρία έχει γίνει ο πιο δημοφιλής τύπος τοίχου που καλύπτει, πολύ βολικό τόσο στη φροντίδα όσο και κατά τη διάρκεια των εργασιών επισκευής.

Η κόλλα που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση τέτοιων ταπετσαριών αποκαλείται συχνά μη υφαντό, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επίσης πολύ κατάλληλο μη υφασμένο συγκολλητικό για βινυλίου ταπετσαρίες.

Κόλλα για ταπετσαρία μπαμπού

Υγρά καρφιά και PVA

Η διαδικασία της διακόσμησης των τοίχων του δωματίου με μπαμπού ταπετσαρία είναι μια μάλλον περίπλοκη διαδικασία, απαιτώντας κάποια ικανότητα και τη διαθεσιμότητα της καλής κόλλας ταπετσαρίας. Για τις βαριές ταπετσαρίες από μπαμπού, που είναι πάντα, δεν είναι κατάλληλη κάθε κόλλα ταπετσαρίας, αλλά μόνο μία που αποδεικνύεται ότι έχει τις καλύτερες συγκολλητικές ιδιότητες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κατασκευαστές συστήνουν τη χρήση "υγρών καρφιών". Την ίδια στιγμή, αν ο τοίχος είναι γυψοσανίδας, τότε ταπετσαρία μπαμπού θα κολλήσει καλά και PVA κόλλα.

Ταπετσαρία

Crazy Velcro

Σήμερα θεωρείται μια πολύ αποτελεσματική σύνθεση, επιλέγοντας ως κόλλα ταπετσαρίας για όλους τους τύπους ταπετσαριών που βασίζονται σε ύφασμα από μπαμπού, μπορείτε να πάρετε ένα καλό αποτέλεσμα.

Πλεονεκτήματα:

 • αβλαβότητα.
 • καλή πρόσφυση των κολλημένων ταπετσαριών στην επιφάνεια του τοίχου.
 • ευκολία χρήσης.

Αναπαραγωγή ταπετσαρίας

Μειονεκτήματα:

 • στις οδηγίες για αυτή την κόλλα, μεταξύ των τεχνικών χαρακτηριστικών του, δεν αναφέρεται ότι προορίζεται για μπαμπού ταπετσαρία, αν και αυτό είναι πραγματικά έτσι?
 • και εκτός αυτού, αυτή η σύνθεση είναι δύσκολο να βρεθεί στα ράφια των καταστημάτων σήμερα.

Ταπετσαρία Κόλλα

Κολλητική ουσία για υφαντικές ταπετσαρίες

Textile ταπετσαρία αναφέρεται σε βαριά ταπετσαρία. Ως εκ τούτου, για την ταπετσαρία ύφασμα, η χρήση μιας κόλλας είναι απαραίτητη που μπορεί να τους στερεώσει με ασφάλεια στους τοίχους. Οι πωλητές γενικά συμβουλεύουν την αγορά ενός προϊόντος από τη γερμανική εταιρία κολλητικής κόλλας Rolls-Kleber γούνας Vlies. Πρόκειται για μια υψηλής ποιότητας κόλλα ταπετσαρίας, συσκευασμένη σε συσκευασίες των 200 και 500 γραμμαρίων.

Πώς να μαγειρέψετε μια σύνθεση εργασίας;

Είναι απαραίτητο να τραβήξετε ένα πλαστικό κουβά και να προσθέσετε όσο το δυνατόν καθαρό νερό όπως υποδεικνύεται στις οδηγίες. Στη συνέχεια, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι, προσεκτικά ρίξτε τη σκόνη σε αυτό. Συνεχίστε να αναδεύετε για ένα έως δύο λεπτά και στη συνέχεια αφήστε να σταματήσει για τρία λεπτά. Στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την προκύπτουσα σύνθεση.

Ειδική αυτοκόλλητη ταπετσαρία

Συγκολλητική ταπετσαρία από γυαλί

Ταπετσαρία κόλλα, κατάλληλο για την ταπετσαρία για τη ζωγραφική, και για το γυαλί, και για μη υφασμένα, και για βαριά ταπετσαρία.

Πλεονεκτήματα:

 • μη τοξικό
 • δεν είναι εύφλεκτο.
 • Κατάλληλο για τις πιο σύγχρονες ταπετσαρίες.
 • για δέκα λεπτά διατηρεί την κινητικότητα του κολλημένου τεμαχίου ταπετσαρίας ή υαλοβάμβακα.

Η ποικιλία των ταπετσαριών στην αγορά δίνει σε κάθε άτομο την ευκαιρία να διακοσμήσει το σπίτι σύμφωνα με το γούστο του. Ταυτόχρονα, επιλέγοντας την καλύτερη κόλλα ταπετσαρίας, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το βάρος της ταπετσαρίας, ο τύπος υλικού που κατασκευάζονται από τους τοίχους και το επίπεδο υγρασίας και η θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο που πρόκειται να κολληθεί. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η απαιτούμενη συγκέντρωση κόλλας εξαρτάται από το αν αυτή η κόλλα χρησιμοποιείται για γυαλί ή χαρτί ταπετσαρίας.

Κόλλα για βαριές ταπετσαρίες

Συγκολλητικό για ταπετσαρίες βινυλίου

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)