Επισκευή παρκέ: πώς να εκτιμήσετε το βαθμό βλάβης της επίστρωσης και να πραγματοποιήσετε αποκατάσταση

Το παρκέ είναι πάντα μια εσωτερική διακόσμηση. Η προσεκτική φροντίδα θα βοηθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στη διατήρηση της ομορφιάς και της ζεστασιάς του δέντρου. Αν υπάρχουν στο έδαφος μερικά scuffs / γρατσουνιές, καλό είναι να τα διορθώσετε αμέσως.

Φυσικοί τύποι ζημιών

Φυσικά, είναι αδύνατο να περιγράψουμε όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε ένα ξύλινο πάτωμα. Η ζημιά μπορεί να χωριστεί υπό όρους και να μην επισκευαστεί.

Μηχανή περιτυλίγματος παρκέ

Παρκέ βρόχο

Δεν υπόκειται σε επισκευή:

 • περιορίζοντας την αραίωση του ανώτερου διακοσμητικού στρώματος μετά την απόξεση.
 • Σημαντικές ρωγμές στην ξύλινη μήτρα.
 • σπάζοντας το κάστρο στο τραπέζι.

Η εμφάνιση των τελευταίων ελαττωμάτων μπορεί να προκληθεί από παραβίαση των κανόνων για την τοποθέτηση παρκέ. Όταν τοποθετείτε νέο δάπεδο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα λάθη του παρελθόντος και να τα διορθώσετε.

Συνιστώνται εργασίες αποκατάστασης για τις ακόλουθες ζημιές:

 • παραβίαση του ανώτερου διακοσμητικού στρώματος (εάν δεν επηρεάζεται η δομή της σανίδας).
 • μικρές μάρκες.

Για να επαναφέρετε το πάτωμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες μεθόδους. Πώς να κάνετε την επισκευή του δαπέδου με τα χέρια σας καθορίζεται από τη φύση της βλάβης.

Επισκευή δαπέδων δρυός

Επίστρωση παρκέ ελαίου

Για εργασία, μπορεί να χρειαστείτε ένα εργαλείο: μηχανές λείανσης και αποξέσεως, οικοδομική ηλεκτρική σκούπα, σμίλη με σφυρί, τρυπάνι, σπάτουλες, βούρτσες / ρολά. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό: αναπνευστήρες, ειδικά γυαλιά.

Η επισκευή και η αποκατάσταση του παρκέ πραγματοποιείται με υλικά: διακοσμητικά στοιχεία επίστρωσης, στόκοι, κόλλα, βερνίκια / μαστίχες, λεκέδες / λάδια.

Κατ 'αρχήν, η αποκατάσταση θεωρείται ότι επικαιροποιεί το επιφανειακό στρώμα, αντικαθιστώντας / επισκευάζοντας μια παλιά ξύλινη μήτρα.

Γαλλική επισκευή παρκέ

Επισκευή δαπέδων τέχνης

Παρκέ λακάρισμα

Αποκατάσταση σκιάς διακοσμητικού στρώματος

Με την πάροδο του χρόνου, το ξύλο αλλάζει χρώμα - γίνεται πιο σκούρο και μη ελκυστικό. Περιοδικά είναι απαραίτητο να ενημερώσετε το χρώμα. Αυτή είναι μια απλή διαδικασία που δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες.

 1. Το baseboard αφαιρείται.
 2. Χρησιμοποιώντας το ξύστρα / λειαντήρα, αφαιρείται το παλιό βερνίκι. Για ποιοτική εργασία, συνιστάται η χρήση γωνιακού λειαντήρα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα στεγνωτήριο για τα μαλλιά. Ένα ρεύμα θερμού αέρα θερμαίνει το στρώμα του βερνικιού και είναι εύκολο να το αφαιρέσετε με μια σπάτουλα.
 3. Σκουπίστε καλά την επιφάνεια.
 4. Για να εξαλειφθούν οι έντονες τραχύτητες, περνιέται πάνω από την επιφάνεια ένας μύλος με σμυριδόχαρτο λεπτόκοκκο. Ολόκληρος ο όροφος επανα-κενούται τέλεια.
 5. Εάν είχε προγραμματιστεί να αλλάξει η σκιά του δαπέδου, τότε σε αυτό το στάδιο το ξύλο αντιμετωπίζεται με λεκέ ξύλο και αφήνεται να στεγνώσει.
 6. Χρησιμοποιώντας μια βούρτσα ή έναν κύλινδρο, εφαρμόζεται το πρώτο στρώμα βερνικιού (οι κινήσεις της βούρτσας επαναλαμβάνουν τις γραμμές των ινών ξύλου). Μετά το στέγνωμα, το δάπεδο γυαλίζεται με μηδενική γυαλόχαρτο και καθαρίζεται με ηλεκτρική σκούπα.

