Οι κύριες δυσκολίες του στόκου της οροφής: η επιλογή του μείγματος, τα εργαλεία, η συμμόρφωση με τις συνθήκες εργασίας

Ένα από τα πιο σημαντικά και αποφασιστικά στάδια των εργασιών επισκευής είναι η άμεση προετοιμασία της οροφής για τη ζωγραφική ή άλλου τύπου επιφανειακή διακόσμηση. Για αυτό, χρησιμοποιήστε ειδικές ενώσεις κατασκευής. Putty ισοπέδωση της οροφής είναι η καλύτερη επιλογή.

Χαρακτηριστικά της σύνθεσης των μιγμάτων στόκος για την οροφή

Putty - ένα παχύ πλαστικό μίγμα που χρησιμοποιείται για την οροφή οροφών, τη βελτίωση της ανακούφισης των τοίχων, καθώς και για την ανύψωση των προσόψεων των κτιρίων. Είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ των εννοιών "κονιάματος" και "συνθέσεων για στόκ". Το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι διάφοροι δείκτες διασποράς.

Ακρυλικό στόκος για το ανώτατο όριο

Τσιμέντο στόκος για το ανώτατο όριο

Τα μίγματα πλακών στόκος αποτελούνται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Συμπληρώματα που παρέχουν το απαραίτητο ιξώδες στη μάζα (τσιμέντο, γύψο, κλάσματα ασβέστου, συστατικά άμμου).
 2. Ρυθμιστές σκλήρυνσης και ρύθμισης της μάζας (σημαντικό για τη σωστή "σύζευξη" του οικοδομικού υλικού με το ύφασμα οροφής).
 3. Ειδικοί πλαστικοποιητές για στόκους.
 4. Υδατοαπωθητικές ουσίες (παρέχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά απόδοσης των τελειωμάτων σε χώρους με υψηλό επίπεδο υγρασίας).
 5. Χρωστικές ουσίες που χρωματίζουν τη σύνθεση στην επιθυμητή απόχρωση.
 6. Στοιχεία κυτταρίνης πολυεστέρα (επιτρέπουν στη σύνθεση να στεγνώνει ταχύτερα, τα στρώματα όταν στερεοποιούνται σχηματίζουν έναν ανθεκτικό καμβά που είναι ανθεκτικός στην υγρασία).

Οι κατασκευαστές παράγουν στόκοι στο ανώτατο όριο των δύο τύπων: εκκίνηση και φινίρισμα. Η διαφορά μεταξύ των δύο συνθέσεων είναι ελάχιστη και βρίσκεται στο μέγεθος των κλασμάτων των ίδιων των πληρωτικών. Το αρχικό μείγμα για σκυρόδεμα και σκυρόδεμα αποτελείται από σωματίδια με διάμετρο 0,6 mm. Τα αναλογικά φινιρίσματα αποτελούνται από λιγότερα σωματίδια χήρας από τα αρχικά.

Όσο μικρότερο είναι το κλάσμα, τόσο πιο λεπτό είναι το στρώμα. Εάν απαιτείται ριζική διακόσμηση οροφής, είναι απαραίτητο να κρύψετε σημαντικά ελαττώματα στον καμβά, χρησιμοποιήστε ένα πιο χονδροειδές αρχικό μείγμα. Στη συνέχεια, γίνεται το διακοσμητικό στόκος της οροφής, η επιφάνεια ισοπεδώνεται και προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο.

Το τελειωτικό στόκος στην οροφή με τα χέρια σας ή με τη βοήθεια ειδικών μπορεί να πραγματοποιηθεί ξεχωριστά από τα αρχικά μίγματα. Για παράδειγμα, εάν η ίδια η παλιά οροφή είναι αρκετά συμπαγής και ομοιόμορφη και μόνο μικρά ελαττώματα πρέπει να αφαιρεθούν για τη ζωγραφική.

Διακοσμητικό στόκο για την οροφή

Γύψος στόκος για το ανώτατο όριο

Πού μπορώ να χρησιμοποιήσω στόκ;

Η τοποθέτηση της οροφής με τα χέρια σας γίνεται για να ευθυγραμμιστούν όλα τα επίπεδα, για να τους δώσει ομαλότητα και δύναμη. Οι σύγχρονες συνθέσεις είναι ιδιαίτερα ευέλικτες.

