Καλωδίωση: πώς να το κάνετε μόνοι σας;

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η εξέλιξη της προόδου έχει κάνει τη ζωή μας πιο βολική και άνετη, η οποία οφείλεται κυρίως στον μεγάλο αριθμό διαφόρων οικιακών συσκευών και άλλων χρήσιμων συσκευών που υπάρχουν στα σπίτια μας. Με την πάροδο του χρόνου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το υπάρχον παλιό καλωδιωτικό διάγραμμα στο διαμέρισμα απλά δεν μπορεί να αντέξει ένα τόσο σημαντικά αυξημένο φορτίο στο ηλεκτρικό δίκτυο, έτσι ώστε νωρίτερα ή αργότερα είναι απαραίτητο να λυθεί το πρόβλημα του καλύτερου ή ακριβέστερου τρόπου κατασκευής της καλωδίωσης της νέας καλωδίωσης αντί της παλιάς.

Ηλεκτρική καλωδίωση σε ξύλινο σπίτι

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα πώς να κάνουμε ό, τι κάνουμε και ταυτόχρονα θα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις αποχρώσεις που θα συναντήσετε κατά την αλλαγή ή την εγκατάσταση ηλεκτρικών καλωδίων στο διαμέρισμά σας, στο σπίτι ή στη χώρα με τα χέρια σας.

Καλωδίωση στο σπίτι

Πού να ξεκινήσετε;

Πρώτον, είναι απαραίτητο να μελετήσουμε προσεκτικά και να σχεδιάσουμε ένα σχέδιο για μελλοντικές δημοσιεύσεις, δηλ. καθορίστε:

 • όπου θα βρίσκεται και πόσες αγορές θα είναι?
 • όπου θα βρίσκονται τα φώτα και οι διακόπτες.
 • πώς και σε ποια σημεία θα περάσουν οι γραμμές καλωδίωσης.
 • όπου θα βρίσκεται ο πίνακας διανομής και πώς θα το βάλουν καλύτερα.

Θα είναι ωραίο αν έχετε μόνο καλή γνώση ηλεκτρικού ρεύματος και σχεδιάζετε ένα σχηματικό διάγραμμα της μελλοντικής καλωδίωσης, όπου θα υπολογιστούν και οι διακόπτες, καθώς και η λεπτομερής καλωδίωση των συρμάτων στα κιβώτια διασταύρωσης.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, ενδέχεται να χρειαστεί να παραγγείλετε αυτό το έργο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος μόνο σε περίπτωση νέας κατασκευής. Επιπλέον, η τεκμηρίωση του σχεδιασμού θα πρέπει επίσης να παραδοθεί στις κρατικές αρχές για ενεργειακό έλεγχο για έγκριση και στη συνέχεια η εγκατεστημένη ηλεκτρική καλωδίωση πρέπει να παρουσιαστεί στον επιθεωρητή ενέργειας για αποδοχή προκειμένου να δοθεί άδεια για τη σύνδεσή της με ηλεκτρικά δίκτυα.

Καλωδίωση οροφής

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, απλά πρέπει να τηρείτε τους βασικούς κανόνες ηλεκτρικής ασφάλειας κατά το σχεδιασμό και την εγκατάσταση ηλεκτρικών καλωδίων στο σπίτι με τα δικά σας χέρια.

Αφού αποφασίσετε για τον αριθμό και τις τοποθεσίες των μελλοντικών ηλεκτρικών συσκευών, κάντε λεπτομερή υπολογισμό όλων των απαραίτητων υλικών και, μετά από ενδελεχή έλεγχο, πραγματοποιήστε την αγορά τους σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα. Κατά τον υπολογισμό και την αγορά βασικών προμηθειών, κάντε ένα μικρό περιθώριο 5-7% - συνήθως θα είναι χρήσιμο στο μέλλον.

