Πώς να αφαιρέσετε το χρώμα: οι καλύτερες απλές συμβουλές

Όλα τα χρώματα αφαιρούνται με διάφορους τρόπους, μερικά είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν, ενώ άλλα είναι πιο δύσκολα, ακόμα και οι επαγγελματίες έχουν δυσκολίες. Η αρχή της αφαίρεσης χρώματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως δίνουν προσοχή στην επιφάνεια και τον τύπο του ίδιου του χρώματος.

Η αφαίρεση παλαιού χρώματος από τον τοίχο δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται

Αυτό είναι ένα από τα "άρρωστα θέματα" που εμφανίζονται με κάθε καλλυντική επισκευή, επειδή οι κατασκευαστές σύγχρονων χρωμάτων προσπαθούν να κάνουν αυτό το προϊόν ανθεκτικό και βιώσιμο. Είναι δύσκολο να αφαιρέσετε χρώμα από την κουζίνα ή το μπάνιο από τοίχους, δάπεδα ή πόρτες, μπαταρίες και άλλες επιφάνειες, αλλά θα σας πούμε για τους πιο αποτελεσματικούς και απλούς τρόπους για να αφαιρέσετε το χρώμα από διάφορες επιφάνειες.

Υπάρχουν πέντε μέθοδοι για την αφαίρεση χρωμάτων στην κουζίνα, στο μπάνιο και σε άλλους χώρους, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά.

Θερμική μέθοδος

Αυτός είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος που βοηθά στην αφαίρεση του χρώματος γρήγορα. Είναι απαραίτητο να θερμάνετε το βαφή στην επιθυμητή θερμοκρασία έτσι ώστε το παλαιό χρώμα να μαλακώνει και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί με μια σπάτουλα.

Η επιφάνεια μπορεί να θερμανθεί με βιομηχανικό στεγνωτήρα μαλλιών, καυστήρα αερίου ή φυσητήρα.

Αυτή η μέθοδος έχει μειονεκτήματα: πρώτον, με αυτόν τον τρόπο δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθεί η βαφή από όλες τις επιφάνειες, ακόμα και ανθεκτικές στη θερμότητα. Δεν θα είναι δυνατή η αφαίρεση της βαφής από το πλαστικό, μπορεί να παραμορφωθεί όταν θερμαίνεται. Αυτή η μέθοδος είναι αδύναμη κατά την αφαίρεση της βαφής από μέταλλο και δεν θα βοηθήσει καθόλου στην αφαίρεση χρωμάτων από γύψο και σκυρόδεμα. Δεύτερον, όταν η βαφή θερμαίνεται, οι τοξικές ουσίες θα απελευθερωθούν, οπότε στο σπίτι αυτή η μέθοδος είναι καλύτερο να μην εφαρμοστεί.

Απομάκρυνση χρωμάτων με στεγνωτήρα μαλλιών

Μηχανικός τρόπος

Με αυτό τον τρόπο, αφαιρείται το χρώμα χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο, ηλεκτρικό ή χειροκίνητο. Φυσικά, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο χειρός για την αφαίρεση της βαφής είναι δυνατή μόνο από μικρές επιφάνειες, αλλά για να αντιμετωπίσετε μεγάλες επιφάνειες, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρικό εργαλείο (είναι κατάλληλος ένας "μύλος"). Εάν η ερώτηση είναι πώς να αφαιρέσετε τη βαφή από μέταλλο στο σπίτι, τότε αυτή η μέθοδος μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει την εργασία. Εάν δεν υπάρχει "μύλος", τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συμβατικό τρυπάνι.

Η χρήση ηλεκτρικού εργαλείου για την αφαίρεση του χρώματος είναι ακόμα ευκολότερη από την προηγούμενη μέθοδο. Το τμήμα εργασίας του εργαλείου πρέπει να πιέζεται στην επιφάνεια βαφής και να μετακινείται σταδιακά, ανάλογα με τις επιθυμίες του βαθμού καθαρισμού.

Ο μηχανικός τρόπος για να αφαιρέσετε το χρώμα

Μέθοδος αμμοβολής

Αυτός είναι ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος για να καθαρίσετε τη βαφή. Η αρχή της λειτουργίας είναι ότι υπό ισχυρή πίεση κατευθύνει ένα ρεύμα νερού ή αέρα στον οποίο προστίθεται συνηθισμένη άμμος. Η άμμος πλήττει την επιφάνεια βαφής και καθαρίζει το χρώμα, τη βρωμιά και ακόμη και τη σκουριά. Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη αν δεν ξέρετε πώς να αφαιρέσετε το παλιό χρώμα από μέταλλο.

Μεταξύ των μειονεκτημάτων είναι η υψηλή τιμή του εξοπλισμού.

