Πώς να καθαρίσετε γρήγορα και αποτελεσματικά ένα χαλί: μυστικά νοικοκυρών

Η δημιουργία άνεσης στο σπίτι επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, ένας από αυτούς είναι η αγορά ενός χαλιού. Με αυτόν, το δωμάτιο γίνεται κάπως θερμότερο, πιο όμορφο και πιο άνετο. Ωστόσο, κάθε χαλί απαιτεί αυξημένη προσοχή. Αυτό δεν είναι κάτι για να σκουπίσετε τη σκόνη από το κομοδίνο, επειδή τα χαλιά συσσωρεύουν πολλά προβλήματα στο σωρό τους: σκόνη, άμμο, λεκέδες και επιβλαβή βακτήρια. Επίσης, τα χαλιά έχουν την επιβλαβή ιδιότητα να αμαυρώνουν και να χάνουν την προηγούμενη ομορφιά τους με την πάροδο του χρόνου. Και επειδή αγοράζετε χαλιά, ειδικά φυσικά, είναι πολύ ακριβό, θα πρέπει να οπλιστείτε με ένα πινέλο και απορρυπαντικό. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η κατάσταση δεν εξαντλείται εντελώς, σας συμβουλεύουμε να καθαρίζετε τακτικά τα χαλιά και τα χαλιά και να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα εγκαίρως.

Το σκοτεινό χαλί είναι πιο εύκολο να καθαριστεί

Γενικές συστάσεις

 • Μην απενεργοποιείτε τον καθαρισμό των χαλιών στο "μακρύ κουτί", το κάνετε εβδομαδιαία ή συχνότερα με μια ηλεκτρική σκούπα.
 • Τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, βγάλτε το χαλί σας για να "αναπνεύσει" στο δρόμο, και την ίδια στιγμή, ακολουθήστε το, χτυπήστε το έξω. Στο χιόνι, καθαρίστε το με χιόνι.
 • Εάν εμφανιστεί μια κηλίδα, προσπαθήστε αμέσως να την αφαιρέσετε, διαφορετικά θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το κάνετε αργότερα.
 • Υπάρχουν πολλά μέσα για τη φροντίδα των χαλιών, χρησιμοποιήστε όλα τα διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένων των λαϊκών θεραπειών.
 • Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείτε ζεστό νερό, μόνο ζεστό νερό, ο τάπητας μπορεί να συρρικνωθεί, ιδιαίτερα φυσικό. Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς.
 • Μετά τον καθαρισμό, αφαιρέστε προσεκτικά τα υπόλοιπα υλικά καθαρισμού με βούρτσα ή πανί. Αν το χαλί είναι υγρό, αφήστε το να στεγνώσει. Αυτό πρέπει να είναι φυσικό στέγνωμα, διαφορετικά το προϊόν μπορεί να παραμορφωθεί.

Τώρα πρέπει να εξετάσετε λεπτομερέστερα τις γνωστές και δοκιμασμένες μεθόδους καθαρισμού και πλύσης χαλιών. Για να το κάνετε αυτό, αποθηκεύστε όλα όσα χρειάζεστε: ένα πινέλο, μια σκούπα, μια λεκάνη, ένα καθαριστικό ή πολλά προϊόντα, ένα κουρέλι, ζεστό νερό, μια ηλεκτρική σκούπα, μια μπουκάλι ψεκασμού και γάντια από καουτσούκ.