Κατά την προετοιμασία ενός εργαλείου για την εγκατάσταση ηλεκτρικών εργασιών, δεν πρέπει να ανησυχείτε ιδιαίτερα, καθώς το τυποποιημένο σετ που διατίθεται σε κάθε σπίτι είναι αρκετά κατάλληλο για αυτό, επειδή όλες οι κύριες εργασίες δεν γίνονται υπό τάση. Εάν πρέπει να συνδέσετε απευθείας τη νέα καλωδίωση σε υπάρχον ηλεκτρικό δίκτυο, μπορείτε να καλέσετε έναν πραγματικό ηλεκτρολόγο.

Βασικές απαιτήσεις καλωδίωσης

Αν και πιστεύεται ότι όλες οι εργασίες ηλεκτρικής ενέργειας υπόκεινται σε έναν νόμο του Ohm και σε δύο νόμους του Kirchhoff, η διαφορετική εφαρμογή διαφόρων σχημάτων και παραλλαγών αυτών των φυσικών τύπων στην πράξη δίνει όλη την ποικιλία των ηλεκτρικών συσκευών και της χρήσιμης εργασίας.

Πλαστικό περίβλημα

Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να πούμε για τα διαγράμματα καλωδίωσης, οπουδήποτε κινούμαστε, η αρχή της κατασκευής τους είναι πολύ απλή:

 • όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, το ηλεκτρικό φορτίο συνδέεται σαν να είναι παράλληλα.
 • όλοι οι διακόπτες και οι προστατευτικές διατάξεις με τη μορφή διακοπτών και ασφαλειών - σαν σε σειρά ή σε ένα σπάσιμο σύρματος (γραμμή).

Ηλεκτρική καλωδίωση στο διαμέρισμα

Είναι απλό αν συνδέετε τον λαμπτήρα στο γκαράζ αλλά η σωστή καλωδίωση της καλωδίωσης γίνεται πραγματικά σύμφωνα με το σύστημα σύνθετων υπολογισμών των ηλεκτρικών δικτύων με μεγάλο αριθμό τύπων και ανοχών και με ορισμένους περιορισμούς και απαιτήσεις υπό μορφή υφιστάμενων κανονιστικών εγγράφων:

 • Κανόνες εγκατάστασης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
 • Κανόνες τεχνικής λειτουργίας των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των καταναλωτών.
 • εξειδικευμένα SNiPs?
 • διάφορα GOST.

Διαφορές και αποχρώσεις της συσκευής καλωδίωσης

Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλα τα παραπάνω έγγραφα για να διαλύσουμε τις καλωδιώσεις στο δωμάτιο ή στο εξοχικό, επομένως θα προσπαθήσουμε σύντομα να απαριθμήσουμε όλες τις διαφορές και τις αποχρώσεις στην κατασκευή ηλεκτρικών δικτύων, ανάλογα με τη λειτουργική τους θέση, η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε μια δεδομένη κατάσταση.

Καλωδίωση σε μεταλλικούς σωλήνες

Η ηλεκτρική καλωδίωση στο διαμέρισμα είναι η απλούστερη επιλογή και δεν έχει ειδικές απαιτήσεις. Η σύνδεση γίνεται από έναν πίνακα ορόφων ομάδας, όπου δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αλλάξουμε τίποτα - αυτή είναι η ευθύνη των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Για τα υπόλοιπα, θυμόμαστε και καθοδηγούμενα από τους βασικούς κανόνες:

 • χρησιμοποιήστε σύρματα μόνο με χάλκινους αγωγούς και μόνο τρία σύρματα με αγωγό γείωσης.
 • οι γραμμές καλωδίων είναι καλύτερα να σχεδιαστούν με ευθείες γραμμές κατά μήκος των τοίχων 15 cm από την οροφή, και να αφήσει σε υποδοχές και διακόπτες για να γίνει αυστηρά κατακόρυφη?
 • οι πρίζες θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται μόνο με γείωση με ύψος τοποθέτησης 30 έως 90 εκατοστά από το δάπεδο.
 • σε κουτιά διακλάδωσης, μόνο σφιγκτήρες μπουλονιών ή πτύχωση ή συγκόλληση συρμάτινων επαφών.
 • οι διακόπτες οποιουδήποτε τύπου μπορούν να τοποθετηθούν από 70 έως 180 εκατοστά από την επιφάνεια του δαπέδου.
 • πολυέλαιοι και λάμπες οποιουδήποτε είδους χωρίς περιορισμούς.

