Φίλτρα Πισίνας: Οφέλη και Ευκαιρίες

Η πισίνα στο χωριό έξω από την πόλη ή στο σπίτι σας σήμερα δεν είναι μια "περιέργεια", μια σπιτική τεχνητή λιμνούλα είναι ένα αγαπημένο μέρος για κολύμπι, αναψυχή και ενεργά σπορ. Ωστόσο, για να μπορεί η πισίνα να φέρει χαρά, είναι απαραίτητο να οργανωθεί η σωστή φροντίδα για αυτό. Σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής, η διήθηση του νερού στην πισίνα θα πρέπει να γίνεται καθημερινά, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιήθηκε από τη δεξαμενή ή όχι. Η πρόωρη επεξεργασία νερού μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μολυσματικών και δερματικών παθήσεων. Για τη φροντίδα των σπιτιών λίμνης πλαισίου, σταθερού και φουσκωτού τύπου, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός - φίλτρα για πισίνες.

Ηλεκτρικό φίλτρο πισίνας

Τύποι συσκευών φιλτραρίσματος

Η αρχή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας είναι πολύ απλή. Το μολυσμένο νερό από μια τεχνητή δεξαμενή τροφοδοτείται στις εισόδους μέσω μιας αντλίας, διέρχεται από μια μονάδα φίλτρου και αποστέλλεται πίσω στην πισίνα.

Η ταξινόμηση των φίλτρων νερού βασίζεται στη μέθοδο καθαρισμού και τον τύπο του φίλτρου. Σύμφωνα με τη μέθοδο δράσης, οι συσκευές φιλτραρίσματος χωρίζονται στους ακόλουθους τύπους:

 • ηλεκτροφυσική;
 • χημική ουσία ·
 • μηχανική?
 • σε συνδυασμό.

Σε ηλεκτροφυσικά φίλτρα, το νερό καθαρίζεται μέσω ιόντων όζοντος, αργύρου και χαλκού και υπεριώδους ακτινοβολίας. Η οξείδωση, η υπεριώδης ακτινοβολία και ο ιονισμός είναι μια αποτελεσματική μέθοδος διήθησης, που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό καθαρισμού, αλλά το κόστος των ηλεκτροφυσικών φίλτρων είναι αρκετά υψηλό. Στα σχέδια των χημικών συσκευών, διάφορα αντιδραστήρια - χλώριο, βρώμιο και ιώδιο - λειτουργούν ως συστατικό φιλτραρίσματος. Οι χημικές ουσίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. Τα συνδυασμένα συστήματα φίλτρων είναι ένας σύνθετος συνδυασμός διαφόρων τύπων φίλτρων ταυτόχρονα.

Φίλτρο πισίνας

Στην εγχώρια αγορά, τα φίλτρα νερού σε μια πισίνα μηχανικού τύπου χρησιμοποιούνται ευρύτερα. Τα πλεονεκτήματα των μηχανικών φίλτρων είναι η απλότητα του σχεδιασμού και η προσιτή τιμή, επιπλέον, οι διαστάσεις της συσκευής είναι πολύ μικρές. Η αρχή της λειτουργίας των μηχανικών συσκευών βασίζεται στη διέλευση του νερού μέσω μιας στρώσης υλικού φίλτρου. Ως αποτέλεσμα του μηχανικού καθαρισμού, μικρά και μεγάλα θραύσματα, μικροοργανισμοί που προκαλούν ανθοφορία του νερού, τα βακτηρίδια ελέγχονται. Το φίλτρο μηχανικής δράσης μπορεί να καθαρίσει τεχνητές δεξαμενές με χώρο μέχρι 10 m3.

Ανάλογα με το στοιχείο του φίλτρου, διακρίνονται τρεις κύριοι τύποι μηχανικών συσκευών:

 • φίλτρο άμμου για την πισίνα.
 • φίλτρο κασέτας.
 • διατομή.

Σύμφωνα με τη μέθοδο εγκατάστασης, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι συσκευών φιλτραρίσματος:

 • αρθρωτό φίλτρο για την πισίνα.
 • έδαφος.

Το αρθρωτό φίλτρο χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό πλαισίων και φουσκωτών πισίνων με όγκο μέχρι 10 m3. Η συσκευή τοποθετείται απευθείας στο πλαίσιο της δεξαμενής νερού. Τα φίλτρα εδάφους είναι τοποθετημένα κοντά σε μια τεχνητή δεξαμενή, οι συσκευές είναι εφοδιασμένες με πίνακα ελέγχου και αντλία μεταφοράς.

Φίλτρο χονδροειδούς πισίνας

Φίλτρο άμμου για την πισίνα

Το φίλτρο άμμου για τραχύ καθαρισμό για την πισίνα θεωρείται το πιο προσιτό μέσο μηχανικής διήθησης του νερού. Η συσκευή του φίλτρου άμμου για την πισίνα δεν διαφέρει ως προς τη δομική πολυπλοκότητα.Η μονάδα είναι κλειστός πλαστικός περιέκτης με δύο οπές για τροφοδοσία και εκκένωση νερού. Μέσα στο σώμα περιέχει γεμιστικό με τη μορφή χαλαζία ή γυάλινη άμμο. Στα μη δαπανηρά απλά μοντέλα φίλτρων άμμου, το πάχος του στρώματος φίλτρου είναι από 0,5 έως 0,8 mm, σε πιο σύνθετες δομές χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 3 στρώματα πληρωτικού από διαφορετικά κλάσματα.

