Οθόνη κάτω από το λουτρό: τύποι και επιλογή υλικού (24 φωτογραφίες)

Υδραυλικά ολοκληρωθεί, μπανιέρα εγκατασταθεί. Η τελική πινελιά θα είναι η εγκατάσταση μιας κατάλληλης οθόνης, αν, βεβαίως, δεν είστε ο υπερήφανος ιδιοκτήτης ενός μπολ σε στυλ ρετρό, το οποίο δεν είναι αποδεκτό να πλαισιωθεί με διακοσμητικά πάνελ. Η οθόνη για το μπάνιο δεν είναι μόνο αισθητική, αλλά και πρακτική. Κρύβει και προστατεύει τις υδραυλικές επικοινωνίες από την υγρασία.

Οθόνη μπάνιου

Οθόνη μπάνιου

Πηγαίνουν οι ημέρες κατά τις οποίες η οθόνη θα μπορούσε να είναι μόνο σπιτική ή μόνο λευκή. Ποιες είναι οι οθόνες για το μπάνιο σήμερα, θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο.

Οθόνη μπάνιου

Οθόνη μπάνιου

Οθόνες για το μπάνιο

Σήμερα, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι εγκατάστασης διακοσμητικών οθονών: σταθεροί και αφαιρούμενοι. Το πλαίσιο για μια σταθερή οθόνη συνήθως κατασκευάζεται από γυψοσανίδα ή τούβλο και καλύπτεται με πλακάκια, μωσαϊκά, ακόμα και μάρμαρο. Αυτή η διακόσμηση είναι όμορφη, πολύ ανθεκτική και εύκολη στη φροντίδα. Είναι ανθεκτικό σε υγρασία και σοκ. Η οθόνη για μια μπανιέρα από πλακάκι συνδυάζεται οργανικά με το εσωτερικό του μπάνιου και θα είναι συνέχεια των σχεδίων των τοίχων ή των δαπέδων.

Οθόνη μπάνιου

Οθόνη μπάνιου

Ωστόσο, σημαντικά μειονεκτήματα περιλαμβάνουν το γεγονός ότι κατά τη διαρροή μπορεί να χρειαστεί να σπάσετε ολόκληρη τη δομή, επειδή ακόμη και αφήνοντας τα καταπακτήρια για επιθεώρηση, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτή η πρόσβαση είναι αρκετή.

Οθόνη μπάνιου

Επιπλέον, ο χώρος κάτω από το μπάνιο, κρυμμένος από μια σταθερή οθόνη, θα χαθεί για την αποθήκευση οικιακών προμηθειών. Σε μικρά μπάνια, αυτή είναι μια σημαντική στιγμή.

Οθόνη μπάνιου

Η αποσπώμενη έκδοση στερείται τέτοιων μειονεκτημάτων. Η εγκατάσταση μιας οθόνης κάτω από το λουτρό δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο και θα καταστήσει δυνατή τη σωστή χρήση του χώρου. Θα χρειαστεί μόνο να συναρμολογήσετε το πλαίσιο, να ενισχύσετε τα πόδια και να εγκαταστήσετε διακοσμητικά πλαίσια ή πόρτες.

Οθόνη μπάνιου

Τύποι οθονών

Τα σχέδια οθόνης είναι:

  • στερεό.
  • με αρθρωτές πόρτες.
  • coupe.

Τα στερεά χωρίσματα είναι πολύ αισθητικά και σας επιτρέπουν να πραγματοποιήσετε διάφορες φαντασιώσεις στο ντεκόρ. Για παράδειγμα, μια οθόνη καθρέφτη για μια μπανιέρα θα επεκτείνει οπτικά το χώρο και οι οθόνες για μια μπανιέρα με εκτύπωση φωτογραφιών μπορεί να είναι εντελώς μοναδικές: από μαρμάρινα σχέδια μέχρι φωτογραφίες.

