Υποδοχή με χρονοδιακόπτη: οι κύριες ποικιλίες

Στα σύγχρονα σπίτια υπάρχουν πολλές συσκευές και συσκευές που καταναλώνουν ηλεκτρισμό. Τα περισσότερα από αυτά, αν και χρησιμοποιούνται συχνά, δεν χρησιμοποιούνται ορθολογικά. Ως αποτέλεσμα, επιτυγχάνεται υπερανάληψη της ηλεκτρικής ενέργειας και, κατά συνέπεια, μεγάλα ποσά για την πληρωμή της. Οι έξυπνες υποδοχές βοηθούν να διορθωθεί η κατάσταση και να εξοικονομηθούν λογαριασμοί φωτισμού και να γίνει πολύ πιο βολική η ζωή.

Τι είναι αυτό;

Μια πρίζα με χρονοδιακόπτη είναι μια χρήσιμη και προσιτή επιλογή για οικιακό αυτοματισμό. Αν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά ένα έξυπνο οικιακό σύστημα, τότε μια τέτοια συσκευή μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τη ζωή σας ελέγχοντας συσκευές σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Υποδοχή με μετρητή χρόνου

Σε γενικές γραμμές, οι αυτόματα απενεργοποιημένες υποδοχές δεν μπορούν να θεωρηθούν με τη συνήθη έννοια μιας τέτοιας συσκευής. Συνδυάζει μια πρίζα και ένα χρονόμετρο, που μοιάζει με προσαρμογέα μπλοκ. Στην περίπτωσή του υπάρχει μια υποδοχή εξόδου, στην οποία συνδέεται ένα βύσμα ηλεκτρικών συσκευών εργασίας, καθώς και ένα βύσμα που εισάγεται σε ένα σταθερό σημείο ισχύος. Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να συνδέει τόσο οικιακές συσκευές όσο και επαγγελματικό εξοπλισμό στα 220 V.

Μια υποδοχή με χρονοδιακόπτη χρησιμοποιείται για την αυτόματη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των οικιακών συσκευών. Μπορούν να είναι ηλεκτρονικά και μηχανικά, προγραμματισμένα για μια ημέρα ή ακόμα και μια εβδομάδα εκ των προτέρων. Η αρχή λειτουργίας είναι η εξής: στον πίνακα ελέγχου της πρίζας, έχει ρυθμιστεί η ώρα ενεργοποίησης και απενεργοποίησης της συνδεδεμένης συσκευής.

Ηλεκτρονική πρίζα με χρονοδιακόπτη

Μια πρίζα με χρονοδιακόπτη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του έξυπνου οικιακού συστήματος, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά. Πρόκειται για μια εξαιρετικά εξειδικευμένη συσκευή που μεταδίδει ένα σήμα για να απενεργοποιήσει ή να ενεργοποιήσει την οικιακή τάση στα τερματικά. Η εμφάνιση τέτοιων συσκευών τους επιτρέπει να είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο του εσωτερικού και να μην το χαλάσει καθόλου.

Λόγω της κινητικότητας της συσκευής, οποιαδήποτε οικιακή συσκευή είναι συνδεδεμένη με αυτήν. Μπορείτε να αγοράσετε μια τέτοια υποδοχή σε οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρικής ενέργειας και για την τοποθέτησή της δεν θα χρειαστείτε πρόσθετες γνώσεις ή ειδικές δεξιότητες. Απλά συνδέστε την πρίζα και συνδέστε την επιλεγμένη συσκευή σας.

Υποδοχή Ευρώ με χρονοδιακόπτη

Για τι είναι;

Το πεδίο εφαρμογής των έξυπνων υποδοχών είναι εξαιρετικό: μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, επειδή είναι ένας τρόπος τηλεχειρισμού των ηλεκτρικών συσκευών. Μια πρίζα με χρονοδιακόπτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απενεργοποιήσει αυτόματα τον φωτισμό του δρόμου σε πάρκα και χώρους στάθμευσης, πράγμα που θα βοηθήσει να μην χάνετε ηλεκτρισμό μάταια.

