Κορυφαία σάλτσα εσωτερικών φυτών: επιλέξτε λιπάσματα

Η ζωή των λουλουδιών στο σπίτι εξαρτάται αποκλειστικά από τις ενέργειες των ιδιοκτητών τους. Από την ακατάλληλη φροντίδα, τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν όχι μόνο να ανθίσουν, αλλά και να πεθάνουν. Η λίπανση με λιπάσματα είναι μια διαδικασία που πρέπει να διεξάγεται τακτικά έτσι ώστε τα φυτά να λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Στα ράφια των εξειδικευμένων καταστημάτων μπορείτε να δείτε δεκάδες διαφορετικά λιπάσματα. Ας δούμε πώς να μην χάσετε ανάμεσα σε αυτή την ποικιλία.

Πότισμα εσωτερικών φυτών

Ορυκτά λιπάσματα

Τα ορυκτά λιπάσματα για φυτά εσωτερικού χώρου εξάγονται βιομηχανικά από γεωλογικούς καταλοίπους και ορυκτά ορυκτά. Ένας τέτοιος επίδεσμος είναι πολύ εύκολος στη χρήση: απλώς μελετήστε τη συσκευασία και ακολουθήστε τις οδηγίες. Όταν επιλέγετε ένα τέτοιο λίπασμα, καθοδηγείται από τις ενέργειες των χημικών στοιχείων που συνθέτουν τη σύνθεση.

Έτσι το άζωτο βοηθά στην ανάπτυξη των στελεχών και των φύλλων. Αυτό σημαίνει ότι το αζωτούχο λίπασμα πρέπει να αποκτάται όταν τα φύλλα γίνονται κίτρινα, αλλάζουν το σκούρο πράσινο χρώμα σε ξεθωριασμένο ή πέφτει. Με την έλλειψη φωσφόρου, η ανθοφορία αρχίζει αργότερα από την ημερομηνία λήξης ή οι μπουμπούκια είναι τελείως τσαλακωμένοι και πεθαίνουν. Η έλλειψη καλίου οδηγεί στο σχηματισμό καφέ κηλίδων στα φύλλα. Η έλλειψη μαγνησίου οδηγεί στη χλωρίωση των φύλλων (γίνονται πολύ χλωμή).

Διατροφή φυτών εσωτερικού χώρου με ιώδιο

Εάν δεν γνωρίζετε σίγουρα το όνομα του φυτού σας και γι 'αυτό δεν μπορείτε να επιλέξετε μια σύνθεση κατάλληλη για αυτό το συγκεκριμένο είδος φυτού, μην αποθαρρύνεστε. Δώστε προτίμηση στο παγκόσμιο ανόργανο λίπασμα. Δημιουργήθηκε ειδικά για να καλύψει τις ανάγκες των περισσότερων ειδών. Φυσικά, αυτή η επιλογή θα είναι λιγότερο αποτελεσματική από μια ειδικά σχεδιασμένη σύνθεση. Επομένως παρατηρήστε προσεκτικά την αντίδραση του λουλουδιού στο επίδεσμο και μεταβάλλετε την ποσότητα του φαρμάκου.

Οργανικό λίπασμα

Οργανικά λιπάσματα για φυτά εσωτερικού χώρου - στερεά και υγρά περιττώματα κατοικίδιων ζώων και πτηνών (τόσο σε καθαρή μορφή όσο και αναμειγμένα με άχυρο), τύρφη, κομποστοποίηση. Οι οργανικές ουσίες δεν χρειάζεται να συλλέγονται και να συλλέγονται προσωπικά, επειδή σε οποιαδήποτε εξειδικευμένη κατάστασή τους μπορούν να αγοραστούν τέτοια λιπάσματα με τη μορφή διαλυμάτων, σκονών ή συμπιεσμένων δισκίων. Οι ενώσεις ζωικής ή φυτικής προέλευσης περιέχουν όλα τα απαραίτητα μακρο- και μικροστοιχεία για τα φυτά.

