Η χρήση μιας αντλίας θερμότητας σε ένα σπίτι: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ο καθένας θέλει να πάρει θερμότητα και να μην πληρώσει γι 'αυτό. Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα ενός τέτοιου τρόπου όπως μια αντλία θερμότητας για τη θέρμανση ενός σπιτιού. Αυτή η μονάδα συμβάλλει στη μείωση του κόστους ενέργειας. Η ενεργειακή απόδοση της αντλίας ευνοεί την εξάπλωση της τεχνολογίας για τη λειτουργία του προϊόντος παγκοσμίως.

Σχέδιο εργασίας

Η αρχή της λειτουργίας της συσκευής βασίζεται στη χρήση πηγών θερμότητας υπό φυσικές συνθήκες. Οι ενεργειακοί πόροι μπορούν να είναι:

 • Αέρας
 • Σώμα νερού.
 • Έδαφος.
 • Υπογείων υδάτων.

Η αντλία θερμότητας λειτουργεί σε συνδυασμό με το σύστημα θέρμανσης. Υποθέτει την παρουσία τριών κυκλωμάτων. Ένα από αυτά πέφτει στον μηχανισμό της αντλίας. Η θερμότητα από το εξωτερικό μέσο λαμβάνεται από το ψυκτικό με την ιδιότητα της μη κατάψυξης. Εκτελεί έναν κύκλο κατά μήκος του εξωτερικού περιγράμματος.

Αντλία θερμότητας στην πισίνα

Αντλία θερμότητας κυκλοφορίας

Οι αντλίες θερμότητας περιέχουν τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Εξατμιστής;
 • Συμπιεστής
 • Τριχοειδής?
 • Πυκνωτής;
 • Ψυκτικό μέσο.
 • Στοιχείο ρύθμισης θερμοκρασίας.

Η αρχή του συστήματος υποδηλώνει ότι το ψυκτικό μέσο εισέρχεται στο στοιχείο εξάτμισης της συσκευής, όπου μεταφέρεται θερμότητα (4-7 ° C). Αυτό ονομάζεται ανάκαμψη. Εκεί, το ψυκτικό υγρό αρχίζει να βράζει, αλλάζοντας την κατάσταση υγρού σε αέρια. Η διαδικασία αλλαγής φάσης εκτελείται στον συμπιεστή. Στη συνέχεια, η αέρια φάση εισέρχεται στον συμπυκνωτή, όπου η θερμότητα δίνεται στον αέρα στο δωμάτιο του σπιτιού ή στο ψυκτικό υγρό στο εσωτερικό κύκλωμα.

Μετά από αυτό, η θερμοκρασία του ψυκτικού μειώνεται, επηρεάζοντας την αλλαγή της κατάστασης σε υγρό. Σε αυτή την κατάσταση, περνά στο τριχοειδές στοιχείο του τύπου μείωσης. Υπάρχει μείωση της πίεσης. Κατόπιν το ψυκτικό μεταφέρεται στη μονάδα εξατμιστή. Στο τέλος, ο κύκλος κλείνει.

Αντλία θερμότητας στο σπίτι

Γεωθερμική αντλία θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας είναι εξοπλισμένες με αισθητήρες και ελεγκτές για τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Η επίτευξη της απαιτούμενης θερμοκρασίας συνεπάγεται τη θέρμανση του δωματίου σε προκαθορισμένη τιμή. Μετά από αυτό, ο συμπιεστής κλείνει. Σε περίπτωση μείωσης της θερμοκρασίας, ενεργοποιείται ο αισθητήρας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ενεργοποίηση του συμπιεστή. Ως αποτέλεσμα, η αντλία έχει εντολή να ξαναρχίσει την εργασία.

