Υψηλής ποιότητας ηχομόνωση της οροφής: επιλογές επίστρωσης

Στη ζωή υπάρχουν πολλές καταστάσεις όταν θέλετε σιωπή. Η σιωπή επιτρέπει σε ένα άτομο να χαλαρώσει και να θέσει το σώμα του να ξεκουραστεί, αλλά στη σύγχρονη ζωή, με διάφορες οικιακές συσκευές και λεπτά τοίχους στο διαμέρισμα, η σιωπή δεν επιτυγχάνεται. Όταν ακούτε το θόρυβο του εξοπλισμού εργασίας από τους γείτονες, μια λύση στην ερώτηση τρεμοπαίζει στο κεφάλι σας - πώς είναι η ηχομόνωση της οροφής στο διαμέρισμα;

Τύποι υλικών

Απαλλαγείτε από την έκθεση στο θόρυβο θα επιτρέψει σύγχρονα υλικά. Η αρχή της εργασίας τους βασίζεται στον ορισμό των εννοιών. Ηχομόνωση της οροφής στο διαμέρισμα περιλαμβάνει τη χρήση δύο τύπων υλικών:

 • Ηχοαπορροφητική - χαρακτηρίζεται από μια μαλακή δομή με πόρους και ίνες. Η διαδικασία απομόνωσης του θορύβου που χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο υλικού αρχίζει με την πέδηση του ηχητικού κύματος, ακολουθούμενη από πλήρη απορρόφηση. Αυτά τα κεφάλαια περιλαμβάνουν ορυκτό μαλλί, βασάλτη, τσόχα, πλαστικές πλάκες.
 • Ηχομόνωση - χαρακτηρίζεται από πυκνή, ισχυρή δομή. Η λειτουργία είναι η αντανάκλαση του ήχου χωρίς την ύπαρξη κυματιστών κυμάτων. Τέτοια υλικά για την ηχομόνωση της οροφής περιλαμβάνουν τούβλο, σκυρόδεμα κ.λπ.

Όταν απαντάτε στην ερώτηση - πώς να κάνετε ηχομόνωση της οροφής - η απάντηση είναι να χρησιμοποιήσετε και τους δύο τύπους υλικών, οπότε θα πρέπει να σκεφτείτε μια δομή σάντουιτς που αποτελείται από ένα ηχομονωτικό υλικό που καλύπτει μια βάση απορρόφησης ήχου. Φυσικά, τα υλικά για την ηχομόνωση της οροφής σε ένα διαμέρισμα ποικίλουν σε πάχος και ποιότητα.

Ηχομονωμένη οροφή με δοκάρια

Μέθοδοι ηχομόνωσης

Η ηχομόνωση της οροφής στο σπίτι σημαίνει να ξεκινήσετε με την επιλογή του υλικού, ανάλογα με τον τύπο του σπιτιού. Για διαφορετικούς τύπους κατοικιών χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι και υλικά:

 • Σε μια κατοικία, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πλήρη μόνωση των χώρων. Αυτό οφείλεται στην ίδια πυκνότητα των τοίχων και των δαπέδων. Ο ήχος από τους γείτονες απλώνεται πάνω από τους τοίχους. Όταν επιλέγετε μερική ηχομόνωση σε μια κατοικία, δεν θα είναι δυνατή η αποφυγή της διάδοσης των ηχητικών κυμάτων. Απαιτείται ηχομόνωση με τοίχους και δάπεδα.
 • Εάν έχετε ένα διαμέρισμα σε ένα τούβλο σπίτι ή ένα ιδιωτικό σπίτι από τούβλα, η λύση στο πρόβλημα της σωστής μόνωσης της οροφής είναι απλοποιημένη. Αυτό οφείλεται στην πυκνή δομή του τούβλου. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να εφαρμόσετε τη μέθοδο τοποθέτησης των πλακών απορρόφησης ήχου κάτω από ψευδοροφές.
 • Τα σπίτια μονολιθικών πλαισίων χαρακτηρίζονται από τη διάδοση του ήχου μέσα από εσωτερικά ελαφρά χωρίσματα και βαριά δάπεδα. Οι τοίχοι στα διαμερίσματα αυτών των σπιτιών δεν αφήνουν στον ήχο, έτσι μπορείτε να κάνετε υψηλής ποιότητας μόνωση της οροφής.
 • Η μόνωση της οροφής σε ένα ξύλινο σπίτι είναι πιο σημαντική λόγω του γεγονότος ότι τα ξύλινα δάπεδα αρχίζουν να στεγνώνουν και να τσακίζουν με την πάροδο του χρόνου. Το ίδιο το δέντρο είναι ένας καλός αγωγός ήχου. Συνιστάται η τοποθέτηση υλικού για ηχοαπορρόφηση στο πάτωμα των επάνω ορόφων, καθώς και η ηχομόνωση της οροφής σε μια κατοικία με ξύλινα δάπεδα. Για αυτό, χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι σύγχρονων υλικών.

