Φράγμα ατμών της οροφής: αλγόριθμος ενεργειών

Το φράγμα ατμού για την οροφή σε ένα ξύλινο δάπεδο δεν είναι μόνο η εγγύηση για το πιο άνετο μικροκλίμα σε οποιοδήποτε δωμάτιο, αλλά και ένα είδος σωτηρίας στην περίπτωση των σάουνων και άλλων δωματίων με υψηλό επίπεδο υγρασίας. Δυστυχώς, όταν τα κύρια στοιχεία βρέχονται, η δομή μπορεί να χάσει τη φέρουσα ικανότητα, καθιστώντας έτσι επικίνδυνη. Χαρακτηριστικά θερμικής μόνωσης θα υποφέρουν επίσης, καθώς μπορεί να εμφανιστεί σημαντική παραμόρφωση και ακόμη και η διαδικασία αποσύνθεσης μπορεί να ξεκινήσει. Συχνά, η κάλυψη αυτή υπόκειται σε πλήρη ή μερική αντικατάσταση, η οποία δεν είναι φθηνή.

Φράγμα ατμών στο λουτρό

Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί μέριμνα για τη βέλτιστη κίνηση των αέριων μαζών, που συμβάλλουν στην αποξήρανση υγρών δομών. Η τοποθέτηση ενός φράγματος υδρατμών στην οροφή απαιτεί κάποια ικανότητα. Αν μιλάμε για σοφίτα ή οροφή, ακόμη και ασήμαντη διαρροή θερμού αέρα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αρχικών ιδιοτήτων του θερμομονωτικού στρώματος, ανεξάρτητα από το ποιο υλικό χρησιμοποιήθηκε. Σας προσφέρουμε να μιλήσετε λεπτομερέστερα για τις κύριες ιδιότητες του φράγματος ατμών, την αναγκαιότητά του και τους κύριους τύπους. Πώς λοιπόν κάνετε το φράγμα ατμών της οροφής σωστό;

Εγκατάσταση φράγματος ατμών

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται το φράγμα ατμών;

Η απειλή για τη στέγη και την οροφή από ξύλο θα είναι πάντοτε υδρατμοί. Ανεξάρτητα από την ποιότητα του σχεδίου ανώτατου ορίου, ο ατμός θα διεισδύσει από τον χώρο διαβίωσης κάτω από την οροφή, καθιστώντας τη μόνωση και τα ξύλινα στοιχεία στέγης υγρή. Το φράγμα ατμών της σοφίτας οροφής μπορεί να παραμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που θα οδηγήσει σε μερική κατάρρευση της δομής. Για να αποφύγετε τέτοια ζητήματα, συνιστάται να χρησιμοποιείτε φράγμα ατμών. Συχνά χρησιμοποιείται συνηθισμένο φιλμ πολυαιθυλενίου ή πολυπροπυλενίου επαρκώς υψηλής ποιότητας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο υλικό με επικάλυψη αλουμινίου και στα προϊόντα αλουμινίου. Όντας στο πάχος της οροφής, όχι μόνο προστατεύουν τη δομή από την υγρασία, αλλά επίσης βοηθούν σημαντικά στην εξοικονόμηση στους λογαριασμούς θέρμανσης, που ενεργούν ως ανακλαστήρας θερμότητας το χειμώνα. Το κύριο θέμα εδώ δεν είναι να συγχέουμε σε ποια πλευρά πρέπει να στερεωθεί το υλικό. Ο φράκτης ατμού τοποθετείται αρκετά σφιχτά στο στρώμα μόνωσης. Συνδέεται άμεσα με ξύλινες κατασκευές ή δοκούς. Για το σκοπό αυτό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συρραπτικά ή καρφιά με φαρδιά καπέλα.

Αττικό φράγμα ατμών

Πώς να επιλέξετε ένα υλικό;

Για να επιλέξετε ένα καλό φράγμα ατμών, θα πρέπει να καθοδηγείται από διάφορους κύριους παράγοντες:

 • κατηγορία κόστους ·
 • τεχνολογική πλευρά και συμβατότητα ενός συγκεκριμένου υλικού ·
 • φιλικότητα προς το περιβάλλον των χρησιμοποιούμενων προϊόντων.

