Ζώνη της κουζίνας και του καθιστικού (52 φωτογραφίες): μαζί ή χωριστά;

Ο χώρος της κουζίνας είναι μια ιδιαίτερη αύρα του σπιτιού. Οι απαιτήσεις για το σχεδιασμό της κουζίνας εξαρτώνται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ιδιοκτητών του σπιτιού. Ο χωρισμός μιας κουζίνας είναι ένας υπότιμος διαχωρισμός ενός δωματίου σε ζώνες με διαφορετικές λειτουργίες, ενδεχομένως με διαφορετικό σχεδιασμό. Πώς να οργανώσετε αυτό το χώρο ώστε να είναι άνετο, λειτουργικό και όμορφο;

Κουζίνα-σαλόνι με νησί

Ζώνη του καθιστικού και της αψίδας κουζίνας

Τοποθέτηση του καθιστικού και του μπαρ της κουζίνας

Πώς να ζωνάσετε την κουζίνα;

Η φαντασία και η δημιουργικότητα στη διαδικασία χωρισμού μπορεί να κάνει θαύματα με τον χώρο της κουζίνας σας. Μπορεί να υπάρχουν δύο, τρεις ή και τέσσερις ζώνες:

 • Χώρος για το μαγείρεμα και την αποθήκευση των τροφίμων
 • Χώρος γευμάτων
 • Περιοχή μπαρ
 • Γωνία ξεκούρασης και χαλάρωσης

Επιλογή περιοχής ζωνών κουζίνας-καθιστικού

Τοποθέτηση ζωνών στο σαλόνι και την κουζίνα με τσιμεντόλιθους

Ζώνη του καθιστικού και της κουζίνας σε ιδιωτικό σπίτι

Ζώνη του σαλόνι και της κουζίνας με ένα μαύρο διαμέρισμα

Ζώνη του καθιστικού και της κουζίνας με έγχρωμους τοίχους

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αγαπούν την κουζίνα τους και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να δημιουργήσουν μια ζεστή και ζωντανή ατμόσφαιρα. Η χωροθέτηση μιας μεγάλης κουζίνας είναι ευκολότερη, αλλά είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον να βρούμε επιλογές και ιδέες για τη διαίρεση του χώρου σε μια μικρή κουζίνα. Η σωστή διανομή των επίπλων, των φωτιστικών και των διακοσμητικών στοιχείων θα κάνει την κουζίνα μέρος του χώρου ελεύθερη και ευκολότερη. Επιπλέον, μπορείτε να πάρετε πάντα μια νέα ματιά στην κουζίνα και να φέρει τις ιδέες σας στο σχεδιασμό της.

Κουζίνα-σαλόνι με χερσόνησο

Διακοσμητικό χώρισμα ανάμεσα στην κουζίνα και το σαλόνι

Ζώνη της κουζίνας και του καθιστικού σε ρουστίκ στυλ

Ζώνη της κουζίνας και του καθιστικού στο σπίτι

Τοποθέτηση της κουζίνας και του καθιστικού με τις πόρτες

Η χωροθέτηση είναι δύο τύπων, οι οποίες εξαρτώνται από το σχεδιασμό και το περιβάλλον.

 1. Οπτική τοποθέτηση - όταν ο χώρος είναι οπτικά χωρισμένος με φωτισμό, το χρώμα και το σχεδιασμό των τοίχων, των δαπέδων, των οροφών και των επιμέρους στοιχείων των εσωτερικών διακοσμήσεων
 2. Ο δεύτερος τύπος είναι η φυσική κατανομή του χώρου, η οποία ονομάζεται επίσης λειτουργική. Αρχιτεκτονικές κατασκευές ή έπιπλα συνδέονται εδώ.

Συχνά η κουζίνα συνδυάζεται με την επόμενη αίθουσα, καταστρέφοντας το διαμέρισμα για να φτιάξετε μια πλήρη τραπεζαρία. Αυτή η τεχνική έχει ιδιαίτερη σημασία για μια στενή κουζίνα, όπου λόγω του μικρού πλάτους του δωματίου είναι αδύνατο να χωρέσει τόσο τα έπιπλα κουζίνας όσο και ένα πλήρες μέρος για μια τραπεζαρία με καρέκλες.

