Πώς να κάνετε ανεξάρτητα την οροφή στο μπάνιο: σημαντικά σημεία και χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Μια τέτοια δομή όπως ένα λουτρό απαιτεί στοχαστικές αποφάσεις από τον ιδιοκτήτη, λάθη δεν επιτρέπονται εδώ, επειδή τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πρέπει να πληρούν ειδικές παραμέτρους και απαιτήσεις. Πρέπει να αντέχουν σε υψηλή θερμοκρασία, υγρασία, νερό, επιπλέον, πρέπει να διατηρούν τη θερμότητα, η οποία είναι τόσο σημαντική. Όχι λιγότερο σημαντικό είναι το ίδιο το σχέδιο, η διάρκεια ζωής και η ποιότητά του θα εξαρτηθούν από αυτό. Μπορείτε να κάνετε το ανώτατο όριο στο μπάνιο με τα χέρια σας, αλλά γι 'αυτό πρέπει να ξέρετε για τους κανόνες και τα χαρακτηριστικά του έργου που εκτελείται.

Δοκοί στην οροφή στο μπάνιο

Ξύλινη οροφή στο μπάνιο

Επιλογή υλικού

Εάν αποφασίσετε να κάνετε το ταβάνι στο μπάνιο με τα χέρια σας, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο ή ξύλινο, αξίζει να προετοιμαστείτε για το γεγονός ότι θα απαιτηθεί προσεκτική προετοιμασία. Η οροφή στο μπάνιο θα είναι κατασκευασμένη από διάφορα στρώματα:

 • Οροφή διακόσμηση?
 • Στεγανοποίηση;
 • Θερμομόνωση.
 • Φράγμα ατμών.
 • Σοφίτα.

Κάθε ένα από τα στρώματα απαιτεί την επιλογή μεμονωμένων υλικών που μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας επίστρωση.

Το καταλληλότερο υλικό για συνδετικό υλικό είναι μια ξύλινη σανίδα. Για να καλύψετε το ανώτατο όριο στο λουτρό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φιάλη, έχει μια όμορφη εμφάνιση, χρυσό χρώμα, επιπλέον, έχει μια ήπια ευχάριστη οσμή. Έχει υψηλά χαρακτηριστικά, η υψηλή θερμοκρασία δεν είναι τρομακτική, η υψηλή υγρασία δεν επηρεάζει την κατάστασή της και δεν παραμορφώνεται.

Η οροφή στο μπάνιο από τις σανίδες

Το ανώτατο όριο στο λουτρό από το ευρώ

Επίσης, το ανώτατο όριο σε ένα ρωσικό λουτρό μπορεί να γίνει από ασβέστη ή λάκκο, το πλεονέκτημα αυτού του υλικού είναι ότι στεγνώνει γρήγορα και δεν σαπίζει, αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα: το υλικό μπορεί να σκουραίνει από τον ατμό, εάν η οπτική πλευρά δεν είναι πολύ σημαντική, τότε μπορείτε να το επιλέξετε με ασφάλεια .

Αλλά κωνοφόρα είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιούν. Το πράγμα είναι ότι από την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία ρητίνη θα απελευθερωθεί από το κούτσουρο, η οποία μπορεί να προκαλέσει ένα κάψιμο σε ένα πρόσωπο.

Κατά την επιλογή ενός υλικού, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει ρωγμές, κόμβους ή ζημιές. Ένας πίνακας που έχει ελαττώματα δεν θα λειτουργήσει, εκτός από μια πλανισμένη σανίδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν πείρο. Όταν πρόκειται να εξοπλιστεί η σοφίτα, η σανίδα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 mm. Πριν αρχίσετε να εργάζεστε με το διοικητικό συμβούλιο, πρέπει να το επεξεργαστείτε σωστά, σύμφωνα με τις συμβουλές των επαγγελματιών, θα πρέπει να είναι κορεσμένο με ειδικά μέσα που θα τον προστατεύσουν από την καταστροφή.

Μόνωση της οροφής στο λουτρό με φύλλο αλουμινίου

Οροφή σε λουτρό από λειμώνες

Θερμομόνωση

Ένα από τα σημαντικά σημεία για ένα λουτρό είναι το πόσο γρήγορα θερμαίνεται και πόσο καιρό κρατά τη θερμότητα, επειδή η κατανάλωση υλικών που καταναλώνονται για θέρμανση θα εξαρτηθεί από αυτό, επομένως η μόνωση του ανώτατου ορίου σε ένα λουτρό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για τον τρόπο μόνωσης της οροφής στο μπάνιο:

Μια εξαιρετική επιλογή για τη θέρμανση είναι ο ορυκτός, τα κύρια πλεονεκτήματα του οποίου είναι:

 • Θερμομόνωση.
 • Ηχομόνωση;
 • Αντέχει στην καύση.
 • Δεν περιέχει επιβλαβείς ουσίες.