Συνιστάται η εφαρμογή περίπου 8-9 στρώσεων βερνικιού. Ταυτόχρονα, όλα τα στάδια της αποκατάστασης πραγματοποιούνται αυστηρά: από τη χρήση μιας ηλεκτρικής σκούπας στην άλεση της επιφάνειας.

Για την τελική ξήρανση των στρώσεων βερνικιού, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ημέρες. Ενώ αποκαθιστούμε το πάτωμα, κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα σφιχτά για να εξαλείψουμε το βύθισμα.Η βέλτιστη θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο πρέπει να είναι 17-22 ° C, και η υγρασία σε 40-70%.

Αποκαταστήστε το μηδέν στο πάτωμα

Τέτοιες ζημιές συμβαίνουν συχνότερα κατά τη μετακίνηση επίπλων ή αν υπάρχουν ζώα στο διαμέρισμα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επισκευάσετε ένα πάτωμα. Μικρή ζημιά στην επιφάνεια μπορεί να επισκευαστεί με ένα κιτ επισκευής για παρκέ κομμάτι ή με κερί. Οι βαθιές γρατζουνιές μεγάλου πλάτους αφαιρούνται σε διάφορα στάδια.

Επισκευή πετσετών

Παρκέ στίλβωσης

Πρώτον, η επιφάνεια καθαρίζεται από βερνίκι. Στη συνέχεια, οι αποκατεστημένες περιοχές περιστρέφονται προσεκτικά. Από μια στιγμή, μπορεί να μην είναι δυνατή η ποιοτική εξάλειψη της ζημίας, επομένως, συνιστάται να περάσετε αρκετές φορές στη σωστή θέση.

Ολόκληρη η περιοχή του δωματίου αναρροφάται αργά και απαλά, καλυμμένη με μια διακοσμητική προστατευτική ένωση. Όλα τα στάδια βερνικώματος των δαπέδων πραγματοποιούνται πολλές φορές.

Επισκευή σανίδων παρκέ

Αποκατάσταση παρκέ

Πώς να εξαλείψει τις λακκούβες και τα τσιπ;

Στην κατασκευή παρκέ, συνήθως χρησιμοποιείται σκληρό ξύλο (δρυς, σφενδάμι, τέφρα, γαύρος). Ωστόσο, με ισχυρές επιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί και η αποκατάσταση του δαπέδου με δρύινα δάπεδα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης πραγματοποιούνται οι ακόλουθες ενέργειες:

 • απομακρύνεται το παλιό βερνίκι και δημιουργούνται οι περιοχές που πρέπει να αποκατασταθούν.
 • η επιφάνεια είναι ποδηλασία. Ταυτόχρονα, το ξύλο αυτού του πάχους απομακρύνεται για να εξαλείψει τις λακκούβες και τις εξογκώματα. Αν συμβεί μη ομοιόμορφη απόχρωση, είναι απαραίτητο να επαναφέρετε την επιφάνεια επανειλημμένα.
 • στόκος χρησιμοποιείται για την εξάλειψη τσιπ. Για να καλύψετε την αποκατεστημένη περιοχή, μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα λεπτή σκόνη ξύλου που προέρχεται από ξύσιμο παρκέ. Για να εφαρμόσετε τη σύνθεση, χρησιμοποιήστε μια φαρδιά σπάτουλα.

Μόλις ο στόκος είναι στεγνός, μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία λείανσης και βερνίκωσης του δαπέδου.

Πώς να αφαιρέσετε τα διογκωμένα τμήματα παρκέ

Παρόμοια ελαττώματα στο διαμέρισμα μπορεί να συμβούν περιοδικά. Εάν αποκλείσετε την πλημμύρα ή τη διαβροχή της επιφάνειας δαπέδου, αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης υπήρξαν παραβιάσεις της τεχνολογίας εργασίας.

Η τοπική επισκευή παρκέ μπορεί να γίνει ως εξής:

 • η ζημιωμένη περιοχή θερμαίνεται από ένα στεγνωτήριο σε κτίριο μέχρι να εμφανιστούν οι μυρωδιές κόλλας / μαστίχας.
 • μια σανίδα του κατάλληλου μεγέθους τοποθετείται στο πάτωμα και φορτώνεται φορτίο τουλάχιστον 10 kg. Ολόκληρη η δομή αφήνεται να σταθεί περίπου μια μέρα.
 • τότε η δομή καθαρίζεται και αξιολογείται η επισκευασμένη επιφάνεια. Αν παραμείνει η ανομοιογένεια, επαναλαμβάνεται η διαδικασία.