Κουζίνα-τραπεζαρία με μπαρ για πρωινό

Πλήρης κουζίνα ανάμεσα στην τραπεζαρία και το σαλόνι

Τοίχος γυψοσανίδας μεταξύ σαλόνι και κουζίνα

Ζώνη υψηλής τεχνολογίας του καθιστικού και της κουζίνας

Ζώνη του καθιστικού και της κουζίνας με τζάκι

Οπτική τοποθέτηση της κουζίνας

Μπορείτε να διαχωρίσετε οπτικά μια ζώνη από την άλλη χρησιμοποιώντας πηγές φωτός. Πρόκειται για προβολείς, κοινό πολυέλαιο, απλούς τοίχους, επιτραπέζιους λαμπτήρες και λαμπτήρες δαπέδου. Οι σημειακές πηγές είναι κατάλληλες για την επισήμανση ενός χώρου μαγειρέματος. Το συνολικό φως του πολυέλαιου θα είναι ιδανικό για την τραπεζαρία. Η περιοχή του μπαρ και η περιοχή χαλάρωσης μπορούν να φωτιστούν με λαμπτήρες τοίχου, επιτραπέζιου και δαπέδου.

Καλή κουζίνα-καθιστικό-τραπεζαρία

Χωροταξικός σχεδιασμός σπιτιού και κουζίνας

Τοποθέτηση ζωνών στο σαλόνι και την κουζίνα με λευκές στήλες

Προσοχή! Κάθε στοιχείο φωτισμού έχει τη δική του καλωδίωση. Αξίζει να το προβλέψετε πριν από την επισκευή. Επομένως, σκεφτείτε και κάντε σκίτσα, σχέδια, σχέδια πριν την ολοκλήρωση της επισκευής.

Μια άλλη μέθοδος οπτικής ζωνοποίησης είναι να τονίσουμε. Αυτός ο τύπος ζωνών επίσης δεν περιορίζει φυσικά το χώρο. Αντίθετα, σας επιτρέπει να το παρατηρήσετε πλήρως. Μπορεί να μοιάζει με έναν τοίχο διακοσμημένο με διαφορετικό στυλ, διαφορετικό από ολόκληρη την κουζίνα, κοντά στην οποία υπάρχει μια συγκεκριμένη περιοχή, για παράδειγμα, τραπεζαρία.

Κουζίνα-σαλόνι με διαμέρισμα

Στήλες ανάμεσα στο σαλόνι και την κουζίνα

Ζώνη του καθιστικού και της κουζίνας σε στυλ σοφίτας

Ο οπτικός χωρισμός πραγματοποιείται επίσης λόγω του διαφορετικού σχεδιασμού των ορόφων. Για να γίνει αυτό, το δάπεδο σε διαφορετικές ζώνες καλύπτεται με διάφορα τελειώματα. Ας υποθέσουμε ότι το τμήμα εργασίας της κουζίνας είναι καλυμμένο με πλακάκια και η τραπεζαρία είναι παρκέ ή μαλακή.

Χαλιά και μεγάλα χαλιά μπορούν να χρησιμεύσουν ως περιοριστικό σύμβολο μιας συγκεκριμένης ζώνης.

Μεγάλο σαλόνι-κουζίνα με νησί

Ζώνη του καθιστικού και μικρή κουζίνα

Παράθυρο μεταξύ σαλόνι και κουζίνα

Λειτουργική Ζώνη

Μπορείτε να σχεδιάσετε τη διαίρεση του χώρου, σύμφωνα με τις λειτουργίες του, με διαφορετικούς τρόπους.

 1. Οι συρόμενες οθόνες εισέρχονται στις θύρες των διαμερισμάτων
 2. Κινητά χωρίσματα και κουρτίνες, περσίδες και ψεύτικους τοίχους
 3. Διαχωρισμός επίπλων: μετρητές μπαρ, ράφια, καναπέδες και άλλες κατασκευές
 4. Αρχιτεκτονικά ευρήματα - επίπεδος σχεδιασμός, σκαλοπάτια, τοξωτές κατασκευές, χωρίσματα

Η αρχική διάταξη της κουζίνας-σαλόνι

Διαχωριστικά μεταξύ του καθιστικού και της κουζίνας

Όροφος στο χωρισμό της κουζίνας και του καθιστικού

Οι οθόνες μπορούν να κατασκευαστούν από ξύλο, γυψοσανίδα, πλαστικό ή άλλα υλικά. Το μέγεθος και το ύψος τους ποικίλλουν, μπορεί να είναι το ήμισυ του ύψους του δωματίου ή μέχρι το ανώτατο όριο. Τα συρόμενα διαμερίσματα είναι χρήσιμα αν δεν σχεδιάζετε να διατηρείτε μονίμως τον διαχωρισμό των ζωνών. Μπορούν να διπλωθούν ή να σπρωχτούν και να συνδυάσουν και πάλι χώρο. Ο μετρητής μπαρ μπορεί να διαιρέσει λειτουργικά το χώρο, ενώ χρησιμεύει ως ένα μέρος για ένα γρήγορο σνακ.

