Φωτισμός στο μπάνιο - το τελειωτικό άγγιγμα του εσωτερικού (26 φωτογραφίες)

Το μπάνιο έχει πολλές λειτουργίες. Δεν ξεχειλίζει μόνο, αλλά και χαλαρώνει στην γαλήνια ατμόσφαιρα ενός ζεστού λουτρού μετά από μια κουραστική μέρα εργασίας, γι 'αυτό και για κάθε σκοπό είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί μια κατάλληλη ατμόσφαιρα και ατμόσφαιρα.

Συχνά, σε αναζήτηση άνεσης και αρμονίας, αγοράζονται ακριβά υλικά φινιρίσματος και υδραυλικές εγκαταστάσεις. Και σπάνια, δίνεται η δέουσα προσοχή σε ασήμαντο, με την πρώτη ματιά, φωτισμό. Ωστόσο, είναι ένα φως που μπορεί να σκιάσει το παιχνίδι των υφών, να τονίσει ή να αλλάξει οπτικά τη γεωμετρία του δωματίου.

Βούρτσα στο μπάνιο

Χρωματικά φώτα στο μπάνιο

Κριτήρια φωτισμού

Στην πραγματικότητα, η δημιουργία του σωστού φωτός στο μπάνιο δεν είναι δύσκολη, αλλά είναι προτιμότερο να καθορίσετε τη θέση των λαμπτήρων στο στάδιο της επισκευής του δωματίου.

Τα φωτιστικά μπάνιου μπορούν να χωριστούν σε διάφορους τύπους:

  • ανάλογα με το επίπεδο της θέσης στο δωμάτιο: δάπεδο, οροφή, τοίχος?
  • κατά τοποθεσία σε σχέση με την επιφάνεια: ενσωματωμένη, ανοιχτή.
  • ανάλογα με τη λειτουργικότητα της ζώνης εγκατάστασης: πάνω από την πόρτα, κοντά στον καθρέφτη, στο περίβλημα,
  • το είδος του χρησιμοποιούμενου λαμπτήρα: αλογόνου, LED, συνήθους πυρακτώσεως, φθορισμού,
  • από το σκοπό του φωτισμού: εργασίας, κατευθυντικό / ειδικό, διακοσμητικό.

Διακοσμητικός φωτισμός στο μπάνιο

Διακοσμητικές λυχνίες στο μπάνιο

Οι κύριοι τύποι τοποθέτησης των λαμπτήρων

Ένα μπάνιο οποιουδήποτε μεγέθους χρειάζεται κατάλληλο φωτισμό, ακόμη και με παραδοσιακά ορθογώνια / τετράγωνα σχήματα. Υποχρεωτική είναι η κατανομή μιας περιοχής εργασίας κοντά στον καθρέφτη. Εάν το δωμάτιο είναι μεγάλο ή με διαφορετικά επίπεδα / βάθρα, τότε ο φωτισμός έχει ιδιαίτερη σημασία.

Κεντρική πηγή φωτός

Η πιο δημοφιλής διάταξη λαμπτήρων σε ένα μικρό δωμάτιο βρίσκεται στο κέντρο της οροφής. Μια παρόμοια επιλογή μπορεί να θεωρηθεί κλασική για μικρές μπανιέρες. Αν και το λουτρό είναι κλειστό όχι από μια διαφανή γυάλινη πόρτα, αλλά από μια πολύχρωμη πυκνή κουρτίνα, τότε μπορεί να μην υπάρχει αρκετό φως στην περιοχή του μπάνιου, επομένως είναι σκόπιμο να τοποθετήσετε δύο λάμπες, μία ακριβώς πάνω από το λουτρό. Για τα μεγάλα δωμάτια, ο κεντρικός πολυέλαιος είναι μια πραγματική διακόσμηση σχεδιαστή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσετε το ομοιόμορφο ύφος του δωματίου και της λάμπας.

Η εγκατάσταση των προβολέων είναι σε μεγάλη ζήτηση, η οποία είναι σε απόλυτη αρμονία με τα σύγχρονα συστήματα ψευδοροφών. Αυτός ο τύπος φωτισμού απλώνει το φως γύρω από την περίμετρο του δωματίου, χωρίς να υπογραμμίζει τις ζώνες. Επιπλέον, η εγκατάσταση ενός σημαντικού αριθμού λαμπτήρων λύνει το ζήτημα της ισχύος και του μεγέθους τους.

