Πώς να καθαρίσετε ένα πλυντήριο: απλές μεθόδους στο σπίτι

Το πλυντήριο θα λειτουργεί άψογα εάν καθαρίζεται περιοδικά από την κλίμακα και το καλούπι. Αυτός ο απλός κανόνας αγνοείται από πολλούς και μάταια. Για να το κάνετε αυτό, δεν χρειάζεται να καλέσετε τον οδηγό και να αποσυναρμολογήσετε το μηχάνημα. Η αφαίρεση της βρωμιάς θα αποδειχθεί απλή αυτοσχέδια μέσα στο σπίτι. Έτσι, πώς να καθαρίσετε το πλυντήριο;

Πλυντήριο ρούχων

Αρκετά θεωρία

Ποια τμήματα της ροδέλας απαιτούν τακτική συντήρηση; Υπάρχουν πολλά από αυτά:

 • δίσκος για σκόνη πλυσίματος.
 • ένα τύμπανο.
 • θερμαντικά στοιχεία.
 • καουτσούκ σφραγίδες?
 • φίλτρο αποστράγγισης και φίλτρα εισόδου.
 • σωλήνα αποστράγγισης.

Καθαρίζουμε το δίσκο

Τις περισσότερες φορές, ένα αφαιρούμενο τμήμα για διάφορα απορρυπαντικά γίνεται βρώμικο στο πλυντήριο. Συνήθως, κατάλοιπα σκόνης συσσωρεύονται σε αυτό, το οποίο, εκπληκτικά, δεν είναι τόσο εύκολο να πλυθεί, αλλά θα πρέπει να γίνεται τακτικά μετά από κάθε 2-3 πλύσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η εναπόθεση σκόνης στους τοίχους των καναλιών μέσω των οποίων εισέρχεται στο τύμπανο. Συνήθως, ο δίσκος αφαιρείται εύκολα από το πλαίσιο. Λίγο πιο περίπλοκο, αποσυνδέεται στις μηχανές κορυφαίας φόρτωσης. Υπάρχουν μοντέλα όπου θα πρέπει να ξεπλύνετε τη δεξαμενή χωρίς να την αποσυνδέσετε (το νερό ρέει κατευθείαν στο τύμπανο). Για να γίνει αυτό σωστά, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες.

Καθαρισμός του δίσκου σκόνης

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά, επειδή ο δίσκος είναι ήδη γεμάτος σκόνη πλυσίματος. Για να καθαρίσετε το εσωτερικό, χρησιμοποιείται συνήθως μια βούρτσα ή μια οδοντόβουρτσα. Τα κανάλια στο ίδιο το μηχάνημα πλένονται με ένα ισχυρό ρεύμα ζεστού νερού.

Λέβητες αφαλάτωσης

Οι αποθέσεις ασβέστου σχηματίζονται στα θερμαντικά στοιχεία με την πάροδο του χρόνου. Ο λόγος είναι η κακή ποιότητα του νερού. Μερικές φορές σχηματίζεται ένα τέτοιο παχύ στρώμα κλίμακας που εμποδίζει τη γραφομηχανή να ενεργοποιεί ακόμη και το πρόγραμμα. Ένα σίγουρο σημάδι ότι η θερμάστρα έχει σταματήσει να λειτουργεί είναι ότι το μηχάνημα κλείνει ξαφνικά κατά τη διάρκεια του πλυσίματος και αρνείται να ανάψει. Για να καθαρίσετε το πλυντήριο από την κλίμακα, χρησιμοποιούνται απλά εσωτερικά διορθωτικά μέτρα: κιτρικό οξύ ή ξίδι. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τον καθαρισμό αυτών των κόμβων κάθε τρεις μήνες. Εάν η μηχανή χρησιμοποιείται μόνο κατά διαστήματα, τότε τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες.

Καθαρισμός θερμαντήρα

Πώς να καθαρίσετε το πλυντήριο με κιτρικό οξύ; Για να γίνει αυτό, χύνεται σκόνη πλυσίματος (το ήμισυ του συνηθισμένου τμήματος) στο δίσκο και προστίθενται τέσσερις σακούλες κιτρικού οξέος (400 g). Λίγα παλιά περιττά πράγματα τοποθετούνται στο τύμπανο. Το μηχάνημα ξεκινάει με τη μεγαλύτερη διάρκεια πλύσης σε μέγιστη θερμοκρασία 90 °. Στο τέλος, το ξέβγαλμα επαναλαμβάνεται.