Χειροκίνητος τρόπος

Η αφαίρεση του χρώματος στο σπίτι είναι αρκετά δύσκολη. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται εάν χρειαστεί να αφαιρέσετε τη βαφή σε δύσκολα σημεία (όπου δεν μπορείτε να εργαστείτε με ηλεκτρικό εργαλείο, για παράδειγμα, όταν αφαιρείτε το χρώμα από τις μπαταρίες ή τις πόρτες) και όπου το μέγεθος της εργασίας είναι μικρό.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου περιλαμβάνουν την καθολικότητα, χάρη στα οποία καθαρίζονται τα πιο σταθερά χρώματα, όπως βερνίκια, θερμικά ψεκασμένα σμάλτα, χρώματα με βάση ρητίνες και χρώματα νιτρο.

Αφαίρεση χεριών και αποξεστήρων

Χημικός τρόπος

Η βαφή μπορεί να αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα - ειδικές χημικές ενώσεις. Διάφοροι διαλύτες, αλκάλια ή οξέα θα σας βοηθήσουν.

Το εργαλείο εφαρμόζεται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τη δύναμη της σύνθεσης, συνήθως η διαδικασία διαρκεί από δέκα λεπτά έως μισή ώρα. Μετά από λίγο, το χρώμα αφαιρείται με μια σπάτουλα και η επιφάνεια σκουπίζεται με καθαρό νερό.

Αφαιρέστε ακρυλικό χρώμα

Οι βαφές με βάση το νερό χρησιμοποιούνται συχνά σε εργασίες επισκευής και κατασκευής, περιλαμβάνουν ακρυλικά χρώματα. Η πλύση ακρυλικών χρωμάτων είναι αρκετά απλή, καθώς βασίζεται στο νερό. Αν ο λεκές είναι φρέσκος, μπορεί να αφαιρεθεί με ένα απλό σφουγγάρι με σαπούνι, αλκοόλ ή αραιωτικό, αλλά αν το χρώμα είναι παλιό, ειδικά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν.

Το παλιό ακρυλικό χρώμα μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί με βενζίνη, υγρό φρένων, κηροζίνη ή ακετόνη.

Αφαιρέστε το χρώμα λαδιού

Πώς να αφαιρέσετε το λάδι από τον τοίχο; Για να αφαιρέσετε το χρώμα, ακολουθήστε τις οδηγίες βήμα προς βήμα:

  1. Πάρτε ένα και μισό κιλό ασβέστη και νερό και δημιουργήστε κρεμώδη μάζα. Με αυτή τη μάζα, καλύψτε τοίχους, πόρτες ή άλλες επιφάνειες ζωγραφισμένες με λαδομπογιές και αφήστε τις για δώδεκα ώρες. Μετά από αυτό, το λάδι θα αφαιρεθεί χωρίς δυσκολία.
  2. Πώς να αφαιρέσετε το παλιό χρώμα από ξύλο; Η βαφή λαδιού μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί από μια ξύλινη επιφάνεια εάν είναι καλά ενυδατωμένη με νερό και καλύπτεται με ένα λεπτό στρώμα ανθρακικού νατρίου και στη συνέχεια καλύπτεται η ξύλινη επιφάνεια με ένα υγρό λινάτσα. Η υγρασία πρέπει να διατηρείται καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μετά από μια μέρα, η βαφή απομακρύνεται εύκολα με σπάτουλα από ξύλινη επιφάνεια.
  3. Για να αφαιρέσετε το λάδι από τον τοίχο, πρέπει να σιδερώσετε την επιφάνεια μέσω του φύλλου με ένα σίδερο ή να το θερμαίσετε με ένα συνηθισμένο στεγνωτήρα μαλλιών. Όταν το χρώμα αρχίζει να φυσαλίδας, αφαιρέστε με μια σπάτουλα.
  4. Εάν η επιφάνεια είναι καλυμμένη με πολύ παλιά λαδομπογιά, λιπάνετε το με ένα στρώμα υαλοβάμβακα και στεγνώστε καλά. Σε αυτή την περίπτωση, το φιλμ πυριτίας θα ξεφλουδίσει και θα πάρει μαζί το λάδι. Παρακαλούμε σημειώστε ότι η βαφή δεν αφαιρείται σε μία διαδικασία.

Θυμηθείτε! Εάν αφαιρέσετε το χρώμα χημικά, σιγουρευτείτε ότι φροντίζετε τα χέρια σας και βάζετε γάντια από καουτσούκ, προστατεύετε τα μάτια σας με ειδικά γυαλιά και τοποθετείτε προστατευτικό επίδεσμο για να μην αναπνέετε τοξίνες. Εάν ακόμη και μια σταγόνα χημικού διαλύματος πέσει στο σώμα, ξεπλύνετε αμέσως με νερό.