Μια έξυπνη έξοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι ή στη χώρα για να τρομάξει τους απροσδόκητους επισκέπτες και να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της παρουσίας κατοίκων ρυθμίζοντας τη λειτουργία τυχαίας συμπερίληψης. Θα είναι επίσης χρήσιμο να ενεργοποιείτε το σύστημα άρδευσης το βράδυ τα βράδια και τα νωρίς το πρωί, γεγονός που θα σας εξοικονομήσει από τις πρώτες αυξήσεις και την ανάγκη να φύγετε από το σπίτι όταν δεν θέλετε να το κάνετε αυτό καθόλου. Τέτοια καταστήματα θα έρθουν επίσης χρήσιμα σε δωμάτια με ζώα για την ενεργοποίηση φώτων και αυτόματων ποτών.

Έτσι, η χρήση μιας υποδοχής με χρονοδιακόπτη σας επιτρέπει να λύσετε ταυτόχρονα διάφορα προβλήματα, και συγκεκριμένα:

 • να διαχειρίζεται ηλεκτρικό εξοπλισμό (πολυκάναλο, θερμαντήρας ανεμιστήρα, πλυντήριο ρούχων, λέβητα κ.λπ.) ·
 • Ενεργοποιήστε και απενεργοποιήστε το φως, τη θέρμανση και το φωτισμό του ενυδρείου, του υπόστεγα ή της στυλό με τα ζώα.
 • αυτοματοποίηση γεωργικών εργασιών, μονάδες ποτίσματος, αερισμός θερμοκηπίων,
 • εξοικονομήστε έως και 40% στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας μειώνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Μια έξυπνη υποδοχή με χρονοδιακόπτη δεν είναι μια ιδιοτροπία ή ένα αφιέρωμα στη μόδα, αλλά μια κερδοφόρα επένδυση που μπορεί να κάνει τη ζωή πιο άνετη και ευκολότερη.

Μηχανική υποδοχή με χρονοδιακόπτη

Ποικιλίες των υποδοχών με χρονοδιακόπτη

Ανάλογα με τον επιλεγμένο τύπο έξυπνης υποδοχής και τα τεχνικά δεδομένα, είναι σε θέση να υποστηρίξει τον συντονισμό δύο προγραμμάτων για τον ορισμό χρονιστών. Το εύρος ρύθμισης του χρόνου λειτουργίας είναι ένα από τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των τύπων έξυπνων υποδοχών. Μπορούν να είναι:

 • ημερήσια αποζημίωση: η διαδικασία περιορίζεται σε 24 ώρες.
 • εβδομαδιαία: η αρχή και το τέλος της εργασίας μπορούν να προγραμματιστούν για κάθε ημέρα της εβδομάδας.

Με βάση τη μέθοδο με την οποία έχει οριστεί το επιθυμητό χρονικό διάστημα, οι έξυπνες υποδοχές είναι:

 • μηχανική?
 • ψηφιακή.

Κάθε μία από τις ποικιλίες έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εξετάστε πώς λειτουργούν οι διάφοροι τύποι υποδοχών.

Εβδομαδιαία έξοδος με χρονοδιακόπτη

Μηχανικές υποδοχές με χρονοδιακόπτη

Μία μηχανική έξοδος χρονοδιακόπτη θεωρείται ως η ευκολότερη λειτουργία. Το πρόγραμμά της βασίζεται στο έργο ενός ρολογιού. Η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση ρυθμίζεται πατώντας τις ειδικές περιοχές γύρω από τον επιλογέα. Αφού κάνετε κλικ σε αυτές τις περιοχές μέσα στη συσκευή, το ελατήριο είναι συμπιεσμένο, το οποίο οδηγεί τα γρανάζια. Ο βαθμός συμπίεσης και, συνεπώς, η διάρκεια του χρονομέτρου εξαρτάται από τη γωνία περιστροφής. Παρόμοιοι μηχανισμοί χρησιμοποιούνται στα πλυντήρια για τον προγραμματισμό του χρόνου πλύσης.