Εάν υπάρχει σύστημα ανάκτησης ενέργειας, ο αέρας εξαγωγής συλλαμβάνεται μέσω εναλλάκτη θερμότητας διασταυρούμενης ροής. Σε αυτό, κάποια θερμότητα απελευθερώνεται στον εισερχόμενο αέρα. Περαιτέρω, το σύστημα ανάκτησης λειτουργεί σύμφωνα με την ίδια αρχή απομάκρυνσης θερμότητας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η λειτουργία της αντλίας θερμότητας απαιτεί τα ακόλουθα θετικά στοιχεία:

 • Υψηλή απόδοση με χαμηλό οικονομικό κόστος - η κατανάλωση ενέργειας είναι ελάχιστη και η θερμότητα παρέχεται δωρεάν.
 • Ευρεία χρήση ανεξάρτητα από το έδαφος - η απουσία γραμμής μεταφοράς δεν επηρεάζει τον συμπιεστή, καθώς μπορεί να εγκατασταθεί ένας κινητήρας ντίζελ. Θερμική ενέργεια μπορεί να επιτευχθεί σε οποιοδήποτε έδαφος.
 • Φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία - εξαιρούνται τα προϊόντα καύσης κατά τη λειτουργία. Η χαμηλότερη ενεργειακή χρήση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει κατά κάποιο τρόπο τις επιβλαβείς εκπομπές τους. Το χρησιμοποιούμενο ψυκτικό μέσο αντλίας δεν περιέχει παράγωγα χλωρίου των ενώσεων άνθρακα και είναι ασφαλές για το όζον.
 • Οι αντλίες κυκλοφορίας μπορούν να λειτουργούν σε δύο τρόπους (τροφοδοσία θερμότητας, ψύξη) - το καλοκαίρι είναι δυνατό να ψύχεται το δωμάτιο, χρησιμοποιώντας τη θερμότητα του δωματίου για άλλους σκοπούς.
 • Συνθήκες ασφάλειας χρήσης - οι αντλίες θερμότητας δεν απαιτούν επικίνδυνα βήματα κατά τη λειτουργία λόγω απουσίας ανοικτής φλόγας, εκπομπών, χαμηλής θερμοκρασίας φορέα.
 • Η αυτοματοποιημένη διαδικασία εργασίας βοηθά στην αύξηση του χρόνου για άλλες εργασίες για το σπίτι.

Έτσι, είναι δυνατή η χρήση αυτής της συσκευής σε πολλές περιοχές της οικονομίας.

Αντλία θερμότητας για ζεστό νερό

Αντλία θερμότητας εδάφους

Μια γεωθερμική αντλία θερμότητας χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα μειονεκτήματα:

 • Απαιτείται ένα μεγάλο ποσό κεφαλαίων στο αρχικό στάδιο - η αντλία και το ίδιο το γεωθερμικό σύστημα έχουν υψηλό κόστος.
 • Σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες χειμώνα (κάτω από 15 ° C) απαιτείται πρόσθετο σύστημα θέρμανσης.

Συνιστάται η χρήση γεωθερμικών αντλιών στο στάδιο κατασκευής, καθώς πολλά συστήματα απαιτούν κάποια διάταξη.

Τύποι αντλιών

Η εκτεταμένη παγκόσμια εφαρμογή της παροχής θερμότητας με τη μέθοδο της γεωθερμικής πρόσληψης οδήγησε στην εμφάνιση πολλών ποικιλιών συσκευών. Οι τύποι αντλιών θερμότητας ταξινομούνται ανάλογα με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά. Σε σχέση με τη χρησιμοποιούμενη θερμότητα, η γεωθερμική αντλία θερμότητας χωρίζεται στις ακόλουθες ομάδες:

 • Το νερό του εδάφους - υποτίθεται ότι χρησιμοποιεί περιγράμματα εδάφους κλειστού βρόχου ή γεωθερμικούς ανιχνευτές με βαθιά διείσδυση. Η αρχή της θέρμανσης κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι το νερό.
 • Χρησιμοποιούνται νερό-νερό - ανοιχτά πηγάδια και εγκαταστάσεις εκκένωσης υπόγειων υδάτων. Η αρχή της λειτουργίας βασίζεται στην απουσία κύκλου εξωτερικού βρόχου. Θέα στο νερό της θέρμανσης.
 • Νερό-αέρα - η αντλία θερμότητας απαιτεί εξωτερικά κυκλώματα νερού. Η θερμότητα τροφοδοτείται στον μηχανισμό θέρμανσης αέρα.
 • Air-to-air - χρησιμοποιείται η θερμότητα που διαχέεται στον αέρα του περιβάλλοντος. Αυτό συνεπάγεται τη χρήση μιας αντλίας θερμότητας μετατροπέα σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό θέρμανσης τύπου αέρα.

