Χαρακτηριστικά της επιλογής και εγκατάστασης συναγερμού πυρκαγιάς στο διαμέρισμα

Η εγκατάσταση συναγερμών πυρκαγιάς σε οικιακούς χώρους γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Ο αριθμός των πυρκαγιών στα διαμερίσματα αυξάνεται κάθε χρόνο, και για να προστατευτούν οι ίδιοι και η ιδιοκτησία τους από πυρκαγιά, οι ειδικοί συστήνουν να τοποθετηθεί ένας υψηλής ποιότητας συναγερμός πυρκαγιάς. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς στο διαμέρισμα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά εγκατάστασης και λειτουργίας και μόνο η τήρηση τους εγγυάται την ασφάλεια του κτιρίου διαμερισμάτων.

Συναγερμός πυρκαγιάς με λειτουργία μπαταρίας

Αισθητήρας συναγερμού πυρός

Χαρακτηριστικά του πυροσβεστικού συστήματος

Ο εξοπλισμός πυρόσβεσης, ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε κτίριο διαμερισμάτων, λειτουργεί σχεδόν το ίδιο με τον βιομηχανικό εξοπλισμό:

 • Οι αισθητήρες είναι εγκατεστημένοι σε όλο το διαμέρισμα και προσπαθούν να ανιχνεύσουν αύξηση θερμοκρασίας, θολερότητα ή έκρηξη θερμικής ακτινοβολίας.
 • Όταν εντοπιστεί πιθανή απειλή, τα δεδομένα μεταδίδονται στην κεντρική κονσόλα, η οποία εκδίδει εντολές στη μονάδα ειδοποίησης και στο σύστημα επικοινωνίας.
 • Στη συνέχεια ανάβει το σύστημα προειδοποίησης φωτός και ήχου. Σας επιτρέπει να ξυπνήσετε τους κατοίκους του σπιτιού για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εκκένωσης όσο το δυνατόν συντομότερα.
 • Ο αισθητήρας μπορεί επίσης να μεταδώσει πληροφορίες πυρκαγιάς στην κονσόλα του πυροσβεστικού σταθμού ή να ενεργοποιήσει τον εξοπλισμό πυρόσβεσης στο σπίτι.

Ο αποδοτικότερος εξοπλισμός συνδυάζει τόσο ανιχνευτή καπνού όσο και μονάδα συναγερμού. Σε οικιστικά κτίρια πολυκατοικιών, συνιστάται η εγκατάσταση συστημάτων που συνδυάζουν όλα τα διαμερίσματα. Αυτό θα αυξήσει την πιθανότητα εκκένωσης στους κατοίκους των ανωτέρων ορόφων.

Ανιχνευτής φωτιάς

Συναγερμός πυρκαγιάς

Σχεδιασμός συναγερμού σε διαμέρισμα

Η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού σε ένα διαμέρισμα θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να ανιχνεύει αποτελεσματικά μια φωτιά και να αναφέρει άμεσα μια επικίνδυνη κατάσταση τόσο στους κατοίκους του σπιτιού όσο και στους πυροσβέστες, επομένως μόνο έμπειροι ειδικοί που μπορούν να λάβουν υπόψη όλες τις αποχρώσεις πρέπει να σχεδιάσουν συναγερμό. Για την εγκατάσταση πυροσβεστικού εξοπλισμού σε διαμερίσματα, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οργανισμό που διαθέτει πιστοποιητικό για τέτοιου είδους εργασίες που εκδίδεται από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Ο σχεδιασμός συναγερμών αρχίζει με τον υπολογισμό του όγκου και της έκτασης του χώρου διαβίωσης. Οι πληροφορίες θα πρέπει να συμπληρώνονται από τη θερμοκρασία και την υγρασία. Στη συνέχεια επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την εγκατάσταση αισθητήρων, ώστε να καλύπτουν όλα τα δωμάτια.

Το αποτέλεσμα του σχεδιασμού συναγερμού διαμερίσματος είναι ένα διάγραμμα που περιλαμβάνει ακριβή ένδειξη της θέσης των αισθητήρων, του δικτύου τροφοδοσίας και του εντοπισμού της εγκατάστασης του πίνακα ελέγχου. Η χρήση του σχεδίου θα σας επιτρέψει να εγκαταστήσετε το σύστημα γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πλήκτρο συναγερμού πυρός

Συναγερμός πυρκαγιάς στο διαμέρισμα

Κανόνες επιλογής αισθητήρων

Κατά την επιλογή των αισθητήρων πυρκαγιάς, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Ποσοστό αντίδρασης. Η καλύτερη λύση είναι ο εξοπλισμός που συλλαμβάνει όχι μόνο φωτιά, αλλά και καπνό.
 • Εμφάνιση της υπόθεσης. Όταν εγκαθιστάτε ένα σύστημα συναγερμού σε κτίρια κατοικιών, είναι σημαντικό όχι μόνο η λειτουργικότητά του, αλλά και η εμφανής εμφάνιση της περίπτωσης. Θα πρέπει να ταιριάζει στο συνολικό εσωτερικό του δωματίου.
 • Υπηρεσία. Ο συναγερμός δεν θα χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες ηλεκτρολόγους, αλλά από τους συνηθισμένους κατοίκους του σπιτιού, οπότε η συντήρηση του δεν θα πρέπει να είναι δύσκολη.Εάν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να είναι δυνατή η ανεξάρτητη αλλαγή των μπαταριών στον αισθητήρα ή ο καθαρισμός του σώματος από τη μόλυνση.
 • Αποτελεσματικότητα Η πιο σημαντική απαίτηση για συναγερμούς είναι η ικανότητά τους να ελέγχουν μια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτή η ένδειξη πρέπει να συμπίπτει με το μέγεθος της κατοικίας.

