Τι είναι καλύτερο να επιλέξετε για την τελική εργασία: γύψο ή σκληρό στόκο και τι είδους;

Τόσο στόκος όσο και γύψο χρησιμοποιούνται ευρέως σε κατασκευαστικά μείγματα, που χρησιμοποιούνται για επιφανειακή φινίρισμα. Αν και υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους, τα καθήκοντα που μπορούν να επιλυθούν με τη βοήθειά τους εξακολουθούν να διαφέρουν, καθώς και οι φυσικές τους ιδιότητες.

Putty

Πρόκειται για πλαστική μάζα που παράγεται σε βιομηχανικές επιχειρήσεις και πωλείται είτε με τη μορφή ξηρών μιγμάτων είτε με τη μορφή έτοιμων προς χρήση. Σε σύγκριση με το γύψο, τα στόκοι, ούτε εκκίνηση ούτε φινίρισμα, είναι προετοιμασμένα από μόνα τους: αυτό είναι πρακτικά απίθανο και από την άλλη σχεδόν αδύνατο. Τα στυπτικά συστατικά τους είναι:

 • τσιμέντο ·
 • πολυμερή υλικά.
 • γύψο.

Λευκό τσιμέντο στόκος

Τα στόκοι χρησιμοποιούνται τόσο για εσωτερική εργασία όσο και για διακόσμηση προσόψεων. Με τη βοήθειά τους, ευθυγραμμίζουν τους τοίχους, εξαλείφουν τις επιφάνειές τους

 • ρωγμές ·
 • shcherbin;
 • γρατσουνιές.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως στόκος για δάπεδα από σκυρόδεμα.

Η χρήση της σύνθεσης φινιρίσματος σας επιτρέπει να έχετε τις επιφάνειες ομοιόμορφες και τέλεια λεπτές. Οι εκτοξευόμενοι στόκοι είναι πιο χονδροί σε δομή για ρωγμές εξομάλυνσης και τριβής πλάτους έως 10 χιλιοστά και το τελειωτικό στόκος χρησιμοποιείται για τελικό φινίρισμα επιφανειών, για παράδειγμα τοίχους που προορίζονται για ζωγραφική ή ταπετσαρία αυτοκόλλητων ετικετών.

Τσιμεντοκονίαμα προσόψεως

Φινίρισμα τσιμεντοκονιάματος

Στόκος

Αυτό το κονίαμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιπέδωση της επιφάνειας με διαφορά επιπέδου μέχρι 15 εκατοστά! Επιπλέον, η εφαρμογή γύψου χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη βελτίωση της θερμομόνωσης του κτιρίου, καθώς και, σε κάποιο βαθμό, για την αντοχή του στην υγρασία.

Οι συνθέσεις για σοβάτισμα κατασκευάζονται σε διάφορες βάσεις:

 • τσιμέντο ·
 • ασβεστούχος?
 • γύψο;
 • τσιμέντο τσιμέντου.

Τόσο ο σοβάς όσο και το στόκος εφαρμόζονται σε διάφορα στρώματα, ωστόσο, όταν γίνεται σοβάτισμα, χρησιμοποιείται μια εντελώς διαφορετική τεχνολογία, αποτελούμενη από τρία διαφορετικά στάδια εφαρμογής του οικοδομικού υλικού, όπως:

 1. ψεκασμός (δημιουργεί ένα στρώμα στερέωσης που κρύβει τις επιφανειακές ατέλειες και παρέχει ισχυρή προσκόλληση σε αυτό των επόμενων στρωμάτων).
 2. το μεσαίο στρώμα (ή αστάρωμα, το καθήκον του είναι να ισοπεδώσει το επίπεδο και να εξασφαλίσει το απαιτούμενο πάχος επίστρωσης).
 3. κάλυμμα (είναι η κορυφαία φινίρισμα, δηλαδή, το τελευταίο στρώμα του γύψου).

Γύψος και στόκος διακρίνονται επίσης από το γεγονός ότι:

 • ο χρόνος πλήρους ξήρανσης κατά τη διάρκεια της επιφανειακής επεξεργασίας σύμφωνα με την πρώτη τεχνολογία, κατά κανόνα, υπερβαίνει τις 48 ώρες, ενώ με το στόκωμα είναι δυνατό να ξεκινήσει η λείανση μετά από 24 ώρες.
 • οι λειασμένες επιφάνειες δεν είναι καθόλου επεξεργασμένες με λειαντικά.