Κάθε διαίρεση είναι 15 ή 30 λεπτά, ανάλογα με το μοντέλο της πρίζας, δηλαδή μπορείτε να εγκαταστήσετε 48 (εάν η διαίρεση είναι μισή ώρα) ή 96 (αν 15 λεπτά) προγράμματα ανά ημέρα. Θυμηθείτε επίσης να ενεργοποιήσετε τη συσκευή, ώστε η έξυπνη έξοδος να μπορέσει να ολοκληρώσει την εργασία της.

Υποδοχή με χρονοδιακόπτη

Το κύριο μειονέκτημα αυτού του τύπου συσκευής είναι η σύντομη διάρκεια της λειτουργίας του, γι 'αυτό ονομάζεται καθημερινή μηχανική έξοδος. Ένα άλλο μεγάλο μειονέκτημα των μηχανικών εξόδων με χρονοδιακόπτες είναι η άμεση εξάρτηση τους από μια εξωτερική πηγή ενέργειας. Εάν υπάρχει κύμα ηλεκτρικού ρεύματος στο δίκτυο, τότε η συσκευή μπορεί να χάσει τις ρυθμίσεις της, θα αρχίσει να "βιασύνη" ή "καθυστέρηση". Παρόλα αυτά, ανάλογα με τη συσκευή στο δίκτυο, μπορείτε να δείτε το πλεονέκτημά σας: μετά από μια έκτακτη διακοπή λειτουργίας, θα συνεχίσει να εκτελεί το έργο της, λίγο αργότερα.

Υποδοχή με χρονοδιακόπτη ύπνου

Ηλεκτρονικές έξυπνες υποδοχές

Μια ηλεκτρονική έξοδος με χρονοδιακόπτη εκτελεί τις ίδιες εργασίες με ένα μηχανικό, αλλά χρησιμοποιεί μια διαφορετική μέθοδο εναλλαγής:

 • ώρα μετρητή?
 • πίνακας προγραμματισμού.
 • LCD οθόνη
 • ρελέ.

Πρόκειται για μια σύνθετη συσκευή, η οποία είναι ουσιαστικά προγραμματιστής, ικανός να παρέχει από 140 ή περισσότερους τρόπους λειτουργίας. Οι περισσότερες από αυτές τις έξυπνες υποδοχές έχουν ενσωματωμένο αισθητήρα κίνησης που ανάβει στο σκοτάδι. Επομένως, είναι εύχρηστο να χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές με ένα χρονοδιακόπτη ως ηλεκτρονικό διακόπτη.

Αυτή η έξοδος προγραμματίζεται πατώντας τα πλήκτρα της θήκης, τα οποία μπορούν να είναι από έξι έως δέκα κομμάτια. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την κατάσταση της συσκευής, τον τρόπο λειτουργίας της μέσω μιας οθόνης υγρών κρυστάλλων, η οποία εμφανίζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Με τη σειρά τους, οι συσκευές αυτού του τύπου χωρίζονται σε δύο ομάδες:

 • Η υποδοχή με χρονοδιακόπτη είναι καθημερινή: ο κύκλος λειτουργίας της συσκευής είναι ρυθμισμένος για 24 ώρες, επαναλαμβάνεται καθημερινά χωρίς αλλαγές. Αυτή η επιλογή δεν είναι κατάλληλη για όλους, διότι σε αυτήν την περίπτωση η καθημερινή ρουτίνα είναι απίθανο να είναι η ίδια καθημερινά, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις πρίζας σύμφωνα με τις καθημερινές αλλαγές.
 • Υποδοχή με χρονοδιακόπτη εβδομαδιαία: είναι δυνατό να προγραμματίζεται κάθε μέρα με διαφορετικούς τρόπους. Ο κύκλος προγραμματισμού αρκετών ημερών είναι επίσης πιθανός, συνδυάζοντάς τα στο ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Υποδοχή προσαρμογέα με χρονοδιακόπτη

Η αρχή της λειτουργίας και τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών πρίζων με χρονοδιακόπτη