Εποχιακή επίδεση φυτών εσωτερικού χώρου

Κόπρο

Η κοπριά είναι μια αποθήκη χρήσιμων στοιχείων. Περιέχει άζωτο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο κλπ. Πρόκειται για ένα από τα πιο προσιτά και δημοφιλή είδη επίδεσμου. Χρησιμοποιείται τόσο για κήπους όσο και για φυτά εσωτερικού χώρου. Το Mullein και η κοπριά των αλόγων είναι κατάλληλα για το τελευταίο.

Σημαντικό: η σπατάλη κατοικίδιων ζώων για τη διατροφή των λουλουδιών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί!

Το μειονέκτημα για οικιακή χρήση είναι η δυσάρεστη οσμή. Σε εσωτερικούς χώρους είναι προτιμότερο να απορρίπτετε από ένα εύφορο μυρωδιά. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν η κοπριά με τη μορφή οργανικού συμπυκνώματος.

Σίτιση φυτών εσωτερικού χώρου με φυσικό λίπασμα

Humus

Περιέχει πολλά πολύτιμα βακτήρια, τα οποία βελτιώνουν σημαντικά τη δομή του εδάφους. Υπάρχουν δύο τύποι χούμου: φύλλα και κοπριά. Το πρώτο λαμβάνεται μετά την αποσύνθεση των φύλλων και των ζιζανίων. Το δεύτερο είναι ένα μίγμα κοπριάς και γης. Το κοπριτσάκι θεωρείται πιο θρεπτικό, αλλά και οι δύο τύποι είναι κατάλληλοι για ντύσιμο εσωτερικών λουλουδιών. Το Humus προστίθεται στο έδαφος κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης.Δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα τρίτο της συνολικής ποσότητας εδαφικού μείγματος. Θυμηθείτε ότι μετά από αυτό θα πρέπει να αποφύγετε την εφαρμογή άλλων λιπασμάτων για τουλάχιστον ένα μήνα.

Τύρφη

Αυτό το υλικό είναι ένα ζωτικό προϊόν των βάλτων. Στη δομή, μοιάζει με τον καπνό. Κορεσμένα με διάφορα μέταλλα: κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κλπ. Επίσης στη σύνθεση υπάρχουν οξέα με κόμμι που επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη. Η τύρφη είναι συχνά παρούσα σε τελικά υποστρώματα. επομένως, πριν την προσθέσετε στο δοχείο, μελετήστε τη σύνθεση της αγορασθείσας γης και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πλέον εκεί.

Τροφοδοσία φυτών εσωτερικού χώρου με τύρφη

Τα οργανικά λιπάσματα συνιστώνται για τα φυτά ταχείας ανάπτυξης.

Φυσικό λίπασμα

Το λίπασμα για τα φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι είναι εύκολο να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας συμβατικά προϊόντα που μπορούν να βρεθούν σε οποιαδήποτε κουζίνα. Μάθετε συνταγές που έχουν δοκιμαστεί για το χρόνο για τις αποτελεσματικότερες επάλξεις.

Καφές

Ο καφές ως λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου χρησιμοποιείται από πολλούς κηπουρούς. Πιστεύεται ότι ο ύπνος καφέ κάνει το έδαφος πιο χαλαρό και βοηθά να εμπλουτίσει το υπόστρωμα με οξυγόνο. Ταυτόχρονα, τα εδάφη του καφέ, που χρησιμοποιούνται ως λιπάσματα, αυξάνουν την οξύτητα του εδάφους, και αυτό επηρεάζει αρνητικά πολλά εσωτερικά λουλούδια, οπότε πρέπει να γίνεται προσεκτικά για ορισμένα φυτά: αζαλέες, τριαντάφυλλα, ορτανσίες και για διαφορετικά αειθαλή είδη. Εφαρμογή: ξηρό παχύ μίγμα με μίγμα εδάφους.

Κορυφαία σάλτσα εσωτερικών καφέ

Bow

Μην βιαστείτε να πετάξετε το φλοιό από τα κρεμμύδια, εάν θέλετε να απαλλαγείτε από τα φυτά του σπιτιού σας από ασθένειες και παράσιτα. Είναι πολύ απλό να παρασκευάζετε υγρό λίπασμα από κρεμμύδια: ρίξτε μια χούφτα φλοιού με ένα ποτήρι νερό και επιμείνετε 5 ημέρες. Στη συνέχεια, νερό με το μίγμα αυτό οι κάτοικοι των γλάστρων σας. Αυτή η επιλογή είναι επίσης κατάλληλη για την κρύα εποχή, αφού η λύση περιέχει μια μικρή ποσότητα θρεπτικών ουσιών, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η υπερβολική κατανάλωση.