Συχνά χρησιμοποιείται συνηθισμένο πλαστικό φιλμ, το οποίο αντιμετωπίζει τις λειτουργίες του ως φράγμα υδρατμών σε δωμάτια όπως λουτρό, στο μπάνιο και ακόμη και στη σοφίτα. Ένα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα είναι το περισσότερο από προσιτό κόστος αυτού του υλικού, ενώ η διάρκεια ζωής του είναι πολύ περιορισμένη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για αλλαγές θερμοκρασίας που μπορούν εύκολα να βλάψουν την ταινία. Γυαλί ήταν παλιά, αλλά είναι δύσκολο να το ονομάσουμε φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με τους διαθέσιμους ατμούς άσφαλτου, που είναι αρκετά επιβλαβείς για τον άνθρωπο.

Φίλτρο φραγμού ατμών

Είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένα προϊόντα που δημιουργήθηκαν ειδικά για την κατασκευή φράγματος ατμών υψηλής ποιότητας. Ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για το φράγμα ατμών της οροφής, το υλικό μπορεί να είναι ψεκασμένο με βισκόζη, διπλής όψεως, φύλλο αλουμινίου και πολυστρωματικό. Είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιείτε χαρτόνι από γυαλί ή κράματα για την οροφή του λουτρού και της σάουνας, καθώς άλλα υλικά γρήγορα παραμορφώνονται όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αξίζει να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαίο υλικό το οποίο θα μπορούσε να ονομαστεί καθολικό για όλους τους τύπους εγκαταστάσεων.

Φράγμα υδρατμών για οροφές με ξύλινα δάπεδα

Εάν αποφασίσατε να κατασκευάσετε μόνοι σας ένα στρώμα φραγμού ατμού, τότε για αυτό θα χρειαστείτε:

 • Κάλυψη ταινίας ή ταινία scotch, η οποία είναι απαραίτητη για τη συγκόλληση ζωγραφικής μαζί.
 • Χαρτικά μαχαίρι.
 • Σκάλες ή σκάλα.
 • Κατασκευή συρραπτικού.

Κατά τη στερέωση των μεμβρανών στο πλαίσιο, επιτρέπεται η ελαφρά χαλάρωση του υλικού βάσης, αλλά όχι περισσότερο από 0,2 cm. Το φράγμα ατμών της οροφής του σπιτιού πρέπει να επικαλύπτεται και όλες οι αρθρώσεις να είναι κολλημένες χωρίς αστοχία. Αυτό επιτρέπει τη μέγιστη στεγανότητα. Εάν η μία πλευρά του υλικού είναι τραχιά και η δεύτερη είναι λεία, τότε η δεύτερη πρέπει να τοποθετηθεί προς την κατεύθυνση της μόνωσης. Ταυτόχρονα, το μονωτικό υλικό θα πρέπει επίσης να επικαλύπτεται, πρώτα απ 'όλα, αυτό αφορά τον αττικό χώρο και την επιφάνεια του σκυροδέματος. Μετά από αυτό, μπορείτε να προχωρήσετε με την τοποθέτηση του κιβωτίου, στο οποίο στη συνέχεια θα τοποθετηθεί γύψος ή επένδυση. Το φράγμα ατμού πρέπει να τοποθετηθεί πολύ προσεκτικά, ώστε να μην καταστραφεί το υλικό.

