Κάθετα θερμαντικά σώματα στο σπίτι: βολικό ή όχι; (25 φωτογραφίες)

Τα σύγχρονα κανόνια εσωτερικού και άνεση υπαγορεύουν μάλλον αυστηρές προϋποθέσεις εγκατάστασης για όλα τα συστήματα υποστήριξης ζωής σε σπίτια και γραφεία. Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι το σύστημα θέρμανσης του δωματίου, επειδή δεν μπορείτε να το κρύψετε μέσα στον τοίχο ή πίσω από τα χωρίσματα, δεν μπορείτε απλώς να το απορρίψετε, να το βγάλετε στα βοηθητικά δωμάτια, η θερμότητα πρέπει να παρέχεται συνεχώς και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, υπάρχουν κατακόρυφα θερμαντικά σώματα.

Αλουμινίου κατακόρυφης καλοριφέρ

Κάθετη μπαταρία

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των κατακόρυφων καλοριφέρ;

Το μεγαλύτερο μέρος της σειράς μοντέλων θερμαντικών σωμάτων μπορεί να περιγραφεί ως κάθετο - αυτό δείχνει μόνο τη θέση των τμημάτων θέρμανσης. Ωστόσο, σε ξεχωριστή κατηγορία, διακρίνονται μοντέλα μικρού πλάτους με σημαντικό ύψος. Δεν υπάρχει σαφής ορισμός, επομένως, ένα κατακόρυφο θερμαντικό σώμα θέρμανσης μπορεί να διακριθεί από τα άλλα κυρίως οπτικά.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών της διανομής θερμού αέρα, ορισμένες απαιτήσεις ισχύουν για την τοποθέτηση των θερμαντικών σωμάτων. Παραδοσιακά, εγκαθίστανται κάτω από τα παράθυρα, κάτω από το άνοιγμα του παραθύρου, προκειμένου να εμποδίσουν τη ροή ψυχρού αέρα από το παράθυρο και να διατηρήσουν τη θερμότητα μέσα στο δωμάτιο. Τι να κάνετε αν τα παράθυρα είναι πανοραμικά ή μέρος του τοίχου από το δάπεδο έως το περβάζι είναι πολύ μικρό για να εγκαταστήσετε μια μπαταρία;

Λευκό κατακόρυφο ψυγείο

Διμεταλλικό καλοριφέρ καλοριφέρ

Τα κατακόρυφα θερμαντικά σώματα για ένα διαμέρισμα, το γραφείο με πανοραμικά παράθυρα, τα περβάζια χαμηλών παραθύρων είναι μια ιδανική λύση για να ζεσταίνετε και να εφαρμόσετε πολλές εσωτερικές λύσεις. Είναι επίσης κατάλληλες εάν η περιοχή όπου τοποθετούνται οι τοίχοι μπαταρίες είναι υπερβολικά στενή για την τοποθέτηση παραδοσιακών επιλογών.

Επίσης, μην παραμελούν τον σχεδιασμό του δωματίου - πολλά μοντέλα μπορούν να ευχαριστήσουν όχι μόνο με πρακτικές λειτουργίες, αλλά και να χρησιμεύσουν ως διακοσμητικά στοιχεία για να συμπληρώσουν το εσωτερικό.

Η πιο συνηθισμένη πολυπλοκότητα της σύνδεσης θεωρείται ότι είναι η ανάγκη σύνδεσης στο κάτω μέρος και η αφαίρεση του ψυκτικού υγρού. Αυτό επηρεάζει τη μεταφορά θερμότητας σε χαμηλή θερμοκρασία ψυκτικού μέσου και την παρουσία αέρος στους σωλήνες, αλλά εξαλείφει την πρόσκρουση των τοίχων ή την αναισθητική εμφάνιση των σωλήνων στους τοίχους. Εάν η σύνδεση γίνεται σε διαμέρισμα ή γραφείο με κεντρική θέρμανση, η διαφορά στη μεταφορά θερμότητας είναι εντελώς αδύνατη, και για την ακτινοβολία του υπερβολικού αέρα όλα τα θερμαντικά σώματα είναι εξοπλισμένα με ειδικά εξαρτήματα ή αυτόματες βαλβίδες.

