Hood στο μπάνιο: το μυστικό της επιτυχίας της ιδανικής συσκευής (20 φωτογραφίες)

Ο εξοπλισμός με κουκούλα εξάτμισης λουτρών είναι απαραίτητο μέτρο για την αποτροπή εμφάνισης μύκητα, μούχλας και ενοχλητικής δυσάρεστης οσμής. Η συνεχής υψηλή υγρασία οδηγεί αναπόφευκτα σε τέτοια προβλήματα. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας το απλούστερο σύστημα εξαερισμού, μπορείτε να κάνετε το μπάνιο άνετο και ασφαλές, όπου βασιλεύει η φρεσκάδα.

Κουκούλα στο μπάνιο σε ιδιωτικό σπίτι

Κουκούλα στο μπάνιο σε ξύλινο σπίτι

Χαρακτηριστικά συσκευής

Μια κουκούλα μπάνιου είναι μια εξαιρετικά απλή συσκευή. Αυτό είναι συνήθως ένα σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού. Βασικά στοιχεία της συσκευής:

 • Αεραγωγός συνδεδεμένος με τον ανεμιστήρα αερισμού του σπιτιού.
 • Ο ανεμιστήρας.

Ένα απλό σύστημα εξαερισμού στο σπίτι λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή παροχής και εξαγωγής. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σε πολυώροφα κτίρια εξοπλίζουν τα σπίτια τους με ένα σύστημα αναγκαστικού τύπου. Αυτό σας επιτρέπει να αερίζετε πάντα κάθε δωμάτιο και, στην περίπτωση του μπάνιου, να απομακρύνετε επίσης την υπερβολική υγρασία.

Κουκούλα στο μπάνιο στο σπίτι

Διπλό καπάκι στο μπάνιο

Ειδική ποικιλία δομών εξάτμισης

Η κουκούλα στο μπάνιο και στην τουαλέτα μπορεί να είναι απλή ή αυτόματη. Στην πρώτη περίπτωση, η συσκευή είναι ένας συμβατικός ανεμιστήρας ηλεκτρικού τύπου, ο οποίος τοποθετείται σε σωληνωτό περίβλημα. Περιλαμβάνεται στη διακριτική ευχέρεια των ιδιοκτητών του διαμερίσματος.

Φυσικός αερισμός λουτρών

Chrome κουκούλα στο μπάνιο

Συχνά χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο εργασίας: όταν το ελαφρύ κουμπί είναι απενεργοποιημένο, ο ανεμιστήρας αρχίζει να λειτουργεί στο δωμάτιο. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν σας επιτρέπει πάντοτε να απαλλαγείτε εντελώς από την υπερβολική υγρασία, έτσι οι ειδικοί συστήνουν ολοένα και περισσότερο τον εξοπλισμό ενός μεμονωμένου διακόπτη για κουκούλες.

Κουκούλα στο εσωτερικό του μπάνιου

Γύρω κουκούλα στο μπάνιο

Αυτόματες συσκευές

Το αυτόματο σύστημα λειτουργεί όμοια με την προηγούμενη συσκευή, εκτός από το ότι η λειτουργία του ανεμιστήρα ελέγχεται από εξελιγμένα ηλεκτρονικά. Το πιο βολικό και σωστό από την άποψη του ελέγχου της στάθμης της υγρασίας είναι οι συσκευές που είναι εξοπλισμένες με ειδικούς αισθητήρες. Μόλις οι δείκτες φτάσουν σε ένα κρίσιμο μέγιστο, η κουκούλα στο μπάνιο και στην τουαλέτα αρχίζει να εργάζεται εντατικά μέχρι να επανέλθουν όλες οι τιμές στο κανονικό.

