Οι κύριοι τύποι τουαλετών: διαφορές και σύγχρονα μοντέλα

Η σύγχρονη αγορά προϊόντων υγιεινής προσφέρει ένα ευρύ φάσμα τουαλετών, τα οποία χωρίζονται από το σχήμα, τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού και ακόμη και το χρώμα. Παρά το γεγονός ότι οπτικά τέτοια προϊόντα είναι πολύ παρόμοια μεταξύ τους, υπάρχουν πολλές ποικιλίες, κάθε μέσος πληθυσμός σπάνια γνωρίζει. Πριν αγοράσετε αυτό το προϊόν, πρέπει να καταλάβετε ποια είναι τα κύπελλα τουαλέτας, οι κύριοι τύποι, τα σχέδια και τα υλικά τους, και τι πρέπει να προσέχετε κατά την αγορά τους.

Αυτόματη τουαλέτα

Μπάνι μπανιέρα

Τύποι τουαλετών στο μπολ

Το σχήμα του μπολ τουαλέτας πρέπει να παρέχει λειτουργικότητα, υγιεινή και, φυσικά, άνεση. Υπάρχουν πολλοί κύριοι τύποι κύπελλων:

 • Χωνί σχήμα. Σε αυτή την περίπτωση, η χοάνη βρίσκεται στο κέντρο της λεκάνης, πράγμα που εγγυάται υψηλό επίπεδο υγιεινής. Τα προϊόντα αφαίρεσης αφαιρούνται αμέσως, χωρίς να αφήνουν υπολείμματα στην τουαλέτα. Το μειονέκτημα αυτού του σχεδιασμού είναι η πιθανότητα ραγδαίας αύξησης.
 • Τύπου πιάτων. Αυτός ο σχεδιασμός είναι μια πλατφόρμα στην οποία συσσωρεύονται προϊόντα απολέπισης. Ο καθαρισμός του γίνεται μόνο υπό την επίδραση του νερού. Τέτοιες λεκάνες θεωρούνται ξεπερασμένες και πρακτικά δεν παράγονται. Το μόνο πλεονέκτημά τους είναι η έλλειψη ψεκασμού.
 • Οπίσθια. Τις περισσότερες φορές γίνεται αυτή η μορφή κύπελλων. Ο σχεδιασμός είναι μια ειδική προεξοχή που εμποδίζει την εμφάνιση κύματος, αλλά παράλληλα έχει επαρκή κλίση ώστε να επιτρέπεται στα προϊόντα αποφλοίωσης να αφαιρεθούν ανεξάρτητα από τα τοιχώματα της τουαλέτας.

Εκτός από το σχήμα, το μπολ θα πρέπει να παρέχει ένα καλό ξεπλύνισμα για να αποτρέψει την κατακρήμνιση και την εναπόθεση αλατιού κάτω από το χείλος. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο ο σχεδιασμός του μπολ, αλλά και ο τύπος της απόρριψης.

Είδη τουαλέτας

Οι τύποι τουαλετών σύμφωνα με την αποχέτευση μπορούν να χωριστούν ανάλογα με την κατεύθυνση της ροής του νερού. Διακρίνονται σε σχέδια άμεσης και κυκλικής εκφόρτωσης και κάθε ένα από αυτά έχει πολλά μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.

Οριζόντια αποχωρητική τουαλέτα

Κεραμική τουαλέτα

Τύποι τουαλετών με έξαψη:

