Ποιος θερμοστάτης θα επιλέξει για ένα ζεστό δάπεδο;

Οποιοδήποτε σύστημα ανήκει το ζεστό δάπεδο, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς θερμοστάτη ή, όπως συχνά αποκαλείται, θερμοστάτη. Αυτή η συσκευή παρέχει, αν είναι απαραίτητο, τη συμπερίληψη θέρμανσης ή διακοπής για να διατηρηθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στο δωμάτιο ή ο βαθμός θέρμανσης του ίδιου του δαπέδου.

Ψηφιακός θερμοστάτης για ενδοδαπέδια θέρμανση

Η σωστή επιλογή θερμοστάτη για ένα ζεστό δάπεδο έχει πάντα μεγάλη σημασία, διότι με αυτή τη συσκευή, η οποία αποτελεί μέρος του συστήματος θέρμανσης, μπορεί να εφαρμοστεί ο βέλτιστος τρόπος για τον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας, πράγμα που σας επιτρέπει να διατηρήσετε το επιθυμητό μικροκλίμα στο δωμάτιο και να εξοικονομήσετε οικονομικά κόστη.

Στη σύγχρονη αγορά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ρυθμιστών θερμοκρασίας. Είναι απλά και αρκετά φτηνά και πολύ περίπλοκα για ένα "έξυπνο" σπίτι, εξοπλισμένο με τεχνητή νοημοσύνη.

Αισθητήρας για ενδοδαπέδια θέρμανση

Ποικιλίες των ελεγκτών θερμοκρασίας

Όλοι οι υπάρχοντες σήμερα θερμοστάτες χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

 • μηχανική?
 • προγραμματιζόμενη;
 • ψηφιακή.

Μηχανικός θερμοστάτης για ενδοδαπέδια θέρμανση

Ένας τέτοιος θερμοστάτης μπορεί να είναι μια απλή μονάδα ανάμιξης σε μια τριφασική βαλβίδα και να είναι μια συσκευή ηλεκτρομηχανικού τύπου. Σε όλες τις περιπτώσεις, επιλύει πάντα μόνο ένα πρόβλημα: διατηρεί τη θερμοκρασία που έχει ρυθμιστεί στην περιστροφική κλίμακα του. Ένας τέτοιος ρυθμιστής είναι αξιοσημείωτος για την ευκολία λειτουργίας του και τη χαμηλή τιμή.

Η χρήση μιας βαλβίδας τριών διαδρομών σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα θερμοστάτη για το δάπεδο που θερμαίνεται με νερό, το οποίο ρυθμίζει άμεσα τη ροή του ζεστού και κρύου νερού, τους αναμιγνύει και τροφοδοτεί τη σωστή θερμοκρασία στο σύστημα σωλήνων που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του δαπέδου, αλλά ένας τέτοιος θερμοστάτης για το δάπεδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο το σπίτι διαθέτει ξεχωριστό σύστημα θέρμανσης νερού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό είναι σπάνιο. Ναι, και ένα τέτοιο σύστημα για τον έλεγχο της θερμοκρασίας δαπέδου δεν είναι πάντοτε βολικό, οπότε όταν υπάρχει η επιθυμία να έχουμε ένα θερμοστάτη απλού σχεδιασμού, αντί των τριφασικών βαλβίδων χρησιμοποιούνται συχνότερα ηλεκτρομηχανικοί θερμοστάτες. Σε αυτές, η απαιτούμενη θερμοκρασία ρυθμίζεται επίσης χειροκίνητα, αλλά αυτοί οι μηχανικοί θερμοστάτες ελέγχουν, αντίθετα από μια βαλβίδα τριών διαδρομών, όχι τις ροές ζεστού και κρύου νερού, αλλά το επίπεδο τάσης στα θερμαντικά στοιχεία.

Θερμοστάτης με οθόνη για ενδοδαπέδια θέρμανση

Προγραμματιζόμενος θερμοστάτης για ενδοδαπέδια θέρμανση

Οι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες, σε αντίθεση με τους χειροκίνητους μηχανικούς ρυθμιστές θερμοκρασίας που περιγράφηκαν παραπάνω, δεν μπορούν μόνο να διατηρήσουν την ρυθμισμένη θερμοκρασία, αλλά και να προγραμματίσουν μια αλλαγή στην τιμή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας ή εβδομάδας, μήνα, έτους. Επιπλέον, ο βαθμός θέρμανσης δαπέδου μπορεί να είναι διαφορετικός τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα ή τη νύχτα, το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ. Η χρήση ευφυών θερμοστατών για ενδοδαπέδια θέρμανση, που προορίζεται για χρήση σε συστήματα έξυπνου σπιτιού, μπορεί να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει τη θέρμανση δαπέδου επίσης ανάλογα με το εάν υπάρχουν άτομα στο σπίτι και η θερμοκρασία είναι έξω από το σπίτι.