Ηχομόνωση ξύλινη οροφή

Η ηχομόνωση περιλαμβάνει την εγκατάσταση πρόσθετων συστημάτων στις οροφές. Διακρίνονται σε τέτοιους τύπους:

 • Ανώτατη οροφή - περιλαμβάνει την προσάρτηση στοιχείων μεταλλικού πλαισίου στην οροφή, τα οποία χρησιμεύουν ως βάση για την τοποθέτηση πλακών.
 • Ψευδοροφή - χαρακτηρίζεται από την τοποθέτηση στοιχείων μεταλλικού πλαισίου και την κατασκευή της οροφής από γυψοσανίδα.
 • Τεντωμένη οροφή - τοποθετούνται βοηθητικοί βραχίονες πάνω στους οποίους τεντώνεται το ύφασμα ή η επίστρωση μεμβράνης.

Ο ελεύθερος χώρος που προκύπτει μεταξύ της αναπαραγόμενης δομής και της οροφής είναι γεμάτος με σύγχρονο ηχομονωτικό υλικό.

Χαρακτηριστικά της εφαρμογής ορισμένων υλικών

Για να απομονώσετε τον εαυτό σας από το θόρυβο που προέρχεται από τους γείτονες, συνιστάται η χρήση διαφόρων σύγχρονων υλικών. Θα πρέπει να εστιάσετε στο ύψος των οροφών και στο συνολικό μέγεθος των σπιτιών. Η λεπτή ηχομόνωση της οροφής χρησιμοποιείται σε ένα διαμέρισμα ή σπίτι όπου γίνονται χαμηλές οροφές.

Οροφή ηχομόνωσης

Ορυκτοβάμβακας

Αυτό το υλικό επιλέγεται από πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιών και διαμερισμάτων για να αποτρέψει τους γείτονες από τη διάδοση ήχων. Πλεονεκτήματα αυτού του υλικού:

 • Καλές ιδιότητες θέρμανσης.
 • Απλοποιημένη εγκατάσταση.
 • Χαμηλό κόστος.

Πώς να κάνετε ηχομόνωση της οροφής χρησιμοποιώντας ορυκτοβάμβακα; Χρησιμοποιείται όταν ηχομονωθεί η οροφή κάτω από γυψοσανίδα. Το Minvata προτείνει ένα μεταλλικό πλαίσιο. Το υλικό είναι διαθέσιμο με τη μορφή ρολών ή χαλάκια. Όταν δημιουργούνται πλέγματα πλαισίου, το μέγεθος του υλικού συσχετίζεται. Για μια άνετη εφαρμογή στην οροφή, το ορυκτό μαλλί πρέπει να χωράει σφιχτά κάτω από τα στοιχεία πλαισίου. Για να γίνει αυτό, η απόσταση μεταξύ των επικαλυπτόμενων σιδηροτροχιών είναι μικρότερη από το πλάτος του βαμβακιού.

Η έλλειψη υλικού είναι η αστάθεια στην υγρασία, τόσο πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επιπλέον κατά την εγκατάσταση της οροφής φράγμα υδροφóρων και ατμών.

Οροφή ηχομόνωσης

Στυροπρίονο, πολυστυρένιο, αφρός

Αυτά τα υλικά σχετίζονται με επιλογές προϋπολογισμού για θόρυβο περίφραξης που προέρχονται από γείτονες. Χαρακτηρίζονται από μια αφρώδη πλαστική δομή. Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, αυτά τα υλικά χρησιμοποιούνται για μόνωση.

Όταν ηχομόνωση με αφρό, ο αφρός δεν απαιτεί τεχνολογία πλαισίου. Συνδέονται χωρίς σκελετό για κόλλα ή υγρά καρφιά. Τα πλεονεκτήματα του πολυστυρενίου περιλαμβάνουν χαμηλή τιμή και εύκολη εγκατάσταση. Το μειονέκτημα του αφρού είναι η υψηλή καύσιμη ικανότητα, η οποία είναι επικίνδυνη όταν χρησιμοποιείται σε ξύλινα σπίτια.

Όταν χρησιμοποιείτε αφρό σε πλαίσιο χωρίς πλαίσιο, απαιτούνται περισσότερα χρήματα, λόγω του υψηλότερου κόστους του υλικού.