Εκτός από την οικονομική ελκυστικότητα και τον απλοποιημένο σχεδιασμό, το φίλτρο άμμου για την πισίνα έχει και άλλες θετικές ιδιότητες, όπως υψηλό ποσοστό διήθησης και ευκολία συντήρησης. Τα βασικά μειονεκτήματα των μηχανικών φίλτρων χαλαζία είναι το μεγάλο βάρος και οι εντυπωσιακές διαστάσεις τους.

Το φίλτρο για την πισίνα πλαισίου

Τα αμμώδη φίλτρα απαιτούν τακτικό πλύσιμο. Πόσο συχνά το πλύσιμο του φίλτρου εξαρτάται από την ένταση χρήσης της δεξαμενής, κατά μέσο όρο, η μονάδα φιλτραρίσματος καθαρίζεται μία φορά την εβδομάδα. Η έκπλυση της μονάδας πραγματοποιείται μέσω αντλίας προς τα πίσω. Για να εξαλειφθούν οι εναποθέσεις ασβέστου, εισάγονται στο φίλτρο ειδικές ενώσεις για αρκετές ώρες, μετά τις οποίες πραγματοποιείται μια τυπική διαδικασία πλύσης.

Η αντικατάσταση του υλικού πλήρωσης σε συσκευές χαλαζιακής άμμου πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια με τη χρήση γυάλινων άμμων, η διάρκεια ζωής του καθαριστή παρατείνεται σε 5 χρόνια.

Δοχείο φίλτρου πισίνας

Φίλτρο κασέτας

Ένα αποτελεσματικό φίλτρο για μια μεγάλη φουσκωτή πισίνα είναι μια συσκευή κασέτας. Το στοιχείο φίλτρου σε αυτό το σύστημα καθαρισμού είναι μεμβράνες που είναι κατασκευασμένες από λεπτές πλάκες από προπυλένιο. Τα φίλτρα των κασετών σε ποιότητα καθαρισμού ξεπερνούν δύο φορές τα ανάλογα άμμου. Το φίλτρο καθαρίζει το νερό από μεταλλικά και μηχανικά άλατα, από οργανικές ουσίες μεγέθους 10 μικρών και άνω.

Ο σχεδιασμός του φίλτρου κασέτας αποτελείται από μια φιάλη με αφαιρούμενο ή αρθρωτό καπάκι. Μια κασέτα και μια ειδική σακούλα από πολυαιθυλένιο εγκαθίστανται μέσα στη θήκη για τη συλλογή φιλτραρισμένου υλικού. Τα πλεονεκτήματα ενός φίλτρου κασέτας είναι:

 • συμπαγείς διαστάσεις της συσκευής.
 • αποτελεσματικότητα.

Η θετική ποιότητα του φίλτρου με φυσίγγιο είναι ο αισθητικός σχεδιασμός του. Αν μιλάμε για τις αδυναμίες της μονάδας, τότε περιλαμβάνουν την ανάγκη να έχουμε μια προμήθεια μεμβρανών προπυλενίου και όχι ένα μικρό κόστος εξοπλισμού.

Φίλτρο κασέτας πισίνας

Η απόδοση των φίλτρων εξαρτάται από τον τύπο της κασέτας. Έτσι, οι γεμισμένες με άνθρακα φυσίγγια όχι μόνο εξαλείφουν τη ρύπανση, αλλά και εξαλείφουν μια δυσάρεστη οσμή, το γεμιστικό ρητίνης ιοντοανταλλαγής καταστρέφει αποτελεσματικά τα βακτηρίδια. Ωστόσο, για τις δεξαμενές κατοικίας, οι ειδικοί συστήνουν να προτιμούν τα φίλτρα φυσιγγίων που είναι γεμάτα με πολυφωσφορικά άλατα.

Η φροντίδα για ένα φίλτρο κασέτας περιλαμβάνει την έκπλυση των μεμβρανών προπυλενίου καθώς αυτές είναι βρώμικες. Όταν η βρωμιά δεν πλένεται, αντικαταστήστε την κασέτα. Κατά μέσο όρο, η διάρκεια ζωής ενός φίλτρου κασέτας κυμαίνεται από 3 μήνες έως ένα έτος.

Συνδυασμένο φίλτρο πισίνας

Διάμετρο φίλτρο

Τα διμερή συσσωματώματα είναι ένα αποτελεσματικό μέσο διήθησης, το φίλτρο καθαρίζει το νερό από τα εξασθενημένα σωματίδια και εξουδετερώνει τους μικροοργανισμούς. Η διήθηση μέσω φίλτρων diatom επηρεάζει θετικά την ποιότητα του νερού, δίνει τις ιδιότητες επούλωσης της λίμνης και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Στα φίλτρα diatom, το έδαφος με θρυμματισμένα κοχύλια θαλάσσιων κατοίκων χρησιμοποιείται ως συστατικό εργασίας. Στην περίπτωση της συσκευής περιέχει αρκετές κασέτες που παρέχουν λεπτό καθαρισμό του υδάτινου περιβάλλοντος.