Η αιτία της φούσκωμα του ξύλου μπορεί να είναι η απουσία ρωγμών κοντά στους τοίχους γύρω από την περίμετρο του δωματίου. Για να αποφύγετε την περαιτέρω εμφάνιση του φουσκώματος του δέντρου, συνιστάται η αποσυναρμολόγηση ολόκληρου του παρκέ, αφήστε τον να στεγνώσει εντελώς φυσικά. Στη συνέχεια, η επένδυση δαπέδου επανατοποθετείται.

Παρκέ αλουμινίου

Επισκευή παρκέ κομμάτι

Αποκατάσταση παλαιών παραμορφωμένων σανίδων

Συχνά, ξεχωριστές σπασμένες μήτρες (ή εκείνες που υστερούν πίσω από τη βάση) εμφανίζονται στο πάτωμα. Για να διορθώσετε αυτές τις ζημιές, κάντε την αποκατάσταση του παλαιού παρκέ:

 • το στρώμα βερνικιού αφαιρείται και τα ξύλινα στοιχεία ανασηκώνουν το φως.
 • εάν υπάρχουν ρωγμές μεγαλύτερες από 4 mm μεταξύ των σανίδων, τότε οι σανίδες πρέπει να αλλάξουν (αφού είναι πολύ στεγνές). Σε περιπτώσεις όπου οι αποστάσεις μεταξύ των μεμονωμένων ταινιών είναι μικρές, μπορούν απλά να κολληθούν. Για να γίνει αυτό, η κόλλα πιέζεται κάτω από τα πτερύγια και αφήνεται να περάσει τη νύχτα κάτω από το τύπωμα.
 • μεμονωμένες σπασμένες σανίδες χτυπάνε με μια σμίλη ή ένα σφυρί (η μπάρα χωρίζεται στη μέση και τα υπολείμματα εξάγονται). Χρησιμοποιώντας μια καλέμι, αφαιρείται η αποξηραμένη παλιά κόλλα.
 • μια προεξέχουσα ακίδα κόβεται σε μια νέα μήτρα και προσαρμόζεται στο επιθυμητό μέγεθος.
 • κόλλα εφαρμόζεται στη βάση του δαπέδου. Η πλάκα εισάγεται έτσι ώστε το αυλάκι της να είναι ντυμένο επί της προεξοχής της γειτονικής σανίδας και να πιέζεται σταθερά στο δάπεδο.
 • η αποκατεστημένη περιοχή καλύπτεται με σανίδα και αφήνεται όλη τη νύχτα υπό πίεση.
 • η επισκευή παρκέ τελειώνει με στόκ, λείανση, βερνίκωμα.

Ένα γνωστό μειονέκτημα του παρκέ είναι σκασίματα. Αιτίες δυσάρεστων ήχων μπορεί να είναι χαλαρά δισκία, κενά κάτω από ένα στρώμα ξύλου.Εάν ολόκληρο το δάπεδο βουίζει, τότε πρέπει να μετατοπιστεί και πάλι, παρατηρώντας όλα τα στάδια της αποκατάστασης. Για να εξαλειφθούν μεμονωμένα κενά, είναι απαραίτητο να τρυπήσετε μια ράβδωση και να κολλήσετε κάτω από το κάλυμμα.

Μερικές φορές παραμόρφωση της διακοσμητικής επίστρωσης μπορεί να προκληθεί από αύξηση / συσσώρευση υγρασίας στη βάση κάτω από το παρκέ. Σε αυτή την περίπτωση, η επισκευή παρκέ για το σπίτι σας θα συνίσταται στην αποσυναρμολόγησή της και στην τοποθέτηση του φράγματος ατμού στο πάτωμα. Αυτά τα μέτρα θα αποτρέψουν περαιτέρω ζημιές στο πάτωμα.

Τοποθέτηση παρκέ

Παρκέ αποτρίχωση

Αντικατάσταση των πλακών

Για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του φυσικού δαπέδου, συνιστάται να αποκαθίσταται περιοδικά το διακοσμητικό επιφανειακό στρώμα. Για να γίνει αυτό, η επιφάνεια πλένεται επιμελώς για να αφαιρεθούν ίχνη σκόνης, γράσου και βρωμιάς. Χρησιμοποιείται ένα νέο προστατευτικό στρώμα. Επιπλέον, οι θέσεις που έχουν πιο έντονο φορτίο μπορούν να καλυφθούν με δύο στρώματα βερνικιού.

Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τις ικανότητές σας, τότε είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τους επαγγελματίες εκ των προτέρων. Είναι ο ειδικός που θα είναι σε θέση να αξιολογήσει σωστά το βαθμό ζημιάς και να κάνει μια ποιοτική επισκευή.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)