Στεγανοποίηση του μπάνιου: κύριοι τύποι

Λόγω της αυξημένης υγρασίας, της σταθερής έκθεσης σε υγρασία στο πάτωμα, στους τοίχους και ακόμη και στην οροφή, το μπάνιο εκτίθεται σε διάφορες βλαβερές συνέπειες. Αυτές περιλαμβάνουν την εμφάνιση μούχλας και μύκητα, την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν δυσάρεστη οσμή, καθώς και την καταστροφή υλικών τοίχου, δαπέδου και οροφής, ειδικά αν είναι κατασκευασμένα από ξύλο. Η απουσία ή η κακή στεγανοποίηση του μπάνιου στο διαμέρισμα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες διαρροές. Για να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε σωστά και αποτελεσματικά τις εργασίες για τη στεγανοποίηση του μπάνιου.

Στεγανοποίηση ενός μπάνιου σε ένα ξύλινο σπίτι

Είδη στεγάνωσης

Υλικά στεγάνωσης τοποθετούνται μεταξύ της βάσης των επιφανειών του δωματίου και των διακοσμητικών τελειωμάτων σε όλες τις περιοχές όπου είναι δυνατή η επαφή με το νερό. Για να προσδιορίσετε ποια στεγανοποίηση είναι καλύτερο για το μπάνιο, πρέπει να εξετάσετε τους τύπους του.

Εντάξει

Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει υλικά ρολού ή μεμβράνης κατασκευασμένα με βάση χαρτόνι ή συνθετικές ίνες εμποτισμένες με πίσσα. Ο κύλινδρος κόβεται σε ξεχωριστές λωρίδες, τοποθετείται στην επιφάνεια και θερμαίνεται με καυστήρα αερίου, μετά το οποίο το υλικό λιώνει, προσκολλώντας σταθερά στο πάτωμα.

Στεγανοποίηση ξύλινου δαπέδου

Μειονεκτήματα: Η στεγανοποίηση σε ρολά δεν είναι κατάλληλη για χρήση σε ένα μικρό μη αεριζόμενο δωμάτιο, αφού κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί καυστήρας αερίου. Οι αρμοί των λωρίδων πρέπει να κολληθούν με στεγανωτικό σιλικόνης ή πολυουρεθάνης, διαφορετικά θα διαρρεύσουν υγρασία. Ταλαιπωρία κατά την τοποθέτηση.

Πλεονεκτήματα: εκτός από εκείνα τα υλικά που πρέπει να θερμανθούν, υπάρχουν υδροσόλες οι οποίες αυτοί κολλάνε στην επιφάνεια. Τέτοια υλικά είναι αξιόπιστα και εύχρηστα. Επιπλέον, η μόνωση με ρολά είναι φθηνότερη σε σχέση με άλλους τύπους.

Στεγανοποίηση του μπάνιου με μαστίχα

Σμέαρ

Αυτές είναι παχιά συνθέσεις με τη μορφή σκόνης, πάστας, ενός μείγματος που βασίζεται σε πίσσα, άμμο ή τσιμέντο με την προσθήκη διαφόρων πολυμερών.

Υπάρχουν δύο τύποι λιπαντικών για τη στεγανοποίηση ενός μπάνιου: μονό και δύο συστατικών. Ο πρώτος τύπος περιέχει νερό και υδροϊσοόλη, και ο δεύτερος περιλαμβάνει πολυμερή συνδετικά. Η στεγανοποίηση δύο συστατικών, εκτός από την προστασία από την υγρασία, περιέχει ουσίες που προστατεύουν την επιφάνεια από το σχηματισμό μύκητα και μούχλας.

Μειονεκτήματα: το ασφαλτικό μαστίχα μπορεί να σπάσει λόγω διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, έχει επίσης δυσάρεστη οσμή κατά την εφαρμογή. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ο μακρύς χρόνος στεγνώματος του στρώματος στεγάνωσης, φτάνοντας τρεις ημέρες. Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν διάφορα στρώματα, καθένα από τα οποία πρέπει να στεγνώσει για τουλάχιστον 6-8 ώρες.

Στεγανοποίηση μπάνιου

Πλεονεκτήματα: Η επικάλυψη στεγάνωσης για το μπάνιο με διάφορους πλαστικοποιητές και πολυμερή έχει σύνθεση που εισχωρεί σε όλες τις ρωγμές και ρωγμές, γεμίζοντας τις, προστατεύοντας από τη διείσδυση νερού. Εύκολο στην εφαρμογή. Ο συντελεστής πρόσφυσης της μαστίχας σας επιτρέπει να το εφαρμόζετε σε σκληρές, εύκαμπτες επιφάνειες. Τα λιπαντικά συνδυάζονται καλά με το σύστημα "θερμού δαπέδου", ικανά να αντέχουν σε αυξημένες θερμοκρασίες.