Μια οθόνη με τις πόρτες θα επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση στο χώρο κάτω από το μπάνιο. Πίσω από αυτό, μπορείτε να οργανώσετε ένα ευρύχωρο γραφείο για οικιακές χημικές ουσίες και προϊόντα φροντίδας, αλλά θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι σε ένα μικρό δωμάτιο για το άνοιγμα των πλαισίων χρειάζεται μια πρόσθετη περιοχή, επομένως αυτή η επιλογή προτιμάται να χρησιμοποιηθεί σε ευρύχωρα μπάνια.

Οθόνη μπάνιου

Το πιο βολικό για χρήση είναι μια κουπέ οθόνη για μπάνιο. Πίσω από τους πίνακες μπορείτε επίσης να κρύψετε πολλά χρήσιμα οικιακά αντικείμενα. Προχωρώντας προς τα πλάγια, οι πόρτες δεν καταλαμβάνουν χώρο. Τέτοιες οθόνες συνήθως κατασκευάζονται για τυπικές γραμματοσειρές 1,5-1,7 m. Ωστόσο, υπάρχουν καθολικά μοντέλα, το μήκος των οποίων μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί. Επιπλέον, τα πόδια ρυθμιζόμενα με ύψος καθιστούν δυνατή την τοποθέτηση της δομής ακόμη και σε ανώμαλα δάπεδα.

Οθόνη μπάνιου

Επιλογή υλικού

Ο τυποποιημένος σχεδιασμός είναι πολύ απλός: υποστηρίζονται, διακοσμητικά πάνελ και συστήματα αποθήκευσης ενσωματωμένα στο πλαίσιο. Έχοντας αποφασίσει για τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, μπορείτε να επιλέξετε το υλικό από το οποίο θα γίνει η οθόνη. Οι κατασκευαστές προσφέρουν προϊόντα για κάθε γούστο και προϋπολογισμό. Υπάρχει μια επιλογή για ένα πολυτελές μπάνιο και ένα κοντινό συνδυασμένο μπάνιο του Χρουστσόφ.

Οθόνη μπάνιου

Το πλαίσιο για την αποσπώμενη οθόνη είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, δουραλίνη, ανοξείδωτο χάλυβα, χλωριούχο πολυβινύλιο (pvc).

Οθόνη μπάνιου

Τα πιο συνηθισμένα υλικά για διακοσμητικά πάνελ μπορούν να θεωρηθούν πλαστικό, αλουμίνιο, MDF, πλεξιγκλάς ή καθρέφτης, ακρυλικό.

Οθόνη μπάνιου

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Μια πλαστική οθόνη για μπάνιο είναι η πιο κοινή και οικονομική επιλογή. Στην παραγωγή, το πλαστικό συνδέεται με οποιοδήποτε χρώμα και υφή. Μπορείτε να επαναλάβετε την πέτρα, το ξύλο, το μάρμαρο, να εφαρμόσετε οποιοδήποτε μοτίβο, φωτογραφία ή ανάγλυφο. Ο πίνακας μπορεί επίσης να αποτελείται από μια πλαστική επένδυση όπως το συνηθισμένο λευκό ή οποιοδήποτε άλλο χρώμα.

Οθόνη μπάνιου

Αυτή η οθόνη έχει εξαιρετική απόδοση: είναι ανθεκτική στην υγρασία, εύκολο να καθαριστεί. Υπάρχουν μοντέλα όπου τα ράφια για οικιακό εξοπλισμό κρύβονται πίσω από συρόμενα φύλλα. Εάν είναι απαραίτητο, αποσυναρμολογούνται εύκολα για πρόσβαση σε επικοινωνίες υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Οθόνη μπάνιου

Η προστατευτική οθόνη αλουμινίου για το λουτρό έχει καλή σχέση τιμής-ποιότητας. Είναι λίγο πιο ακριβό, αλλά πιο ισχυρό και πιο ανθεκτικό από τα πλαστικά αντίστοιχά του. Το αλουμίνιο δεν σκουριάζει, έχει μια εμφανή και αποτελεσματική εμφάνιση. Κατά κανόνα, από το υλικό αυτό κατασκευάζονται συρόμενα μοντέλα. Τα παντζούρια μπορεί να είναι είτε ασημένια είτε βαμμένα, οπότε η επιλογή ενός κατάλληλου στυλ μπάνιου δεν είναι δύσκολη.

