Πώς να επιλέξετε σωλήνες για παροχή νερού: οι κύριες επιλογές

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν σε κάθε σπίτι, διαμέρισμα ή ιδιωτική αυλή υπάρχουν τρεχούμενα νερά, αυτό το όφελος του πολιτισμού δεν θα ήταν εφικτό χωρίς σωλήνες μέσω των οποίων τα απαραίτητα υγρά παραδίδονται στο ανθρώπινο σώμα. Για την εγκατάσταση των σωλήνων ύδρευσης στον 21ο αιώνα, χρησιμοποιούνται σωλήνες από διάφορα υλικά, οπότε η επιλογή του σωστού προϊόντος για την οργάνωση της παροχής νερού σε οικιακό ή βοηθητικό χώρο δεν θα είναι δύσκολη. Ανάλογα με το σκοπό, χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι σωλήνων και πριν πάτε στο κατάστημα, πρέπει να μελετήσετε τις ιδιότητες και τη μέθοδο εγκατάστασης προϊόντων από διάφορα υλικά.

Εύκαμπτοι σωλήνες για παροχή νερού

Η εγκατάσταση ενός συστήματος ύδρευσης σε ένα καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι ή η παροχή νερού σε ένα διαμέρισμα μπορεί να γίνει με σωλήνες από διάφορα υλικά.

Κυματοειδείς σωλήνες για παροχή νερού

Μεταλλικοί σωλήνες

Για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκαν παντού μεταλλικοί σωλήνες για παροχή νερού και δεν είχαν ίση αξία. Ωστόσο, οι μεταλλικοί αγωγοί έχουν σημαντικά μειονεκτήματα:

 • Μεταλλικό νερό.
 • Οξείδωση μετάλλου και εμφάνιση σκουριάς στο νερό.
 • Μείωση της εσωτερικής διάμετρος του σωλήνα ως αποτέλεσμα της υπερβολικής ανάπτυξης του εσωτερικού αυλού με διάφορες οργανικές αποθέσεις.

Επιπλέον, για την εγκατάσταση μεταλλικών επικοινωνιών, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε εξοπλισμό συγκόλλησης, ο οποίος καθιστά την ανεξάρτητη εργασία αδύνατη για πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιού λόγω έλλειψης εξοπλισμού συγκόλλησης ή εργασιακών δεξιοτήτων με αυτό. Για την οργάνωση της παροχής κρύου νερού, οι χαλύβδινοι σωλήνες δεν χρησιμοποιούνται επί του παρόντος, αλλά για τους σκοπούς αυτούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας χαλκοσωλήνας, ο οποίος είναι πολύ λιγότερο επιρρεπής στη διάβρωση, αλλά έχει υψηλό κόστος.

Οι μεταλλικοί σωλήνες σε μη θερμαινόμενους χώρους πρέπει να είναι μονωμένοι με ειδικά υλικά. Το γυάλινο μαλλί έχει εξαιρετικές μονωτικές ιδιότητες, τόσο για την προστασία από την καταστροφή των σωλήνων κρύου νερού όσο και για την αποτροπή της απώλειας θερμότητας στα συστήματα ζεστού νερού.

Σωλήνες για την παροχή νερού στο διαμέρισμα

Σωλήνες πολυπροπυλενίου

Οι σωλήνες πολυπροπυλενίου για την παροχή νερού χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε σύγχρονα σπίτια. Η οργάνωση στο σπίτι του νερού από σωλήνες πολυπροπυλενίου σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από πολλές από τις ελλείψεις που είναι εγγενείς στα μεταλλικά προϊόντα. Τα προϊόντα πολυπροπυλενίου μπορούν να είναι τυποποιημένα ή ενισχυμένα.

Σωλήνες πολυπροπυλενίου για παροχή νερού

Διανομή σωλήνων για παροχή νερού στο σπίτι

Οι ενισχυμένοι αγωγοί είναι σε θέση να αντέχουν πολύ υψηλή πίεση και το νερό σφυρί πολύ καλά. Η χρήση τέτοιων προϊόντων δικαιολογείται μόνο σε ένα κεντρικό σύστημα ψυχρού ύδατος, όπου οι απότομες πτώσεις πίεσης δεν είναι ασυνήθιστες.

Για την παροχή νερού σε ιδιωτική κατοικία, στην οποία το νερό θα τροφοδοτείται με συμβατική υποβρύχια αντλία, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν σωλήνες πολυπροπυλενίου για την παροχή κρύου νερού με θωρακισμένο στρώμα. Επιπλέον, το ενισχυμένο πολυπροπυλένιο θα κοστίσει σημαντικά περισσότερο από το μη ενισχυμένο υλικό. Για την μόνωση του πολυπροπυλενίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφρός ή υαλοβάμβακας. Οι μονωτικές ιδιότητες αυτών των υλικών θα προστατεύσουν αξιόπιστα την παροχή νερού το χειμώνα. Το πλεονέκτημα αυτού του υλικού είναι ότι η εγκατάσταση σωλήνων από πολυπροπυλένιο μπορεί να γίνει από μόνη της.Οι εργασίες εγκατάστασης πραγματοποιούνται με συγκόλληση με ειδική συσκευή. Οι καλύτεροι σωλήνες πολυπροπυλενίου κατασκευάζονται στη Γερμανία.