Τέτοιες απλές απαιτήσεις είναι κατάλληλες για καλωδίωση τόσο σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων και σε ένα διαμέρισμα ενός σπιτιού.

Η ηλεκτρική καλωδίωση σε μια ιδιωτική κατοικία είναι ήδη διευθετημένη κάπως πιο περίπλοκη, καθώς θα προστεθεί ένας εισαγωγικός πίνακας διανομής με μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, αυτό θα είναι ήδη ο τομέας της ευθύνης σας, και όλα θα πρέπει να αγοραστούν με δικά σας έξοδα σε περίπτωση αντικατάστασης.

Ηλεκτρική καλωδίωση σε μεταλλικό σωλήνα σε ιδιωτική κατοικία

Ένας εισαγωγικός πίνακας πρέπει να είναι εξοπλισμένος με:

 • εισαγωγικός διακόπτης;
 • Συσκευή παραμένοντος ρεύματος 30 mA.
 • ηλεκτρικός μετρητής;
 • αυτόματοι διακόπτες ισχύος για κάθε εξερχόμενη γραμμή.

Επιπλέον, θα χρειαστεί να κάνετε βρόχο γείωσης και να γειώσετε το μεταλλικό περίβλημα του ηλεκτρικού πίνακα.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η καλωδίωση πρέπει να γίνεται στο εξοχικό σπίτι, σε μικρότερο βαθμό.

Εγκατάσταση κρυφών καλωδίων

Το διάγραμμα καλωδίωσης σε μια ξύλινη κατοικία θα διαφέρει ως εξής:

 • στον πίνακα οργάνων θα πρέπει να προσθέσετε άλλο RCD ήδη στα 100 mA για να αποφύγετε τη φωτιά.
 • η καλωδίωση σε ξύλινους τοίχους θα πρέπει να εισάγεται σε ένα πυρίμαχο περίβλημα - μπορεί να είναι μεταλλικοί σωλήνες, μεταλλικοί σωλήνες, πυρίμαχοι σωλήνες από PVC ή ένα ειδικό κανάλι καλωδίων από PVC.
 • όλα τα περάσματα μέσα από το δέντρο επιτρέπεται να γίνονται μόνο σε χαλύβδινους σωλήνες, καθώς και οι καλωδιώσεις που κρύβονται κάτω από αυτό.

Καλωδίωση εξωτερική καλωδίωση

Η καλωδίωση στο γκαράζ έχει αρκετές βασικές απαιτήσεις:

 • Υποχρεωτική παρουσία RCD σε 30 mA.
 • βρόχος γείωσης και όλα τα μεταλλικά μέρη πρέπει να είναι γειωμένα.
 • η καλωδίωση από το πάτωμα σε ελάχιστο ύψος 1,5 μέτρων πρέπει να προστατεύεται μηχανικά, δηλ. κατασκευασμένο σε μεταλλικό σωλήνα ή μεταλλικό σωλήνα.
 • τα φωτιστικά και οι πρίζες πρέπει να έχουν τάξη προστασίας τουλάχιστον IP34.

Ανοίξτε καλωδίωση στο σπίτι

Η ηλεκτρική καλωδίωση στο μπάνιο έχει τρεις βασικές απαιτήσεις:

 • κατηγορία προστασίας τουλάχιστον IP67.
 • Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση γραμμών κορμού μέσω του μπάνιου.
 • όλα τα μεταλλικά μέρη του μπάνιου και οι σωλήνες νερού πρέπει να συνδέονται με μεταλλική επικοινωνία με τη μορφή ενός δυναμικού συστήματος ισοσταθμιστή.