Για παράδειγμα, αν δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες στο σπίτι, ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης μπορεί να μειώσει την ισχύ που κατευθύνεται στην ενδοδαπέδια θέρμανση και έτσι να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως δείχνει η εμπειρία, ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης εξοικονομεί έως και το 50% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για θέρμανση και φυσιολογικό - όχι περισσότερο από 30%.Σε μεγάλες περιοχές, αυτό το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα αισθητό.

Ηλεκτρονικός θερμοστάτης για ενδοδαπέδια θέρμανση

Ψηφιακός ηλεκτρονικός θερμοστάτης

Με την αρχή της λειτουργίας, ένας ψηφιακός θερμοστάτης είναι παρόμοιος με έναν μηχανικό θερμοστάτη. Η κύρια διαφορά από την τελευταία είναι η παρουσία μιας ψηφιακής οθόνης που δείχνει τη θερμοκρασία δαπέδου, η οποία, στην πραγματικότητα, έχει ρυθμιστεί και σε χειροκίνητη λειτουργία. Σε αυτήν την περίπτωση, κατά κανόνα δεν χρησιμοποιούνται περιστροφικοί κύλινδροι, αλλά τα κουμπιά χρησιμοποιούνται συνήθως με συμβατικό ψηφιακό θερμοστάτη και τα κουμπιά αφής χρησιμοποιούνται με έναν ελεγκτή θερμοκρασίας αφής.

Αισθητήρας θερμοκρασίας - το κύριο συστατικό της διαδικασίας ρύθμισης

Η θερμοκρασία διατηρείται από ένα θερμοστάτη οποιουδήποτε τύπου, λαμβάνοντας υπόψη τα σήματα που παράγονται από τον αισθητήρα ενσωματωμένο στον θερμοστάτη ή εξωτερικά του.

Μηχανικός θερμοστάτης για ενδοδαπέδια θέρμανση

Ένας συμβατικός θερμοστάτης είναι κατά κανόνα εξοπλισμένος με έναν μόνο αισθητήρα που μετρά τη θερμοκρασία του δαπέδου, αλλά αυτή η επιλογή δεν είναι η καλύτερη, αφού το σύστημα "θερμού δαπέδου" μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εάν υπάρχει πρόσθετη θέρμανση του δωματίου χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, καλοριφέρ και χωρίς αυτά.

Όταν ένα δωμάτιο θερμαίνεται μόνο με ένα ζεστό δάπεδο, είναι καλύτερο να ελέγχεται η θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο, παρά ο βαθμός θέρμανσης δαπέδου.

Εάν χρησιμοποιείται σαν δάπεδο φύλλο πολυστρωματικού, παρκέ ή λινοτάπητα, τότε στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να μετρηθεί η θερμοκρασία ενός τέτοιου δαπέδου για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του. Η καλύτερη επιλογή είναι οι θερμοστάτες, στους οποίους μπορούν να συνδεθούν ταυτόχρονα δύο αισθητήρες.

Εγκατάσταση ρυθμιστή θερμοκρασίας για θερμομονωμένο δάπεδο

Τι αισθητήρες μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα κύκλωμα θερμοστάτη;

Οι θερμοστάτες οποιουδήποτε συστήματος, ανεξάρτητα από το εάν έχουν μια λειτουργία προγραμματισμού ή όχι, μπορούν να είναι με αισθητήρα τηλεχειρισμού ή με ενσωματωμένο αισθητήρα. Οι πιο συνηθισμένοι ελεγκτές θερμοκρασίας είναι τα ακόλουθα συστήματα ελέγχου θερμοκρασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις μεθόδους σύνδεσης των αισθητήρων θερμοκρασίας σε αυτά:

 • με αισθητήρα εναέριας σχεδίασης σχεδιασμένο για το δάπεδο, καθώς και ενσωματωμένο αισθητήρα για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας του αέρα.
 • με έναν αισθητήρα που παρακολουθεί τη θερμοκρασία του αέρα, η οποία μπορεί είτε να ενσωματωθεί στο περίβλημα του θερμοστάτη είτε να μετακινηθεί εκτός αυτού.
 • με υπέρυθρο αισθητήρα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας δαπέδου.
 • με αισθητήρα θερμοκρασίας τοποθετημένο σε κάλυμμα ή επάνω.

Θερμοστατικό πάνελ για ενδοδαπέδια θέρμανση

Τα πιο δημοφιλή σήμερα είναι ακριβώς τα συστήματα ρύθμισης των δύο τελευταίων τύπων των παραπάνω επιλογών. Είναι φθηνότερα από άλλα, δουλεύουν σταθερά και συνιστώνται ιδιαίτερα για ένα θερμομονωτικό δάπεδο φιλμ, το οποίο είναι το πλέον κατάλληλο για τη θέρμανση μιας τέτοιας επίστρωσης, όπως:

 • παρκέ?
 • laminate δάπεδο?
 • χαλί?
 • λινέλαιο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πάτωμα του φιλμ χαρακτηρίζεται από ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας πάνω στην επιφάνεια ενός φιλμ άνθρακα που εκπέμπει ακτίνες IR πολύ χαμηλής συχνότητας ή όπως λένε "μακριά φάσμα".