Απογυμνώστε με στεγνωτήρα μαλλιών και ξύστρα

Αφαιρέστε το χρώμα με βάση το νερό

Πώς να αφαιρέσετε το βαμβάκι με βάση το νερό από την οροφή; Πριν αρχίσετε να αναζητάτε κάθε είδους τρόπους για να αφαιρέσετε το βαφές με βάση το νερό, θυμηθείτε ότι πρέπει πάντα να θυμάστε για την υγεία σας και να ακολουθείτε τις προφυλάξεις ασφαλείας, μην ξεχνάτε τις συμβουλές που αναφέρονται παραπάνω.

Πριν ξεκινήσετε

  • Για να ξεκινήσετε, καλύψτε το πάτωμα με εφημερίδες και πλαστικό περιτύλιγμα.
  • Ρίξτε περισσότερο ζεστό νερό στη λεκάνη.
  • Συνδέστε έναν κύλινδρο αφρού στο τηλεσκοπικό βραχίονα.
  • Φορέστε γυαλιά κατασκευής για να προστατέψετε τα μάτια σας.

Επεξεργαζόμαστε το παλιό στρώμα

Βρέξτε τον κύλινδρο σε μια λεκάνη και βουρτσίστε την παλιά βαφή με βάση το νερό.

Μετά από περίπου δεκαπέντε λεπτά, χρειάζεστε μια δεύτερη φορά για να περπατήσετε με έναν υγρό κύλινδρο στην οροφή. Όσο καλύτερα η παλιά επίστρωση διαβρέχεται, τόσο πιο εύκολο θα αφαιρεθεί.

Αφαιρέστε το χρώμα

Παίρνουμε μια σπάτουλα και ανεβαίνουμε στη σκάλα. Το υδατικό γαλάκτωμα μελάνης θα πρέπει να διογκωθεί, συνεπώς προχωρούμε στην αφαίρεση του. Εάν το χρώμα είναι δύσκολο να αφαιρεθεί σε ορισμένα σημεία, αγγίξτε το με ένα μικρό σφυρί και αυτό θα ξεκολλήσει.

Εάν το χρώμα δεν αποκολληθεί καθόλου, υγραίνετε την οροφή μερικές φορές με ένα ρολό και αφήστε το χρώμα να μαλακώσει λίγο.

Παρακαλώ σημειώστε ότι αν η οροφή στεγνώσει, θα είναι πιο δύσκολο να αφαιρέσετε το χρώμα, γι 'αυτό μην ξεχάσετε να το υγραίνετε περιοδικά.

Αφού αφαιρέσετε το παλιό βαφές με βάση το νερό, τρίψτε προσεκτικά την οροφή ώστε να μην παραμείνει ούτε ένα μικρό κομμάτι χρώματος.

Χωρίς χρωματισμό τοίχο

Αφαιρέστε το χρώμα από πλαστικό

Πώς να αφαιρέσετε το χρώμα από πλαστικό; Σχεδόν όλες οι δημοφιλείς μέθοδοι είναι εντελώς ακατάλληλες για την αφαίρεση χρωμάτων από πλαστικό. Η θέρμανση παραμορφώνει την επιφάνεια και η μηχανική μέθοδος θα βλάψει την επιφάνεια του πλαστικού. Ως εκ τούτου, η αφαίρεση χρώματος από πλαστικό μπορεί να γίνει μόνο χημικά.

Αποξέστες για την αφαίρεση χρωμάτων

Αφαιρέστε το χρώμα από το πάτωμα

Πώς να αφαιρέσετε το χρώμα από το πάτωμα; Η αφαίρεση της βαφής από μια επιφάνεια σκυροδέματος δεν είναι εύκολη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαλύτες και διάφοροι παράγοντες έκπλυσης. Αλλά μπορείτε να το σκουπίσετε μόνο αν το χρώμα δεν είναι πολύ παλιό. Πρώτα πρέπει να υγράνετε καλά το πάτωμα με νερό και να αφήνετε για αρκετές ώρες. Στη συνέχεια, σκουπίστε με ένα ισχυρό απορρυπαντικό, έτσι ώστε τα στρώματα βαφής να είναι πορώδη. Έπειτα, στην επιφάνεια του δαπέδου εφαρμόζεται ένας παράγοντας έκπλυσης.

Αφού το πλύσιμο καλά μαλακώσει το χρώμα, θα είναι πολύ πιο εύκολο να το αφαιρέσετε από το πάτωμα του σκυροδέματος. Μια βούρτσα είναι καλύτερη για το σκοπό αυτό, αλλά κατά προτίμηση με σκληρές τρίχες ή ένα ξύστρα.

Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη μόνο για την αφαίρεση χρώματος από το δάπεδο, για τοίχους και άλλες επιφάνειες δεν θα λειτουργήσει.

Όπως μπορείτε να δείτε, για να αφαιρέσετε οποιοδήποτε χρώμα, πρέπει πρώτα να ξέρετε τον τύπο του χρώματος και της επιφάνειας και με βάση αυτές τις δύο παραμέτρους, πρέπει να επιλέξετε μια μέθοδο αφαίρεσης της βαφής.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)