Εκτός από τους συμβατικούς οικοδομικούς σοβάδες, που έχουν ένα τέτοιο αμμώδες συστατικό, όπως η χαλαζιακή άμμος, υπάρχουν και πιο ασυνήθιστοι τύποι. Για παράδειγμα, σήμερα οι σχεδιαστές μπορούν να δουλεύουν με φυσικά λευκά, με υψηλές ιδιότητες διάχυσης, καθολικούς σοβάδες με μαρμάρινα κοκκία. Επιπλέον, ισχύουν τόσο για την εσωτερική εργασία όσο και για την πρόσοψη. Με τη βοήθειά τους μπορούν να δημιουργηθούν ευγενείς επιφάνειες, τοίχους και οροφές, που θυμίζουν την εμφάνιση μαρμάρου, είναι εύκολο να επεξεργαστούν και να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Τσιμέντο στόκος για το εσωτερικό

Τσιμέντο με βάση το τσιμέντο

Τις περισσότερες φορές, στο έργο τελειώματος που σχετίζεται με την προετοιμασία των τοίχων για τη ζωγραφική ή ταπετσαρία, τσιμέντο στόκος χρησιμοποιείται.Χρησιμοποιείται επίσης για το κλείσιμο ρωγμών, εξαλείφοντας μικρές επιφανειακές σταγόνες, παρατυπίες. Η χρήση του στόκου είναι δυνατή όχι μόνο σε στεγνούς αλλά και σε υγρούς χώρους, καθώς και κατά την εκτέλεση εργασιών πρόσοψης. Στην τελευταία περίπτωση, συνιστάται η χρήση ειδικών τσιμεντοειδών μολυβιών.

Το τσιμεντοκονίαμα μπορεί να θεωρηθεί ως άσβεστος και γύψος, λαμβανομένων υπόψη των συνδετικών που περιλαμβάνονται στη σύνθεσή του, και μπορεί να είναι άλλου τύπου, για παράδειγμα, μπορεί να ονομαστεί άσπρος στόκος τσιμέντου εάν κατασκευάζεται με λευκό τσιμέντο.

Επιπλέον, τα τσιμεντοειδές στόκοι χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες αυτού του οικοδομικού υλικού, όπως είναι τα τσιμεντοκονίαμα και τα τσιμεντοκονιάματα.

Όσο για το αρχικό στόκο τσιμέντου, χρησιμοποιείται στα αρχικά στάδια της τελειωτικής εργασίας για να κλείσει τρύπες ή μεγάλες ρωγμές με αυτό από την εφαρμογή. Ταυτόχρονα, το στόκο πρέπει να εφαρμοστεί με ένα αρκετά παχύ στρώμα, αλλά δεν υπερβαίνει το ενάμισι εκατοστόμετρο. Η κοκκοποίηση του συστατικού άμμου (με τη μορφή χαλαζιακής άμμου) τέτοιου στόκου είναι συνήθως όχι μεγαλύτερη από 0,8 χιλιοστόμετρα. Σε αυτή την περίπτωση, κατά κανόνα, η επιφάνεια που έχει υποστεί επεξεργασία με το αρχικό στόκο φαίνεται επίπεδη, αλλά λίγο τραχιά λόγω της παρουσίας εγκλεισμάτων άμμου.

Το τελικό στόκος χρησιμοποιείται στο τελικό (πρακτικά τελευταίο) στάδιο της τελειωτικής εργασίας. Το μέγεθος των κόκκων άμμου που περιλαμβάνονται στη σύνθεσή του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,2 χιλιοστά, δεδομένου ότι μόνο στην περίπτωση αυτή μπορεί να επιτευχθεί μια αρκετά λεία επιφάνεια. Κατά την εφαρμογή τσιμεντοκονιάματος τελικού τύπου, είναι αδύνατο να καλυφθούν οι τραχύτητες, οι ρωγμές και οι ρωγμές καλά.