Κουζίνα-σαλόνι με τραπεζαρία

Κουζίνα με νησί στο βάθρο

Ράφια και σκάλες στη ζώνη του καθιστικού και της κουζίνας

Μικρή ή ευρύχωρη κουζίνα;

Για μια μικρή τετράγωνη κουζίνα, όταν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν την επιθυμία να επεκτείνουν το χώρο σε βάρος ενός άλλου δωματίου και να αφαιρέσουν το διαμέρισμα μεταξύ τους, είναι δυνατό να γίνει χωρισμός της κουζίνας και του καθιστικού λόγω του δαπέδου και της οροφής. Στην ελαφριά εκδοχή, αναφέρετε απλά το χρώμα του σχεδίου οροφής ή πλακιδίων δαπέδου. Το τμήμα της αίθουσας, στο οποίο θα υπάρχει ένας χώρος μαγειρέματος, μπορεί να παραμείνει στο εσωτερικό της κουζίνας και τα πλακάκια που είναι ανθεκτικά στις βλάβες μπορούν να τοποθετηθούν στο πάτωμα. Για να εξοπλίσετε αυτό το μέρος του χώρου που προορίζεται για την τραπεζαρία με laminate ή παρκέ, που θα του δώσει περισσότερη άνεση και απαλότητα στο σπίτι.

Τοποθέτηση της κουζίνας και του καθιστικού με ένα ενυδρείο

Ζώνη στο ανώτατο όριο στο σαλόνι και την κουζίνα

Αψιδωτό άνοιγμα μεταξύ του καθιστικού και της κουζίνας

Οι επιλογές για τη διαίρεση των ζωνών σε ένα στενό και ένα μικρό δωμάτιο υποδηλώνουν την εισαγωγή ενός μικρού μετρητή μπαρ στο εσωτερικό. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τον μετρητή ράβδων με τη συνήθη έννοια, μπορείτε να σχηματοποιήσετε ένα διαμέρισμα τοίχου κάτω από αυτό. Γι 'αυτό, το διαμέρισμα δεν μπορεί να κατεδαφιστεί εντελώς, αλλά μόνο το ανώτερο τμήμα του. Μία από τις επιλογές για το σχεδιασμό μιας μεζονέτας είναι η διαίρεση του χώρου με μια αψίδα κατασκευασμένη από γυψοσανίδα τοποθετημένη στην οροφή.

Φωτεινό ορθογώνιο σαλόνι-κουζίνα

Ρετρό στιλ ζώνης του καθιστικού και της κουζίνας

Οθόνη στην τοποθέτηση ζωνών στο σαλόνι και την κουζίνα

Κουζίνες μέχρι 20 τετραγωνικά μέτρα. m μπορεί να θεωρηθεί μικρό, οι μέθοδοι ζωνών είναι μια τέχνη. Η χωροθέτηση μιας μεγάλης κουζίνας είναι μια πολύ απλούστερη εργασία. Τέτοιες κουζίνες μπορούν να βρεθούν σε ιδιωτικές κατοικίες, ή ελίτ νέα πολυώροφα κτίρια. Εδώ οι κουζίνες γίνονται με τη μορφή ενός στούντιο, το οποίο σας επιτρέπει να ξεδιπλώσετε τη φαντασία. Εάν έχετε μια μικρή κουζίνα των 12 τετραγωνικών μέτρων. m, και θέλετε μια κουζίνα με αρκετές ζώνες, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να κάνετε την ανάπλαση.

Θυμηθείτε: δεν μπορείτε να κατεδαφίσετε τους φέροντες τοίχους, καθώς αυτό απειλεί την ακεραιότητα της δομής του σπιτιού. Πάρτε την άδεια από το Γραφείο Τεχνικού Αποθέματος για να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι που κατοικείτε δεν θα καταρρεύσει λόγω των επισκευών σας.