Επίσης, τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης πρέπει να περιλαμβάνουν περιορισμούς στο υλικό των τοίχων. Είναι αδύνατο να εγκαταστήσετε βαριά καλοριφέρ σε τοίχους από υλικά χαμηλής αντοχής · αυτό απειλεί όχι μόνο με δημόσιο ατύχημα, αλλά και με την καταστροφή ενός διαχωριστικού ή τοίχου.

Χυτοσίδηρο κατακόρυφης καλοριφέρ

Μαύρο κατακόρυφο ψυγείο

Έγχρωμο κατακόρυφο ψυγείο

Οι κύριοι τύποι καλοριφέρ

Με βάση το υλικό κατασκευής και το σχεδιασμό, τα κατακόρυφα καλοριφέρ χωρίζονται σε διάφορους κύριους τύπους:

Ψυκτικά Σώματα

Κλασικά επαληθευμένα και μακρά παραδοσιακά, το υλικό δεν χρησιμοποιείται πάντα για την παραγωγή μη αντιπροσωπευτικών "ακορντεόν".Οι σύγχρονες επιλογές μπορούν να έχουν μια κομψή εμφάνιση, κυματοειδείς ή λείες επιφάνειες, ποικιλία χρωμάτων, διακοσμημένες με χύτευση και μαυρίσματος και δεν ανταποκρίνονται μόνο σε δωμάτια με "ρετρό" ή "σοβιετικό" ύφος.

Σήμερα παράγονται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία χύτευσης τέχνης, συμπληρωμένη με κατάλληλες βρύσες, βύσματα, στηρίγματα και κατόχους. Αυτά είναι αρκετά ψηλά καλοριφέρ παρά κάθετα, επειδή ο χυτοσίδηρος διατηρεί πολύ καλά τη θερμότητα και δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλη επιφάνεια. Τα μειονεκτήματά τους είναι η αστάθεια του χυτοσιδήρου σε κατευθυνόμενες σοβαρές κρούσεις σημείων και το βαρύ βάρος, έτσι ώστε τα τμήματα είναι αρκετά δύσκολο να στερεωθούν με ασφάλεια σε τοίχους ή χωρίσματα, είναι εξοπλισμένα με τα πόδια και στέκονται στο πάτωμα εκτός από τις τοίχους.

Σχεδιασμός κατακόρυφου καλοριφέρ

Κάθετο ψυγείο στο σπίτι

Επιδαπέδια επιδαπέδια καλοριφέρ

Καλοριφέρ χάλυβα

Τα θερμαντικά σώματα από χάλυβα έχουν μεγάλη απορρόφηση θερμότητας, ζεσταίνονται πολύ γρήγορα, έχουν μικρό βάρος και είναι εύκολο να εγκατασταθούν ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον αριθμό των τμημάτων. Ωστόσο, λόγω του σχεδιασμού, δεν ανέχονται τις διαρροές νερού, και όταν συνδέονται με ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης, μπορούν να γίνουν πηγή διαρροών. Η γρήγορη ψύξη τους καθιστά ενεργειακούς και ακατάλληλους για αυτόνομα συστήματα θέρμανσης. Διακρίνονται σε τρεις τύπους: πάνελ, σωληνοειδή και τομή.

Κατακόρυφη πλάκα καλοριφέρ

Το κατακόρυφο πάνελ καλοριφέρ είναι το πιο δημοφιλές μοντέλο. Μια όμορφη εμφάνιση, λεία επιφάνεια, πολλές επιλογές για αποχρώσεις και η δυνατότητα κράτησης ανεξάρτητα εφαρμοσμένων σχεδίων σάς επιτρέπουν να τα τοποθετήσετε αρμονικά σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο με τη μορφή διακοσμητικών πλαισίων.