Όταν απαντάτε στην ερώτηση - πώς λειτουργεί η αντλία θερμότητας σε σχέση με μια συγκεκριμένη κατηγορία - υπάρχει μία απάντηση. Μια γεωθερμική αντλία θερμότητας λειτουργεί σύμφωνα με μία αρχή, λαμβάνοντας τη θερμότητα μιας επιλεγμένης πηγής.

Αντλίες με ανακτητές σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε τη θερμότητα του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Λειτουργούν σύμφωνα με το σύστημα αέρα-αέρα.

Αντλία θερμότητας αντιστροφέα

Αντλία θερμότητας συμπιεστή

Επιλογή αντλίας

Πολλοί τύποι εγκαταστάσεων συγχέονται μερικές φορές κατά την αγορά μιας συσκευής. Πώς να επιλέξετε μια αντλία θερμότητας; Θα πρέπει να επιλέγεται με βάση υπολογισμούς θερμικής μηχανικής που συνεπάγονται κάποια ισχύ της συσκευής. Η ίδια η ισχύς εξελίσσεται από τέτοιες συνθήκες:

 • Περιφέρεια διακανονισμού.
 • Περιοχή για παροχή θερμότητας.
 • Το ποσό της απώλειας θερμότητας?
 • Τύπος κτιρίου και υλικά που χρησιμοποιούνται.
 • Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού.
 • Ο αριθμός των ατόμων που ζουν στο σπίτι?
 • Λειτουργικός τρόπος λειτουργίας.

Είναι ευκολότερο να επιλέξετε μια εγκατάσταση θέρμανσης για ένα καλά μονωμένο σπίτι, καθώς το κόστος εγκατάστασης θα είναι χαμηλότερο. Εάν υπάρχει μηχανισμένο σύστημα εξαερισμού, επιλέξτε την αντλία, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική απώλεια θερμότητας.

Αξίζει επίσης να επιλεγεί ο σωστός πόρος που θα χρησιμεύσει ως βάση θερμότητας. Η τιμή της θέσης του εξωτερικού κυκλώματος εξαρτάται από αυτό. Εάν το έδαφος επιλέγεται ως πόρος, τότε αξίζει να σκεφτούμε την ανεξάρτητη απόδοση ορισμένων έργων.

Αντλία θερμότητας με συμπυκνωτή

Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας

Μια συσκευή με μηχανισμό ανάκτησης σας επιτρέπει να πάρετε τη θερμότητα του θερμού αέρα και να την κατευθύνετε στο σύστημα θέρμανσης και στη θέρμανση νερού.

Η αντλία θερμότητας του μετατροπέα στο σύστημα αέρα-αέρος δεν απαιτεί μεγάλη επένδυση, αφού δεν απαιτεί το κόστος τοποθέτησης του εξωτερικού κυκλώματος.

Η αντλία θερμότητας για ζεστό νερό οικιακής χρήσης επιλέγεται αρχικά λαμβάνοντας υπόψη την ένταση της δεξαμενής και τον αριθμό των ατόμων στο σπίτι. Η παροχή ζεστού νερού υπολογίζεται υπό την προϋπόθεση ότι παρέχει άνεση κατά τη χρήση νερού.Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες και οι μεμονωμένες ιδιότητες του χώρου όπου θα λειτουργήσει η εγκατάσταση.

Η αντλία θερμότητας για την πισίνα επιλέγεται σε σχέση με την απώλεια θερμότητας του αντικειμένου. Αυτό λαμβάνει υπόψη τη θέση, τον όγκο, την αρχική και τη βέλτιστη θερμοκρασία στην πισίνα, τη θέρμανση αέρα, τον τύπο συστήματος κλιματισμού. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, μια αντλία θερμότητας πισίνας θα πρέπει να έχει χωρητικότητα 30% μεγαλύτερη από την ποσότητα απώλειας θερμότητας.