Επιλογές διάταξης κουζίνας

Ντουλάπι ανάμεσα στο σαλόνι και την κουζίνα

Γυάλινο χώρισμα ανάμεσα στο σαλόνι και την κουζίνα

Πώς να επιλέξετε σωστά έναν χώρο κουζίνας

Οι ιδέες για την τοποθέτηση ζωνών στην κουζίνα και στο σαλόνι πρέπει να βασίζονται στους βασικούς κανόνες:

 1. Εξετάστε τον κανόνα "τριών σημείων" - το τρίγωνο εργασίας της κουζίνας βασίζεται σε 3 κύριες περιοχές: σόμπα, ψυγείο και νεροχύτη για πλύσιμο πιάτων. Αυτά τα τρία σημεία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερα. Δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο από το ένα σημείο στο άλλο
 2. Η διάταξη του συνόλου της κουζίνας πρέπει να βασίζεται στην κατασκευή με τη μορφή του γράμματος P, αν το επιτρέπει η κουζίνα
 3. Για μια μικρή ή στενή κουζίνα, η διευθέτηση των επίπλων είναι πιο σχετική με το γράμμα G
 4. Μια γραμμική διάταξη είναι αποδεκτή σε ένα διαμέρισμα με μια στενή κουζίνα, και παράλληλα σε μια μεγάλη, αλλά μακρά
 5. Όμορφη διάταξη. Αυτός ο τύπος διάταξης δεν είναι κατάλληλος για μια μικρή και στενή κουζίνα, καθώς είναι χτισμένη γύρω από το "νησί". Το νησί είναι ένα γραφείο που βρίσκεται στο κέντρο της κουζίνας όπου βρίσκεται ο νεροχύτης. Η σόμπα και ο υπόλοιπος πάγκος χρησιμεύουν ως οικονομική επιφάνεια. Τα υπόλοιπα έπιπλα σε μια μορφή νησιού είναι τοποθετημένα κατά μήκος του περιγράμματος της κουζίνας

Λευκό και καφέ τραπεζαρία

Γυψοσανίδα μεταξύ σαλόνι και κουζίνα

Μπαρ μετρητή μεταξύ σαλόνι και κουζίνα

Εάν η διάταξη της κουζίνας στο εσωτερικό του διαμερίσματος είναι αρκετά σαφής, τότε ο σχηματισμός του καθιστικού και του χώρου αναψυχής με καναπέ ή μπαρ, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το σχήμα του δωματίου. Αν είναι μεγάλο και ευρύχωρο, για παράδειγμα, 20 ή 25 τετραγωνικά μέτρα.m, τότε μπορείτε να διαχωρίσετε το υπόλοιπο και την περιοχή φαγητού κατασκευάζοντας ένα βάθρο με μια καμάρα. Σε ένα μέρος για να εξοπλίσει μια κουζίνα, και σε μια άλλη τραπεζαρία.

Ευρύχωρο σαλόνι-κουζίνα με ντουλάπια

Κουζίνα σε σχήμα L

Ενδιαφέρουσες ιδέες για τη δημιουργία ζωνών στο χώρο της κουζίνας

Κατά το σχεδιασμό διαμερισμάτων τύπου Χρουστσόφ και μεγάλων στούντιο χρησιμοποιείται η τεχνική του εξοπλισμού της τραπεζαρίας με καναπέ για χαλάρωση. Αυτό μετατρέπει την τραπεζαρία σε ένα καθιστικό - όχι μόνο για φαγητό, αλλά και για τη διοργάνωση μικρών συγκεντρώσεων με τους καλεσμένους.

Κουζίνα-σαλόνι με νησί

Ζώνη του καθιστικού και κουζίνα-τραπεζαρία

Μια πολύ κερδοφόρα επιλογή είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών μεθόδων ζωνισμού: λειτουργική και οπτική. Δηλαδή, έχοντας κάνει την επιλογή της ζώνης κουζίνας χρησιμοποιώντας το μπαρ, τα σκαλιά, την αψίδα, τη διάταξη επίπλων με κάποιο τρόπο, κάτι άλλο, προσθέστε έγχρωμες προθέσεις σε αυτό και επισημάνετε τις σχηματισμένες ζώνες με κάποιο τρόπο χρησιμοποιώντας τις επιλεγμένες πηγές φωτός.

Τα κομψά αξεσουάρ μπορούν να αποτελέσουν το επίκεντρο ή την "καρδιά" αυτής ή της μορφής του ζωνισμού. Για παράδειγμα, εάν επιλέξετε ένα εθνοτικό ύφος σχεδιασμού κουζίνας, μια υπηρεσία samovar και τσάι μπορεί να γίνει το επίκεντρο της διακόσμησης.

Τοποθέτηση της κουζίνας-σαλόνι με βάση το βάθρο

Ζώνη της κουζίνας-σαλόνι με την αψίδα

Τοποθέτηση της κουζίνας-σαλόνι με μπαρ

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)