Ένα κοινό μειονέκτημα κατά τη χρήση αυτών των υλικών για την απομόνωση του θορύβου οροφής σε ένα διαμέρισμα με τα χέρια σας είναι η εκπομπή επιβλαβών ουσιών.

Αφού στερεωθεί ο αφρός στην επιφάνεια της οροφής, εμφανίζεται το τελείωμα. Μπορεί να γίνει με σοβάτισμα ή επένδυση. Για την τελευταία μέθοδο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαίσια για να κλείσετε το ανώτατο όριο των φύλλων σπιτιού ή γυψοσανίδας. Σε ξύλινα σπίτια χρησιμοποιούν συχνά hl.

Ηχομονωτική οροφή γύψου

Ηχομονωτική μεταλλική οροφή

Υλικά με βάση το ξύλο και φελλό

Τα υλικά που θεωρούνται κατασκευασμένα με βάση το ξύλο θεωρούνται σύγχρονα. Είναι ινοσανίδες. Ορισμένοι μπορεί να εμποτιστούν με κάποια σύνθεση, για παράδειγμα, παραφίνη.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τέτοιων φύλλων που μπορεί να περιέχουν ένα στρώμα φύλλου αλουμινίου και μια διακοσμητική επιφάνεια. Τέτοιου είδους στοιχεία, όπως ένα πενποπλεξ, δηλαδή μια μέθοδος χωρίς πλαίσιο, συνδέονται.

Μια άλλη ποικιλία αυτών των υλικών είναι η ηχομόνωση από φελλό. Το κύριο πλεονέκτημα του φελλού είναι το μικρό πάχος της πλάκας.

Τα πάνελ οροφής Cork πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα υλικά για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα της παρεμπόδισης της εξάπλωσης θορύβου από έναν γείτονα, ειδικά σε σπίτια των πάνελ, έτσι ώστε το σχέδιο εφαρμογής φελλού να αποτελείται από τα ακόλουθα βήματα:

 • Στερέωση του πλαισίου στην οροφή.
 • Τοποθέτηση υλικού ηχομόνωσης.
 • Τοποθέτηση γυψοσανίδας στο πλαίσιο.
 • Επίστρωση γυψοσανίδας με φελλό.

Αφού εγκαταστήσετε το στρώμα φελλού, θα πρέπει να επιλέξετε μια μέθοδο φινιρίσματος. Μπορείτε να αγοράσετε ένα διακοσμητικό φελλό και στη συνέχεια να τελειώσετε χρησιμοποιώντας λάκα. Μια άλλη επιλογή είναι να καρφώσει στην επιφάνεια του φελλού και να κολλήσει την ταπετσαρία στην οροφή. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο η ηχομόνωση της οροφής στο διαμέρισμα πραγματοποιείται κάτω από μια ψευδοροφή.

Ηχομόνωση της οροφής με ορυκτό μαλλί

Απομόνωση του θορύβου από το θόρυβο

Το υλικό από φελλό εξακολουθεί να έχει πολλά άλλα πλεονεκτήματα:

 • Είναι κατασκευασμένο από οικολογικές φυσικές πρώτες ύλες.
 • Χαμηλή θερμική αγωγιμότητα.
 • Υψηλή απορροφητικότητα των κυμάτων υψηλής συχνότητας.
 • Αντοχή στην υγρασία.
 • Λεπτό στρώμα.

Μαζί με πολλά πλεονεκτήματα, αυτή η μέθοδος απαιτεί μεγάλες επενδύσεις. Η τιμή του υλικού είναι υψηλή. Είναι ακόμα απαραίτητο να αγοράσετε ειδική κόλλα, η οποία είναι υψηλού κόστους.

Ακουστικά πάνελ

Τέτοιοι πίνακες είναι κατασκευασμένοι από υλικά που έχουν τις ιδιότητες ηχοαπορρόφησης και ηχομόνωσης. Οι οροφές Armstrong θεωρούνται οι πιο δημοφιλείς εκπρόσωποι της ομάδας. Αυτά τα καλά υλικά βασίζονται σε ορυκτές ίνες. Από πάνω, φέρει επένδυση με διακοσμητική επίστρωση. Το πλεονέκτημα αυτού του τύπου είναι η απουσία τελικού τελειώματος στην επιφάνεια της οροφής.

