Υπέρυθρη οροφή: το πιο προηγμένο σύστημα θέρμανσης

Η θέρμανση ενός σπιτιού με ηλεκτρικό ρεύμα θεωρείται το πιο ακριβό, αλλά αν δεν υπάρχουν άλλα είδη καυσίμων, αξίζει να εξεταστούν τα πιο δημοφιλή είδη θερμαντήρων που τροφοδοτούνται από μια πρίζα. Τα πιο οικονομικά είναι τα υπέρυθρα. Η αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη λόγω μιας διαφορετικής αρχής λειτουργίας. Σε αντίθεση με τους συνηθισμένους ηλεκτρικούς ανακλαστήρες ή θερμαντικά σώματα, οι υπέρυθροιι θερμαντήρες δεν θερμαίνουν τον αέρα, αλλά τα γύρω αντικείμενα: δάπεδο, τοίχοι, έπιπλα, άνθρωποι. Τα θερμαινόμενα αντικείμενα εκπέμπουν ομοιόμορφα θερμότητα, δημιουργώντας μια αίσθηση άνεσης και ξηρότητας.

Υπέρυθρη οροφή σε ξύλινο σπίτι

Η συσκευή και η αρχή λειτουργίας του υπέρυθρου θερμαντήρα

Το χαλύβδινο περίβλημα της συσκευής περιλαμβάνει έναν ανακλαστήρα και ένα θερμαντικό στοιχείο ή θερμαντικό σώμα. Όταν ενεργοποιηθεί, το ψυγείο θερμαίνει και εκπέμπει υπέρυθρα κύματα, τα οποία θεωρούνται από τους ανθρώπους ως θερμικά. Το στοιχείο θέρμανσης μπορεί να κατασκευάζεται με τη μορφή θερμαντικού στοιχείου - σωληνοειδούς θερμαντήρα, ανοικτής ή κλειστής σπείρας ή επίστρωσης άνθρακα σε θερμαντήρες μεμβράνης.

Ο ανακλαστήρας χρησιμεύει για κατευθυνόμενη θέρμανση και προστασία της ίδιας της συσκευής από υπερθέρμανση. Τα υπέρυθρα κύματα είναι απολύτως ασφαλή για ανθρώπους και ζώα, εκτός από την πιθανή υπερθέρμανση. Για να αποφευχθεί αυτό, οι θερμαντήρες διαθέτουν ελεγκτές θερμοκρασίας και αισθητήρες. Με τη βοήθειά τους, μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία θέρμανσης και να απενεργοποιήσετε τη συσκευή όταν φτάσει.

Γυψοσανίδα υπερύθρων οροφής

Τύποι υπέρυθρων θερμαντήρων

Σύμφωνα με τις μεθόδους τοποθέτησης, οι συσκευές αυτές μπορούν να χωριστούν σε:

 • Οροφή
 • τοίχου?
 • υπαίθρια.

Τα μοντέλα οροφής είναι πολύ δημοφιλή. Καταλαμβάνουν μια θέση μόνο στην οροφή, η οποία είναι σχεδόν πάντα ασήμαντη. Δεν είναι δυνατόν να αγγίξετε τυχαία και να κάψετε τον εαυτό σας ή να ακουμπήσετε κατά λάθος ένα εύφλεκτο αντικείμενο.

Μια σωστά εγκατεστημένη και κατευθυνόμενη συσκευή θα θερμαίνει ομοιόμορφα ολόκληρη την περιοχή κάτω από τον χώρο ύπνου, φαγητού ή ανάπαυσης. Τέλος, τα μοντέρνα μοντέλα φαίνονται τόσο όμορφα και αισθητικά ευχάριστα που διακοσμούν μόνο το εσωτερικό. Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι το ύψος των οροφών πρέπει να είναι επαρκές, τουλάχιστον 2,5 μέτρα.

Υπέρυθρη οροφή στο διαμέρισμα

Τοποθέτηση υπέρυθρης οροφής

Υπέρυθρο φιλμ στην οροφή

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι η καινοτομία μεταξύ των θερμαντήρων - υπέρυθρης ταινίας. Είναι μια πλαστική μεμβράνη, εντός της οποίας στεγανοποιούνται τα αγώγιμα στοιχεία και τα θερμαντικά στοιχεία άνθρακα. Η ταινία είναι πολύ πιο βολική από μια συμβατική θερμάστρα. Μπορεί να είναι:

 • να ενισχυθεί σε κάθε επίπεδη θέση - δάπεδο, οροφή ή τοίχο κάτω από το παράθυρο?
 • κομμένα σε κομμάτια του σωστού μεγέθους σε ειδικές γραμμές.
 • απόκρυψη κάτω από μια ανάρπαστη ή ψευδοροφή.