Όταν επιλέγετε αυτό το υλικό, πρέπει να προσέξετε το πάχος: πρέπει να είναι 10 εκατοστά ή περισσότερο, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα ρολό βασάλτου, αλλά, δυστυχώς, έχει επίσης μειονεκτήματα, χάνει τις ιδιότητες του από την υγρασία και απαιτείται καλή μόνωση, κόστος.

Μόνωση της οροφής με ορυκτοβάμβακα στο μπάνιο

Εγκατάσταση πάνελ από ξύλο στο μπάνιο

Μια αρκετά ζεστή οροφή θα αποδειχθεί αν χρησιμοποιείτε πενοϊζόλη, επιπλέον, είναι αρκετά προσιτή. Είναι πολύ εύκολο να το δουλέψετε, έχει υψηλή ένδειξη θερμικής μόνωσης, αλλά αν χρειαστεί να επισκευάσετε το ανώτατο όριο στο λουτρό, δεν μπορείτε να το εγκαταστήσετε ξανά, έτσι απλά το πετάξτε μακριά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαθέσιμο υλικό - διογκωμένο πηλό. Αυτό είναι ένα ελαφρύ υλικό που διατηρεί θερμότητα καλά, αλλά για να είναι ένας καλός θερμομονωτικός εξοπλισμός για ένα μπάνιο, θα χρειαστείτε ένα στρώμα τουλάχιστον 30 cm.

Και ένα άλλο υλικό θέρμανσης οροφής - πηλός, άμμος, πριονίδι. Πρόκειται για μια προσιτή επιλογή που θα παρέχει την απαραίτητη θερμομόνωση, αλλά η ίδια η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα. Στο πρώτο στάδιο, ζυμώνεται ο πηλός, ο οποίος είναι τοποθετημένος από τη σοφίτα, ενώ το κατά προσέγγιση στρώμα είναι μέχρι 3 εκατοστά. Είναι απαραίτητο να περιμένετε μέχρι το στρώμα να είναι εντελώς στεγνό, μετά από το οποίο ο πηλός καλύπτεται με πριονίδι και η άμμος χύνεται στην κορυφή.

Δάπεδα στο λουτρό

Ανοξείδωτη οροφή στο μπάνιο

Υλικά ατμού προστασίας

Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να φτιάχνουμε ένα ανώτατο όριο στο λουτρό έτσι ώστε να μην υποκύπτει στην επίδραση του ατμού, επειδή αυτό μπορεί να καταστρέψει τη θερμομόνωση. Αν δεν παρέχεται η κατάλληλη προστασία, η υγρασία θα συσσωρευτεί στο στρώμα μόνωσης και αργά ή γρήγορα θα σταματήσει να παρέχει την απαραίτητη θερμότητα.

Το καλύτερο προστατευτικό υλικό στην περίπτωση αυτή είναι το φύλλο. Καλύπτει την οροφή ως εξής: είναι απαραίτητο να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια και να αφήσει μια επικάλυψη στους τοίχους, το μήκος της οποίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 cm. Αυτό γίνεται έτσι ώστε στην επακόλουθη διαδικασία αυτή η προστασία να συνδέεται με το φράγμα υδρατμών.

Εφόσον το φύλλο δεν είναι ένα πολύ φτηνό υλικό, μπορεί να αντικατασταθεί με ένα πιο οικονομικό. Για παράδειγμα, το πλαστικό περιτύλιγμα χρησιμοποιεί επίσης χαρτί που είναι προ-εμποτισμένο με κερί. Αξίζει αμέσως να σημειωθεί ότι αυτά τα υλικά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά και έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής.

Υλικά προστασίας από την υγρασία

Η προστασία από την υγρασία πρέπει να είναι ισχυρή, αξιόπιστη και υψηλής ποιότητας και το φύλλο υλικού να έχει τέτοια χαρακτηριστικά: είναι πολύ απλό να συνεργάζεται και είναι σε θέση να παρέχει όλες τις απαραίτητες συνθήκες. Κατά την τοποθέτηση, πρέπει να στερεώσετε το υλικό με συρραπτικό.

Μπορεί να αντικατασταθεί με φθηνότερο προστατευτικό υλικό, για παράδειγμα πλαστικό περιτύλιγμα, αλλά η ποιότητα προστασίας θα είναι πολύ χαμηλότερη. Εάν επιλέγεται ένα τέτοιο υλικό, πρέπει να είναι υψηλής αντοχής.

Ολοκληρώστε την οροφή στο μπάνιο

Τελειώστε

Όταν επιλέξετε όλα τα υλικά για την εργασία, μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία της διακόσμησης της οροφής στο μπάνιο. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για το πώς να προσκολληθεί και κάθε ιδιοκτήτης επιλέγει το πιο αποδεκτό.