Φράγμα υδρατμών στο σπίτι

Οι κύριοι τύποι φραγμάτων ατμού για την οροφή

Γιατί απαιτείται φράγμα υδρατμών και ποιες βασικές απαιτήσεις ισχύουν γι 'αυτό, προδιαγράφεται στους οικοδομικούς κώδικες. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα φράγμα ατμών για την οροφή μόνοι σας, αλλά είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες για βοήθεια. Έτσι, σύμφωνα με τα τρέχοντα GOST, το χρησιμοποιούμενο υλικό πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Ο δείκτης διαπερατότητας ατμών. Όσο χαμηλότερη είναι αυτή η ένδειξη, τόσο καλύτερες είναι οι λειτουργικές ιδιότητες των χρησιμοποιούμενων προϊόντων. Το φράγμα ατμών της οροφής σε μια κρύα σοφίτα πρέπει να έχει δείκτη 1g / τ.μ. και λιγότερο.
 • Το βάρος του. Αυτός ο δείκτης και η πυκνότητα είναι το κλειδί για τη δύναμη, επομένως, θα πρέπει να είναι άμεσα αναλογικές. Η ισχυρή ύλη δεν είναι μόνο ευκολότερη και πιο βολική για να δουλέψει, αλλά θα είναι επίσης σε θέση να αντέξει καλύτερα τις επιδράσεις της βαρύτητας. Για την εγκατάσταση, αυτή η πτυχή διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Δεν είναι δύσκολο για έναν αρχάριο να εγκαταστήσει σωστά ένα φράγμα υδρατμών, αλλά ακόμη και ένας αρχάριος μπορεί να το κάνει, αλλά η επιλογή της είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη σύνθεση, καθώς μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα πολυμερή, σταθεροποιητές, πλαστικοποιητές και άλλα συστατικά που συμβάλλουν στη συσσώρευση ουσιών επιβλαβών για το ανθρώπινο σώμα. Το φράγμα ατμών για την οροφή σε ένα ξύλινο σπίτι δεν πρέπει να περιέχει τέτοια βοηθητικά εξαρτήματα, επειδή μιλάμε για την υγεία της οικογένειας. Σε κλειστούς χώρους, αυτές οι τοξίνες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται το υλικό που κατασκευάστηκε από πρώτες ύλες χαμηλής καθαρότητας.

Φύλλο οροφής φράγματος ατμού

Φράγμα ατμών

Δεν είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο βαθμός τοξικότητας, αρκεί να εξαπλωθεί η μόνωση της οροφής ή σοφίτα στο πάτωμα σε κλειστούς χώρους. Αν το προϊόν περιέχει επιβλαβή στοιχεία, αρχίζουν αμέσως να εκπέμπουν μια συγκεκριμένη μυρωδιά, η οποία είναι δύσκολο να αγνοηθεί.

Μία από τις συχνά χρησιμοποιούμενες και ταυτόχρονα την καλύτερη επιλογή είναι μια πλαστική μεμβράνη, η οποία συμβάλλει στη δημιουργία υψηλής ποιότητας φραγμού ατμών. Το φράγμα ατμών της σοφίτας οροφής είναι συχνά κατασκευασμένο από αυτό το υλικό. Είναι εύκολο στη χρήση και αποτελεσματικό ταυτόχρονα. Συνιστάται η εκτέλεση πρόσθετης ενίσχυσης, για την οποία απαιτείται ενισχυτικό πλέγμα ή ειδικό ύφασμα.Ποιο φράγμα ατμών θα βάλει, θα εξαρτηθεί μόνο από εσάς.

Φράγμα ατμών

Δημιουργούνται:

 • Φιλμ ταινίες. Οι επιδόσεις τους είναι αρκετά υψηλές, ενώ είναι ικανές να αντανακλούν τη θερμότητα.
 • Με λεία επιφάνεια. Στην περίπτωση αυτή, το φράγμα ατμού της οροφής στο λουτρό θα πρέπει να έχει ένα συνεχές στρώμα, το οποίο θα αποτελείται από μεμονωμένους πίνακες, οι οποίοι θα στερεώνονται μαζί με ταινία ή ταινία.
 • Το διάτρητο υλικό έχει μικροτρήσεις που είναι ικανές να παρέχουν την απαραίτητη διαπερατότητα ατμού. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται, δεδομένου ότι δεν συμμορφώνεται πλήρως με τα ισχύοντα πρότυπα. Σε αυτή την περίπτωση, η συμμόρφωση με το κενό εξαερισμού είναι υποχρεωτική. Πώς να διατυπώσετε σωστά αυτό το υλικό θα πει ο σύμβουλος.