Το πάτωμα υπέρυθρου φιλμ χαρακτηρίζεται από ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό, λόγω του οποίου έχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα σε σχέση με τα καλωδιακά συστήματα θέρμανσης δαπέδων και άλλα: εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση, προσβάσιμη σε όλους σχεδόν.

Σύνδεση θερμοστάτη για ζεστό δάπεδο

Εγκατάσταση ρυθμιστών θερμοκρασίας

Για τη διευκόλυνση αυτών των συσκευών χρησιμοποιούνται συνήθως κιβώτια τοποθέτησης στα οποία συνδέονται καλώδια από τον θερμαντήρα δαπέδου και καλώδια σήματος από έναν εξωτερικό αισθητήρα θερμοκρασίας. Επιπλέον, ολόκληρο το σύστημα πρέπει να τροφοδοτείται από το δίκτυο.

Οι θερμοστάτες πρέπει να εγκαθίστανται σε χώρους όπου είναι δυνατή η εύκολη συντήρηση, ανάγνωση και, εάν χρειάζεται, επισκευή. Εάν χρησιμοποιείται μεγάλη θέρμανση δαπέδου, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ξεχωριστή γραμμή για να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία της. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε το θερμοστάτη όσο το δυνατόν πιο κοντά στον ηλεκτρικό πίνακα. Εάν η ισχύς που καταναλώνεται από ένα ζεστό δάπεδο είναι μικρότερη από ένα κιλοβάτ, τότε μπορεί να τροφοδοτηθεί ακόμα και από μια πρίζα χώρου.

Ο ρυθμιστής θερμοκρασίας συνιστάται να τοποθετείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θέση του θερμού δαπέδου σε επίπεδο 30-40 cm από την επιφάνεια του. Αυτό θα μειώσει το μήκος των καλωδίων που προέρχονται από τον αισθητήρα θερμοκρασίας.

Θερμοστάτης με περιστροφική κλίμακα για ενδοδαπέδια θέρμανση

Ορισμένα μοντέλα θερμοστάτη μπορούν να τοποθετηθούν σε πρίζες ή διακόπτες. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότεροι θερμοστάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χώρους με υψηλή υγρασία αέρα, αλλά υπάρχουν ρυθμιστές θερμοκρασίας ειδικά σχεδιασμένοι για εγκατάσταση σε μπάνια. Έχουν προστασία κατά της υγρασίας IP21 ή υψηλότερη.

Ορισμένες συμβουλές για την επιλογή θερμοστατών

 • Ο ψηφιακός και ηλεκτρομηχανικός ρυθμιστής θερμοκρασίας είναι κατάλληλος για όσους δεν θέλουν να «ενοχλούν» τον προγραμματισμό και η περιοχή θέρμανσης είναι μικρή.
 • Συνιστάται η χρήση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη, αντίθετα, όταν η περιοχή του θερμαινόμενου δωματίου είναι μεγάλη. Στη συνέχεια, η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι σημαντική.
 • Η θερμορύθμιση με τριφασικές βαλβίδες είναι εξαιρετικά απλή, αλλά εφαρμόζεται μόνο εάν υπάρχει ξεχωριστό σύστημα θέρμανσης νερού.
 • Δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν πολλοί θερμοστάτες διαφόρων τύπων που πωλούνται σε διαφορετικά χρώματα, συνιστάται ο ρυθμιστής θερμοκρασίας της επιλογής σας να είναι όσο το δυνατόν πιο κατάλληλος για το συνολικό σχεδιασμό του εσωτερικού σας, αν δεν μπορείτε να αποκρύψετε τη θέση αυτής της συσκευής.
 • Όταν καθορίζετε ποιος είναι ο καλύτερος θερμοστάτης για αγορά, εξετάστε καταρχάς ποια είναι η μέγιστη ισχύς που μπορεί να ρυθμίσει, ποια είναι η τάση εισόδου που μπορεί να αντέξει, σε ποια υγρασία παραμένει λειτουργική. Είναι καλύτερα να επιλέξετε μια συσκευή ελέγχου θερμοκρασίας με καλό περιθώριο για όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.
 • Δώστε προσοχή στο πώς και πόσο εύκολο είναι να εγκαταστήσετε τον θερμοστάτη στον τόπο χρήσης.
 • Ρωτήστε ποιος είναι ο κατασκευαστής αυτής της συσκευής: είναι καλύτερο να πληρώνετε υπερβολικά τα προϊόντα μιας γνωστής εταιρείας, της οποίας η υψηλή βαθμολογία στην παγκόσμια αγορά αποτελεί εγγύηση ποιότητας παρά αγορά ενός φθηνού αλλά αναξιόπιστου προϊόντος.

Και τελικά, μπορούμε να πούμε ότι όχι μόνο η ποιότητα του έργου του, αλλά και η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από το πόσο σωστά επιλέγουμε ένα σύστημα θερμικού ελέγχου.

Προγραμματιζόμενος θερμοστάτης για ενδοδαπέδια θέρμανση

Ο θερμοστάτης αφής για την ενδοδαπέδια θέρμανση

Θερμοστάτης για προστασία από το δάπεδο με παιδιά

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)