Hemmed

Μια τέτοια επιλογή ως ψεύτικο ανώτατο όριο στο λουτρό είναι κυρίως πρακτική, επειδή έχει χώρο για την σοφίτα, όπου μπορείτε να αποθηκεύσετε τις ιδιότητες για το μπάνιο.

Εργασιακά Στάδια:

 1. Όταν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του πλαισίου από την ξυλεία, είναι απαραίτητο να στρίψετε από την εσωτερική πλευρά το διακοσμητικό πλαίσιο.
 2. Περαιτέρω εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τη σοφίτα. Το πρώτο στρώμα είναι φράγμα ατμών, το οποίο τοποθετείται μεταξύ των κορμών.
 3. Το επόμενο στρώμα είναι μόνωση, είναι απαραίτητο να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά.
 4. Ακολουθεί ένα στρώμα στεγανοποίησης.
 5. Στην κορυφή, όλα τα στρώματα προστασίας καλύπτονται με πεζοδρόμιο.

Όλα τα στρώματα προστασίας τοποθετούνται έτσι ώστε η τελευταία στεγανοποίηση να μην είναι μεγαλύτερη από τις δοκούς. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να τηρείται το απαιτούμενο πάχος κάθε στρώματος έτσι ώστε να μπορούν να εκτελούν τις λειτουργίες τους.

Η οροφή στο ατμόλουτρο

Flat

Εάν γίνει ένα ανώτατο όριο στο λουτρό, ο ιδιοκτήτης μπορεί να εξοικονομήσει το κόστος των χρησιμοποιούμενων υλικών, άλλωστε, αυτός είναι ένας αρκετά εύκολος τρόπος να το κανονίσουμε. Σε αυτή την περίπτωση, ο σχεδιασμός δεν έχει μια σοφίτα και το μόνο μειονέκτημα ενός τέτοιου ανώτατου ορίου είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα λουτρά. Για παράδειγμα, αν υπάρχει ατμόλουτρο, δωμάτιο χαλάρωσης, λουτρά και τουαλέτα, αυτή η επιλογή δεν θα λειτουργήσει. Με αυτή τη μέθοδο, η συσκευή οροφής στο λουτρό θα πρέπει να έχει ένα άνοιγμα όχι μεγαλύτερο από 250 cm. Διαφορετικά, η δομή θα είναι εύθραυστη.

Το πράγμα είναι ότι με αυτή τη μέθοδο, το φορτίο θα φτάσει στους τοίχους, επειδή οι σανίδες οροφής θα βρίσκονται στο στέμμα του σπιτιού.

Εργασιακά Στάδια:

 1. Στο πρώτο στάδιο, είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν οι πλάκες στην κορυφή των άκρων των τοίχων στο εσωτερικό του κούτσουρο από μέσα. Οι πλάκες πρέπει να έχουν πάχος περίπου 40 cm, είναι απαραίτητο να κλείσουν έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά και ρωγμές.
 2. Στη συνέχεια, πρέπει να καλύψετε τις σανίδες με ένα φράγμα ατμού, είναι εύκολο να το διορθώσετε με συρραπτικό.
 3. Για να διατηρήσετε την οροφή ζεστή, χρειάζεστε ένα στρώμα μόνωσης. Σε αυτή την περίπτωση, το ορυκτό μαλλί είναι ιδανικό. Εάν χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, διογκωμένος πηλός, είναι απαραίτητο να γίνουν πλευρές.

Αυτή είναι η απλούστερη και ευκολότερη μέθοδος ρύθμισης της οροφής, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι είναι κατάλληλη μόνο για μικρά μπάνια. Επιπλέον, αν επιδιορθωθεί η οροφή, είναι πολύ εύκολο να καταστραφεί το μονωτικό στρώμα, καθώς απλά δεν έχει προστατευτικό στρώμα.

Φράγμα ατμών στο λουτρό

Πάνελ σάντουιτς

Σε ένα λουτρό τούβλο, πολύ συχνά εγκαθίστανται πάνελ σάντουιτς, τα οποία έχουν πολλά πλεονεκτήματα, ανάμεσα στα οποία διακρίνονται τα κυριότερα:

 • Πάνελ σάντουιτς χαμηλού κόστους.
 • Μάλλον μεγάλες διαστάσεις.
 • Να μην διαφέρουν σε μεγάλο βάρος.
 • Τα πάνελ τύπου σάντουιτς έχουν υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης.
 • Κατά τη συναρμολόγηση, ένα σάντουιτς των πάνελ δεν απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια.
 • Εξαιρετική ηχομόνωση σημειώνεται.
 • Χάρη στην ειδική τεχνολογία κατασκευής, τα πάνελ σάντουιτς χαρακτηρίζονται από μεγάλη διάρκεια ζωής.
 • Υλικό ανθεκτικό σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες.
 • Τα πάνελ σάντουιτς είναι απολύτως ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία, δεν έχουν τοξικότητα.