Nakleechnaya λουτρό στεγάνωσης

Υγρικές ενώσεις

Η υγρή στεγάνωση του μπάνιου χρησιμοποιείται για την κάλυψη των τοίχων, των δαπέδων και των οροφών.Αντιπροσωπεύεται από δύο τύπους: υγρό γυαλί και υγρό καουτσούκ. Υγρό γυαλί αποτελείται από ένα διάλυμα καλίου και νατρίου, γεμίζει τους πόρους στην επιφάνεια του σκυροδέματος ή του ξύλου, χωρίς να σχηματίζει ένα φιλμ. Το υγρό καουτσούκ είναι ένα γαλάκτωμα ασφάλτου αραιωμένο με νερό. Απορροφάται στην επιφάνεια του δαπέδου ή των τοίχων, σχηματίζει ένα αξιόπιστο ανώτερο προστατευτικό στρώμα.

Μειονεκτήματα: Η υγρή στεγανοποίηση του δαπέδου στο μπάνιο γίνεται μόνο κάτω από το δάπεδο.

Στεγανοποίηση του μπάνιου κάτω από το κεραμίδι

Πλεονεκτήματα: Η υγρή στεγανοποίηση του δαπέδου του μπάνιου είναι καθολική σε σχέση με διάφορους τύπους επιφανειών. Το υλικό αυτό έχει υψηλό συντελεστή προσκόλλησης με διάφορες επιστρώσεις, είναι ανθεκτικό σε διάφορα επιθετικά περιβάλλοντα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μόνωση των τοίχων ή των δαπέδων όπου υπάρχει συνεχής επαφή με το νερό.

Στεγανοποίηση του δαπέδου του μπάνιου

Η σωστή επιλογή του στεγανοποιητικού υλικού

Για να έχετε υψηλής ποιότητας εργασία στην εφαρμογή μιας επένδυσης με αντοχή σε υγρασία σε ένα σκελετό ή σε ένα διαμέρισμα, πρέπει να ξέρετε ποια στεγανοποίηση πρέπει να επιλέξετε για το μπάνιο και πώς να το εγκαταστήσετε σωστά. Έτσι, η καλύτερη στεγάνωση για το μπάνιο επιλέγεται σύμφωνα με τις συστάσεις:

 • Για να τοποθετήσετε τα κεραμίδια σε βάση από σκυρόδεμα, συνιστάται η χρήση μαστίχας επικάλυψης. Είναι εύκολο στη χρήση, αντέχουν σε ακραίες θερμοκρασίες, κατάλληλες ως βάση για τσιμεντοκονίαμα. Τα λιπαντικά χρησιμοποιούνται επίσης καλύτερα αν η προς επεξεργασία επιφάνεια δεν υπερβαίνει τα 10 τ.μ.
 • Το υγρό καουτσούκ είναι κατάλληλο για χρήση στο μπάνιο, ανεξάρτητα από το υλικό φινιρίσματος.
 • Η στεγανοποίηση των τοίχων του μπάνιου γίνεται συχνά χρησιμοποιώντας ενώσεις τσιμέντου-πολυμερούς. Αυτό το υλικό είναι ιδανικό για πλακάκια.
 • Η στεγανοποίηση της οροφής στο μπάνιο, καθώς και στους τοίχους, μπορεί να γίνει με υγρό γυαλί - αυτή η πλαστική σύνθεση σχηματίζει μια λεπτή επιφάνεια που προστατεύει από την υγρασία, τους μύκητες, το καλούπι, χωρίς να ζυγίζει την επιφάνεια του τοίχου.
 • Η στεγάνωση του μπάνιου σε ένα ξύλινο σπίτι γίνεται εύκολα με τη χρήση έλασης υλικών και την προστασία των δαπέδων κάτω από το πάτωμα του μπάνιου - με τη χρήση μαστίχας επικάλυψης.
 • Η στεγανοποίηση του γυψοσανίδας στο μπάνιο διεξάγεται με τη χρήση των επιφανειών επικάλυψης, στην κορυφή των οποίων κόλλα πλακιδίων και απευθείας το ίδιο το κεραμίδι εφαρμόζονται. Η επίστρωση μαστίχας είναι επίσης ιδανική για επίστρωση τοίχων με γυψομάρμαρο στο μπάνιο.