Οθόνη μπάνιου

Μια οθόνη για μια μπανιέρα από MDF είναι μια ακριβή επιλογή, αλλά η συμπαγής της εμφάνιση και η ευκολία χρήσης θα ευχαριστήσουν τους ιδιοκτήτες. Οι πόρτες για μια τέτοια οθόνη γίνονται και κουρτινόξυλα και συρόμενες. Είναι κατασκευασμένα από σανίδες MDF ή OSB ανθεκτικές στην υγρασία.

Οθόνη μπάνιου

Μια ξύλινη οθόνη κάτω από την μπανιέρα θα ταιριάζει απόλυτα στο εσωτερικό αν είναι κατασκευασμένο από το ίδιο υλικό με το υπόλοιπο των επίπλων, έτσι οι κατασκευαστές προσφέρουν δημοφιλή καφέ, μαύρα, λευκά μοντέλα. Οι πελάτες επιλέγουν επίσης συχνά το λακωνικό χρώμα του wenge. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν μόνο μια μικρή διάρκεια ζωής των ξύλινων οθονών, διότι ακόμη και η ανθεκτική στην υγρασία MDF απορροφά βαθμιαία υγρασία και παραμορφώνεται.

Το Plexiglass χρησιμοποιείται επίσης συχνά για την παραγωγή οθονών. Είναι πρακτικά αιώνιο με προσεκτικό χειρισμό, δεν συμβάλλει στην αναπαραγωγή μικροοργανισμών και δεν φοβάται την υγρασία. Αλλά, παρ 'όλα αυτά, δεν μπορεί να αντέξει ένα πολύ σοβαρό πλήγμα. Διατίθενται μοντέλα με διάφορους τύπους ανοίγματος πόρτας. Το plexiglass παραμένει διαφανές, ματ, εφαρμοσμένο.

Το καθρέφτη είναι επίσης ένα plexiglass με ασημένια επίστρωση. Μια γυάλινη ή καθρέφτη οθόνη κάτω από την μπανιέρα θα προσθέσει κομψό ακόμη και σε μια μικρή μπανιέρα.

Οθόνη μπάνιου

Μια ακρυλική οθόνη λουτρού πωλείται συχνά μαζί της στο κιτ. Τα προϊόντα αυτά είναι διαθέσιμα για συγκεκριμένα μοντέλα, έτσι ώστε να είναι ιδανικά σε μέγεθος και σχήμα, να ταιριάζουν άνετα στις πλευρές. Είναι κατασκευασμένα από πλαστικό με ακρυλικό ψεκασμό. Οι ακρυλικές οθόνες κάνουν όλα τα είδη των σχημάτων, τα οποία δίνουν στο εσωτερικό μια ιδιαίτερη γοητεία και το απόλυτα λευκό δεν γίνεται κίτρινο με την πάροδο του χρόνου. Κατά τη λειτουργία, αυτό το υλικό είναι πρακτικό και ανθεκτικό. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν μόνο την τιμή και το γεγονός ότι τα μοντέλα είναι συνήθως μόνο στερεά.

Οθόνη μπάνιου

Εγκαθιστώντας την οθόνη κάτω από το λουτρό

Η εγκατάσταση των στατικών οθονών για το μπάνιο πραγματοποιείται από τον πλοίαρχο μεμονωμένα. Για να γίνει αυτό, πρώτα χτίζει ένα συμπαγές ξύλινο πλαίσιο, το οποίο στη συνέχεια καλύπτεται με γυψοσανίδα. Κατά την τοποθέτηση ενός πλαισίου από φύλλα γυψοσανίδας, πρέπει να δοθεί προσοχή στην αντοχή του στην υγρασία. Το επιθυμητό υλικό έχει μια πρασινωπή απόχρωση. Κάθε άκρο του φύλλου θα πρέπει να καλύπτεται καλά με ένα ειδικό αδιάβροχο. Αν δεν ακολουθηθούν αυτά τα μέτρα, ακόμη και η γυψοσανίδα που είναι ανθεκτική στην υγρασία θα απορροφήσει την υγρασία, θα αρχίσει να διογκώνεται και να παραμορφώνεται.