Ντους φωτισμού

Οικολογικό μπάνιο με φως

Είναι πολύ συνηθισμένο να εγκαταστήσετε μικρούς λαμπτήρες με λαμπτήρες αλογόνου που είναι απλά μικροσκοπικοί. Υπάρχουν δύο τύποι φανών: σε εσοχή και ανοιχτό. Για τις αναρτημένες κατασκευές, χρησιμοποιούνται εσοχές και, πολύ σημαντικό, οποιοδήποτε υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εξοπλισμό των οροφών. Το φως από τέτοιους λαμπτήρες αποστέλλεται καθαρά στο πάτωμα. Μερικές φορές αυτό δεν δικαιολογεί αυτόν τον τύπο φωτισμού, επομένως είναι λογικότερο να τοποθετείτε λαμπτήρες με ρυθμιζόμενη γωνία περιστροφής της λάμπας. Η ιδιαιτερότητα των δομών της συσκευής - αγώγιμες χορδές και ελαστικά χρησιμοποιούνται. Τέτοιοι λαμπτήρες μπορούν να τοποθετηθούν τόσο στην οροφή όσο και στους τοίχους και να καθαριστούν χωρίς να προκληθεί βλάβη στο εσωτερικό του δωματίου.Η μοναδικότητα αυτών των λαμπτήρων - όλα τα είδη των οπτικών συνδυασμών των αποχρώσεων και των ζωνών δημιουργούνται, η υφή των επίπλων και επιφάνειες φινίρισμα υπογραμμίζονται. Οι λαμπτήρες κατευθυνόμενης δέσμης μπορούν να επιστήσουν την προσοχή σε μεμονωμένα κομμάτια επίπλων ή να τονίσουν εσωτερικές λεπτομέρειες (ενδιαφέρουσα διακόσμηση τοίχων).

Υψηλής τεχνολογίας μπάνιο με φωτισμό

Τα φώτα LED στο μπάνιο

Φωτιστικά δαπέδου

Ο εξωτερικός φωτισμός δεν μπορεί να καλείται κοινό. Τέτοιοι λαμπτήρες έχουν αυξημένη δύναμη και στεγανότητα, και παίζουν περισσότερο διακοσμητικό ρόλο από ένα πρακτικό. Κατά κανόνα, η εξωτερική διάμετρος των λαμπτήρων είναι περίπου 5 εκατοστά και το βάθος τοποθέτησης είναι περίπου 9 εκατοστά, έτσι ώστε το δάπεδο να ανυψώνεται για να εγκατασταθεί αυτός ο φωτισμός. Δεν είναι πάντα σκόπιμο να το κάνετε αυτό σε ολόκληρη την περιοχή του μπάνιου, οι βάσεις ή τα πολυεπίπεδα χρησιμοποιούνται συχνότερα.

LED λουρίδα στο μπάνιο

Πολυέλαιος στο μπάνιο

Επειδή οι περισσότερες επιφάνειες στο μπάνιο έχουν γυαλιστερή εμφάνιση, οι λαμπτήρες στα φωτιστικά στοιχεία χαρακτηρίζονται από ελαφριά λάμψη (ισχύ μικρότερη από 5 W). Αυτός ο φωτισμός φαίνεται πιο αποτελεσματικός σε ευρείες αίθουσες όπου το μπάνιο βρίσκεται στο κέντρο και μπορείτε να υπογραμμίζετε υπερβολικά τα όρια του οικοπέδου για τη λήψη διαδικασιών νερού ή να τονίσετε όμορφα τα περιγράμματα των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Είναι ο φωτισμός δαπέδου LED στο μπάνιο που τονίζει τέλεια τα βήματα ή οπτικά "ανεβάζει" το βάθρο του λουτρού.