Υπέρυθρη θέρμανση

Σε σύγκριση με τον θερμαντήρα, η ταινία δεν θερμαίνεται τόσο πολύ. Για μια καλή προθέρμανση του δωματίου, ειδικά στην κρύα εποχή, θα πρέπει να καλύψετε μια αρκετά μεγάλη περιοχή μαζί του. Αλλά αυτό το προϊόν είναι απολύτως πυρίμαχο. Είναι επίσης ελαφρύ, διαθέσιμο σε κυλίνδρους που είναι κατάλληλα για μεταφορά.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υπέρυθρης θερμής οροφής

Σε σύγκριση με άλλους τύπους συστημάτων θέρμανσης, μια ζεστή οροφή έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • η μεγαλύτερη κερδοφορία σε σύγκριση με τα συνηθισμένα θερμαντικά σώματα και τους ανακλαστήρες.
 • το δωμάτιο διατηρεί ένα φυσικό επίπεδο υγρασίας.
 • απλή εγκατάσταση και έλλειψη εργασιών έντασης εργασίας ·
 • ο απλός αυτόματος έλεγχος σάς επιτρέπει να ξεχάσετε τις αλλαγές της θερμοκρασίας.
 • η δυνατότητα εγκατάστασης σε κτίρια οποιουδήποτε τύπου, συμπεριλαμβανομένων των ξύλινων?
 • μια ευρεία επιλογή τελειωμάτων για οροφές.

Από τις σημαντικές ελλείψεις, μπορεί να διακριθεί μόνο ο περιορισμός στο ύψος των οροφών, αλλά και στην περίπτωση αυτή, μπορεί κανείς να ξεφύγει από την κατάσταση. Για παράδειγμα, κατά την εγκατάσταση θερμικής μεμβράνης, παρακάμπτεστε εκείνα τα σημεία όπου οι άνθρωποι βρίσκονται συνεχώς: πάνω από το κεφάλι του κρεβατιού ή πάνω από το χώρο εργασίας.

Ξύλινη υπέρυθρη οροφή

Πώς να κάνετε ένα ζεστό ανώτατο όριο στο σπίτι με τα χέρια σας;

Η εγκατάσταση υπέρυθρης ταινίας στην οροφή πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια:

 1. μόνωση οροφής?
 2. Υπολογισμός της επιφάνειας του φιλμ.
 3. εγκατάσταση ταινίας, ρυθμιστή θερμοκρασίας και αισθητήρα.
 4. τη σύνδεση δικτύου και τον έλεγχο υγείας.

Πριν από την εγκατάσταση της θερμικής μεμβράνης, είναι απαραίτητο να ολοκληρώσετε όλες τις εργασίες κατασκευής και τελειώματος στην οροφή, εξαιρουμένου του φινιρίσματος. Εκτελέστε επίσης όλες τις εργασίες σχετικά με την τοποθέτηση καλωδίων επικοινωνίας και φωτισμού.

Τώρα θα εξετάσουμε τα στάδια της τοποθέτησης μιας θερμής οροφής με περισσότερες λεπτομέρειες.

Μόνωση οροφής

Είναι απαραίτητο για να μην θερμανθεί η σοφίτα ή οι γείτονες ένα πάτωμα πάνω. Μια σωστά μονωμένη οροφή θα επιστρέψει όλη τη θερμότητα στο δωμάτιο, αυξάνοντας έτσι την αποδοτικότητα της συσκευής και μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας. Η θερμομόνωση με ένα ανακλαστικό στρώμα συνδέεται με ολόκληρη την επιφάνεια της οροφής και πηγαίνει μερικά εκατοστά στους τοίχους. Αυτό θα αποτρέψει την απώλεια θερμότητας μέσα από τα κενά μεταξύ της οροφής και του τοίχου. Οι αρμοί στο μονωτικό υλικό σφραγίζονται με ταινία. Το ίδιο το υλικό πρέπει να έχει πάχος τουλάχιστον 5 mm.

Προετοιμασία υπέρυθρης οροφής

Πώς να υπολογίσετε την περιοχή της υπέρυθρης ταινίας;

Για τον σωστό υπολογισμό της απαιτούμενης περιοχής, πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

 • πόσο καλά το ίδιο το κτίριο είναι μονωμένο. Για ένα σπίτι από τούβλα ή μια δομή ελαφρού πλαισίου, τα δεδομένα αυτά θα διαφέρουν.
 • αν πρόκειται να ζήσει στο σπίτι το χειμώνα, μόνιμα ή σε σύντομες επισκέψεις?
 • όγκου της θερμαινόμενης περιοχής. Μπορεί να είναι τόσο ολόκληρο το δωμάτιο όσο και μέρος αυτού.
 • εάν η υπέρυθρη θέρμανση θα είναι πρωτεύουσα ή δευτερεύουσα.