Μπορείτε επίσης να κάνετε κρεμμύδι κρεμμύδι. Μια χούφτα φλούδας λαμβάνεται ανά λίτρο νερού. Σε χαμηλή θερμότητα, η σύνθεση βράζεται για 10 λεπτά, μετά από την οποία αφήνεται να κρυώσει. Μετά το φιλτράρισμα, μπορούν να ποτιστούν με χώμα ή να χρησιμοποιηθούν για ψεκασμό των φύλλων.

Λάβετε υπόψη ότι τα λιπάσματα από κρεμμύδια πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως, και πριν από κάθε χρήση, να προετοιμάσετε ένα φρέσκο ​​βάμμα. Η κορυφαία επίδεσμος πραγματοποιείται μόνο μία φορά κάθε δύο μήνες.

Οργανικό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου

Μπανάνα

Η φλούδα μπανάνας χρησιμοποιείται συχνά ως λίπασμα για λουλούδια στο σπίτι. Τα δέρματα μπανάνας περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο.

Λιπάσματα μπανάνας για φυτά

Το λίπασμα μπανάνας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Ας μιλήσουμε για τις δύο πιο δημοφιλείς συνταγές:

  • Η φλούδα μπανάνας πρέπει να γεμίσει με ένα ποτήρι νερό και να παραμείνει στην άκρη σε ένα σκοτεινό μέρος μέχρι να σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια. Ετοιμο μείγμα για να αποξηρανθεί το φυτό 2 φορές το μήνα.
  • Πλύνετε και στεγνώστε ένα φρέσκο ​​δέρμα μπανάνας. Στη συνέχεια, αλέστε με ένα μπλέντερ ή με ένα μύλο καφέ. Η προκύπτουσα σκόνη χύνεται μία φορά το μήνα πάνω σε ένα υπόστρωμα και ποτίζεται με νερό.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου αποκρίνονται καλά στο επίδεσμο από μπανάνα. Συνιστάται να το χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης.

Αυγό

Τα κελύφη αυγών ως λίπασμα χρησιμοποιούνται συχνά από νοικοκυρές όχι μόνο στον κήπο, αλλά και για τα φυτά εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το ασβέστιο, το οποίο είναι πλούσιο σε κοχύλια, δεν χρειάζεται από τα λουλούδια στο σπίτι, και η περίσσεια του μπορεί να συμβάλει ακόμη και στην εμφάνιση χλωρόζης.

Κορυφαία φυτά κέλυφος

Αυτός ο επίδεσμος πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά και σε μικρές δόσεις. Από το κέλυφος των αυγών κάνετε έγχυση. Το αποξηραμένο κέλυφος αλέθεται σε αναμικτήρα και χύνεται με ζεστό νερό σε αναλογία 1 έως 5. Το μείγμα εγχέεται για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ανακατεύοντας περιστασιακά. Μία φορά το μήνα, αυτή η έγχυση χρησιμοποιείται κατά το πότισμα.

Το κέλυφος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αποστράγγιση και σκόνη ψησίματος. Συνθλίβεται και χύνεται στον πυθμένα του λουλουδιού κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης με ένα στρώμα 2-3 cm, γεγονός που θα εξασφαλίσει την κανονική κυκλοφορία του νερού και δεν θα του επιτρέψει να σταματήσει.

Ash

Η τέφρα ξύλου ως λίπασμα είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση της ανάπτυξης και της διάρκειας της ανθοφορίας. Η τέφρα περιέχει πολλά χρήσιμα θρεπτικά συστατικά, τα οποία όχι μόνο δίνουν φυτά πρόσθετη ενέργεια για ανάπτυξη, αλλά και προστατεύουν τα από ασθένειες.

