Φροντίδα σε φύλλα και παρκέ: ανασκόπηση των τακτικών και περιοδικών μέτρων

Τα ξύλινα δάπεδα είναι μια άξια διακόσμηση του σύγχρονου εσωτερικού, που συμβολίζει το κύρος και τον πλούτο των ιδιοκτητών. Προτιμάται για τέτοιες ιδιότητες όπως η ζεστασιά, η ανθεκτικότητα, η φυσικότητα, ο ελιτισμός, επειδή το παρκέ και το έλασμα αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα καθήκοντα της διατήρησης της θερμότητας και της άνεσης. Οι διακοσμητικές δυνατότητες του υλικού είναι ατελείωτες, αλλά η φροντίδα για ένα πολυστρωματικό σε ένα διαμέρισμα απαιτεί δύναμη, υπομονή και οικονομικές επενδύσεις.

Φροντίδα λαμινίσματος στην κουζίνα

Κίνδυνοι από ξύλινο δάπεδο

Ο "χειρότερος εχθρός", φυσικά, είναι το νερό. Εάν έχει χυθεί υγρό πάνω στην επίστρωση, πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως. Κατά τον υγρό καθαρισμό, το πανί πρέπει να αφαιρεθεί προσεκτικά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές σκούπες.

Laminate Wash

Η φροντίδα παρκέ στο σπίτι μειώνεται στην προστασία του τελειώματος από τις γρατσουνιές. Οι πηγές τους είναι τα κατοικίδια ζώα, τα ψηλά τακούνια. Ως εκ τούτου, πρώτα, στο δωμάτιο πρέπει να χρησιμοποιήσετε μαλακές παντόφλες, και δεύτερον - εγκαίρως για να κόψετε τα καρφιά των αγαπημένων σας ζώων αν κινούνται γύρω από το διαμέρισμα από μόνοι τους.

Φροντίδα παρκέ

Όλα τα έπιπλα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ειδικά ελαστικά ή τσιμεντοσανίδες, ειδικά εκείνα τα εσωτερικά αντικείμενα που αλλάζουν τακτικά την θέση τους: καρέκλες, τραπεζάκια, πολυθρόνες.

Παπούτσια με έντυπα παπούτσια - ένα ξεχωριστό θέμα για συνομιλία, πρέπει να απαιτείτε από εσάς και τους επισκέπτες, να αλλάζετε παπούτσια χωρίς αποτυχία. Φυσικά, δεν μπορείτε να ρίξετε βαριά αντικείμενα στο πάτωμα, αλλά κανείς δεν είναι ασφαλής από αυτό, απλά πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Φροντίδα σε φύλλα

Η άμμος και η βρωμιά μπορούν να μετατρέψουν μια αστραφτερή επίστρωση σε κάτι απρόσωπη και ανακατωμένη, επιπλέον, η σκόνη φράσσεται ενεργά στους πόρους του ξύλου και εάν παραμελούν την τακτική συντήρηση της ελασματοποιημένης περιοχής, τα συσσωρευμένα σωματίδια βρωμιάς θα πρέπει να αφαιρεθούν μαζί με το ανώτερο στρώμα. παρακολουθούν την καθαριότητά τους. Ωστόσο, ακόμη και αν το δωμάτιο έχει χαλιά, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για την προστασία του χώρου από την άμμο, επειδή εισάγεται στο πέλμα των παπουτσιών του δρόμου.

Λείανση στίλβωσης

Η ξύλινη επένδυση έχει εξωτερική επικάλυψη και φροντίδα για το παρκέ που καλύπτεται με λάδι είναι να φροντίσετε αυτό το προστατευτικό στρώμα.

Κατάλογος τακτικών δραστηριοτήτων:

  • Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων μετά το βερνίκωμα, ο καθαρισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με ηλεκτρική σκούπα, μετά από μια καθορισμένη περίοδο, μπορούν να εισαχθούν στην διαδικασία υγρές κουβέρτες. Εάν τα έπιπλα με ρόδες χρησιμοποιούνται στο σπίτι, τα τελευταία θα πρέπει να έχουν μια ειδική επίστρωση από καουτσούκ, χάρη στην οποία οι καρέκλες και οι καρέκλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Ο καθαρισμός και η φροντίδα του παρκέ μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας βαμβακερό ύφασμα και βούρτσα μαλλιών, με απαγόρευση λειαντικών καθαριστικών. Πρέπει να προσέχετε με σκληρά αντικείμενα: αν το λάκκο ή το στρώμα λαδιού είναι κατεστραμμένο, το ξύλο θα είναι ευάλωτο σε υγρασία και ακαθαρσίες.
  • Οι κανόνες για τη φροντίδα του laminate επιτρέπουν τη χρήση ειδικών προϊόντων καθαρισμού - καθαριστικά. Θεωρούνται μοναδικά λόγω της χημικής ουδετερότητας τους σε σχέση με το βερνίκι παρκέ. Η καλύτερη επιλογή είναι όταν τόσο το clinker όσο και το βερνίκι παράγονται από την ίδια μάρκα. Δεν πρέπει να ελέγξετε λαϊκές συνταγές στο έλασμα, για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε βενζίνη, διαλυτικό χρωμάτων, απορρυπαντικό πιάτων, αλκοόλ.
  • Η εντατική χειρωνακτική φροντίδα ή η φροντίδα του μηχανήματος από το έλασμα εφαρμόζεται μόνο με την παρουσία σκληρυνόμενων ή ανθεκτικών μολυσματικών ουσιών που δεν μπορούν να απορριφθούν με ήπια μέθοδο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φροντίδα για το παρκέ, βερνικωμένο, προβλέπει την περιοδική ενημέρωση του προστατευτικού στρώματος. Συνήθως αρκεί να ψεκάσετε την επικάλυψη κάθε 5-7 χρόνια και να εφαρμόσετε βερνίκι.

Ξήρανση στεγνού πλαστικού

Πόσο συχνά χρειάζεται να χρησιμοποιείτε απαλά μέσα;

Στην κατοικημένη περιοχή, αρκεί να εφαρμόζετε ένα προϊόν φύλαξης σε φύλλα κάθε 2-3 μήνες. Σε περιοχές με υψηλή κίνηση, για παράδειγμα, στο διάδρομο, στο γραφείο ή στις σκάλες, πρέπει να πραγματοποιείτε τέτοια εργασία κάθε 2-3 εβδομάδες. Σε καφενεία, καταστήματα και σχολεία, δηλαδή σε ιδρύματα με αυξημένο φορτίο, οι υπό εξέταση χειρισμοί οργανώνονται εβδομαδιαίως.

Προκειμένου να διατηρηθεί το προστατευτικό φράγμα για το λάκκο, είναι κατάλληλες οι λάκες με βάση το κερί, καθώς και οι άοσμες αραιώσεις με νερό. Σε σύγκριση με το βερνίκι, το πετρέλαιο δεν δημιουργεί μια παχιά μεμβράνη επιφάνειας, κλείνει μόνο τους πόρους ξύλου. Αυτό το μέτρο βοηθά στην αποφυγή εισόδου ακαθαρσιών και υγρασίας στις ίνες. Η φροντίδα για ένα παρκέ κάτω από το πετρέλαιο είναι πολύ απλή: χρειάζεται απλώς να επανα-επεξεργαστείτε τις προβληματικές περιοχές.

Οι συνθέσεις λαδιού είναι βολικές λόγω της πολύ γρήγορης αποκατάστασης της επιφάνειας - όλοι οι χειρισμοί και η περίοδος ανάπαυσης των πατωμάτων απαιτούν όχι περισσότερο από μία ημέρα. Ως εκ τούτου, καλύπτουν όλο και περισσότερο την επένδυση σε ψυχαγωγικά, λιανικά και άλλα ιδρύματα που δεν μπορούν να είναι αδρανή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συντήρηση πραγματοποιείται με τον ίδιο ήπιο στεγνό και υγρό καθαρισμό. Τα δάπεδα κάτω από το πετρέλαιο χρειάζονται πιο συχνή ανανέωση του εμποτισμού, την εφαρμογή των προϊόντων περιποίησης παρκέ.

Φροντίδα παρκέ

Κλιματική αξία

Το ξύλινο δάπεδο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και φυσικό, αναπνέει, έτσι ώστε με την αύξηση του επιπέδου υγρασίας να μπορεί να αλλάξει σε μέγεθος, να στρίψει και να πρηστεί. Εάν, αντίθετα, ο αέρας είναι ξηρός, υπάρχει υψηλός κίνδυνος ρωγμών και ρωγμών λόγω της μείωσης του όγκου των ινών. Για να αποφευχθούν σημαντικές διακυμάνσεις, είναι επιτακτική η χρήση προστατευτικού παράγοντα υγρασίας για την φροντίδα του φύλλου.