Η ηλεκτρική καλωδίωση στο λουτρό πρέπει να γίνεται μέσω μετασχηματιστή αποσύνδεσης από 220 V σε 12 V. Αυτή η μάλλον αυστηρή απαίτηση εφαρμόζεται για την ηλεκτρική ασφάλεια και επιτρέπει στους εξαιρετικά υγρούς χώρους να έχουν τάση μόνο 12 V. Αυτές οι απαιτήσεις ασφαλείας ισχύουν για χώρους υπογείων και υπόγειων, κελάρια και μεταλλικά γκαράζ.

Μια ασπίδα με ηλεκτρική καλωδίωση στο σπίτι

Δεν πρέπει να προκύψουν δυσκολίες με την επιλογή ηλεκτρικού εξοπλισμού για τάση 12 V, καθώς τα καλώδια, οι λαμπτήρες και οι διακόπτες ταιριάζουν με τον ίδιο τρόπο όπως για τα 220 V και μετασχηματιστή απομόνωσης 220/12 V και 12 βολβοί είναι διαθέσιμα προς πώληση σε όλα τα εξειδικευμένα καταστήματα.

Κατά την εγκατάσταση ηλεκτρικών καλωδίων στην κουζίνα, τα καλώδια πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από τους αγωγούς αερίου και νερού, καθώς και τις πρίζες.

Η ηλεκτρική καλωδίωση στο σπίτι στο πάτωμα επιτρέπεται μόνο σε ειδικά σχεδιασμένη σανίδα και κάτω από το δάπεδο μόνο σε μεταλλικό κουτί ή σωλήνα.

Η ηλεκτρική καλωδίωση στην οροφή μπορεί να γίνει σε ένα κυματοειδές σωλήνα PVC ή ένα δίαυλο καλωδίου PVC, ενώ καθοδηγείται μόνο από τις εξωτερικές παραμέτρους, αλλά στο δάπεδο, εκτός αν πρόκειται για την καλωδίωση στην κατοικία των πάνελ, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τα σύρματα κάτω από την προστασία από τα τρωκτικά στον μεταλλικό εύκαμπτο σωλήνα.

Ηλεκτρική καλωδίωση

Εγκατάσταση ηλεκτρικής καλωδίωσης

Η ηλεκτρική καλωδίωση σε ιδιωτική κατοικία με τα χέρια της, αφού ολοκληρωθούν όλα τα προπαρασκευαστικά μέτρα, πραγματοποιείται σύμφωνα με τον ακόλουθο αλγόριθμο:

 1. Χώροι σήμανσης εγκατάστασης ηλεκτρικών συσκευών: πρίζες, διακόπτες, φώτα και κιβώτια διακλάδωσης.
 2. Στη συνέχεια, οι γραμμές κορμού και διακλάδωσης για τη διέλευση καλωδίων μεταξύ όλων των συσκευών εγκατάστασης τραβιούνται διαδοχικά.
 3. Αν είναι απαραίτητο, ανάλογα με την επιλεγμένη μέθοδο τοποθέτησης των ηλεκτρικών συσκευών, για παράδειγμα, κρυφή, η επιφάνεια των τοίχων αποσυνδέεται για την εγκατάσταση ηλεκτρικών συσκευών.
 4. Επίσης, ανάλογα με την επιλεγμένη μέθοδο τοποθέτησης ηλεκτρικών καλωδίων, στην περίπτωση κρυφών καλωδίων, κάνουν το κλείδωμα και αν κάνουν ηλεκτρική καλωδίωση σε ξύλινο σπίτι με τα χέρια τους, εγκαθιστούν καλωδιακά κανάλια PVC.
 5. Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές εγκατάστασης είναι τοποθετημένες και ασφαλισμένες χωρίς πάνελ προσανατολισμού.
 6. Στο επόμενο στάδιο, τα καλώδια τοποθετούνται στις αυλακώσεις που κατασκευάζονται ή στα εγκατεστημένα καλωδιακά κανάλια.