Ανεξάρτητα από το ποιο στόκος είναι το τσιμεντοκονίαμα, το αποτέλεσμα είναι συνήθως ένα. Επιπλέον, με την ίδια σύνθεση, μπορείτε να οργανώσετε τοίχους, κατασκευές από σκυρόδεμα, οικοδομικές και μόνωση, γυψοσανίδες, εργασίες σε σκυρόδεμα ή ακόμα και ξύλο.

Ωστόσο, υπάρχουν επιφάνειες που αλληλεπιδρούν ανεπαρκώς με ενώσεις στόκου. Πρόκειται για γυάλινες, πλαστικές, μεταλλικές επιφάνειες (επεξεργασμένες και "καθαρές"), πλαστικά μέρη. Επίσης, η εφαρμογή του στόκου δεν είναι δυνατή σε επιφάνειες που είναι συνεχώς υγρές ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο εκτεθειμένες στην υγρασία.

Στόκος για διάφορες επιστρώσεις

Οι πλάκες γυψοσανίδας, οι επιφάνειες από σκυρόδεμα και κάθε άλλη ζωγραφική γίνονται πάντα για να ισιωθεί η ανακούφιση. Ωστόσο, ένα ομαλό ανώτατο όριο στο επόμενο στάδιο θα υποστεί νέες μεταβολές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε το στόκο για το ανώτατο όριο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται τελικά.

Υπάρχουν τρεις επιλογές:

 • Χαρτί στο ταβάνι για να ζωγραφίσεις τον εαυτό σου.
 • Ευθυγράμμιση επιφανειών κάτω από την ταπετσαρία.
 • Εξάλειψη ραφών και παρατυπιών στην οροφή με στόχο την εφαρμογή στρώματος διακοσμητικού γύψου στο μέλλον.

Το πιο χρονοβόρο και δύσκολο είναι το στόκο της οροφής από σκυρόδεμα για τη ζωγραφική. Το γεγονός είναι ότι αν δεν εξαλείψετε όλα τα χτυπήματα, μην ξεφορτωθείτε τις ραφές και άλλα ελαττώματα, μετά τη ζωγραφική όλη η τραχύτητα θα είναι πολύ εντυπωσιακή. Το Whitewashing έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Εάν δεν χρειάζεται να βάψετε την οροφή, αλλά πρέπει να ολοκληρώσετε την ταπετσαρία, μπορείτε να εξαλείψετε μόνο τα σημαντικά ελαττώματα. Ο διακοσμητικός καμβάς θα κρύψει μικρές ανωμαλίες. Εάν υπάρχει ο διακοσμητικός γύψος στην οροφή, η διαδικασία εφαρμογής του στόκου απλοποιείται περαιτέρω. Φυσικά, η επιφάνεια πρέπει να είναι ομαλή και η αισθητική αντίληψη του χώρου εξαρτάται από αυτήν. Ωστόσο, πώς να καρφώσει στην οροφή και πώς να αφαιρέσετε τις αρθρώσεις μπορεί να γίνει χωρίς να ανησυχείτε για τέλεια ομαλότητα. Αυτή η παράμετρος δεν παίζει κάποιο ρόλο.

Στόκος για οροφή γυψοσανίδας

Πώς να εργαστείτε με στόκ;

Δεν αρκεί να επιλέξουμε ένα καλό μείγμα και να γνωρίσουμε θεωρητικά όλες τις λεπτές αποχρώσεις του πως να τοποθετήσουμε το ανώτατο όριο με το στόκο. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε σωστά στην πράξη όλες τις γνώσεις σας, καθώς και να χρησιμοποιείτε με σύνεση τα οικοδομικά υλικά.

Όταν εργάζεστε με οποιοδήποτε τύπο μιγμάτων στόκου, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σχεδόν πάντοτε το στόκο τοποθετείται γρήγορα. Εάν η λύση σκληρύνει, δεν θα είναι δυνατή η εφαρμογή της στο ανώτατο όριο. Το επιλεγμένο μίγμα πρέπει να ζυμώνεται αμέσως πριν από τη διαδικασία σφράγισης των αρμών και εξομάλυνσης γύψου, σκυροδέματος, άλλων επιφανειών.