Μινιμαλιστικό μπάνιο με φωτισμό

Πίσω από αρτ νουβό μπάνιο

Φωτισμός τοίχου

Τέτοιες απλίκες / λάμπες συνδυάζουν αρμονικά διακοσμητικές και φωτιστικές λειτουργίες. Οι περισσότερες φορές είναι εγκατεστημένες στην περιοχή εργασίας, κοντά στον καθρέφτη, σύμφωνα με ορισμένους κανόνες:

  • Η πηγή φωτός θα πρέπει να είναι αρκετά φωτεινή, αλλά όχι εντυπωσιακή στα μάτια. Η καλύτερη επιλογή - διάχυτο φως από λάμπες με αμπαζούρ από ματ γυαλί / πλαστικό (ανοιχτόχρωμο). Η λευκή σκίαση είναι προτιμότερη, καθώς οι αποχρώσεις των άλλων χρωμάτων μπορούν να δώσουν στον προβληματισμό έναν απρόσμενο τόνο. Τα μοντέλα λαμπτήρων επιλέγονται με αμπαζούρες προς τα κάτω.
  • ένας καθρέφτης μπάνιου μπορεί να έχει διάφορες επιλογές για τη θέση των φωτιστικών. Τα πιο αποδεκτά μοντέλα επίπλων στα οποία οι λαμπτήρες είναι τοποθετημένοι συμμετρικά στις πλευρές τους. Τέτοιες λύσεις κατανέμουν ομοιόμορφα τον φωτισμό και εξαλείφουν τις περιττές μεταβάσεις φωτός.
  • για τους μεγάλους καθρέφτες, ο ομοιόμορφος φωτισμός δημιουργείται με την τοποθέτηση διατάξεων στερέωσης παράλληλα με την άνω άκρη του φύλλου γυαλιού.
  • ο μεσαίος καθρέπτης του καθρέφτη με οπίσθιο φωτισμό επιλέγεται με λαμπτήρες στερεωμένους κατά μήκος της περιμέτρου του προϊόντος.
  • Υπάρχουν διάφορες επιλογές για την τοποθέτηση φανών: στον τοίχο, στην επιφάνεια του καθρέφτη, στη βάση / πλαίσιο. Ο φωτισμός πάνω από τον καθρέφτη του μπάνιου, κατά κανόνα, αποτελείται από αρκετούς χωριστούς λαμπτήρες. Οι λαμπτήρες μπορούν να είναι με αμπαζούρ ή χωρίς αποχρώσεις.

Μπάνιο - μια ζώνη υψηλής υγρασίας και αυξημένες απαιτήσεις τοποθετούνται στα φωτιστικά. Φωτάκια με κάποιο βαθμό προστασίας από την υγρασία (IP24) είναι εγκατεστημένα και οι συσκευές κοντά στην μπανιέρα πρέπει να είναι χαμηλής τάσης - μέχρι 12 V. Σε απόσταση μικρότερη από 60 cm από την μπανιέρα / καμπίνα ντους είναι ανεπιθύμητη η τοποθέτηση εξαρτημάτων και πριζών.

Προβολείς στο μπάνιο

Φωτιστικά τοίχου στο μπάνιο

Ανάθεση φωτισμού

Χάρη στον οπτικό χωρισμό του δωματίου με τη βοήθεια λαμπτήρων, μπορείτε να δημιουργήσετε νησιά χαλάρωσης, χαλάρωσης ή μια ήρεμη, ζεστή ατμόσφαιρα στο μπάνιο.

Χώροι εργασίας

Για να φωτιστεί η περιοχή εργασίας, χρησιμοποιείται οποιοσδήποτε τύπος λαμπτήρα (η επιλογή εξαρτάται από τον τύπο της λάμπας), όπου το φάσμα του φωτός είναι κοντά στο φυσικό.

Φωτιστικά νέον στο μπάνιο

Φωτισμός μπάνιου

Το μπάνιο είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς χωρίς έπιπλα. Και φωτισμός του περιβάλλοντος με διάφορους τρόπους όχι μόνο θα δημιουργήσει επιπλέον ένα ενδιαφέρον διακοσμητικό αποτέλεσμα, αλλά θα διευκολύνει επίσης την αναζήτηση για πράγματα σε ντουλάπια στο μπάνιο. Τα ξεχωριστά ράφια μπορούν να επισημανθούν με απαλό φωτισμό, ενώ οι ράφια κρεμαστών μπορούν να εξοπλιστούν με παγοκύστες.