Τροφοδοσία φυτών εσωτερικού χώρου με τέφρα

Για να γίνει ένα τόσο ισχυρό και ασφαλές λίπασμα είναι πολύ εύκολο. Διαλύστε 3 κουταλάκια του γλυκού τέφρας σε ένα λίτρο ζεστού νερού. Το διάλυμα εγχύεται επί 5-7 ημέρες. Στη συνέχεια, ποτίζονται με φυτά κάθε 2 εβδομάδες. Ιδιαίτερα ένας τέτοιος υγρός επίδεσμος είναι αγαπητός από τις βεγανίες, τα γεράνια, τις βαλσαμίνες και τα κυκλάμινο.

Μαγιά

Η μαγιά είναι ένα δημοφιλές λαϊκό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου. Περιέχουν ορμόνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ενεργό ανάπτυξη. Συνιστάται να χρησιμοποιήσετε ζύμη επίδεσμο επάνω 3 φορές το χρόνο: την άνοιξη για να ενεργοποιήσετε την ανάπτυξη ή κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης, την καλοκαιρινή περίοδο για τη βελτίωση της ανθοφορίας, το φθινόπωρο για να κορεστεί το έδαφος πριν από το χειμώνα.

Διατροφή φυτών εσωτερικού χώρου με μαγιά

Για 1 γραμμάριο ξηρής μαγιάς, πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Το μίγμα χύνεται με ένα λίτρο ζεστού νερού και εγχύεται για 2-3 ώρες. Πριν χύσετε μια έτοιμη λύση από λουλούδια, προσθέστε άλλα 5 λίτρα νερού σε αυτό.

Λιπασμάτων φυτών εσωτερικού χώρου

Κανόνες για τη διατροφή των εσωτερικών λουλουδιών

Μερικές συστάσεις που πρέπει να γνωρίζουν οι καλλιεργητές:

  • Οι υπερβολικές θρεπτικές ουσίες είναι πιο επιβλαβείς από την ανεπάρκεια τους. Όταν τρώτε ένα φυτό, μην το παρακάνετε, διαφορετικά θα οδηγήσει στο θάνατό του.
  • Το έδαφος πρέπει να προετοιμαστεί εκ των προτέρων για λίπασμα. Δύο ώρες πριν από την επάλειψη, νερό το χώμα με θερμοκρασία δωματίου νερό μέχρι να είναι εντελώς κορεσμένο. Εάν δεν το κάνετε, θα κάψετε τις τρίχες των ριζών.
  • Ένα λουλούδι που μεταφέρθηκε πρόσφατα σε μια νέα κατσαρόλα δεν μπορεί να γονιμοποιηθεί για ενάμισι έως δύο μήνες.
  • Μπορείτε να ταΐσετε φυτά μόνο στην ενεργό φάση της ανάπτυξης (άνοιξη, καλοκαίρι). Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας, το ντύσιμο θα πρέπει να αρχίζει μόνο μετά την εμφάνιση μπουμπουκιών. Ο χειμώνας είναι χρόνος ξεκούρασης. Η έλλειψη φυσικού φωτός επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, έτσι τα λιπάσματα θα συσσωρεύονται στο υπόστρωμα, προκαλώντας βλάβη στο φυτό.
  • Κορυφαία επίδεση δίνεται το βράδυ, μετά το πότισμα. Τα φυλλώδη λιπάσματα ψεκάζονται το πρωί.
  • Τα άρρωστα και νεαρά φυτά μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο με ασθενώς συμπυκνωμένα διαλύματα, έτσι ώστε οι ρίζες να μπορούν να απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά και να μην υποφέρουν από την περίσσεια τους.
  • Μόνο προσεκτικά μελετημένη και ισορροπημένη διατροφή θα ωφελήσει και θα παρατείνει τη ζωή των πράσινων αγαπημένων σας.

Έχετε μάθει για την πιο γνωστή ορυκτή, βιολογική και οικιακή διατροφή. Αποφασίστε ποιο λίπασμα είναι καλύτερο για τα φυτά εσωτερικού χώρου σας και απολαύστε την υγιή εμφάνιση των όμορφων κατοίκων των παραθύρων.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)