Ηχομονωτικά πάνελ στην οροφή

Η απομόνωση θορύβου από μια οροφή τεντώματος μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας ακουστικές μεμβράνες, το πάχος των οποίων είναι 0,3-0,4 cm. Λόγω αυτού του πάχους, το υλικό αυτό έχει ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι του ορυκτοβάμβακα και του αφρού πολυστερίνης. Επιπροσθέτως, οι μεμβράνες ιστών θεωρούνται καλές μόνωσης σοκ. Το υλικό αυτό κερδίζει δημοτικότητα μεταξύ των ιδιοκτητών διαμερισμάτων κατοικιών τύπου σπιτιών και ιδιωτικών κατοικιών. Η φιλικότητα προς το περιβάλλον και η ασφάλεια του υλικού έχει αποδειχθεί από πολλές εργαστηριακές μελέτες. Δεν εκτίθενται σε συνθήκες υψηλής και χαμηλής θερμοκρασίας. Το μειονέκτημα του υλικού είναι μια μεγάλη μάζα. Είναι απαραίτητο να το στερεώσετε στο πλαίσιο σε πολλά χέρια.

Αφρός αφρού οροφής με θόρυβο

Θόρυβος οροφής μόνωσης θορύβου

Κανόνες για την τοποθέτηση ηχομόνωσης κατά την εφαρμογή οροφής

Η απομόνωση θορύβου κάτω από μια οροφή τεντώματος πραγματοποιείται πριν από τη διαδικασία τάνυσης ιστού. Απαιτήσεις για την ποιοτική εγκατάσταση:

 • Ηχομόνωση υλικό διατηρείται στο δωμάτιο για τουλάχιστον μια ημέρα?
 • Η επιφάνεια της οροφής πρέπει να καθαριστεί και να στεγνώσει.
 • Σε περίπτωση ρωγμών μεταξύ των οροφών και των τοίχων, η επικάλυψη πρέπει να γίνεται με τη χρήση μαστίχας ή στεγανοποιητικού με βάση το ακρυλικό.
 • Το υλικό δεν αποθηκεύεται σε χώρο με υψηλή υγρασία.
 • Εργασίες για την κοπή πλάκες για να εκτελέσετε χρησιμοποιώντας το κατάλληλο εργαλείο (κυκλική πλάκα, παζλ, σιαγόνα).

Αφού επιλέξει ένα ηχομονωτικό υλικό για ξύλινες οροφές ή πάνελ, αρχίζει η διαδικασία της τοποθέτησής του. Αν το μέγεθος του θορύβου που προκαλείται από τους γείτονες είναι μικρό, τότε χρησιμοποιείται η μέθοδος χωρίς πρόσδεση των πλακών χωρίς πλαίσιο. Επιπλέον, επί του παρόντος, η επιλογή της λεπτής ηχομόνωσης είναι μεγάλη.

Όταν επιλέγετε τη μέθοδο wireframe, πρέπει να χρησιμοποιείτε μια ταινία απόσβεσης, η οποία βοηθά στη μείωση της διέλευσης των ηχητικών δονήσεων. Τοποθετείται ανάμεσα στον τοίχο και το προφίλ. Απαιτείται να αποκλείεται η αποχώρηση τυχόν κενών και κενών. Εάν όλα είναι κλειστά με τον καλύτερο τρόπο, τότε οι εργασίες για ηχομόνωση θα πραγματοποιηθούν όχι μάταια. Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν υπάρχει ένα κενό αέρα μεταξύ του υλικού και της μεμβράνης εφελκυσμού, η ροή των ηχητικών κυμάτων μεταξύ των γειτόνων μειώνεται.

Γυαλιστερή μόνωση οροφής

Ηχομόνωση οροφής σε εξοχική κατοικία

Πρόσφατα, οι κατασκευαστές κλινοσκεπασμάτων προσφέρουν ένα νέο καλό καμβά που είναι ηχομονωμένο από τους γείτονες. Αυτά τα πλέγματα είναι ακουστικό υλικό που έχει διάτρητη επιφάνεια. Βοηθητικές μικροσκοπικές οπές παρέχονται στην επιφάνεια του ιστού για να βοηθήσουν στην αποτελεσματική εξουδετέρωση του θορύβου. Αυτός ο τύπος οροφής χρησιμοποιείται συχνά για προκατασκευασμένα σπίτια, όπου τα φαινόμενα θορύβου είναι πιο αισθητά.

Η ηχομόνωση μιας τεντωμένης οροφής καθιστά δυνατή την απαλλαγή από πολλά ηχητικά κύματα που διαδίδονται σε πολυκατοικίες και ιδιωτικές κατοικίες. Όταν ψάχνετε για καλό υλικό, ο ιδιοκτήτης πρέπει να εστιάσει όχι μόνο στο κόστος αλλά και στα χαρακτηριστικά του σπιτιού και του δαπέδου. Μερικές φορές, για καλύτερη απομόνωση από τον θόρυβο, θα πρέπει να κάνετε ηχομόνωση ολόκληρου του δωματίου.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)