Συνιστάται ένα κουμπί κλήσης έκτακτης ανάγκης. Αυτό ενισχύει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του συναγερμού πυρκαγιάς.

Ανιχνευτής πυρκαγιάς με αισθητήρα καπνού

Εγκατάσταση συναγερμού πυρός

Ενδεικτική πυρκαγιάς βίντεο

Για την εγκατάσταση σε πολυκατοικίες συνιστώνται οι παρακάτω αισθητήρες:

 • Θερμοκρασία οροφής, η οποία καταγράφει αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος.
 • υπέρυθρη οροφή και τοίχο, ανίχνευση της παρουσίας καπνού από το ανακλώμενο σήμα.
 • ανώτατο όριο, τα οποία ανιχνεύουν την παρουσία καπνού και την αύξηση της θερμοκρασίας και ταυτόχρονα είναι εφοδιασμένα με ένα ελαφρύ και ήχο προειδοποιητικό σύστημα.

Σε μια ιδιωτική κατοικία ή διαμέρισμα, η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε συνδυασμένους αισθητήρες. Ταυτόχρονα, οι ενσύρματες συσκευές μπορούν να εγκατασταθούν μόνο κατά τη διάρκεια επισκευών, έτσι ώστε να είναι δυνατή η απόκρυψη των καλωδίων για τροφοδοσία και επικοινωνία. Ασύρματοι αισθητήρες συναρμολογούνται σε οποιαδήποτε κατάλληλη στιγμή. Είναι σε θέση να πάρει όλα τα είδη των απειλών, και χρειάζονται μόνο περιοδικές αλλαγές μπαταρίας.

Εγκατάσταση συναγερμού πυρός

Εντοιχισμένη συναγερμός πυρκαγιάς

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης συναγερμού πυρκαγιάς

Η εγκατάσταση συναγερμού πυρκαγιάς σε οικιστικό διαμέρισμα ή σε ιδιωτικές κατοικίες περιλαμβάνει εξοπλισμό με ξεχωριστούς αισθητήρες σε όλους τους χώρους του δωματίου, οπότε ο αισθητήρας πρέπει να εγκατασταθεί στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο διάδρομο και σε όλους τους χώρους καθιστικού. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατό να κλείσετε αρκετές ζώνες με μία μόνο συσκευή.

Κατά την εγκατάσταση ενός συναγερμού πυρκαγιάς, είναι απαραίτητο να επιμείνετε σε φυσικές πηγές θερμότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, μιλάμε για μπαταρίες, ηλεκτρικές θερμάστρες, κουζίνα αερίου και φούρνο. Ο εξοπλισμός πρέπει να αγνοεί τη θερμότητα από αυτές τις συσκευές για να ανιχνεύσει με ακρίβεια μια φωτιά.

Προειδοποίηση πυρκαγιάς

Προειδοποίηση πυρκαγιάς

Οι υπέρυθροι αισθητήρες μπορούν να ανταποκρίνονται στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από δρομολογητές, ηχεία, μικροκύματα και άλλο σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να βαθμονομούν τους αισθητήρες μόνο σε επαγγελματίες. Διαφορετικά, είναι δυνατά ιδιωτικά ψευδώς θετικά.

Συνιστάται επίσης να εγκαταστήσετε ένα κουμπί κλήσης έκτακτης ανάγκης. Αυτό το κουμπί θα μεταδίδει ένα συναγερμό πυρκαγιάς εάν το σύστημα συναγερμού δεν λειτουργεί.

Για τα διαμερίσματα και τα ιδιωτικά σπίτια, συνιστάται να τοποθετούνται αισθητήρες στο στάδιο επισκευής. Πριν από την τοποθέτησή τους, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τα καλώδια για μεταφορά ενέργειας και μεταφοράς δεδομένων. Αυτό θα επιτρέψει τη μεταφορά δεδομένων στην υπηρεσία διάσωσης. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μια γραμμή χαμηλής τάσης για την παροχή ρεύματος. Μετά την τοποθέτηση των συρμάτων, πρέπει να είναι στόκος και να τελειώσει τους τοίχους και την οροφή.

Εάν η απόφαση για την εγκατάσταση ενός συναγερμού πυρκαγιάς ήρθε μετά την επισκευή, είναι καλύτερο να περιορίσετε τον εαυτό σας σε ασύρματο αισθητήρα. Συνδέονται με βίδες, πείρους και μπουλόνια. Η επικοινωνία με τη βάση γίνεται μέσω ραδιοφώνου και οι μπαταρίες χρησιμοποιούνται για τροφοδοσία. Περιοδικά, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αλλάξει τις μπαταρίες στη συσκευή και να ελέγξει την ποιότητα της σύνδεσης ραδιοφώνου.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)