Τοποθετώντας την κουκούλα στο μπάνιο

Κουκούλα στο μπάνιο με βαλβίδα αντεπιστροφής

Πρόσθετη λειτουργικότητα

Οποιοσδήποτε από τους μηχανισμούς που περιγράφονται παραπάνω μπορεί να είναι εξοπλισμένος με πρόσθετες επιλογές. Η πιο δημοφιλής προσθήκη είναι η παρουσία βαλβίδας ελέγχου. Σας επιτρέπει να εμποδίζετε τη διέλευση του αέρα με αντίστροφη σειρά. Αυτή η απαραίτητη προσθήκη μπορεί να είναι χρήσιμη για τους κατοίκους πολυκατοικιών, οι οποίοι αναγκάζονται συχνά να απολαμβάνουν τις μυρωδιές καμένων κρεμμυδιών ή φρέσκων μπορς, μεταναστεύουν με γείτονες κουζίνας.

Μπάνιο με παράθυρο

Μια κουκούλα σε ένα μπάνιο σε ένα ιδιωτικό σπίτι έχει συνήθως άμεση επαφή με το περιβάλλον από το δρόμο. Οι ειδικοί συστήνουν μια πιο προσεκτική ματιά σε συσκευές με ρυθμιζόμενο διαχύτη. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, ξεβιδώνοντας ή στρέφοντας το πλυντήριο στην κουκούλα, μπορεί εύκολα να ρυθμίσει την ποσότητα αέρα που ρίχνεται στο δρόμο ταυτόχρονα.

Κουκούλα στην οροφή του μπάνιου

Φυσικά και αναγκαστικά σχέδια

Νωρίτερα αναφέρεται για τη φυσική κουκούλα και τον εξαναγκασμένο τύπο συσκευών. Στην πρώτη περίπτωση, ο μηχανισμός καθαρισμού αέρα ενεργοποιείται με βάση τη φυσική διαφορά θερμοκρασίας. Ο αέρας ρέει από τον άξονα εισαγωγής.Απομακρύνουν την υγρασία και τα καυσαέρια, επιτρέποντας την είσοδο φρέσκου αέρα στο δωμάτιο.

Κουκούλα στο μπάνιο με φως

Το αναγκαστικό βύθισμα στο μπάνιο τροφοδοτείται από έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα. Παρέχει ροές καθαρού αέρα, απομακρύνοντας υπολείμματα ρύπων. Ένας ανεμιστήρας εξάτμισης είναι εγκατεστημένος για διάφορους λόγους:

 • Εάν το σύστημα αερισμού τείνει να φράζει τακτικά.
 • Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν φυσικές εκροές αέρα για κάποιο λόγο, όπως απαιτείται από τις παραμέτρους του δωματίου,
 • Αν η πρόσφυση είναι πολύ ισχυρή.

Οι αναγκαστικές κατασκευές είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν εάν κατά την ανακατασκευή η τουαλέτα και το μπάνιο συνδυάζονται. Ένα απλό απλό σύστημα εξαερισμού συνήθως δεν αερίζεται καλά.

Κουρτίνα στο μπάνιο

Ταξινόμηση ανεμιστήρων

Οι ανεμιστήρες εξάτμισης ταξινομούνται σε διάφορες κατευθύνσεις. Δεδομένης της μεθόδου εγκατάστασης, αξίζει να επισημανθούν οι παρακάτω τύποι συσκευών:

 • Οροφή. Αυτή η εγκατάσταση της κουκούλας στο μπάνιο παρέχει τη δυνατότητα στερέωσης όλων των βασικών στοιχείων στην οροφή. Οι συσκευές οροφής χρησιμοποιούνται καλύτερα σε μεγάλα, ευρύχωρα δωμάτια. Η ευκολία εγκατάστασης και το χαμηλό κόστος ενός τέτοιου ανεμιστήρα συνδέεται με την υψηλή παραγωγικότητά του.
 • Τοίχου. Η συσκευή τύπου υπεράνω τοποθετείται στον τοίχο απευθείας στην έξοδο αέρα. Αυτή είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για μικρά δωμάτια.