Μηχανικό φίλτρο για την πισίνα

Παρά τις μοναδικές ιδιότητές τους, τα φίλτρα διατόμων δεν χρησιμοποιούνται ευρέως σε ιδιωτικά νοικοκυριά λόγω του υψηλού κόστους εξοπλισμού και υψηλού κόστους συντήρησης. Το μέσο φιλτραρίσματος πρέπει να αντικαθίσταται κάθε έξι μήνες, συχνά απαιτείται παρέμβαση ειδικού οργανισμού για την αντικατάσταση και την απόρριψη του χρησιμοποιημένου φίλτρου.
Πώς να επιλέξετε ένα φίλτρο για την πισίνα

Η επιλογή φίλτρου για το νερό της οικίας της πισίνας πρέπει να πραγματοποιείται κατά το στάδιο σχεδιασμού της πισίνας του σπιτιού. Η κατάλληλα επιλεγμένη μονάδα φιλτραρίσματος θα μειώσει το κόστος διατήρησης μιας τεχνητής δεξαμενής, θα επεκτείνει τη διάρκεια λειτουργίας της.

Καθαρισμός πισίνας

Ποιο φίλτρο πρέπει να επιλέξετε εξαρτάται από τον τύπο της τεχνητής δεξαμενής, την ένταση της χρήσης της και άλλες τεχνικές παραμέτρους. Ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής είναι η απόδοση της συσκευής φιλτραρίσματος. Μπορείτε να επιλέξετε ένα φίλτρο για μια πισίνα ανά χωρητικότητα με απλούς υπολογισμούς - ο όγκος της δεξαμενής πολλαπλασιάζεται επί 2,5 και το αποτέλεσμα που λαμβάνεται διαιρείται σε 10.

Για τον καθαρισμό υψηλής ποιότητας μιας μεγάλης πισίνας για όλη την οικογένεια, επιλέξτε ένα φίλτρο χωρητικότητας τουλάχιστον 500 l / h.

Κατά τη διαδικασία καθαρισμού, το μολυσμένο νερό πρέπει να περάσει από το φίλτρο τρεις φορές την ημέρα. Η λειτουργία της εγκατάστασης φίλτρου εξαρτάται όχι μόνο από την ισχύ της συσκευής, αλλά και από την ταχύτητα φιλτραρίσματος. Κατά μέσο όρο, ο χρόνος πλήρους ροής νερού στην πισίνα πρέπει να είναι 6-8 ώρες.

Φίλτρο άμμου για την πισίνα

Αυτόματο φίλτρο πισίνας

Πολλοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών χρησιμοποιούν οικιακά συστήματα φιλτραρίσματος για να καθαρίσουν λίμνες για να μειώσουν το κόστος συντήρησης της πισίνας. Πριν δημιουργήσετε ένα φίλτρο για μια πισίνα από μόνος σας, θα πρέπει να προετοιμάσετε τα εξαρτήματα του συστήματος φίλτρου:

 • πλαστική χωρητικότητα 60-65 λίτρα.
 • χονδροειδής κλασματική άμμος χαλαζία.
 • μια αντλία με βαλβίδα έξι θέσεων που σας επιτρέπει να αλλάξετε τους τρόπους λειτουργίας της αντλίας του κινητήρα.
 • πολυπροπυλενίου.

Για την κατασκευή του φίλτρου με την παραδοσιακή μέθοδο, επιλέγουμε ένα δοχείο με ευρύ λαιμό. Ως σώμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό βαρέλι ή κάνιστρο. Η δεξαμενή είναι τοποθετημένη σε κάποια απόσταση από τη δεξαμενή με νερό. Η χαλαζιακή άμμος χύνεται μέσα στην θήκη. Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα καθαρισμού μεταξύ της άμμου, μπορεί να τοποθετηθεί ένα στρώμα ενεργού άνθρακα ή γραφίτη. Η κάννη γεμάτη με υλικό φίλτρου είναι καλά κλεισμένη. Ένα σπιτικό φίλτρο συνδέεται στην αντλία συνδέοντας ένα σωλήνα με το σώμα της συσκευής και το άλλο με την αποστράγγιση της πισίνας.

Φίλτρο κενού πισίνας

Ενσωματωμένο φίλτρο πισίνας

Η διήθηση είναι ένα σημαντικό συστατικό του συστήματος επεξεργασίας νερού, το καθαρό νερό δεν περιέχει επιβλαβείς ακαθαρσίες και δυσάρεστες οσμές. Ένα φίλτρο νερού θα κάνει τη διαμονή σας στην πισίνα του σπιτιού όχι μόνο ευχάριστη αλλά και ασφαλής για την υγεία σας!

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)