Κάθε τύπος μίγματος στόκου σκληραίνει μετά από ορισμένο χρόνο. Το μείγμα τσιμέντου στεγνώνει το μεγαλύτερο - περισσότερο από 2,5 ώρες. Η μάζα γύψου θα γίνει σκληρή σε 40-70 λεπτά. Το ακρυλικό στόκ διατηρεί την ελαστικότητά του για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι μία ημέρα). Μερικές συνθέσεις πολυμερών είναι κατάλληλες για εργασία για 2 έως 4 ημέρες (με την προϋπόθεση ότι το καπάκι του δοχείου όπου αποθηκεύεται η σύνθεση είναι ερμητικά κλεισμένο).

Φουσκωτό στόκος με χύτευση

Τρίψιμο της οροφής

Συνθήκες εργασίας

Κάθε κατασκευαστής προσπαθεί να γράψει λεπτομερώς τις συνθήκες υπό τις οποίες είναι απαραίτητο να εφαρμόσει το στόκο καθώς και πώς να χρησιμοποιήσει σωστά τις επιφάνειες (ειδικά σε συγκεκριμένες θέσεις - στο μπάνιο, στην κουζίνα). Όταν σκεφτόμαστε ποιο στόκος είναι καλύτερο για το ανώτατο όριο, αξίζει να εξεταστεί το γεγονός ότι το μείγμα θα παρουσιάσει όλες τις ιδιότητές του μόνο εάν τηρούνται ορισμένοι κανόνες.

Ο ρόλος αυτός παίζει η θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα και η σχετική υγρασία. Στη συσκευασία κάθε προϊόντος πρέπει να υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με αυτές τις παραμέτρους. Εάν παραβιάζονται οι συνθήκες, ακόμη και το λεπτότερο στρώμα θα στεγνώσει πολύ περισσότερο. Είναι επίσης πιθανό ότι η ποιότητα της ίδιας της επικάλυψης μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας αυτού.

Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείτε μίγματα γύψου για την οροφή στην κουζίνα, στο μπάνιο και σε άλλα δωμάτια όπου είναι πάντα υγρά (ατμόλουτρα, λουτρά, σάουνες). Για τέτοιους σκοπούς, τα ακρυλικά μείγματα ή το πολυμερές στόκος με υφή έχουν μεγαλύτερη σημασία. Σε κακή καθαρισμένη ή μη αρχική οροφή, ακόμη και το υψηλότερης ποιότητας μείγμα θα πέσει άνισα, και με την πάροδο του χρόνου, η επικάλυψη μπορεί να σπάσει.

Φωτιστικό οροφής για ζωγραφική

Φωτιστικό οροφής

Σχετικά με τα σφάλματα

Εάν εμφανιστούν ρωγμές και άλλες παραμορφώσεις στη σανίδα γύψου, το φύλλο σκυροδέματος ή άλλες επιφάνειες εργασίας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η αιτία των ελαττωμάτων μπορεί να μην καλύπτεται από την ποιότητα των ίδιων των οικοδομικών υλικών. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι λάθη έγιναν άμεσα κατά τη διάρκεια της ίδιας της εργασίας:

 • Η θερμοκρασία δωματίου ήταν κάτω από 5 μοίρες.
 • Το δωμάτιο ήταν πολύ ζεστό (περισσότερο από 25 μοίρες)?
 • Η υγρασία υπερέβη το όριο του 80%.
 • Από τα παλιά φύλλα γυψοσανίδας ή οποιουδήποτε άλλου τύπου επιφάνειες εργασίας, βρωμιά, η σκόνη δεν έχει προηγουμένως αφαιρεθεί.
 • Ξέχασαν να εφαρμόσουν ένα αστάρι ή αντιμετώπισαν τις περιοχές άσχημα, άνισα.
 • Ο καμβάς επεξεργάστηκε σε άμεσο ηλιακό φως, το οποίο επηρέασε άσκοπα το μίγμα.
 • Για να σφραγίσουμε βαθιές ραφές και μεγάλες παραμορφώσεις, πήραμε ένα μίγμα με διασκορπισμένα σωματίδια που δεν είναι κατάλληλα για αυτό το είδος εργασίας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην παρουσία της άμμου στη σύνθεση του στόκου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τέτοια υλικά για τη διακόσμηση προσόψεις ή, αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε υφή διακοσμητικά γύψο ή υγρή ταπετσαρία. Συνθέσεις όπου δεν υπάρχουν κλάσματα άμμου εφαρμόζονται καλύτερα, δεν φαίνονται γκρι και "βρώμικα".