Οθόνη μπάνιου

Οι αφαιρούμενες οθόνες αγοράζονται συνήθως στο κατάστημα. Στο κιτ έχουν όλα όσα χρειάζεστε για εγκατάσταση. Παραμένει μόνο για να μετρήσετε τις διαστάσεις του λουτρού και να πάτε για ψώνια. Είναι καλύτερο να αγοράσετε μια οθόνη με ρυθμιζόμενο μήκος για να αποφύγετε δυσάρεστες στιγμές κατά την εγκατάσταση. Προσέξτε επίσης το ύψος των ποδιών. Αν δεν είναι αρκετό, θα πρέπει να στερεώσετε την οθόνη στον τοίχο χρησιμοποιώντας βίδες με αυτοκόλλητη τομή.

Οθόνη μπάνιου

Ορισμένα μπάνια περιλαμβάνουν μπανιέρα που δεν είναι ισοπέδωση μεταξύ των τειχών. Σε αυτή την περίπτωση, είναι ανοιχτό στο πλάι. Οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει για τέτοιες επιλογές. Στην πώληση μπορείτε να βρείτε όχι μόνο την μπροστινή, αλλά και την τελική οθόνη για το μπάνιο. Το πλευρικό μέρος δεν διαφέρει από το μέτωπο, είναι ασφαλώς τοποθετημένο στο πλαίσιο και λύνει το πρόβλημα της αισθητικής.

Οθόνη μπάνιου

Σημαντικές λεπτές αποχρώσεις

  • Όταν επιλέγετε μια οθόνη, δώστε προσοχή στο πώς πηγαίνουν οι σωλήνες. Αν πηγαίνουν κατά μήκος του τείχους στο νεροχύτη, οι πλάκες ολίσθησης θα πρέπει να κοπούν κάτω από αυτές. Ή στερεώστε ένα μικρό μη κινητό μέρος στον τοίχο.
  • Παρέχετε επίσης ένα χώρο για τα πόδια, ώστε να μπορείτε να πλησιάσετε στο μπάνιο.

Οι οθόνες MDF δεν μπορούν να ρυθμιστούν εάν η μπανιέρα σας διαφέρει από τα τυπικά μεγέθη ή εάν οι σωλήνες περνούν στη θέση προσάρτησης του πλαισίου.

  • Οι ξύλινες οθόνες συνιστώνται μόνο σε καλά αεριζόμενο μπάνιο. Τα πάνελ απορροφούν λιγότερη υγρασία και διαρκούν πολύ περισσότερο, επομένως αυτή η επιλογή είναι προτιμότερη για ευρύχωρα δωμάτια με καλό εξαερισμό.
  • Τα εξαρτήματα για τις οθόνες είναι πολύ σημαντικά. Βεβαιωθείτε ότι οι λαβές είναι κατασκευασμένες από ποιοτικό υλικό και δεν θα διαβρωθούν.

Οθόνη μπάνιου

Αν επιλεχθεί μια οθόνη με αρθρωτές πόρτες, ελέγξτε τους μεντεσέδες. Μην αγοράζετε πλαστικά εξαρτήματα - δεν είναι πολύ ανθεκτικό. Δώστε προσοχή στην ποιότητα της τοποθέτησης υλικού στο πλαίσιο. Στις ολισθαίνουσες οθόνες, ελέγξτε το μηχανισμό των κυλίνδρων. Δεν πρέπει να κατασχεθεί ή να ενεργήσει με δύναμη.

Μια μικρή προσπάθεια κατά την επιλογή, και το μπάνιο σας θα φανεί ζεστό και κομψό με μια νέα οθόνη κάτω από την μπανιέρα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)