Για εσωτερικές πισίνες, συνιστάται να επιλέξετε μια αντλία θερμότητας με συσκευή ανάκτησης ενέργειας. Καθώς η υγρασία είναι υψηλή και η απόδοση του συστήματος αυξάνεται. Κατά τη θερινή περίοδο, το σύστημα inverter των συσκευών ανάκτησης μετατρέπεται σε μια σειρά ψύξης και μπορεί να στοχεύει στην ψύξη του αέρα δωματίου.

Αντλία θερμότητας για θέρμανση

Ανακούφιση

Κάνε τον εαυτό σου αντλία

Η αντλία θερμότητας Do-it-yourself εξοικονομεί χρήματα. Μετά την επιλογή της πηγής ενέργειας, πρέπει να γίνουν υπολογισμοί για να προσδιοριστεί η ισχύς της εγκατάστασης. Συνιστώμενες τιμές ισχύος σε σχέση με τη μόνωση κατοικίας:

 • Κακή μόνωση σπίτι - 70 W / m2?
 • Η χρήση σύγχρονων μονωτικών υλικών - 45 W / m2.
 • Κατά τη θέρμανση, χρησιμοποιήθηκαν ειδικές τεχνολογίες - 25 W / m2.

Εάν είναι απαραίτητο, η θερμομόνωση πρέπει να βελτιωθεί και συνιστάται επίσης η αγορά βασικού και βοηθητικού εξοπλισμού. Ο κύριος εξοπλισμός περιλαμβάνει τα εξαρτήματα της αντλίας. Ως βοηθητικά μέσα χρησιμοποιούνται αγκύλες, μύλος, δεξαμενή από ανοξείδωτο υλικό και πλαστικό, ράβδοι, χαλκοσωλήνες, μεταλλικοί πλαστικοί σωλήνες.

Νερό αντλίας θερμότητας

Αντλία θερμότητας αέρα-νερού

Διάγραμμα συναρμολόγησης της αντλίας κυκλοφορίας:

 • Εγκατάσταση συμπιεστή.
 • Διαμόρφωση πυκνωτή με δεξαμενή από ανοξείδωτο υλικό. Ένα πηνίο τοποθετείται μέσα στη δεξαμενή για να μετακινήσετε το αντιψυκτικό. Όλα γίνονται με κοπή της δεξαμενής και μετέπειτα συγκόλληση. Στο τέλος θα πρέπει να κάνετε τρύπες. Η ελάχιστη ένταση είναι -120 λίτρα.
 • Η τοποθέτηση του εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος είναι ένας σωλήνας χαλκού με υδραυλικά στα άκρα.
 • Εγκατάσταση του εξατμιστή, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από πλαστικό δοχείο και χάλκινο πηνίο.
 • Αγοράστε θερμοστατική βαλβίδα συμβατή με το σχεδιασμό.
 • Εγχύσεις Freon και τελική συγκόλληση στοιχείων.

Αντλία θερμότητας αέρα

Η αντλία θερμότητας Do-it-yourself περιλαμβάνει τις ακόλουθες συνθήκες:

 • Η χωρητικότητα του εξατμιστή και του συμπιεστή πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% περιθώριο.
 • Freon επιλέξτε το εμπορικό σήμα R-422;
 • Συνδέστε τα στοιχεία πρέπει να είναι σφιχτά.
 • Παρατηρήστε την καθαριότητα των καναλιών κατά μήκος των οποίων θα μετακινηθεί το freon.

Έτσι, μια αντλία κυκλοφορίας που κατασκευάζεται από μόνη της, καθιστά δυνατή τη χρήση της ενέργειας του περιβάλλοντος νερού, του αέρα και του εδάφους.

Αν το σπίτι έχει αντλία θερμότητας και η αρχή λειτουργίας πληροί όλες τις απαιτήσεις, τότε μπορείτε να πάρετε το κύριο ή βοηθητικό μέσο θέρμανσης. Επιπλέον, αυτή η εγκατάσταση θα εξοφληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)