Οι δύσκολες στιγμές για το παρκέ στην αρχή της περιόδου θέρμανσης και για να μειώσετε τις επιπτώσεις της αποξήρανσης του αέρα, θα πρέπει να προσέξετε επιπλέον υγρασία: είτε να ενσωματώσετε τη συσκευή στο σύστημα εξαερισμού είτε να αγοράσετε μια φορητή συσκευή οικιακής χρήσης. Κατά τη θερινή περίοδο υπάρχει υπερβολική υγρασία, σε τέτοιες συνθήκες είναι επίσης απαραίτητο να προσέχετε ιδιαίτερα τα δάπεδα: να παρακολουθείτε προσεκτικά την καθαριότητα, να αποφεύγετε να παίρνετε οποιοδήποτε είδος νερού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε θερμές χώρες με τροπικό κλίμα χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία δαπέδων: η επικάλυψη, η λείανση και η κατεργασία με λάδι, τοποθετούνται στο υπόστρωμα χωρίς τη χρήση κόλλας, αυτός είναι ο λεγόμενος ελεύθερος τρόπος. Στα τοιχώματα, η επικάλυψη σφίγγεται χαρακτηριστικά. Ως αποτέλεσμα, είναι δυνατό να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας υγρασίας κατά τη διάρκεια του έτους.

Αδιάβροχο έλασμα

Τυπικές ζημιές, τη δυνατότητα εξάλειψής τους

Συνήθως, η φροντίδα ενός laminate στο σπίτι συνοδεύεται από μια λύση στα συνεχώς προκύπτοντα προβλήματα. Στη συνέχεια, θα ληφθούν υπόψη οι κυριότερες.

Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό του παρκέ και του ελασματοποιημένου υλικού, ενώ διαφορετικοί τύποι ξύλου δεν αντιδρούν εξίσου στην παρατεταμένη επαφή με το υπεριώδες φως. Για παράδειγμα, τα κεράσια ωριμάζουν γρήγορα, πεθαίνουν σύντομα. Η μετατροπή σκιών είναι μια φυσική διαδικασία, δεν χρειάζονται αντίμετρα εδώ.

Το φινίρισμα μπορεί να ανταποκρίνεται στις επιπτώσεις των απορρυπαντικών, των προϊόντων κατοικίδιων ζώων, της υγρασίας, των λεκέδων ή του τοπικού αποχρωματισμού. Όλα τα οποία έχουν χυθεί πρέπει να απομακρύνονται αμέσως και τα προϊόντα που περιέχουν αμμωνία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Το διάλυμα μπορεί να λειαίνει και να επικαλύπτει τις πληγείσες περιοχές με βερνίκι, σε ακραίες περιπτώσεις, αυτές οι μήτρες θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Ράφι διαγωνίου με ρολό

Εάν ο αέρας στο δωμάτιο στεγνώσει το χειμώνα, ο κίνδυνος ρωγμών είναι υψηλός.Συνήθως, μετά το κλείσιμο της θέρμανσης, αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να εξαφανιστεί. Ωστόσο, η σωστή φροντίδα δαπέδων από το laminate flooring περιλαμβάνει έλεγχο του κλίματος. Σε ορισμένους τύπους ξύλου, ιδίως σε δρυς, εμφανίζονται ρωγμές που μοιάζουν με κύματα, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της κίνησης του υλικού, δεν μπορούν να εξαλειφθούν. Εάν η αισθητική υπονομεύεται, μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε την περιοχή προβλημάτων.

Φινίρισμα

Όταν οι λωρίδες φουσκώσουν, είναι πιθανό ότι η επίδραση της υψηλής υγρασίας εκδηλώνεται έτσι, είναι πιθανό ότι το διάκενο διαστολής δεν παρατηρήθηκε κατά την τοποθέτηση του δαπέδου. Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους προβλήματα, αξίζει να προσέξετε μια πλήρη στεγάνωση της επικάλυψης και, κατά το στάδιο της εγκατάστασης, να ελέγξετε τη συμμόρφωση όλων των σταδίων με τους κανόνες εγκατάστασης.

Η σωστή φροντίδα του laminate και του παρκέ είναι μια πολύπλευρη διαδικασία πολλαπλών σταδίων. Το κύριο μέτρο είναι να δημιουργήσετε ένα βέλτιστο μικροκλίμα, τότε πρέπει να προσέξετε να προστατέψετε το δάπεδο από μηχανικές βλάβες με τη βοήθεια επενδύσεων και χαλιών. Η τακτική φροντίδα μειώνεται στην εξάλειψη των ρύπων και της σκόνης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αερολυμάτων και ειδικών καθαριστικών συμπυκνωμάτων. Τέλος, η εντατική φροντίδα εκδηλώνεται στην περιοδική εφαρμογή προστατευτικών ενώσεων.

Cherry laminate στο εσωτερικό ενός εξοχικού σπιτιού

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)