Πώς να καθαρίσετε σωστά τα blinds στο σπίτι

Οι τυφλοί στο σύγχρονο κόσμο έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα. Είναι συμπαγή, απλά και εύχρηστα, προστατεύουν αξιόπιστα το δωμάτιο από τα μάτια των περαστικών, καθώς και από το φως του ήλιου. Ωστόσο, όπως όλα τα έπιπλα σπιτιού, οι περσίδες είναι βαθμιαία επιρρεπείς στη σκόνη. Εάν η προστασία αυτή είναι στην κουζίνα, τότε οι λάμες καλύπτονται επίσης με λιπαρές αποθέσεις και αιθάλη. Για να αποκατασταθούν οι λάμπες στην προηγούμενη εμφάνισή τους, είναι απαραίτητο να πλένετε περιοδικά τις περσίδες από ακαθαρσίες και σκόνη.

Ας δούμε πώς να πλένετε τυφλά στο σπίτι, τι σημαίνει να χρησιμοποιείτε, σε ποια ακολουθία να καθαρίζετε. Δεδομένου ότι οι σύγχρονοι τυφλοί είναι κατασκευασμένοι από διάφορα υλικά, οι μέθοδοι φροντίδας για αυτούς θα είναι διαφορετικές. Επίσης, οι μέθοδοι φροντίδας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τον χωρικό προσανατολισμό των ελασμάτων.

Πώς να πλένετε τις οριζόντιες περσίδες

Οι περσίδες μπορούν να καθαριστούν απευθείας στο παράθυρο ή να τις αφαιρέσουν από το παράθυρο. Αν ψάχνετε για έναν τρόπο για να καθαρίσετε γρήγορα τα blinds, κάντε αυτή τη δουλειά χωρίς να αφαιρέσετε τα blinds από το παράθυρο.

Καθαρισμός τυφλών με ειδική βούρτσα

Πώς να πλένετε μεταλλικές περσίδες

Τις περισσότερες φορές, οι οριζόντιες περσίδες είναι κατασκευασμένες από μέταλλο, οπότε εξετάστε τον καθαρισμό αυτού του συγκεκριμένου υλικού. Προτού προχωρήσετε στον καθαρισμό, συνιστάται η τοποθέτηση των περσίδων αλουμινίου στην κλειστή θέση και, στη συνέχεια, καθαρίστε την επιφάνεια από τη σκόνη. Στη συνέχεια, σκουπίστε τις λάμπες με ένα υγρό πανί και στις δύο πλευρές όταν είναι ανοιχτές. Εάν οι οριζόντιες περσίδες αλουμινίου έχουν ίχνη λίπους, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα οποιουδήποτε απορρυπαντικού. Ο καθαρισμός γίνεται από πάνω προς τα κάτω, έτσι ώστε να μην υπάρχουν μουτζούρες στα ήδη καθαρισμένα ελάσματα.

Για τον καθαρισμό, εκτός από ένα υγρό σφουγγάρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρά μαντηλάκια, σκουπίζοντας τα πάνελ με αυτά κλειστά. Για να γίνει αυτό, απλώς πιέζονται στο παράθυρο.

Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τα περσίδες και στη συνέχεια να τα πλύνετε στο ντους. Πριν από την αφαίρεση των τυφλών, συνιστάται να τα κενούτε. Το αλουμίνιο μπορεί εύκολα να καθαριστεί από μολυσματικούς παράγοντες εάν υγρανθεί για λίγο. Ωστόσο, δεν συνιστάται να εμποτίσετε τα προϊόντα στο λουτρό για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να εμφανιστούν ίχνη σκουριάς πάνω τους. Τα ελάσματα σκουπίζονται με ένα υγρό σφουγγάρι στο οποίο εφαρμόζεται το απορρυπαντικό. Μετά την ξήρανση, τα ελάσματα σκουπίζονται με μια στεγνή πετσέτα και στη συνέχεια οι ράβδοι κρέμονται στο παράθυρο.