Η βάση αυτού του υλικού είναι μια ξύλινη πλάκα. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής χρησιμοποιούνται δύο πλάκες μεταξύ των οποίων τοποθετείται ένα θερμαντικό στρώμα.

Ψευδοροφή στο λουτρό

Μεταξύ των τύπων πληρωτικών που χρησιμοποιούνται για πλάκες, οι κατασκευαστές προτιμούν:

 • Αφρός πολυουρεθάνης.
 • Ορυκτοβάμβακα.
 • Στυροπρίονο.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, είναι δυνατή η χρήση οποιωνδήποτε επιλογών, αλλά αν μιλάμε για φιλικότητα προς το περιβάλλον, είναι προτιμότερο να προτιμάτε το ορυκτό μαλλί. Τα υπόλοιπα χαρακτηρίζονται από μικρότερη φιλικότητα προς το περιβάλλον, αλλά έχουν υψηλή ικανότητα απομόνωσης του ήχου, διατηρούν τη θερμότητα με χαμηλό βάρος. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αφρό πολυουρεθάνης ή πολυστυρένιο, θα χρειαστεί μόνωση καμινάδας. Αν ενδιαφέρεστε για το πώς να μονώσετε το ανώτατο όριο του λουτρού έξω, αυτή η επιλογή είναι ιδανική.

Το ανώτατο όριο της επένδυσης στο λουτρό

Πώς να εγκαταστήσετε ένα μπάνιο χρησιμοποιώντας πάνελ σάντουιτς;

Το λουτρό είναι χτισμένο σε διάφορα στάδια, τα οποία μπορούν να χωριστούν υπό όρους:

 1. Σχεδιάζοντας ένα μπάνιο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει από τον εαυτό σας ή να καταφύγετε στη βοήθεια ενός τυπικού. Με γνώση των διαστάσεων του πίνακα, ο υπολογισμός του μήκους των τοίχων για τον ελάχιστο αριθμό τεμαχίων υλικών είναι μια απλή διαδικασία.
 2. Αφού αγοράσετε τα απαραίτητα υλικά, μπορείτε να προχωρήσετε στο ίδρυμα. Μπορείτε να επιλέξετε τη στήλη σχεδιασμού ή τον τύπο ταινίας. Η επιλογή δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο σύνθετη είναι η δομή, αλλά και από το επίπεδο των υπόγειων υδάτων.
 3. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε ένα κουτί. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, συνιστάται η χρήση πλακών με πάχος που κυμαίνεται από 7,5 έως 10 εκατοστά.
 4. Κατασκευή στέγης. Το στοιχείο αυτό πρέπει να είναι κατασκευασμένο σε μια ενιαία κλίση ή σε μορφή ταπετσαρίας, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός δεν θα είναι σε θέση να αντέξει βαριά φορτία.
 5. Το τελικό στάδιο είναι το φινίρισμα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε υλικό που σας αρέσει. Το πιο χρησιμοποιημένο τώρα είναι η επένδυση από λινάρι. Επιπλέον, δεν απαιτείται μόνωση κτιρίου.

Τώρα, κάθε ιδιοκτήτης ξέρει πώς να κάνει σωστά το ανώτατο όριο στο μπάνιο, το οποίο θα είναι υψηλής ποιότητας και θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Εάν η ατμόσφαιρα είναι μεγάλη, και το ερώτημα που τίθεται, πώς να τελειώσει το ανώτατο όριο στην αίθουσα πλύσης και στην αίθουσα χαλάρωσης, καθώς και στο μπάνιο. Το θέμα είναι ότι στην αίθουσα χαλάρωσης και στο λουτρό πλύσης αυξάνεται επίσης η θερμοκρασία, η υψηλή υγρασία, ο ατμός και η οροφή είναι εκτεθειμένα στο ίδιο αποτέλεσμα όπως στο ατμόλουτρο, η επιφάνεια απαιτεί επίσης προστασία, οπότε ο ιδιοκτήτης ήδη γνωρίζει πώς να επενδύσει, να εγκαταστήσει και να κλείσει την οροφή. , και δεν πρέπει να προκύψουν δυσκολίες.

Το κυριότερο κατά την τακτοποίηση είναι να δοθεί η δέουσα προσοχή στην ποιότητα των υλικών που θα προστατεύσουν, τότε ένα τέτοιο σχέδιο θα προσφέρει πραγματικά αξιοπιστία και ποιότητα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)