Χαλκοσωλήνες για παροχή νερού

Γαλβανισμένο σωλήνα

Ο γαλβανισμένος αγωγός εξαλείφει το κύριο μειονέκτημα των αγωγών χάλυβα Εάν ο σωλήνας σιδήρου επικαλύπτεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με ένα λεπτό στρώμα ψευδαργύρου, η διαδικασία διάβρωσης του χάλυβα θα αποτραπεί πλήρως. Η διάρκεια ζωής των γαλβανισμένων σωλήνων είναι περίπου 20 χρόνια, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι όταν εφαρμοζόταν το προστατευτικό στρώμα δεν διαταράχθηκε η τεχνολογική διαδικασία και τα ίδια τα προϊόντα δεν λειτουργούσαν στο σύστημα ζεστού νερού οικιακής χρήσης. Η καταστροφή του προστατευτικού στρώματος ψευδαργύρου αυξάνεται πολλές φορές σε θερμοκρασία + 60-80 βαθμών Κελσίου, επομένως αυτό το υλικό είναι ακατάλληλο για παροχή ζεστού νερού. Για την παροχή κρύου νερού, οι γαλβανισμένοι σωλήνες χρησιμοποιούνται με επιτυχία σε διάφορα συστήματα, χωρίς περιορισμούς.

Σωλήνες από πολυαιθυλένιο

Το πολυαιθυλένιο αποτελεί επίσης αντάξιο υποκατάστατο για χαλύβδινους σωλήνες. Ο κύριος περιορισμός στη χρήση σωλήνων HDPE για την οργάνωση της παροχής νερού είναι το στενό καθεστώς θερμοκρασίας αυτού του υλικού.

Μεταλλικοί σωλήνες για παροχή νερού

Χαρακτηριστικά των σωλήνων HDPE:

 • Σε θερμοκρασία 0 μοίρες ή μικρότερη, το πολυαιθυλένιο χάνει την ελαστικότητα και εάν υπάρχει παγωμένο νερό μέσα στο σωλήνα, το πολυαιθυλένιο μπορεί να καταστραφεί εντελώς.
 • Εάν η θερμοκρασία του νερού είναι πάνω από 40 μοίρες, τότε το πολυαιθυλένιο δεν είναι επίσης σε θέση να διατηρήσει το απαιτούμενο επίπεδο αντοχής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά αυτού του υλικού, δεν συνιστάται η χρήση σωλήνων από πολυαιθυλένιο για παροχή ζεστού νερού και, όταν οργανώνεται η παροχή νερού σε μη θερμαινόμενους χώρους, είναι απαραίτητη η χρήση μόνωσης υψηλής ποιότητας για σωλήνες παροχής νερού. Οι καλά μονωμένοι σωλήνες από πολυαιθυλένιο χαμηλής πίεσης είναι ικανοί, χωρίς καμία ζημιά, να υποστούν σημαντική μείωση της θερμοκρασίας του αέρα. Η θερμομόνωση του υλικού πρέπει να γίνεται όταν οι σωλήνες τοποθετούνται στο έδαφος σε βάθος ψύξης το χειμώνα.

Αυτό το υλικό έχει πλεονεκτήματα. Οι εύκαμπτοι σωλήνες μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά την εγκατάσταση των επικοινωνιών, ενώ η διάταξη των σωλήνων παροχής νερού μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Το πολυαιθυλένιο συνδέεται εύκολα με εξαρτήματα ή με συγκόλληση. Το HDPE για παροχή νερού με περιορισμένο χώρο εγκατάστασης μπορεί να συνδεθεί χρησιμοποιώντας ένα χιτώνιο συμπίεσης.

Εγκατάσταση σωλήνων για παροχή νερού

Σωλήνες από PVC

Ο σωλήνας PVC μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την οργάνωση της παροχής ζεστού και κρύου νερού.

Αυτό το υλικό έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Διάρκεια ζωής τουλάχιστον 50 χρόνια.
 • Off
 • Έχει ένα μικρό βάρος.
 • Η τοποθέτηση σωλήνων μπορεί να γίνει από μόνη της.
 • Χαμηλό κόστος.

Για την οργάνωση της παροχής πόσιμου νερού, αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην εξοχική κατοικία όσο και για τους σωλήνες νερού στο διαμέρισμα. Εάν χρειάζονται σωλήνες για παροχή νερού υπό πίεση, τότε αυτός ο τύπος προϊόντος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Η υψηλή αντοχή των σωλήνων από PVC επιτρέπει την αντικατάσταση παλαιών μεταλλικών σωλήνων νερού χωρίς απώλεια ποιότητας.