Μόλυνση τσαγιού τσαγιού

Πώς να καθαρίσετε ένα χαλί με σόδα και ξύδι

 • Εάν το χαλί σας είναι μικρό ή πρέπει να αφαιρέσετε ακαθαρσίες από ένα συγκεκριμένο μέρος, η σόδα θα σας βοηθήσει με αυτό. Ρίξτε το σε ένα βρώμικο μέρος ή σε όλο το χαλί. Μην αγγίζετε το χαλί για μισή ώρα, στη συνέχεια σε κενό. Η σόδα είναι ένα μεγάλο απορροφητικό υλικό, θα συλλέξει όλη τη βρωμιά, θα αφαιρέσει τη σκόνη και θα μυρίσει. Με την ίδια αρχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το άμυλο πατάτας.
 • Ξύδι θα βοηθήσει στην εξάλειψη της ρύπανσης στην επιφάνεια του χαλιού, μόλις τρία κουτάλια ανά λίτρο ζεστού νερού. Σκουπίστε την επιφάνεια ή υγρή, ανάλογα με τη μόλυνση. Η μυρωδιά του ξιδιού θα εξατμιστεί με το αερισμό του δωματίου.
 • Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα αποτελεσματικό μείγμα ξιδιού, σόδα και σκόνης πλυσίματος. Αναμίξτε σε μισό ποτήρι νερό μια κουταλιά σκόνης, 20 γραμμάρια ξύδι και μία κουταλιά σόδα. Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε ή βουρτσίστε πάνω στο χαλί. Στη συνέχεια, με κυκλική κίνηση, χρησιμοποιήστε ένα πανί ή βούρτσα για να καθαρίσετε τη βρωμιά.

Πώς να καθαρίσετε ένα χαλί Vanish

Το χαλί χημικών συνθέσεων μπορεί και πρέπει να καθαριστεί. Υπάρχουν πολλά τέτοια φάρμακα, αλλά το Vanish είναι κατώτερο από όλους.Εάν δεν υπάρχει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν, οποιοδήποτε απορρυπαντικό χωρίς χλώριο ή σκόνη πλυσίματος, αρκεί να τα αραιώσετε στο νερό. Θα μιλήσουμε για τον αξεπέραστο βοηθό των νοικοκυρών, και πώς να καθαρίσετε το χαλί στο σπίτι Vanish.

 • Πριν αρχίσετε να επεξεργάζεστε την επιφάνεια του χαλιού, πρέπει να καθαριστεί με ηλεκτρική σκούπα ή να χτυπηθεί, εξαλείφοντας τα περιττά απορρίμματα.
 • Αραιώστε το Vanish με ζεστό νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφρώδες διάλυμα.
 • Τρίψτε τον αφρό στο σωρό με ένα σφουγγάρι, και αμέσως αρχίζουν να καθαρίζονται, ο αφρός απορροφάται εύκολα στο σωρό, και θα απορροφήσει όλη τη βρωμιά.
 • Εξαίρεση κάθε περπάτημα χαλί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αφήστε τον αφρό να στεγνώσει εντελώς. Εξαερώστε το δωμάτιο και στη συνέχεια ο αφρός θα στεγνώσει πιο γρήγορα.
 • Στη συνέχεια, μια ηλεκτρική σκούπα εισέρχεται στη μάχη. Θα αφαιρέσει τον υπόλοιπο αφρό. Εάν δεν υπάρχει ηλεκτρική σκούπα, καθαρίστε τα με μια βούρτσα ή ένα πανί. Θα δείτε πώς πριν τα μάτια τα χρώματα του χαλιού γίνονται πιο ζουμερά και φωτεινότερα.

Η διαδικασία καθαρισμού του χαλιού με σφουγγάρι και εξαφανίζεται

Πώς να καθαρίσετε ένα ελαφρύ χαλί

Ένα ελαφρύ χαλί είναι το πιο προβληματικό από την άποψη της ρύπανσης. Οποιοσδήποτε, ακόμα και τα μικρότερα σημεία και οι λεκέδες, είναι ορατά στην επιφάνεια και από αυτό η ελκυστικότητα της εμφάνισης χάνεται, αλλά μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