Στην περίπτωση αυτή, είναι πάντοτε δυνατόν να συνδυαστούν διάφοροι τύποι υλικών. Για παράδειγμα, η στεγανοποίηση ρολών χρησιμοποιείται για την κάλυψη μιας μεγάλης επιφάνειας δαπέδου και η επίστρωση ή η υγρή μόνωση χρησιμοποιείται για τους τοίχους του ίδιου λουτρ.

Στεγάνωση

Πριν από τη στεγανοποίηση του μπάνιου, είναι απαραίτητο να προετοιμάσει προσεκτικά το δωμάτιο: καθαρίστε από τη σκόνη και τα συντρίμμια, χωρίς υδραυλικά και έπιπλα. Οι λιπαροί και λιπαροί λεκέδες αφαιρούνται με ειδικά μέσα.

Στεγανοποιήστε το ρολό στο μπάνιο

Τοποθέτηση τοίχων

Η στεγανοποίηση των τοίχων στο μπάνιο αρχίζει με την αφαίρεση της παλιάς επίστρωσης από το σκυρόδεμα. Στη συνέχεια, πρέπει να ολοκληρωθούν τα βήματα εργασίας:

 • Οι τοίχοι και η οροφή στο μπάνιο ελέγχονται ως προς την επίπεδη επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα επίπεδο. Εάν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από το επίπεδο, πρέπει να ισοπεδωθούν με γύψο.
 • Τοίχοι, οροφή, όλες οι γωνίες αντιμετωπίζονται με αντισηπτικό.
 • Ένα διάλυμα στεγάνωσης παρασκευάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες, αποφεύγοντας την προσθήκη οποιωνδήποτε πρόσθετων συστατικών.
 • Η στεγανοποίηση στο μπάνιο θα πρέπει να πραγματοποιείται στους τοίχους προ-υγρανθεί με νερό για καλύτερη πρόσφυση στο μαστίχα.
 • Η στεγάνωση εφαρμόζεται στους τοίχους με κάθετες ή οριζόντιες κινήσεις με μεγάλη βούρτσα, η οποία εφαρμόζει σφιχτά στην επιφάνεια.
 • Οι τοίχοι στο μπάνιο καλύπτονται με ένα δεύτερο στρώμα στεγάνωσης.

Η προσεκτική σφράγιση πρέπει να υποβληθεί στη διασταύρωση του λουτρού στον τοίχο. Λόγω της δύσκολης πρόσβασης σε αυτά, πρέπει να χρησιμοποιηθούν καλώδια σφράγισης ή ταινίες, τα οποία πρέπει να τοποθετηθούν στη ραφή μεταξύ του μπάνιου και του τοίχου.

Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, για να εξασφαλιστεί στεγάνωση υψηλής ποιότητας, είναι απαραίτητο να σφραγιστούν οι αρμοί μεταξύ των πλακιδίων με σιλικόνη ή πολυουρεθάνη.

Σύστημα στεγάνωσης στο μπάνιο

Στο πάτωμα

Η στεγανοποίηση του δαπέδου στο μπάνιο κάτω από το κεραμίδι, παρόμοια με την επεξεργασία των τοίχων, αρχίζει με την αφαίρεση της παλιάς επίστρωσης από σκυρόδεμα. Αν το δάπεδο είναι ανομοιογενές, πρέπει να το γεμίσετε κατά επίπεδο. Εκτελούνται οι ακόλουθες ενέργειες:

 1. Ένα μείγμα αστάρι εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δαπέδου χρησιμοποιώντας έναν κύλινδρο. Όλα τα δυσπρόσιτα μέρη (γωνίες, εξόδους σωλήνων κ.λπ.) επεξεργάζονται με παχύ διάλυμα με βούρτσα. Μετά την ξήρανση, εφαρμόζεται ένα άλλο στρώμα.
 2. Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεκινήσετε απευθείας τη συσκευή στεγανοποίησης στο μπάνιο. Η επεξεργασία γίνεται με μια μεγάλη βούρτσα, ξεκινώντας από τις γωνίες, τις αρθρώσεις μεταξύ των τοίχων και του δαπέδου, τις θέσεις από τις οποίες εξέρχονται οι σωλήνες.
 3. Μέχρι να στεγνώσει η μαστίχα, τοποθετείται μια ταινία στεγανοποίησης στις επεξεργασμένες αρθρώσεις. Ταυτόχρονα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι χωρίς ραφές, χτυπήματα, πτυχώσεις. Οι θέσεις σύνδεσης πρέπει να επικαλύπτονται με πλάτος 5-7 mm με υποχρεωτική επικάλυψη με μαστίχα. Με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να επεξεργαστείτε τις γωνίες κάθε τοίχου σε ύψος 15-20 cm.
 4. Στην κορυφή της ταινίας τοποθετείται ένα άλλο στρώμα πολυμερούς στεγανοποίησης.
 5. Η στεγανοποίηση του μπάνιου κάτω από τα κεραμίδια στο πάτωμα τοποθετείται με ομοιόμορφο παχύ στρώμα, το οποίο πρέπει να είναι δύο ή τρία. Κάθε ένα από αυτά πρέπει να στεγνώσει πριν από την τοποθέτηση του επόμενου.