Κρύπτη στο μπάνιο

Εκτός από τη μέθοδο τοποθέτησης, οι ανεμιστήρες διαφέρουν ο ένας από τον άλλο από την αρχή λειτουργίας και τα χαρακτηριστικά της εσωτερικής δομής. Γενικά, οι ακόλουθες συσκευές χρησιμοποιούνται σήμερα:

 • Αξονική. Η συσκευή αποτελείται από έναν τροχό με λεπίδες προβόλου και ένα κυλινδρικό σώμα. Στον ίδιο τον τροχό είναι ο άξονας του ηλεκτροκινητήρα. Στην κατεύθυνση της κίνησης των λεπίδων, ο αέρας ρέει. Μια τέτοια κουκούλα στο μπάνιο θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με ένα συλλέκτη, το οποίο θα αυξήσει σημαντικά τις αεροδυναμικές ιδιότητες της συσκευής. Οι συσκευές τοποθετούνται αποκλειστικά στον τοίχο. Μεταξύ των ελλείψεων, αξίζει να σημειωθεί το υπερβολικά υψηλό επίπεδο θορύβου.
 • Radial. Ο σχεδιασμός ενισχύεται από τη χρήση ενός τροχού πτερυγίου, ο οποίος βρίσκεται σε ένα ειδικό σπειροειδές περίβλημα. Οι μάζες αέρα πέφτουν μεταξύ των λεπίδων, ακολουθούν σε ακτινική κατεύθυνση προς το περίβλημα και στη συνέχεια στο άνοιγμα εκροής. Η συσκευή λειτουργεί πολύ πιο ήσυχα από τα αντίστοιχα αξονικά. Επιπλέον, ο ανεμιστήρας ακτινικού τύπου είναι πιο ισχυρός και ευκολότερος να αντέχει τα βαριά φορτία.
 • Φυγοκεντρική. Απλές και βολικές συσκευές καλούνται επίσης συσκευές καναλιών. Είναι σχεδιασμένα για αρκετά μεγάλα δωμάτια. Τοποθετείται κάτω από το ανώτατο όριο. Αυτό θα απαιτήσει ποιοτικό αγωγό. Το επίπεδο θορύβου είναι εξαιρετικά χαμηλό, δεδομένης της εντυπωσιακής ισχύος του ίδιου του ανεμιστήρα.

Αξίζει να αναφερθεί και για τους τύπους οροφής των οπαδών. Τοποθετούνται στις στέγες των πολυώροφων κτιρίων. Είναι ισχυρά και ανθεκτικά, αλλά τα πιο ακριβά από όλες τις επιλογές που παρουσιάζονται.

Εγκαθιστώντας κουκούλα στο μπάνιο

Κανόνες για την επιλογή κουκούλας

Το πρώτο κριτήριο που πρέπει να καθοδηγηθεί είναι η ισχύς και ο εκτιμώμενος όγκος του αέρα που οδηγείται. Αυτοί οι δείκτες εξαρτώνται άμεσα από τη διάμετρο του ίδιου του καλύμματος.

Τις περισσότερες φορές, οι ανεμιστήρες με διατομή σωλήνα 80, 100, 120, 150 mm μπορούν να βρεθούν στην πώληση. Για το μικροσκοπικό Khrushchev, μια κουκούλα στο μπάνιο με ένα δείκτη 80 ή 100 mm είναι κατάλληλο. Τα διαμερίσματα με βελτιωμένη διάταξη χρειάζονται πιο ισχυρές συσκευές.

Επιλέγοντας έναν ανεμιστήρα στο σπίτι, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή και στην αντίσταση στην υγρασία. Μια συσκευή εξοπλισμένη με εκλεκτικά στοιχεία θα εκτίθεται σε υψηλή υγρασία όλη την ώρα. Όχι όλες οι κουκούλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα στο μπάνιο, οπότε προτού να αγοράσετε είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον σύμβουλο αυτή την απόχρωση.