Πλαστικός καθαρισμός

Για να πλένετε εύκολα τις πλαστικές περσίδες, είναι προτιμότερο να τα αφαιρέσετε από το παράθυρο. Για να γίνει αυτό, το υλικό διαχωρίζεται από τις λάμες και οι ίδιες οι λάμπες διαβρέχονται με ζεστό νερό. Μετά από αυτό, με ένα σφουγγάρι που έχει διαβραχτεί σε ένα διάλυμα απορρυπαντικού, κάθε έλασμα καθαρίζεται και στη συνέχεια ξεπλένεται. Τα αποξηραμένα προϊόντα τοποθετούνται στο παράθυρο.

Και πώς να πλένετε τις πλαστικές περσίδες απευθείας στο παράθυρο; Αυτό μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο όπως για τον καθαρισμό μεταλλικών περσίδων. Δηλαδή, καθαρίστε τα με ένα υγρό πανί ή πανί.

Καθαρισμός πλαστικών περσίδων

Πώς να καθαρίσετε τις ξύλινες περσίδες

Τα πτερύγια αυτών των προϊόντων είναι κατασκευασμένα από φυσικό ξύλο, το οποίο είναι βερνικωμένο, έτσι θυμάστε έναν κανόνα - δεν μπορούν να πλυθούν κάτω από την πίεση του νερού, πλένοντας μακριά τη σκόνη. Από αυτό, η επίστρωση βερνικιού μπορεί να καταστραφεί, τα προϊόντα θα χάσουν την ελκυστικότητά τους ή θα αλλάξουν χρώμα.Το ξύλο επίσης δεν συμπαθεί τις αλλαγές θερμοκρασίας, γι 'αυτό οι λουρίδες μπορούν να λυγίσουν. Οι κατασκευαστές συστήνουν καθαρισμό ξύλινων περσίδων με ηλεκτρική σκούπα, αλλά αυτή η μέθοδος είναι αναποτελεσματική.

Ξύλινα ράφια πλυσίματος

Είναι εύκολο να καθαρίσετε ξύλινες λάμες από σκόνη με ένα κανονικό υγρό πανί, το οποίο όλοι χρησιμοποιούμε για να σκουπίσουμε ξύλινα έπιπλα.

Πώς να πλένετε τις κάθετες περσίδες

Μπορείτε να πλύνετε κάθετες περσίδες στο σπίτι χωρίς δυσκολία, αλλά πολλά εξαρτώνται από το υλικό της κατασκευής τους. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται κάθετο ύφασμα, πολυμερές και ξύλινες περσίδες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί γενικοί κανόνες για τον καθαρισμό τους:

 • Όλες οι λεία επιφάνειες μπορούν να καθαριστούν με μια υγρή πετσέτα.
 • Χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης. Στη συνέχεια, περαιτέρω καθαρισμός θα γίνει εύκολα και γρήγορα.
 • Εάν είστε ιδιοκτήτης ατμοκαθαριστή, τότε αυτή η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό όλων των τύπων περσίδων εκτός από τα ξύλινα. Ένα ρεύμα ατμού ξεπλένει τη βρωμιά και το λίπος από τις λάμες και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καθαρίσετε την επιφάνεια με ένα καθαρό πανί.
 • Με την επεξεργασία της επιφάνειας των περσίδων με αντιστατικούς παράγοντες, επιβραδύνετε σημαντικά τη διαδικασία εναπόθεσης σκόνης στις επιφάνειες των ελασμάτων.
 • Οι περσίδες Jacquard ή τα προϊόντα που είναι επικαλυμμένα με εκτύπωση φωτογραφιών δεν μπορούν να πλυθούν με νερό. Καθαρίζονται μόνο υπό συνθήκες ξηρού καθαρισμού.

Σκεφτείτε πώς να πλένετε τις κάθετες περσίδες με τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους.