Εάν έχει σχεδιαστεί μια θερμή οροφή ως κύριος τύπος θέρμανσης, θα πρέπει να καταλαμβάνει τουλάχιστον το 70% του συνολικού ανώτατου ορίου. Ως επιπλέον, αυτό το ποσοστό μπορεί να μειωθεί, αντίστοιχα, η ισχύς του κύριου συστήματος θέρμανσης. Η μέση ισχύς ταινίας είναι περίπου 0,2 kW ανά 1 τετραγωνικό μέτρο. Διαχωρίζοντας την ισχύ του θερμοστάτη με αυτόν τον αριθμό, μπορείτε να μάθετε την περιοχή της ταινίας που μπορεί να συνδεθεί με αυτήν.

Υπέρυθρα δάπεδα

Εγκατάσταση θερμικού εξοπλισμού

Το Thermofilm μπορεί να κοπεί μόνο κατά μήκος των ειδικών γραμμών που σημειώνονται πάνω του. Κάθε τύπος ταινίας έχει το δικό του μέγιστο μήκος. Αυτές οι πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη συνημμένη τεκμηρίωση ή να ζητήσετε από τον πωλητή. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ή κενά αέρα μεταξύ του φιλμ και της μόνωσης οροφής.

Στη συνέχεια, πρέπει να συνδέσετε τις χάλκινες επαφές του αγώγιμου διαύλου με ηλεκτρικά καλώδια χρησιμοποιώντας κλιπ επαφής. Το ένα μισό του κλιπ πρέπει να βρίσκεται στο χάλκινο λεωφορείο και το άλλο στο εσωτερικό του θερμαντήρα. Μετά από αυτό, τα άκρα της μεμβράνης είναι μονωμένα με ταινία ασφάλτου και στις δύο πλευρές.

Ο αισθητήρας είναι τοποθετημένος στην απομόνωση της μόνωσης και συνδέεται με τον ρυθμιστή και τα στοιχεία θέρμανσης.

Υπέρυθρο ανώτατο όριο

Ηλεκτρική σύνδεση

Συνδέστε τη θερμική μεμβράνη μέσω του ρυθμιστή στο δίκτυο παράλληλα. Εάν η θερμή οροφή θα έχει περισσότερη ισχύ, είναι καλύτερο να συνδεθεί μέσω μιας ξεχωριστής μηχανής.

Μια σωστά τοποθετημένη θερμή οροφή όταν ενεργοποιείται πρέπει να εκπέμπει μια άνετη ομοιόμορφη θερμότητα, να μην υπερθερμαίνεται οπουδήποτε και να απενεργοποιείται εγκαίρως όταν φτάσει η επιθυμητή θερμοκρασία.

Εγκατάσταση οροφής υπέρυθρων

Ολοκληρώστε το τελείωμα

Στη συνέχεια, γίνεται η τελική τελική επεξεργασία των οροφών. Μπορεί να είναι μια οροφή τέντωμα με ειδική μικροδιαμόρφωση.Μεταδίδει τέλεια υπέρυθρα κύματα. Η οροφή τεντώματος σε αυτήν την περίπτωση τοποθετείται κατά μήκος των άκρων του τοίχου χωρίς να επηρεάζεται η ίδια η οροφή.

Μπορείτε επίσης να κλείσετε τη δομή με μια ψευδοροφή: φύλλα γυψοσανίδων, επένδυση ή πλαστικά πάνελ. Πρέπει να παραμείνει ένα μικρό κενό μεταξύ της ανάρτησης ή της ψευδοροφής και του υπέρυθρου συστήματος θέρμανσης. Για τη διακόσμηση οροφής πρέπει να επιλέγονται αδιάβροχα υλικά με πάχος όχι μεγαλύτερο από 16 mm.

Θερμική προστασία υπέρυθρη οροφή

Το υπέρυθρο σύστημα θέρμανσης για οροφές είναι το πιο σύγχρονο, ασφαλές και αποτελεσματικό από όλες τις ηλεκτρικές επιλογές θέρμανσης. Με σωστή εγκατάσταση, θα διαρκέσει πολύ καιρό, γεμίζοντας το σπίτι με ζεστασιά και άνεση, ενώ παραμένει εντελώς αόρατο.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)