Πώς να καθαρίσετε ένα πλυντήριο ρούχων με ξύδι; Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να απαλλαγούμε από τις αποθέσεις αλάτων σε ένα θερμοσίφωνα, αλλά είναι λιγότερο δημοφιλές. Το γεγονός είναι ότι το οξικό οξύ είναι πιο επιθετικό από το κιτρικό οξύ. Αυτό μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τις ελαστικές σφραγίδες των διαφόρων εξαρτημάτων του μηχανήματος. Για καθαρισμό, ένα ποτήρι ξίδι 9% χύνεται στο δίσκο και ενεργοποιείται η λειτουργία πλύσης με θερμοκρασία 60 °. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος συμπεριλάβετε επιπλέον έκπλυση.

Καθαρισμός θερμαντήρα

Καθαρίζουμε τις ελαστικές σφραγίδες

Δεν χρειάζεται να λιπαίνονται. Η ξήρανση δεν τους απειλεί, επειδή είναι κατασκευασμένα από ειδικό καουτσούκ, αλλά συσσωρεύονται βρωμιές και μύκητες στις σφραγίδες, οι οποίες πρέπει να απομακρύνονται τακτικά.Τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού μπορούν εύκολα να το κάνουν αυτό: υγρό για πλύσιμο παραθύρων ή νεροχύτες.

Καθαρισμός στεγανωτικών ελαστικών

Απαλλαγείτε από κακή οσμή και μούχλα.

Αυτό είναι πιο εύκολο να κάνει με τη συνηθισμένη σόδα. Πώς να καθαρίσετε το πλυντήριο με σόδα από μυρωδιά και μούχλα; Για να γίνει αυτό, αναμιγνύεται με νερό σε ίσες αναλογίες. Το προκύπτον διάλυμα εφαρμόζεται στο τύμπανο και στη μανσέτα από καουτσούκ γύρω από αυτό, διατηρείται για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια αφαιρείται με σφουγγάρι. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις πτυχώσεις μέσα στο μανσέτα. Στη συνέχεια το μηχάνημα ξεκινάει με γρήγορο πλύσιμο με ξέβγαλμα.

Καθαρίζουμε το τύμπανο

Βρωμιά συσσωρεύεται επίσης στο τύμπανο, και αποθέσεις ασβέστου εμφανίζονται στην επιφάνεια. Υπάρχουν μοντέλα στα οποία παρέχεται η αυτόματη λειτουργία καθαρισμού. Και πώς να καθαρίσετε το τύμπανο του πλυντηρίου, εάν ο κατασκευαστής δεν το προσέφερε; Η διαδικασία έχει ως εξής:

Μέθοδος ένα:

100 ml συνήθους λευκαντικού χύνεται στο τύμπανο του μηχανήματος. Εκκινήστε τον τρόπο πλύσης με θερμοκρασία τουλάχιστον 60 °. Ως αποτέλεσμα, το τύμπανο θα καθαριστεί, όλες οι δυσάρεστες οσμές θα φύγουν.

Ο δεύτερος τρόπος:

200 γραμμάρια κιτρικού οξέος (δύο σακουλάκια) χύνεται σε ένα κενό τύμπανο. Ξεκινήστε το πρόγραμμα με μέγιστη θερμοκρασία και επιπλέον ξέβγαλμα. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Μετά την ολοκλήρωση, η πόρτα παραμένει ανοιχτή.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν μη προσβάσιμες θέσεις στο τύμπανο που είναι απίθανο να καθαριστούν πλήρως με τις μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω. Αυτά είναι, για παράδειγμα, εναέριες νευρώσεις που βρίσκονται γύρω από την περιφέρεια. Είναι εσωτερικά κούφια, επειδή μέσα τους συσσωρεύονται ακαθαρσίες. Για να καθαρίσετε αυτά τα εξαρτήματα, αφαιρούνται όπως περιγράφεται στις οδηγίες. Πλένουν τις πλευρές χειροκίνητα κάτω από ένα ρεύμα νερού, αλλά η ακόλουθη μέθοδος θα είναι πιο αποτελεσματική. Πάρτε ένα κατάλληλο μεταλλικό δοχείο στο οποίο τα μέρη βράζονται σε ένα διάλυμα χλωριούχου νατρίου με κιτρικό οξύ. Στη συνέχεια, με ένα σφουγγάρι, εφαρμόζεται απορρυπαντικό πιάτων σε αυτά και πλένεται καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Καθαρισμός τυμπάνου

Όλες οι εργασίες εκτελούνται σε γάντια από καουτσούκ και σε ένα δωμάτιο που είναι καλά αεριζόμενο.