 • Απλώστε χοντρό αλάτι με ένα παχύ στρώμα στην επιφάνεια του ελαφρού χαλιού. Το αλάτι απορροφά βρωμιά και λιπαίνει τέλεια. Τρίψτε ελαφρά ή απλά περιμένετε μισή ώρα. Στη συνέχεια, με μια καθαρή σκούπα, βυθίζοντας συχνά σε σαπουνάδα, σκουπίστε το αλάτι από το χαλί.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έγχυση αμύλου. Αφού ξεφλουδίστε μερικές πατάτες, σκουπίστε τις σε ένα τρίφτη ή σε ένα μπλέντερ και γεμίστε με νερό. Είναι απαραίτητο το διάλυμα να εγχυθεί για δύο ώρες. Στη συνέχεια πιέστε, καθαρίστε το χαλί με έγχυση χρησιμοποιώντας μια βούρτσα. Η καθαριότητα και η φρεσκάδα ενός ελαφρού χαλιού παρέχονται.
 • Μπορείτε να στεγνώσετε. Προετοιμάστε ένα μείγμα μισού κιλού αμύλου και πέντε κουταλιές σαπουνιού πλυσίματος (σχάρα σε λεπτό τρίφτη). Το μίγμα είναι ομοιόμορφα και απαλά τρίψτε στο χαλί και αφήστε για μια ώρα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα.
 • Γενικά, το σαπούνι πλυντηρίων ρούχων είναι μια βέλτιστη και οικονομική μέθοδος καθαρισμού για ελαφρά χαλιά. Αρκεί να δημιουργήσετε ένα παχύ σαπωνοποιημένο διάλυμα και να πλύνετε την επιφάνεια.

Καθαρίστε το ελαφρύ χαλί

Πώς να καθαρίσετε ένα μακρύ χαλί πασσάλων

Αυτά τα χαλιά είναι πολύ εντυπωσιακά για την απαλότητα και την ευελιξία τους, απλώς θέλουν να κάθονται ή να ξαπλώσουν πάνω τους, αλλά αυτές οι ομορφιές είναι η μεγαλύτερη πηγή σκόνης, βρωμιάς και μικροβίων, γι 'αυτό χρειάζονται ιδιαίτερα προσεκτική φροντίδα. Η διαδικασία καθαρισμού αυτών των χαλιών είναι επίπονη, αλλά απαραίτητη. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να καθαρίσετε το χαλί σας από λεκέδες και βρωμιά.

 • Σε ένα δοχείο νερού πέντε λίτρων, διαλύστε τη σκόνη πλύσης σε ποσότητα τριών κουταλιών σούπας και μία κουταλιά αμμωνίας. Χρησιμοποιώντας μια βούρτσα, επεξεργαστείτε το σωρό χαλιών με αυτή τη λύση. Χρησιμοποιήστε ένα πανί για να αφαιρέσετε τυχόν υπόλοιπο αφρό. Σκουπίστε και στεγνώστε το χαλί.
 • Μπορείτε να εφαρμόσετε μια λύση από σόδα και ξύδι νερό, καθώς και ένα διάλυμα σαπούνι.

Σκούπισμα ενός χαλιού

Πώς να καθαρίσετε ένα κουβέρτα μαλλί

Απαιτούν μια λεπτή στάση, επειδή θεωρούνται αριστοκράτες μεταξύ των χαλιών. Τα χαλιά από μαλλί είναι στερεά και ακριβά, έτσι περπατούν πάνω τους, παίρνοντας τα παπούτσια τους. στο δωμάτιο όπου βρίσκεται ένα τέτοιο χαλί, μην τρώτε, μην πίνετε, τα κατοικίδια ζώα αποκλείονται εξ ορισμού. Είναι ευγενικοί και χαρούμενοι, αλλά σίγουρα αξίζουν σεβασμό και προσοχή. Μπορούν να καθαριστούν με μια ηλεκτρική σκούπα όχι περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα.