 • Άμεση εκκαθάριση. Σε αυτή την περίπτωση, η αποστράγγιση πραγματοποιείται από ένα ρεύμα νερού στη μία πλευρά του μπολ. Αυτός ο τύπος είναι ανθεκτικός, αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί τον απόλυτο καθαρισμό ολόκληρης της επιφάνειας της τουαλέτας. Τα οφέλη περιλαμβάνουν προσιτό κόστος. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν τον θόρυβο και τον ψεκασμό νερού κατά την έξαψη, καθώς και τον ανεπαρκή καθαρισμό του μπολ.
 • Κυκλική φλος. Μια τέτοια αποστράγγιση παρέχει μια κίνηση ενός ρεύματος νερού υπό διαφορετικές γωνίες προς την εσωτερική επιφάνεια του μπολ. Εξαιτίας αυτού, η επιφάνεια της τουαλέτας επεξεργάζεται πολύ προσεκτικά και αποτελεσματικά. Επιπλέον, αυτός ο σχεδιασμός αποχέτευσης εγγυάται χαμηλό επίπεδο θορύβου.
 • Συνήθης αποστράγγιση. Χρησιμοποιείται εξαιρετικά σπάνια λόγω της έντονης υπέρβασης του νερού. Συνίσταται στην αρχική πλήρωση του μπολ με νερό, μετά την οποία πραγματοποιείται γρήγορη κάθοδος. Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας αποχέτευσης είναι η πλήρης κάλυψη ολόκληρης της εσωτερικής επιφάνειας του δοχείου με νερό.

Μπορείτε επίσης να διαιρέσετε τους μηχανισμούς αποστράγγισης με την παρουσία ενός και δύο τρόπων αποστράγγισης. Το τυποποιημένο σύστημα καταναλώνει περίπου 6 λίτρα νερού ανά αποστράγγιση. Ωστόσο, για να εξοικονομήσετε νερό, συνιστάται να επιλέξετε μια τουαλέτα εξοπλισμένη με δύο τρόπους αποστράγγισης - στάνταρ και οικονομικό. Ο δεύτερος από αυτούς χρησιμοποιεί δύο φορές λιγότερα ύδατα από ό, τι με ένα τυπικό φλος.

Τύποι τουαλετών για απόρριψη στο αποχετευτικό δίκτυο

Ξεχωριστά, είναι απαραίτητο να γίνεται διάκριση των τύπων τουαλετών με διαφορετική μέθοδο απελευθέρωσης στο σύστημα αποχέτευσης. Σύμφωνα με αυτή την παράμετρο, μπορούν να είναι οριζόντια, κάθετα ή να έχουν λοξή βρύση. Η επιλογή τουαλέτας για αυτήν την παράμετρο εξαρτάται από τη θέση της εισόδου του αποχετευτικού δικτύου.

Πλατεία τουαλέτα

Μονωτική τουαλέτα

Σε αυτή τη βάση, οι λεκάνες τουαλέτας διαφέρουν σε τέτοιους τύπους εκτροπής:

 • Οριζόντια Χρησιμοποιείται ευρέως στη σύγχρονη κατασκευή. Η γωνία της βρύσης είναι σχεδόν 180 μοίρες. Χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση υπονόμων στο επίπεδο των δαπέδων, τα οποία συνδυάζονται με ένα σύστημα κατακόρυφων ανυψωτών.
 • Squint. Η γωνία της βρύσης σε αυτή την περίπτωση είναι 140-145 μοίρες. Αυτός ο τύπος τουαλέτας ήταν κοινός σε πολυκατοικίες πριν από 40-50 χρόνια.
 • Κάθετη. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα. Σήμερα, ένα τέτοιο σύστημα χρησιμοποιείται στις χώρες της Νότιας και Βορείου Αμερικής λόγω των ιδιαιτεροτήτων της δομής του αποχετευτικού συστήματος.

Η επιλογή τουαλέτας ανάλογα με τον τύπο απόρριψης στο σύστημα αποχέτευσης εξαρτάται αποκλειστικά από τη δομή του συστήματος αποχέτευσης, οπότε κατά την αγορά πρέπει να αναφέρετε ποιο σύστημα χρησιμοποιείται στο σπίτι. Στις σύγχρονες κατοικίες, το οριζόντιο σύστημα εξάτμισης χρησιμοποιείται συχνότερα.

Η τουαλέτα είναι στο πάτωμα

Τοίχωμα τοίχου

Μέθοδοι συναρμολόγησης

Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι τουαλέτες, χωρίζονται σε πάτωμα και κρέμονται. Οι κατασκευές δαπέδων μπορούν να χωριστούν χωριστά σε τοίχο και απλές.