Φυτοθεραπεία οροφής

Οροφή επισκευής οροφής

Προετοιμασία μίγματος στόκου

Τα περισσότερα στόρια είναι διαθέσιμα με τη μορφή έτοιμων μιγμάτων. Αρκεί να ανοίξετε το δοχείο και να πάτε στη δουλειά. Σε περίπτωση απόκτησης ενός ξηρού μείγματος, πρέπει να ξέρετε πώς να ζυμώσετε σωστά την αποκτηθείσα σύνθεση.

Όταν σφραγίζετε τις αρθρώσεις και το μαστό για να δώσετε απαλότητα στον καμβά, είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιήσετε μια μάζα με σβώλους. Δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστό ή πολύ παχύρρευστο. Ο σωστός στόκος τοποθετείται ομοιόμορφα, είναι ευχάριστο και ευχάριστο να εργάζεστε με το υλικό.

Στη συσκευασία, ο κατασκευαστής δηλώνει πάντοτε τις ακριβείς παραμέτρους: πόσο μίγμα χρειάζεται, πόσο νερό, πώς να αναμειγνύεται, για πόσο καιρό η μάζα θα είναι κατάλληλη για εργασία. Μην παραμελούν αυτές τις απλές συστάσεις, στηριζόμενες αποκλειστικά στην εμπειρία σας (και επίσης δεν είναι πάντα επιτυχείς).

Το εμπορευματοκιβώτιο στο οποίο θα χτυπηθεί το οικοδομικό υλικό πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο. Το δοχείο γεμίζεται με νερό με ένα τρίτο και στη συνέχεια το ξηρό μίγμα χύνεται. Αυτή η τεχνική θα αποτρέψει το σχηματισμό σβώλων.

Στόκος για αρμούς στην οροφή

Στεγανοποίηση αρθρώσεων οροφής

Στόκος στεγανοποίησης οροφής

Ένδειξη χρωμάτων

Η επικάλυψη με το μίγμα στόκου είναι μόνο ένα από τα στάδια των εργασιών επισκευής. Μετά την ευθυγράμμιση, το ανώτατο όριο ενσωματώνεται με διάφορες διακοσμητικές τεχνικές και τεχνικές.

Εάν η επιφάνεια θα επικολληθεί πάνω με μάλλον πυκνή ταπετσαρία, δεν μπορείτε να ανησυχείτε πολύ για το χρώμα του στόκου. Μια πυκνή υφή δεν θα "λάμπει". Επίσης, μην ανησυχείτε για το χρώμα της οροφής σε περίπτωση που θα διακοσμηθεί τελικά με διακοσμητικό σοβά ή υγρή ταπετσαρία. Αυτά τα υλικά φινιρίσματος (ακόμα και με ένα πολύ λεπτό στρώμα) σχηματίζουν ένα αρκετά ολιστικό καμβά, πυκνό και όχι διαφανές.

Ωστόσο, εάν το τελικό υλικό φινιρίσματος είναι μάλλον λεπτό και λεπτό και έχει επίσης ένα ιδιαίτερα ελαφρύ, εκλεπτυσμένο χρώμα, είναι σημαντικό να ληφθεί αυτό υπόψη στο στάδιο της αγοράς του στόκου. Είναι καλύτερα να επιλέξετε ελαφρές συνθέσεις χωρίς άμμο.

Σε γενικές γραμμές, η επιλογή του στόκου και η διαδικασία εφαρμογής του δεν πρέπει να δημιουργούν προβλήματα ή δυσκολίες. Η συμμόρφωση με τους στοιχειώδεις κανόνες και η χρήση ποιοτικών δομικών υλικών εγγυώνται ένα καλό τελικό αποτέλεσμα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)