Τα μοντέλα με θερμαντικά σώματα δημιουργούν μια εξαιρετική θερμική κουρτίνα όταν τοποθετούνται κάτω από τα παράθυρα. Τα κατακόρυφα καλοριφέρ αυτού του τύπου τοποθετούνται συχνά κάτω από αλπικούς αεραγωγούς, παράθυρα κάτω από την οροφή ή με την προσδοκία για σκάλες θέρμανσης και ενδοδαπέδια διόδους σε ιδιωτικές κατοικίες. Εάν το διαμέρισμα έχει μόνο ένα πάτωμα, τότε δεν χρειάζεται καμινάδα, καθώς η θερμική κουρτίνα θα δημιουργηθεί κάτω από το ανώτατο όριο και το κόστος των μοντέλων χωρίς αυτό είναι πολύ μικρότερο.

Κάθετο ψυγείο στο εσωτερικό

Κάθετο ψυγείο στο γραφείο

Κάθετο ψυγείο στην κουζίνα

Σωληνωτές κάθετες μπαταρίες

Οι σωληνωτές κάθετες μπαταρίες φαίνονται πολύ αυθεντικές και σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε δομές ύψους μέχρι και τριών μέτρων, το οποίο χρησιμοποιείται απόλυτα για δωμάτια με ψηλά ταβάνια. Μπορούν να έχουν οποιοδήποτε χρώμα, σχήμα (μέχρι στριμμένα στολίδια και διασταυρωμένους κόμβους) και κάμψεις, καθώς είναι κατασκευασμένα από ξεχωριστά τμήματα σωλήνων και συνδέονται με συγκολλημένες πολλαπλές, γεγονός που επιτρέπει την ικανοποίηση των πιο απαιτητικών σχεδιαστών. Τέτοια σχέδια σπανίως έχουν αιχμηρές γωνίες και είναι ασφαλέστερα για τα δωμάτια των παιδιών. Η παρουσία συγκολλήσεων τις καθιστά ευάλωτες στο σφυρί νερού, επομένως η πιθανότητα διαρροών στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης είναι υψηλή.

Τμηματικές μπαταρίες

Οι τμηματικές μπαταρίες από χάλυβα δεν έχουν πολύ υψηλές λειτουργικές παραμέτρους, αλλά εντυπωσιάζουν με τη χαμηλή τιμή τους και τον αποσπώμενο σχεδιασμό τους. Η δυνατότητα αλλαγής του τμήματος, δημιουργίας ή αντιστρόφως, μείωση της επιφάνειας είναι μερικές φορές κρίσιμη όταν αγοράζετε. Τα τμήματα δεν παράγονται πάνω από δύο μέτρα και φαίνονται πολύ τακτοποιημένα στην εμφάνιση και συχνά τους δίνεται η εμφάνιση διακοσμητικών καλλιτεχνικών πλαισίων. Το πολύ μικρό βάρος σας επιτρέπει να συνδέσετε και να τοποθετήσετε στους τοίχους και τα χωρίσματα των υλικών χαμηλής αντοχής.

Κάθετο ψυγείο στο διαμέρισμα

Art Nouveau Κατακόρυφη Ψυγείο

Κατακόρυφο τοίχωμα καλοριφέρ

Κατακόρυφα καλοριφέρ

Τα κατακόρυφα θερμαντικά σώματα αλουμινίου είναι αρκετά ιδιόρρυθμα για την ποιότητα του ψυκτικού μέσου, χαρακτηρίζονται από ανομοιόμορφη θέρμανση της δομής και δεν έχουν όλα τα μοντέλα ανθεκτικά στη διάβρωση. Ωστόσο, είναι σχετικά εύκολο να εγκατασταθούν, ελαφρύ σε βάρος, υψηλό συντελεστή μεταφοράς θερμότητας και αισθητική εμφάνιση.