Καθαρίστε το φίλτρο εισόδου

Πώς ξέρετε ότι είναι φραγμένο; Υπάρχουν διάφορα κριτήρια:

 • Το νερό εισέρχεται στο μηχάνημα με χαμηλή πίεση.
 • αυξημένο χρόνο πλύσης.
 • όταν ρίχνει νερό στο μηχάνημα, χτυπά δυνατά.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η βαλβίδα πλήρωσης είναι φραγμένη. Καθαρίζεται εύκολα. Κάνε όπως αυτό:

 1. Ξεβιδώστε τον εύκαμπτο σωλήνα εισαγωγής από τη ροδέλα.
 2. Αφαιρέστε απαλά τα πλέγματα (αυτό είναι το φίλτρο).
 3. Μια συνηθισμένη οδοντόβουρτσα καθαρίζει πολύ προσεκτικά από τη βρωμιά και ξεπλένεται με νερό.
 4. Τοποθετήστε το φίλτρο στη θέση του και βιδώστε τον εύκαμπτο σωλήνα παροχής νερού.

Καθαρισμός φίλτρου εισόδου

Καθαρίστε το φίλτρο αποστράγγισης και τον σωλήνα αποστράγγισης

Κάνετε αυτό το τελευταίο όταν ολοκληρωθεί η προηγούμενη εργασία. Πώς να καθαρίσετε το φίλτρο αποστράγγισης στο πλυντήριο ρούχων; Βρίσκεται στον μπροστινό πίνακα κάτω, συνήθως πίσω από μια μικρή πόρτα με αρθρώσεις. Το φίλτρο περιστρέφεται προσεκτικά και αφαιρείται στο σύνολό του. Στη συνέχεια, πλένεται με τρεχούμενο νερό, η βρωμιά αφαιρείται με σφουγγάρι με συνηθισμένο απορρυπαντικό. Πριν ξεβιδώσετε τον φελλό, αντικαταστήστε το δοχείο - το νερό μπορεί να χυθεί από την οπή. Είναι πιθανό τα κουμπιά, τα νομίσματα, τα μαλλιά και άλλα μικρά συντρίμμια που εισέρχονται στο φίλτρο μετά το πλύσιμο να προκαλέσουν το φράξιμο του φίλτρου. Αφαιρούνται προσεκτικά. Το ίδιο το κάθισμα, στο οποίο βιδώνεται το φίλτρο, πρέπει επίσης να πλυθεί. Μέσα στο διαμέρισμα, τα πτερύγια της αντλίας είναι ορατά. Εάν τα νήματα περιτυλιχθούν γύρω από αυτά, πρέπει να αφαιρεθούν προσεκτικά. Τέλος, τοποθετείται το καθαρισμένο φίλτρο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να διεξάγουν μια τέτοια ενέργεια δύο φορές το μήνα.

Καθαρισμός φίλτρου εισόδου

Πώς να καθαρίσετε τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης στο πλυντήριο; Για να γίνει αυτό αποτελεσματικά, πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το μηχάνημα και να το αφαιρέσετε τελείως, αλλά μερικές φορές αρκεί να σύρετε ένα λεπτό πλαστικό καλώδιο από το ένα άκρο με μια μικρή βούρτσα στο τέλος. Αυτό θα αφαιρέσει το σαπουνόνερο μέσα στο εσωτερικό.

Όλες οι εργασίες καθαρισμού των τμημάτων του πλυντηρίου ρούχων πραγματοποιούνται μόνο όταν η τροφοδοσία είναι απενεργοποιημένη. Το βύσμα αφαιρείται από την πρίζα.

Περίληψη

Τώρα ξέρετε πώς να καθαρίσετε το πλυντήριο. Όπως μπορείτε να δείτε, για να διατηρηθεί σε κατάσταση λειτουργίας, δεν είναι απαραίτητο να ξοδεύετε χρήματα σε τεχνίτες και ακριβά προϊόντα καθαρισμού. Μπορεί να γίνει στο σπίτι χρησιμοποιώντας τα απλούστερα μέσα: κιτρικό οξύ, σόδα, ξύδι.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)