 • Το χαλί μαλλιού συνιστάται να καθαρίζεται με άλας στην επιφάνεια, όπως περιγράφεται παραπάνω.
 • Αυτά τα χαλιά αγαπούν να απολαύσουν το χιόνι στην αυλή του χειμώνα. Για να το κάνετε αυτό, απλά ρίξτε το χιόνι σε αυτό, και στη συνέχεια σκουπίστε το με μια σκούπα.
 • Μια πολύ εξωτική, αλλά αποτελεσματική και αποδεδειγμένη μέθοδος είναι ο καθαρισμός του χαλιού με το λάχανο. Διασπάστε το συμπιεσμένο λάχανο από το χυμό σε ένα σωρό, αφήστε το να ξαπλώνει και να απορροφήσει τη βρωμιά. Στη συνέχεια, σκουπίστε με μια βούρτσα ή σκούπα.
 • Η βασική προϋπόθεση για την επεξεργασία ή την πλύση του σωρού μαλλιού είναι η απόλυτη ξήρανση του, διαφορετικά δεν μπορεί να αποφευχθεί η εμφάνιση μούχλας ή μύκητα.
 • Μην χρησιμοποιείτε ένα σκληρό πινέλο στην επεξεργασία, το μαλλί δεν αρέσει η ασυνήθιστη στάση απέναντι σε αυτό, και μην "σιδερώνετε" το μαλλί, πλένετε μόνο προς την κατεύθυνση του σωρού.
 • Συχνά χτυπήστε το έξω στο δρόμο και αερίστε, δεν θα τον βλάψει.

Η ισχυρή ηλεκτρική σκούπα βοηθά στον καθαρισμό του χαλιού

Πώς να καθαρίσετε ένα χαλί χωρίς ηλεκτρική σκούπα

Χωρίς μια ηλεκτρική σκούπα, ο καθαρισμός του χαλιού είναι κάπως πιο δύσκολος, αλλά η αποτελεσματικότητα αυτού του καθαρισμού στο πρόσωπο. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η επεξεργασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με χημικά όσο και με φυσικά μέσα.

Πώς να καθαρίσετε το χαλί:

 • Πάρτε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε πάνω στο χαλί, ελαφρά το βάπτισμα. Πασπαλίστε το αλάτι στην κορυφή, αφήστε το να απορροφήσει την υγρασία. Σε ένα κουβά με ζεστό νερό, αραιώστε το υγρό σαπούνι. Σημειώστε προσεκτικά το σωρό. Χτυπήστε το χαλί έξω και στεγνώστε.
 • Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί διάλυμα που βασίζεται σε τερεβινθίνη. Πρέπει να σχάρετε οικιακό σαπούνι και να αραιώσετε 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερού. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας τερεβινθίνη στο διάλυμα, ανακατέψτε το μείγμα και εφαρμόστε στο χαλί. Μετά από 30 λεπτά, σκουπίστε με ένα πανί και στεγνώστε.

Πώς να καθαρίσετε ένα χαλί από τη μυρωδιά

Ναι, το πιο δυσάρεστο πράγμα που μπορεί να συμβεί στο χαλί είναι να το αδειάσει και αν είναι δυνατόν να αφαιρέσετε τη μυρωδιά των ούρων, τότε η μυρωδιά της γάτας μπορεί να παραμείνει μαζί σας για χρόνια. Πώς να το αντιμετωπίσετε αυτό;

Πρώτα απ 'όλα, αφαιρέστε τη λακκούβα με χαρτοπετσέτες ή χαρτοπετσέτες.

Τα ούρα των παιδιών αντιτίθενται με μια παχιά λύση με νερό και σόδα. Μπορείτε να ετοιμάσετε μια λύση με ξύδι, να μουλιάσετε με μια θέση στο χαλί. Είναι δυνατή η χρήση υγρών που περιέχουν χλώριο.

Αλλά ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να αποφευχθεί αυτό.

Χαλί, αυτό δεν είναι μόνο η ζεστασιά και η άνεση του σπιτιού σας, είναι το πρόσωπό σας. Κρατήστε το καθαρό και καθαρό και το σπίτι σας θα παραμείνει ζεστό και ζεστό.

Καθαρό χαλί στον παιδικό σταθμό

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)