Τύποι τουαλετών, ανάλογα με τη μέθοδο προσάρτησης:

 • Τουαλέτες δαπέδου. Αυτός ο τύπος σχεδίου έχει ένα προσιτό κόστος, καθώς και ευκολία εγκατάστασης. Η τοποθέτηση τουαλέτας στο πάτωμα συνιστάται σε ευρύχωρες τουαλέτες. Οι βίδες στερέωσης χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση. Το σχεδιαστικό χαρακτηριστικό επιτρέπει την εγκατάσταση χωρίς να βλάπτεται το πάτωμα. Για μικρά δωμάτια, συνιστώνται τοίχοι. Ξεχωριστά, είναι δυνατή η διάκριση γωνιακών δομών δαπέδου που σας επιτρέπουν να οργανώσετε αρχικά το χώρο ακόμα και ενός μικρού μπάνιου.
 • Τοίχοι κρεμασμένες στο τοίχο. Οι τοίχοι κρεμασμένες σε τοίχο συνιστώνται για εγκατάσταση σε μικρές τουαλέτες. Ένα σύστημα στήριξης υψηλής ποιότητας μπορεί να αντέξει φορτίο έως και 400 kg. Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν επίσης την ικανότητα διεξαγωγής ενός πιο διεξοδικού καθαρισμού του δωματίου. Η συναρμολόγηση μπορεί να γίνει σε μια μέθοδο πλαισίου ή μπλοκ. Το μπλοκ στήριξης σημαίνει τοποθέτηση του πλαισίου στο τοίχωμα στήριξης. Το στήριγμα πλαισίου παρέχει μια άκαμπτη βάση της τουαλέτας στον τοίχο και το δάπεδο.

Όταν επιλέγετε ένα σχέδιο με φωτιστικά δαπέδου ή μενταγιόν, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος του δωματίου, ο σχεδιασμός του μπολ τουαλέτας και το δωμάτιο ως σύνολο.

Η τουαλέτα είναι μικρή

Η τουαλέτα είναι ωοειδής

Χαρακτηριστικά των δεξαμενών αποστράγγισης

Ξεχωριστά, πρέπει να σημειωθεί και διάφοροι τύποι δεξαμενών έκπλυσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας στην τουαλέτα ή να συνδεθούν ξεχωριστά. Υπάρχουν τέτοια δεξαμενές για την τουαλέτα:

 • Συμπαγής Ο πιο δημοφιλής τύπος δεξαμενής. Τοποθετείται απευθείας στην πίσω λωρίδα της τουαλέτας. Μια τέτοια δεξαμενή μπορεί να είναι στερεά ή να είναι στερεωμένη στην τουαλέτα με μπουλόνια.
 • Ξεχωριστή δεξαμενή. Αυτός ο τύπος σχεδίασης είναι επίσης δημοφιλής λόγω της δυνατότητας να μειωθεί ο απαιτούμενος χώρος για την εγκατάσταση της τουαλέτας. Η δεξαμενή σε αυτή την περίπτωση τοποθετείται ξεχωριστά και συνδέεται στην τουαλέτα με σωλήνα. Μπορεί να τοποθετηθεί σε τοίχο, να συνδεθεί στην οροφή, ή ακόμα και να κρυφτεί. Τα οφέλη θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν την καλύτερη πίεση κατά την έξαψη.
 • Δεξαμενή στο σύστημα εγκατάστασης. Ορισμένοι τύποι τουαλετών χρησιμοποιούν δεξαμενές που κρύβονται από το σύστημα εγκατάστασης. Πρόκειται για το πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται η δεξαμενή μαζί με σωλήνες νερού και αποχέτευσης, μετά το οποίο είναι κλειστό με γυψοσανίδα ή άλλο υλικό. Έτσι, μόνο η ίδια η τουαλέτα και το κουμπί εκκαθάρισης είναι ορατά από τον χρήστη.
 • Ένα λεκάνη τουαλέτας χωρίς δεξαμενή αποστράγγισης. Χρησιμοποιούνται επίσης λεκάνες τουαλέτας, στις οποίες το ξέπλυμα γίνεται απευθείας από το σύστημα ύδρευσης.Ωστόσο, λόγω της χαμηλής πίεσης, τέτοια σχέδια δεν είναι πολύ δημοφιλή.

Κατά την επιλογή μιας δεξαμενής για την τουαλέτα, είναι απαραίτητο να εξεταστεί η ευκολία χρήσης, εμφάνισης και διαθεσιμότητας ελεύθερου χώρου στο δωμάτιο.