Μετά από 24 ώρες, μπορείτε να ξεκινήσετε να πλακάρετε το πάτωμα. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, είναι απαραίτητο να επεξεργαστούν οι αρμοί μεταξύ των πλακιδίων με στεγανωτικό σιλικόνης.

Εκτός από την επίστρωση μαστίχας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενώσεις εμποτισμού, για παράδειγμα, για να επεξεργαστείτε το δάπεδο με υγρό γυαλί. Διεισδύει στο σκυρόδεμα, σκλήρυνε και δίνει ιδιότητες αποπλύσεως του νερού. Προκειμένου η σύνθεση να κρυσταλλωθεί γρηγορότερα, είναι απαραίτητο να βρέξει το προηγούμενο μεταξύ της εφαρμογής κάθε στρώματος.

Στεγανοποίηση των τοίχων του μπάνιου

Στεγανοποίηση ενός μπάνιου σε ένα ξύλινο σπίτι

Η στεγανοποίηση του δαπέδου και των τοίχων στο μπάνιο ενός ξύλινου σπιτιού μπορεί να συνδυάσει όχι μόνο την επεξεργασία με υδατο-απωθητικές ενώσεις, αλλά και τη χρήση αδιάβροχων ειδών ξύλου για διακόσμηση.

Η στεγανοποίηση στεγάνωσης στο μπάνιο δεν απαιτείται εάν χρησιμοποιείτε υλικό ανθεκτικό στην υγρασία ή πίνακες aqua. Δεν επιτρέπουν την υγρασία να περάσει, είναι αρκετό μόνο για να κάνει τη θεραπεία των αρθρώσεων με σφραγιστικό ή κόλλα.

Τοποθετώντας στεγανοποίηση στο μπάνιο

Η στεγάνωση του μπάνιου σε μια ιδιωτική κατοικία από ξύλο πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνους τους χώρους που υπόκεινται σε συνεχή αλληλεπίδραση με το νερό: οροφή, τοίχοι πάνω από την καμπίνα ντους, κοντά στο νεροχύτη, λεκάνη τουαλέτας, γύρω από την μπανιέρα και όλη την επιφάνεια του δαπέδου. Για τη στεγανοποίηση της οροφής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικό φιλμ ή συνηθισμένο πλαστικό φιλμ που συνδέεται με συρραπτικό κατασκευής, καθώς και επικάλυψη μαστίχας. Χωρίς αποτυχία, το υλικό φραγμού ατμού πρέπει να στερεωθεί στις δοκούς πάνω από την οροφή.

Στεγανοποίηση του μπάνιου με υγρές ενώσεις

Η στεγανοποίηση του ξύλινου δαπέδου στο μπάνιο πραγματοποιείται σε δύο επίπεδα: στα κούτσουρα κάτω από το σκληρό δάπεδο και κάτω από το δάπεδο πριν το δάπεδο. Πολλοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε έλασης υλικό και να αντιμετωπίζετε τις γωνίες, τις εξόδους σωλήνων και τις οπές αποχέτευσης με μια επίστρωση ένωση με προσέγγιση 20-30 cm στους τοίχους, αντιμετωπίζοντας τις άκρες με ταινία σφράγισης. Η στεγανοποίηση των αρμών μεταξύ των αρμών των λωρίδων μαστίχας πρέπει να γίνει με κόλλα.

Έτσι, μια καλά κατασκευασμένη στεγανοποίηση στο μπάνιο με τα δικά σας χέρια θα αποφύγει πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τη συνεχή έκθεση στο νερό και την υψηλή υγρασία στο μπάνιο και μια μεγάλη ποικιλία υλικών θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια άνετη ατμόσφαιρα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)