Κουκούλα με σχάρα αερισμού στο μπάνιο

Η κουκούλα για μπάνιο και τουαλέτα στα μικροσκοπικά διαμερίσματα θα πρέπει να έχει χαμηλά επίπεδα θορύβου. Συνήθως σε μικρού μεγέθους εγκαταστάσεις υπάρχουν πολλές πηγές εξωτερικού θορύβου. Αρκεί να συνδυάσουμε το έργο δύο ή τριών συσκευών και ο θόρυβος στο σπίτι γίνεται αφόρητος.

Ανεμιστήρας μπάνιου

Εγκατάσταση

Προκειμένου η κουκούλα για το μπάνιο και την τουαλέτα να αποδείξει τη λειτουργικότητά της για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να επιλέξετε τον πιο βολικό χώρο για τη θέση του συστήματος πριν εγκαταστήσετε τη συσκευή. Στην ιδανική περίπτωση, η δομή πρέπει να βρίσκεται απέναντι από την μπροστινή πόρτα.

Αν ο ανεμιστήρας δεν είναι εξοπλισμένος με μπαταρία, επιλέγοντας τον τόπο εγκατάστασης, θα πρέπει επίσης να εξετάσετε την ύπαρξη ηλεκτρικής καλωδίωσης. Αξίζει επίσης να εξεταστούν ορισμένες ειδικές συστάσεις από ειδικούς:

 • Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε την κουκούλα σε διαμέρισμα ή ιδιωτικό σπίτι κατά τη διάρκεια της επισκευής.
 • Είναι καλύτερο να κρύβετε την καλωδίωση σε ειδικές πύλες.
 • Για την προστασία του ανεμιστήρα από αρνητικούς εξωτερικούς παράγοντες, το άνοιγμα στον τοίχο συμπληρώνεται με πλαστικό σωλήνα. Είναι εύκολο να στερεωθεί με κονίαμα τσιμέντου. Είναι σημαντικό να συνδέσετε την ίδια τη συσκευή πριν από αυτό.
 • Αν το ύψος της οροφής επιτρέπει την κουκούλα, μπορείτε να το κάνετε λίγο πιο λειτουργικό. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε έναν πολύπλοκο μηχανισμό κατασκευασμένο από πλαστικά κουτιά που βρίσκονται ακριβώς πάνω από την τουαλέτα.

Πριν κάνετε κουκούλα στο μπάνιο, πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τις οδηγίες που συνοδεύουν τη συσκευή. Είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με όλα τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, προκειμένου να αποφύγετε θανατηφόρα λάθη στο μέλλον.

Κουκούλα με ανεμιστήρα

Άμεση εργασία με τη συσκευή

Πριν από την άμεση εγκατάσταση, αφαιρείται ένα προστατευτικό καπάκι από τη συσκευή. Η κόλλα κτιρίου εφαρμόζεται στο σώμα και στη συνέχεια το ίδιο το σύστημα πιέζεται στη συσκευή εξαγωγής. Προηγουμένως, η επιφάνεια των αρθρώσεων καθαρίζεται από τη σκόνη και τη βρωμιά, έτσι ώστε η κόλλα "κατασχέθηκαν".

Κουκούλα

Κατά τη διάρκεια της ενεργής χρήσης της συσκευής, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε τακτικά την σχάρα από τη σκόνη και διάφορες οικιακές μολυσματικές ουσίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τακτική οικιακή ηλεκτρική σκούπα, απορρυπαντικό και νερό.

Η σύγχρονη αγορά σας επιτρέπει να επιλέξετε μια αξιόπιστη και φθηνή συσκευή που σας επιτρέπει να αερίζετε οποιοδήποτε δωμάτιο. Μια υπεύθυνη επιλογή, σωστή εγκατάσταση, κατάλληλη φροντίδα θα προστατεύει το μπάνιο από την υγρασία και την υγρασία, δημιουργώντας το πιο ευνοϊκό μικροκλίμα στο σπίτι. Επιπλέον, η τιμολογιακή πολιτική και η εντυπωσιακή λειτουργικότητα θα προσελκύσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό αγοραστή.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)