Το φυλλοειδές υλικό χρησιμοποιείται ως φράγμα υδρατμών σε λουτρό κατά την κατασκευή ξύλινης κατοικίας και σε άλλες περιπτώσεις όπου πρόκειται για δωμάτια με υψηλό επίπεδο υγρασίας (λουτρό, σάουνα, πισίνα). Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να απαιτείται φράγμα υδρατμών.

Αττικό φράγμα ατμών

Ποικιλίες ταινιών φραγμού ατμών:

 • υγρό ελαστικό (αποτελείται από υγρά πολυμερή που ψεκάζονται στην οροφή με ειδικό εξοπλισμό). Τα κύρια πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα χρήσης υγρού οροφής για κατασκευές οποιουδήποτε τύπου, μορφής και επιπέδου πολυπλοκότητας.
 • μεμβράνες διάχυσης (ανήκουν στην κατηγορία των μη υφασμένων συνθετικών υλικών). Είναι σχεδόν το καλύτερο υλικό που βασίζεται σε υψηλό επίπεδο απόδοσης σε σύγκριση με τα προϊόντα πολυπροπυλενίου και πολυαιθυλενίου.
 • πολυπροπυλενίου. Έχει καταπληκτικούς δείκτες αντοχής στο άμεσο ηλιακό φως και τη δύναμη. Δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο να τοποθετήσετε φράγμα υδρατμών στην οροφή, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε αυτό το υλικό, επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να υποστεί ζημιά. Ορισμένα μοντέλα έχουν ξεχωριστή στιβάδα αντι-συμπύκνωσης, η οποία αποτελείται από κυτταρίνη και βισκόζη, η οποία επιτρέπει καλή συγκράτηση υδρατμών. Η τοποθέτηση ενός παρόμοιου υλικού είναι βολικό και τα πλεονεκτήματά του είναι πολύ προφανή. Είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως την υγρασία, ενώ στέκεται μέχρι το 100 τοις εκατό σε λίγες μόνο ώρες. Εάν χρησιμοποιήθηκε η σωστή θερμομόνωση, αμέσως μετά την εξαφάνιση της αιτίας του ατμού, το συμπύκνωμα θα εξαφανιστεί από μόνο του.

Υλικό φραγής ατμών

Μικρό συμπέρασμα

Ποιο φράγμα ατμών θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται όχι μόνο από εσάς, αλλά και από τον τύπο του χρησιμοποιούμενου δωματίου. Το φράγμα ατμών καλείται συχνά υλικό από πολυαιθυλένιο που λειτουργεί ως φράγμα που εμποδίζει τα προϊόντα ξύλου να απορροφούν την υγρασία. Το φράγμα ατμών της οροφής του λουτρού πρέπει να επιλέγεται με βάση το επίπεδο υγρασίας και τη συχνότητα χρήσης του δωματίου. Υπάρχουν μερικές αποχρώσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή βασικών υλικών.

Μόνωση οροφής

Μόνωση οροφής από υαλοβάμβακα

Η τοποθέτηση ενός φράγματος ατμού στο ταβάνι απαιτεί κάποια ικανότητα, αλλά αυτό μπορεί να γίνει ανεξάρτητα χωρίς να εμπλέκονται τρίτα μέρη. Η ίδια η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Ένα αδύναμο και λεπτό φράγμα ατμών από ξύλινη οροφή σε υγρά δωμάτια δεν θα είναι σε θέση να προστατεύσει το δωμάτιο από τη μυκητίαση, επομένως δεν αξίζει να σώσετε ειδικά τα υλικά. Ακόμη και αν έχετε χτίσει μια δομή πολύπλοκου σχήματος, υπάρχει πάντα η δυνατότητα χρήσης φράγματος υδρατμών, που μπορεί να τοποθετηθεί σε πολλά στρώματα. Το σωστά τοποθετημένο φράγμα ατμών είναι το κλειδί για ένα ξηρό και άνετο δωμάτιο.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)