Σωλήνες για παροχή πόσιμου νερού

Πλαστικοί σωλήνες

Οι μεταλλικοί σωλήνες για την παροχή νερού επιτρέπουν την εγκατάσταση συστήματος παροχής νερού στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, το κόστος απόκτησης αυτού του υλικού και της εγκατάστασής του δεν θα είναι υπερβολικά επαχθές για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι εύκαμπτοι σωλήνες επιτρέπουν την περιστροφή της επικοινωνίας χωρίς τη χρήση στοιχείων σύνδεσης. Αυτός ο τύπος υλικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για συστήματα παροχής κρύου νερού σε εξοχική κατοικία ή διαμέρισμα, όσο και ως σωλήνα για παροχή ζεστού νερού. Στην τελευταία περίπτωση, είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα υλικό με την κατάλληλη σήμανση. Αυτός ο τύπος μεταλλικού πλαστικού σωλήνα μπορεί να λειτουργεί σε θερμοκρασίες έως + 90 μοίρες.

Για τα συστήματα παροχής κρύου νερού, το κύριο πλεονέκτημα αυτού του υλικού είναι η απουσία διάβρωσης, η οποία επηρεάζει θετικά τη γεύση του νερού.Χρησιμοποιώντας ειδικούς προσαρμογείς για σωλήνες από μέταλλο-πλαστικό, όλες οι εργασίες εγκατάστασης μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνοι τους, πράγμα που αποτελεί και το πλεονέκτημα της χρήσης αυτού του είδους υλικού.

Σωλήνες νερού από ανοξείδωτο χάλυβα

Ανοξείδωτοι σωλήνες

Οι αγωγοί από ανοξείδωτο χάλυβα είναι ένα ακριβό υλικό για την οργάνωση της παροχής νερού στο σπίτι, αλλά αυτό είναι ίσως το μόνο μειονέκτημα τους.

Αυτό το υλικό έχει έναν μέγιστο δείκτη υγιεινής και η διάρκεια ζωής των προϊόντων αυτών μπορεί να υπερβεί τα 400 χρόνια. Η παροχή ύδατος από ανοξείδωτο χάλυβα μπορεί να αποτύχει πρόωρα μόνο εάν χρησιμοποιούνται ουσίες που περιέχουν χλώριο για την απολύμανση του νερού, αλλά αυτή η τεχνολογία πρακτικά δεν χρησιμοποιείται στα σύγχρονα συστήματα καθαρισμού. Εάν είναι απαραίτητο να απολυμάνετε την παροχή νερού στο εξοχικό σπίτι με επιθετικά μέσα, τότε μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών, είναι απαραίτητο να ξεπλύνετε προσεκτικά ολόκληρη τη γραμμή.

Πλαστικοί σωλήνες για παροχή νερού

Συμβουλές & κόλπα

 • Εάν είναι απαραίτητη η αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης, συνιστάται η αντικατάσταση των παλαιών σωλήνων από χάλυβα με σύγχρονα προϊόντα. Ανάμεσα στον τεράστιο αριθμό ποικιλιών, μπορείτε εύκολα να επιλέξετε ένα υλικό που θα ταιριάζει πλήρως στην τιμή και την ποιότητα.
 • Οι εύκαμπτοι σωλήνες από διάφορα είδη πλαστικών μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον χρόνο που αφιερώνεται στην εγκατάσταση των σωληνώσεων νερού τόσο στην εξοχική κατοικία όσο και σε οποιαδήποτε άλλη κατοικία ή μη κατοικία.
 • Οι σωληνώσεις και τα εξαρτήματα για την παροχή νερού συνιστώνται να αγοράζονται σε ένα μέρος και κατά προτίμηση από έναν κατασκευαστή. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να υπολογίζετε στο γεγονός ότι όλα τα συστατικά του νερού θα είναι ιδανικά μεταξύ τους και αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ποιότητα των προϊόντων, δεν θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με διάφορες επαγγελματικές οργανώσεις.
 • Η διαρρύθμιση των σωλήνων ύδρευσης μπορεί να έχει διάφορες επιλογές, επομένως, πριν προχωρήσετε στην οργάνωση της παροχής νερού, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε τη διάμετρο του σωλήνα για την παροχή νερού και να υπολογίσετε σωστά την ποσότητα υλικού που πρέπει να αγοραστεί.
 • Εγκατάσταση σωλήνων ύδρευσης μπορεί να γίνει από μόνα τους, αλλά αν δεν υπάρχει εμπειρία με τα εργαλεία, συνιστάται να επικοινωνήσετε με τους επαγγελματίες.
 • Εάν απαιτούνται εύκαμπτοι μεταλλικοί σωλήνες για την εγκατάσταση συστήματος παροχής νερού, τότε ένας χάλκινος αγωγός είναι το καταλληλότερο υλικό τόσο για συστήματα παροχής κρύου νερού όσο και για παροχή ζεστού νερού.

Πώς να επιλέγετε σωληνώσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να σκοτώνετε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πτηνών με μια πέτρα πρέπει να αποφασίζεται από όλους, αλλά ανεξάρτητα από τον τύπο του υλικού που αγοράσατε, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε ένα πρωτότυπο προϊόν που θα ικανοποιεί όλα τα πρότυπα.

Σωλήνες χάλυβα για παροχή νερού

Εγκατάσταση σωλήνων για παροχή νερού

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)