Αυτό είναι όπου το καλώδιο που αγοράσατε με ένα μικρό περιθώριο έρχεται σε πρακτικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για όλες τις μετρήσεις και τους υπολογισμούς το μήκος των γραμμών λαμβάνεται σε απόλυτες μονάδες, δηλαδή, σχεδόν σε ευθεία γραμμή. Ωστόσο, κατά την εγκατάσταση του καλωδίου, τοποθετείται σε σχεδόν ελεύθερη κατάσταση και μόνο ελαφρώς τεντωμένο έτσι ώστε να μην βλάψει τη μόνωση. Η διαφορά μεταξύ τέλεια ευθειών γραμμών στο έργο και ελεύθερης τοποθέτησης καλωδίων είναι κατά μέσο όρο 3% του συνολικού μήκους γραμμής.

Ηλεκτρική καλωδίωση

Επιπλέον, μια μικρή παροχή καλωδίου ή καλωδίου θα πρέπει να αφεθεί στους ακροδέκτες όταν συνδεθεί απευθείας με τις ηλεκτρικές συσκευές εγκατάστασης. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη αγοράς καλωδίων με μικρό περιθώριο 5-7%.

Ηλεκτρική καλωδίωση με ρετρό στυλ

Αφού καταφέρατε να διαχωρίσετε και να τοποθετήσετε όλα τα καλώδια, τα συνδέουμε με τις ηλεκτρικές συσκευές εγκατάστασης. Εδώ έχετε δύο υποχρεωτικές απαιτήσεις εκτέλεσης:

 • Κατά την εκτέλεση αυτής της λειτουργίας, είναι απαραίτητο να τηρηθούν και να τηρηθούν οι ακόλουθοι κανόνες για τη χρωματική σήμανση των καλωδίων, όπου το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το μπλε είναι μηδέν εργασίας και ο προστατευτικός αγωγός γείωσης έχει ένα κίτρινο-πράσινο χρώμα. Ο αγωγός φάσης μπορεί να έχει αρκετούς χρωματισμούς, αλλά συνήθως είναι καφέ, λευκό ή κόκκινο.
 • Κατά την αποσύνδεση των συρμάτων στα κιβώτια διακλάδωσης, το καλώδιο φάσης πρέπει να διέρχεται μέσω του διακόπτη, δηλ. πρέπει να σκιστεί. Αυτό γίνεται έτσι ώστε όταν το φως είναι σβηστό, είναι ασφαλές να αλλάξετε μια καμένη λάμπα στον πολυέλαιο χωρίς την ύπαρξη τάσης 220 V. Συνιστάται επίσης να συνδέσετε το καλώδιο φάσης στον κεντρικό άξονα της βάσης υποδοχής βολβών.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών εγκατάστασης, ελέγξτε προσεκτικά το διάγραμμα καλωδίωσης που κάνατε, την παρουσία και αξιοπιστία των επαφών γείωσης και των πιθανών ισοσταθμιστών, την απουσία εκτεθειμένων και γυμνών μεταλλικών εξαρτημάτων ηλεκτρικού εξοπλισμού κάτω των 220 V.

Ηλεκτρικές καλωδιώσεις για την κατασκευή κατοικιών

Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε έναν ελεγκτή για να μετρήσετε την αντίσταση μόνωσης των συρμάτων για ενδεχόμενη ηλεκτρική βλάβη.

Αυτό είναι όλο. Και αν ακολουθήσετε επακριβώς τις συστάσεις που δίνονται εδώ, τότε η καλωδίωση της ηλεκτρικής καλωδίωσης θα σας εξυπηρετήσει με ασφάλεια για πολλά χρόνια.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)