Τοίχου κρεμασμένη τουαλέτα

Τουαλέτα με νεροχύτη

Υλικό για την κατασκευή τουαλετών

Η πρώτη σχετικά μοντέρνα τουαλέτα ήταν φτιαγμένη από πήλινα σκεύη και εξοπλισμένη με ξύλινο κάθισμα. Από τότε, αυτό το κομμάτι των υδραυλικών άρχισε να γίνεται από άλλα υλικά:

 • Πορσελάνη. Έχει αρκετά υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας και αντοχής, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την τοποθέτηση μιας τουαλέτας στο σπίτι όσο και για μια δημόσια. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η ευκολία καθαρισμού της επιφάνειας. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν το σχετικά υψηλό κόστος των προϊόντων. Για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, δημιουργούνται συχνότερα κεραμικές λεκάνες τουαλέτας. Ωστόσο, χαρακτηρίζονται από χαμηλότερη αντοχή, υψηλότερο βάρος και χαμηλότερο βαθμό ομαλότητας επιφάνειας.
 • Μέταλλο Οι μεταλλικές τουαλέτες παράγονται συχνότερα από χυτοσίδηρο και χάλυβα. Κατά κανόνα, το υλικό αυτό χρησιμοποιείται για την κατασκευή προϊόντων για δημόσιες τουαλέτες. Οι μεταλλικές τουαλέτες έχουν έναν καλό δείκτη αντοχής και αντοχής, αλλά η τιμή τους είναι αρκετά υψηλή. Τα προϊόντα χυτοσιδήρου δεν είναι πολύ δημοφιλή λόγω του μεγάλου βάρους, καθώς και της κακής αντοχής της επίστρωσης σε μηχανικές βλάβες.
 • Φαγητό. Οι τουαλέτες από πήλινα στρώματα χαρακτηρίζονται από χαμηλό δείκτη αντοχής και ανθεκτικότητας. Επιπλέον, η επιφάνεια τους έχει μεγάλο πορώδες, οπότε ο καθαρισμός αυτού του προϊόντος μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες. Οι σύγχρονοι κατασκευαστές δεν χρησιμοποιούν ουσιαστικά αυτό το υλικό για την κατασκευή προϊόντων υγιεινής. Αυτές οι τουαλέτες είναι εύθραυστες και επιρρεπείς σε ρωγμές. Και ακόμα και παρά τις σύγχρονες τεχνολογίες που μπορούν να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά του υλικού, η φαϊνή είναι πολύ κατώτερη από άλλα υλικά για την παραγωγή τουαλέτας.
 • Πλαστικά Οι σύγχρονες τεχνολογίες καθιστούν τα μπολ της τουαλέτας ακόμη πλαστικά Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείται ενισχυμένο ακρυλικό. Τέτοιες τουαλέτες έχουν υψηλή αντοχή και μη πορώδη δομή, γεγονός που απλοποιεί τον καθαρισμό και τη συντήρηση. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν χαμηλή αντίσταση σε υψηλές θερμοκρασίες και μηχανική καταπόνηση.
 • Γυαλί και πέτρα. Τουαλέτα από τεχνητή και φυσική πέτρα, καθώς και από γυαλί, είναι πολυτελή προϊόντα. Έχουν υψηλό κόστος, αλλά ταυτόχρονα έχουν όμορφο σχεδιασμό και ταιριάζουν απόλυτα στο εσωτερικό του Art Nouveau. Η τεχνητή πέτρα και το γυαλί έχουν χαμηλή αντοχή, αλλά στην κατασκευή τουαλετών προστίθενται πρόσθετα πρόσθετα σε αυτά τα υλικά που βελτιώνουν την απόδοσή τους.

Η επιλογή μιας τουαλέτας είναι ένα κρίσιμο βήμα, διότι δεν πρέπει να ταιριάζει μόνο στο εσωτερικό και να έχει τα απαραίτητα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά αλλά και να είναι βολικό και άνετο.

Γωνιακή τουαλέτα

Τουαλέτα στο μπάνιο

Εντοιχιζόμενη τουαλέτα

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)