Τσιμεντοκονίαμα από ασβέστη

Εφαρμογή σκυροδέματος τσιμέντου

Το Putty, που δημιουργείται με βάση το συνηθισμένο τσιμέντο, είναι συνήθως γκρίζο, επομένως σε περιπτώσεις όπου αυτό είναι απαράδεκτο, χρησιμοποιείται λευκό στόκος που περιέχει λευκό τσιμέντο το οποίο παρέχει αυτό το δομικό υλικό όταν χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, απαιτείται λευκό χρώμα.

Εκτός από το λευκό στρώμα που ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν επίσης πιο εξωτικά υψηλής ποιότητας είδη από στόκους, για παράδειγμα, ασβεστολιθικά στόκοι σε ασβεστολιθικές βάσεις με μαρμάρινο αλεύρι, που προστίθενται επιπλέον σε αυτά. Με τη βοήθειά τους, μπορούν να δημιουργηθούν διακοσμητικές επιφάνειες υψηλής ποιότητας που μοιάζουν με μάρμαρο και περιέχουν λαμπερά λαμπερά στοιχεία. Τέτοιο ασβεστοκονίαμα, όταν εφαρμόζεται, συχνά ονομάζεται επίσης βενετσιάνικος γύψος.

Το τσιμεντοκονία για εσωτερικές εργασίες, καθώς και για διακόσμηση προσόψεων, διατίθεται σε δύο εκδόσεις.

Άμμος τσιμέντου άμμου

Τσιμέντο στόκος για το ανώτατο όριο

Ξηρό στόκος

Το πλεονέκτημα της χρήσης αυτού του οικοδομικού υλικού είναι ότι μπορείτε να ελέγξετε τη διαδικασία της αραίωσης με το ίδιο το νερό και να πάρετε τη συνεκτικότητα που είναι απαραίτητη σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση. Το διάλυμα εργασίας που παρασκευάζεται από ξηρό στόκο έχει εξαιρετική πρόσφυση και δεν παρουσιάζει ρωγμές μετά την ξήρανση, αλλά όλα αυτά εξασφαλίζονται μόνο εάν όλες οι τεχνολογικές διαδικασίες για την αραίωση του ξηρού μίγματος και η εφαρμογή του πραγματοποιήθηκαν σωστά.

Αναπαραγωγή τσιμεντοκονιάματος

Γκρίζο τσιμεντοκονίαμα

Υγρό στόκος

Για τη συσκευασία του, χρησιμοποιούνται πλαστικοί κάδοι, μετά το άνοιγμα, το μίγμα στόκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως για τον προορισμό του. Τα μειονεκτήματά του σε σχέση με το ξηρό στόκος είναι:

 • μικρότερη διάρκεια ζωής στο ράφι.
 • ταχύτερη στερεοποίηση.
 • μεγάλη συρρίκνωση μετά από τελική ξήρανση.
 • η εμφάνιση ρωγμών κατά την εφαρμογή ενός παχύρρευστου στρώματος μετά από λίγο μετά το στέγνωμα.
 • υψηλότερο κόστος τέτοιου στόκου.

Τα έτοιμα προς χρήση στόκοι τσιμέντου πρέπει να χρησιμοποιούνται για μικρούς όγκους εργασίας, ακόμη και όταν υπάρχουν μικρές και ρηχές ρωγμές.

Τσιμέντο στόκος για εσωτερική χρήση

Ανθεκτικό στην υγρασία κονίαμα τσιμέντου

Υγρό τσιμεντοκονίαμα

Όταν προσπαθείτε να αποφασίσετε ποια στόκος τσιμέντου προτιμάτε, ασβέστη ή όχι, όταν ξεκινάτε επισκευές σε ένα διαμέρισμα ή αρχίζετε να ολοκληρώνετε την πρόσοψη του σπιτιού σας, εξετάστε πάντοτε, σε ποιες συνθήκες χρησιμοποιείται η επεξεργασμένη επιφάνεια και, δεύτερον, ποιο πάχος του στρώματος σκοπεύετε να εφαρμόσετε. Η ποιότητα του αποτελέσματος του έργου και το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει αμετάβλητο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ορθότητα της επιλογής σας. Εξετάστε το πρόβλημα σας λεπτομερώς για να καθορίσετε ακριβώς αν χρειάζεστε στόκος ή εάν είναι καλύτερο να κάνετε γύψο.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)