Υπάρχουν μοντέλα στην παραγωγή των οποίων έχει προστεθεί ένας κύκλος ανοδικοποίησης - είναι τέλεια ανεκτικοί σε υψηλή πίεση και δεν απαιτούν ψυκτικό υψηλής ποιότητας, αλλά η τιμή είναι πολύ υψηλότερη από το συνηθισμένο.

Το πλεονέκτημα αυτών των θερμαντικών σωμάτων είναι ο υπολογισμός του αριθμού των τμημάτων για κάθε δωμάτιο ξεχωριστά, έτσι σε μικρά δωμάτια μπορείτε συχνά να βρείτε στενά ψυγεία.

Η διάρκεια ζωής ενός μη διαχωριζόμενου ψυγείου αλουμινίου δηλώνεται κανονικά από 20 έως 25 χρόνια, αλλά με τη δέουσα προσοχή μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Ο κατασκευαστής παρέχει μια συντομότερη περίοδο εγγύησης για πτυσσόμενες κατασκευές, αλλά μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό με ένα ψυκτικό υγρό υψηλής ποιότητας και σωστή λειτουργία.

Κατακόρυφη πλάκα καλοριφέρ

Συνδέστε ένα κατακόρυφο ψυγείο

Γκρίζο κατακόρυφο ψυγείο

Κατακόρυφα διμεταλλικά καλοριφέρ

Τα κατακόρυφα διμεταλλικά θερμαντικά σώματα θεωρούνται τα πιο αποδοτικά και αξιόπιστα. Είναι κατασκευασμένα από εσωτερικούς σωλήνες από ανοξείδωτο κράμα ή χαλκό, οι οποίοι έρχονται σε άμεση επαφή με το ψυκτικό μέσο και εξωτερικό περίβλημα εναλλαγής θερμότητας από αλουμίνιο με επίστρωση σμάλτου. Εξωτερικά, δεν διαφέρουν από τα θερμαντικά σώματα αλουμινίου, αλλά τα ξεπερνούν σημαντικά σε λειτουργικές ιδιότητες, τα οποία είναι ιδιαίτερα πολύτιμα στο ύψος της περιόδου θέρμανσης και δικαιολογούν το υψηλότερο κόστος τους. Εγκατεστημένα σε ένα διαμέρισμα με σύστημα κεντρικής θέρμανσης, μπορούν να αποτρέψουν διαρροές λόγω πτώσεων πίεσης στους σωλήνες.

Δομικά, υπάρχουν επίσης πτυσσόμενες και μη πτυσσόμενες επιλογές, καθένα από τα οποία έχει σχεδιαστεί για ειδική παραγωγή θερμότητας και τα περισσότερα μοντέλα είναι εφοδιασμένα με ελεγκτές θερμοκρασίας. Πολλά παραδείγματα κατακόρυφων καλοριφέρ, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων σχεδιαστών, μπορούν να προβληθούν στην ιστοσελίδα του KZTO.

Κατακόρυφο ψυγείο από χάλυβα

Σωληνωτό κατακόρυφο ψυγείο

Εγκατάσταση κάθετου ψυγείου

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Οι θετικές πλευρές του κατακόρυφου ψυγείου περιλαμβάνουν τόσο πρακτικά όσο και αισθητικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά:

  • Ορθολογική χρήση χώρου σε εσωτερικούς χώρους. Μεγαλύτερη θερμική ισχύς μπορεί να εισέλθει σε ένα μάλλον στενό χώρο του τοίχου αυξάνοντας την κατακόρυφη περιοχή της μεταφοράς θερμότητας.
  • Η εξάπλωση της θερμικής ακτινοβολίας σε όλο το ύψος της μπαταρίας. Η θέση και το ύψος του ίδιου του θερμαντικού σώματος μπορεί να προσφέρει πολλά ευχάριστα λεπτά σε ένα άτομο, ειδικά όταν εισέρχεται στο δωμάτιο από το κρύο.
  • Το μέγιστο φάσμα των μοντέλων που θα μεταφράσουν οποιαδήποτε απόφαση σχεδιασμού.
  • Τα πρόσθετα χαρακτηριστικά σας επιτρέπουν να ενεργοποιείτε τα θερμαντικά σώματα σε κατακόρυφους καθρέφτες, στεγνωτήρια ρούχων, διακοσμητικά χωρίσματα και πλαίσια.
  • Λόγω της μικρότερης κίνησης του θερμού αέρα από τα χαμηλότερα στρώματα στα ανώτερα στρώματα, η κίνηση της σκόνης είναι επίσης περιορισμένη.