Εάν δεν θέλετε να επινοήσετε τη θέση των ντουλαπιών, ράφια, καθρέφτες, τότε η καλύτερη επιλογή είναι ένα μοντέλο καθρέφτη-ντουλάπι για το μπάνιο. Τέτοια έπιπλα έχουν καθρέφτη στο μπροστινό μέρος και ο οπίσθιος φωτισμός είναι ενσωματωμένος στην κάτω επιφάνεια του διακοσμητικού πλαισίου που βρίσκεται πάνω από την πόρτα.

Φωτιστικό δαπέδου μπάνιου

Διακοσμητικό φως

Η περιοχή του μπάνιου τονίζεται από μια δέσμη φωτός που στρέφεται προς αυτήν, ελλείψει άλλων φώτων. Αυτή η επιλογή φωτισμού φαίνεται θεαματική όταν εγκαθιστάτε γυάλινες μπανιέρες. Εάν βάζετε μια βούρτσα κοντά στην είσοδο με πολύχρωμες γυάλινες αμπαζούρες, τότε το δωμάτιο θα λάμψει με χαρούμενα και κομψά χρώματα.

Επισημαίνοντας περιοχές στο μπάνιο

Σε ένα ευρύχωρο δωμάτιο με χαμηλή οροφή, η χωροθέτηση του χώρου μπορεί να επιτευχθεί εγκαθιστώντας πολύχρωμες λάμπες σε ορισμένα σημεία. Επιπλέον, αν επιλέξετε στενές αποχρώσεις των αμπαζούρ, θα έχετε το αποτέλεσμα μιας ομαλής ροής χώρου.

Φωτιστικά οροφής στο μπάνιο

Φωτιστικό οροφής μπάνιου

Φανταστική οπτική ζώνη μπορεί να επιτευχθεί με την εγκατάσταση ενός ξεχωριστού φωτιστικού κοντά σε κάθε κομμάτι υδραυλικών εγκαταστάσεων. Ο ξεχωριστός φωτισμός είναι επίσης κατάλληλος για το φωτισμό ενσωματωμένων κόγχων.

Ο καθρέφτης με φωτισμό LED φαίνεται δημιουργικός και ευάερος αν η ταινία είναι στερεωμένη στο πίσω μέρος του φύλλου γυαλιού γύρω από την περίμετρο της βάσης. Για να εγκαταστήσετε τη βάση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, η λεπίδα καθρέφτη είναι τοποθετημένη σε απόσταση τουλάχιστον 5 cm από τον τοίχο.

Ρετρό στυλ φωτισμού λουτρών

Πρόγραμμα στο μπάνιο

Όταν φωτίζετε την οροφή, οι λαμπτήρες LED τοποθετούνται πίσω από την οροφή της οροφής (δεν έχει σημασία - αλουμίνιο ή πλαστικό). Αυτός ο φωτισμός των διόδων στο μπάνιο σχεδιάζεται στο στάδιο της επισκευής του δωματίου, καθώς η απόσταση από την πλίνθο έως την οροφή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 εκ. Για τη διασφάλιση της ασφάλειας συνιστάται η τοποθέτηση της ταινίας με συνεχή σφράγιση.

Τα φώτα LED στο μπάνιο

Φώτα σημείου στο μπάνιο

Όταν οργανώνετε φωτισμό στο μπάνιο, θα πρέπει να εστιάσετε στη δημιουργία ενός άνετου και ασφαλούς περιβάλλοντος. Συνιστάται να επιλέξετε λάμπες που υποστηρίζουν αρμονικά το ύφος του δωματίου. Εάν η κύρια εστίαση στην αίθουσα είναι σε υλικά φινιρίσματος (γυαλιστερή και καθρέφτη επιφάνειες), τότε οι λαμπτήρες επιλέγονται σε μαλακές μορφές που δεν ανταγωνίζονται με το φινίρισμα. Και, αντιστρόφως, στα μπάνια μαλακών παστέλ χρωμάτων, μπορείτε να εγκαταστήσετε πολύχρωμους ασυνήθιστους λαμπτήρες.

Φωτιζόμενο καθρέφτη μπάνιου

Φωτισμός καθρέφτη μπάνιου

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)