Μια εβδομαδιαία ηλεκτρονική έξοδος μπορεί να προσομοιώσει την παρουσία ανθρώπων στο σπίτι, ενεργοποιώντας επιλεκτικά το φως στο σπίτι από τις 18:00 έως τις 6:00. Αρκεί να συνδεθεί με μια συμβατική λάμπα. Εάν μια μηχανική έξοδος μπορεί να εγκατασταθεί για 15 ή 30 λεπτά, τότε μπορεί να προγραμματιστεί μια ηλεκτρονική έξοδος για διάφορους διαφορετικούς χρόνους. Φυσικά, η χρήση του είναι επίσης λίγο πιο δύσκολη και επομένως, πριν από τη χρήση, πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες λειτουργίας.

Σχεδόν όλες οι παραλλαγές των ηλεκτρονικών πριζών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ένα ρολόι: ο τρέχων χρόνος εμφανίζεται συνεχώς πάνω τους. Η ενσωματωμένη μπαταρία σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε το σύνολο πληροφοριών για τη συσκευή για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που εξαλείφει την ανάγκη για συχνό επαναπρογραμματισμό.

Ημερήσια υποδοχή με χρονοδιακόπτη

Πολλές ηλεκτρονικές υποδοχές με χρονοδιακόπτη είναι σε θέση να αλλάζουν αυτόματα σε θερινή και χειμερινή ώρα, δεδομένης της χρονικής ζώνης στην οποία βρίσκεστε. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την εισαγωγή δεδομένων στη συσκευή.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της ηλεκτρονικής εμφάνισης των συσκευών είναι η έλλειψη εξάρτησης από μια εξωτερική πηγή ενέργειας, καθώς είναι εξοπλισμένα με μια μπαταρία που λειτουργεί ως εφεδρική γεννήτρια μικρής ισχύος. Ακόμη και με διακοπή ρεύματος έκτακτης ανάγκης, μια τέτοια υποδοχή μπορεί να λειτουργήσει για περισσότερες από 100 ώρες χάρη στη μπαταρία χωρίς αστοχίες στις ρυθμίσεις. Ωστόσο, μην ξεχάσετε να το φορτίζετε τακτικά. Για να γίνει αυτό, η συσκευή πρέπει να συνδεθεί στο δίκτυο χωρίς να έχουν συνδεθεί με αυτήν οικιακές συσκευές.

Έξυπνη πρίζα με χρονοδιακόπτη

Υποδοχές με χρονοδιακόπτη ύπνου

Υπάρχουν έξυπνοι πρίζες που αναλαμβάνουν μόνο τη λειτουργία τερματισμού της συσκευής. Η χρήση τους είναι εξαιρετικά απλή: για να ρυθμίσετε το χρονόμετρο διακοπής για μισή ώρα, απλά τραβήξτε το δακτύλιο που είναι εφοδιασμένο με μια ειδική ένδειξη. Το χρώμα του δείκτη διαφέρει ανάλογα με τη λειτουργία της συσκευής:

 • κίτρινο - χρησιμοποιείται.
 • πράσινο - λειτουργία ύπνου?
 • κόκκινο - αυξημένη κατανάλωση ρεύματος ή βραχυκύκλωμα.

Για να καθορίσετε τον ακριβή χρόνο για την αποσύνδεση της πρίζας, βρίσκεται μια βαθμονομημένη κλίμακα για να καθορίσετε το ακριβές χρονικό διάστημα.

Υποδοχή με χρονοδιακόπτη εκτός λειτουργίας

Τόσο η ηλεκτρονική όσο και η μηχανική έξοδος με χρονοδιακόπτη μπορούν να κατασκευαστούν σε δύο εκδόσεις: σταθερή, δηλαδή ως πλήρης συσκευή ή με τη μορφή προσαρμογέα με ξεχωριστό βύσμα, που μπορεί να εισαχθεί σε οποιαδήποτε στατική έξοδο. Οποιοδήποτε είδος συσκευής επιλέγετε, θα είναι μια πρακτική και απαραίτητη αγορά.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)