Τα νέα μοντέλα με τη μορφή πλαισίου για έναν καθρέφτη, ένα στερεό ή πλέγμα τοίχου, ένα ματ ή βαμμένο διαμέρισμα, βρίσκουν όλο και πιο συχνά τους οπαδούς τους ανάμεσα στους σχεδιαστές δωματίων και οι διαφορές μεγέθους από πολύ στενό έως πολύ ευρύ επιτρέπουν όχι μόνο σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο, ζεστό.

Στενό κατακόρυφο ψυγείο

Κάθετο ψυγείο με καθρέφτη

Κίτρινο κατακόρυφο ψυγείο

Φυσικά, τέτοιες έκτακτες λύσεις παρουσιάζουν μειονεκτήματα:

  • Μεταφορά θερμότητας χτισμένη παράλογα. Δηλαδή, η κορυφή του δωματίου είναι θερμότερη από το κάτω μέρος, λόγω της συσσώρευσης θερμού αέρα κάτω από την οροφή. Ωστόσο, πολλοί βρίσκουν κάποια πλεονεκτήματα σε αυτό με τη μορφή ζεστών σκαλοπατιών και ενδοεπιπεδικών μεταβάσεων, οι οποίες θερμαίνουν τέλεια τα εγκατεστημένα καλοριφέρ στον κάτω όροφο.
  • Υψηλή πιθανότητα συμφόρησης αέρα.
  • Δυσκολίες σύνδεσης. Είναι απαραίτητο να κρύψετε προσεκτικά όλους τους σωλήνες τροφοδοσίας, τους συνδετήρες για να διατηρήσετε μια αισθητικά ευχάριστη εμφάνιση. Οι αποκλίσεις σε κάθετες και οριζόντιες κατευθύνσεις είναι επίσης απαράδεκτες. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια χαμηλότερη σύνδεση, η οποία σπανίως είναι βέλτιστη για τη μεταφορά θερμότητας.
  • Οι απαιτήσεις για τοίχους υψηλής αντοχής προέρχονται από τη μαζική δομή. Το μέγεθος των θερμαντικών σωμάτων είναι αρκετά μεγάλο και αν και χωρίς πλήρωση φαίνεται αρκετά ελαφρύ, το βάρος τους μαζί με το νερό είναι αρκετά μεγάλο. Αυτό επιβάλλει ορισμένους περιορισμούς στην τοποθεσία στους τοίχους.
  • Το κόστος των κάθετων μοντέλων υπερβαίνει κατά πολύ την τιμή των παραδοσιακών επιλογών.

Ο σημερινός πλούτος των μορφών, των διατάξεων και των εσωτερικών παραλλαγών δεν θα είναι σε θέση να ζεσταθεί σε κάθε οριζόντιο θερμαντικό στοιχείο, επομένως η εγκατάσταση κάθετων θερμαντικών σωμάτων σε πολλές περιπτώσεις χρησιμεύει ως σωτηρία. Πολλά μοντέλα και σχέδια παρέχουν μια εξαιρετική ευκαιρία για να συνδυάσουν ικανοποιητικά τον ορθολογισμό και τη δημιουργικότητα, διότι τέτοια ασυνήθιστα και ελκυστικά σχέδια θα λειτουργήσουν σωστά για πολλά χρόνια.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)