Πώς να καθαρίσετε κάθετες περσίδες υφασμάτων

Καθαρισμός ρούχων

Συνήθως, οι κάθετες περσίδες υφασμάτων γίνονται πολύ λερωμένες λόγω της γεωμετρικής τους θέσης, έτσι η ηλεκτρική σκούπα είναι ένας ιδανικός τρόπος για να τους φροντίσετε. Αλλά το βούρτσισμα του υφάσματος δεν πρέπει να είναι, καθώς οι τρίχες μπορούν να βλάψουν την προστατευτική επικάλυψη των υφασμάτινων πτερυγίων ή να μειώσουν την ακεραιότητα του εμποτισμού. Αν παρατηρήσετε ότι είναι πολύ βρώμικα, τότε μπορούν να πλυθούν με ζεστό νερό. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 1. Οι λωρίδες υφάσματος αφαιρούνται από τους οδηγούς με τη σειρά τους.
 2. Όλα τα εξαρτήματα, εάν υπάρχουν, αφαιρούνται από τις λωρίδες.
 3. Κάθε λωρίδα είναι κυρτωμένη σε ρολό.
 4. Τα ρολά στοιβάζονται σε μια σακούλα ύφασμα σχεδιασμένη για το πλύσιμο ευαίσθητων ειδών ένδυσης.
 5. Η τσάντα με ρολά κατεβαίνει σε ένα δοχείο ζεστού νερού στο οποίο η σκόνη πλύσης διαλύεται.
 6. Μετά από περίπου μία ώρα, οι ταινίες αφαιρούνται από την σακούλα και ξεπλένονται με καθαρό, ζεστό νερό.
 7. Όταν το νερό αποχετεύεται από τις λάμες, μπορούν να κρεμαστούν στην αρχική τους θέση. Ο υγρός ιστός θα ξεπεράσει το βάρος του.

Προσοχή! Πριν πλύνετε τα πανιά, διαβάστε τις οδηγίες φροντίδας για αυτά. Δεν είναι δυνατόν να καθαριστούν όλα τα προϊόντα. Ορισμένες από αυτές έχουν εμποτισμό που εμποδίζει τη διείσδυση σκόνης στη δομή του υφάσματος.

Διαθέσιμες στο εμπόριο υφασμάτινες κουρτίνες για στεγνό καθάρισμα. Η σύνθεση εφαρμόζεται στις πλάκες και μετά από ορισμένο χρόνο αφαιρείται με ένα υγρό σφουγγάρι μαζί με τη βρωμιά.

Πώς να καθαρίσετε τυφλούς πολυμερούς

Τα προϊόντα από πολυμερές υλικό είναι επίσης καλύτερα να καθαριστούν με την αφαίρεση τους από το παράθυρο. Είναι λιγότερο απαιτητικοί σε διαδικασίες καθαρισμού. Οι λωρίδες πολυμερούς μπορούν να τυλιχθούν και στη συνέχεια να πλυθούν σε πλυντήριο. Ή βυθίστε στο νερό, όπως συνέβη με τις ταινίες υφάσματος, στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό, στεγνώστε και κρεμάστε στη θέση του.

Μπορείτε να πλύνετε τις ταινίες πολυμερούς και χωρίς να τις αφαιρέσετε από το παράθυρο. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε ένα υγρό σφουγγάρι με απορρυπαντικό. Μετά τον καθαρισμό, οι λαμαρίδες καθαρίζονται με καθαρό πανί.

Καθαρισμός ξύλινων πλακών

Αν είστε ιδιοκτήτης των κάθετων ξύλινων περσίδων, τότε πρέπει να καθοδηγούνται από τις απαιτήσεις για τη φροντίδα τους. Μην χρησιμοποιείτε νερό για να καθαρίσετε τις σχάρες. Αρκεί να σκουπίσετε το δέντρο με ένα υγρό πανί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γυαλιστικά για ξύλο, αν επιτρέπεται στις οδηγίες.

Συμβουλή: όλα τα εξαρτήματα που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού εγκαθίστανται στις θέσεις τους μόνο μετά την πλήρη ξήρανση των περσίδων. Αυτό θα αποτρέψει τη διάβρωση μέσα στους οδηγούς.

Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συστάσεις, τότε τα blind σας θα σας ευχαριστήσουν για την εμφάνισή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)