Η θέση στην αίθουσα είναι η σύγχρονη ενσάρκωση των πασίγνωστων μικρών αρχιτεκτονικών μορφών (115 φωτογραφίες)

Οι γνωστές καμάρες με καμάρες ή λόγχες θεωρούνται κλασικά. Τα μοντέρνα σχέδια έχουν αποκτήσει πιο περίπλοκες μορφές και έχουν γίνει όχι μόνο διακοσμητικά αλλά και λειτουργικά. Μια θέση σε ένα δωμάτιο είναι μια εσοχή σε έναν τοίχο (βαθιά ή επιφάνεια), που χρησιμοποιείται κυρίως για διακοσμητικούς σκοπούς.

Νυχτερινή καμάρα στο δωμάτιο

Σκυρόδεμα στο δωμάτιο

Η θέση στο δωμάτιο είναι μεγάλη

Νίκη στο δωμάτιο σε κλασικό στυλ

Θέση στο δωμάτιο με λουλούδια

Θέση στο σκυρόδεμα

Εστιατόριο στο δωμάτιο με μπουφέ

Θέση στο δωμάτιο με διακόσμηση

Θέση στο δωμάτιο με ξύλινη επένδυση

Επιλογές σχεδίασης θέσεων

Χάρη στην εμφάνιση μιας ποικιλίας δομικών υλικών, δεν είναι πλέον δύσκολο να δημιουργήσετε μια θέση στον τοίχο μιας αυστηρής ή εξαίρετης μορφής. Εάν υπάρχει επίστρωση επιφανειών γυψοσανίδας, τότε για να σχηματιστεί μια κατάθλιψη αρκεί να κόψετε ένα κομμάτι του τοίχου του επιθυμητού σχήματος και να τακτοποιήσετε τις πλαγιές.

Θέση σε δωμάτιο με ξύλινα ράφια

Θέση στο νηπιαγωγείο

Θέση στο σπίτι

Νίκελ με ντους στο μπάνιο

Η θέση στο μπάνιο είναι σγουρά

Θέση στο δωμάτιο του γαλλικού στυλ

Θέση στο δωμάτιο με ακουστικά

Θέση σε γυψοσανίδα

Θέση στο σαλόνι

Ειδικά κάνοντας κόγχες σε τοίχους από σκυρόδεμα είναι μια αχρείαστη κατοχή. Εάν είναι επιθυμητό, ​​ο σχεδιασμός μπορεί να σχεδιαστεί με την κατασκευή ενός ειδικού πλαισίου από μεταλλικό προφίλ και την επένδυση με φύλλα από γυψοσανίδα ή κόντρα πλακέ. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να καθορίσετε οποιοδήποτε βάθος της θέσης - το κύριο πράγμα είναι ότι το σχέδιο συνδυάζεται άψογα στο εσωτερικό του δωματίου.

Θέση στο δωμάτιο με διακόσμηση

Η θέση στο δωμάτιο είναι διακοσμητική

Θέση στο νηπιαγωγείο

Κόγχη με μαλακό καθιστικό στο δωμάτιο

Ικανοποίηση στο σχεδιασμό του δωματίου

Θέση στο σπίτι

Νίκη στο ντους

Θέση στο χώρο του βιομηχανικού στυλ

Θέση στο εσωτερικό

Θέση στο εσωτερικό του γραφείου

Ικανοποιητική πέτρα στο εσωτερικό

Θέση με τζάκι στο εσωτερικό

Κάτοψη από τούβλα στο εσωτερικό

Θέση στο εσωτερικό του διαδρόμου

Νίκη με ένα κρεβάτι στο δωμάτιο

Θέση στην κουζίνα

Στα σπίτια της παλιάς διάταξης ή "Χρουστσόφ" κάποια δωμάτια ήταν εξοπλισμένα με μεγάλες κόγχες. Εάν λάβετε υπόψη το μέγεθος των εσοχών, τότε στο διαμέρισμα ένα δωμάτιο με μια θέση μπορεί να είναι εξοπλισμένο με ένα επιπλέον κρεβάτι ή γραφείο.

Θέση στο διαμέρισμα

Κάτοψη στο δωμάτιο του σοφίτα

Μικρή κουζίνα σε μια θέση

Θέση στο σοφίτα

Θέση στο μοντέρνο δωμάτιο

Θέση με παράθυρο στο δωμάτιο

Θέση στον ανοικτό χώρο του σπιτιού

Θέση με μαλακά πάνελ στο υπνοδωμάτιο

Διαχωριστική θέση στο δωμάτιο

Σύμφωνα με τις μεθόδους ανοίγματος ανοίγματος, μπορούν να διακριθούν δύο τύποι κόγχων:

  • οι ανοιχτές εσοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διακόσμηση χώρου (για τοποθέτηση ειδωλίων, σουβενίρ, εξοπλισμού μέσων ή τζάκι) ή ως πλήρεις αποθηκευτικοί χώροι (βιβλιοθήκη, ράφια στο μπάνιο, κόγχη στο κεφάλι του κρεβατιού).
  • οι κλειστές θύρες συμπληρώνονται από πλήρεις πόρτες (αρθρωτές ή συρόμενες), διακοσμητικές υφασμάτινες κουρτίνες ή κουρτίνες. Τέτοιες εσοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση αντικειμένων και ντουλαπιών.

Η θέση είναι ένα ενδιαφέρον και κομψό στοιχείο σχεδίασης. Πριν αποφασίσετε για την επιλογή σχεδιασμού για μια υπάρχουσα δομή ή δημιουργώντας μια νέα, πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τον σκοπό της. Ακόμη και αν τα ενσωματωμένα ράφια χρειάζονται μόνο ως διακόσμηση, είναι σημαντικό να επιλέξετε το σχήμα, το τελείωμα, τη θέση τους.

Θέση στην ποδιά κουζίνας

Η θέση στο δωμάτιο είναι σγουρή

Θέση στην κουζίνα

Θέση σε γυψοσανίδα

Θέση στο σαλόνι

Πλακάκια στο μπάνιο

Θέση στο δωμάτιο

Θέση με ράφια στο δωμάτιο.

Θέση στο ανώτατο όριο στο δωμάτιο

Θέση στο διάδρομο

Θέση στο άνοιγμα

Εστιατόριο στην αίθουσα Provence

Θέση στο δωμάτιο με γκρι χρώμα

Ντουλάπα σε μια θέση στο διάδρομο

Πώς να χρησιμοποιήσετε κόγχες στο εσωτερικό

Μερικές φορές η δημιουργία των εσοχών στις εγκαταστάσεις προγραμματίζεται στα στάδια της ανάπτυξης του έργου. Εάν μια θέση δημιουργείται στο στάδιο της επισκευής, τότε ο σκοπός και το σχήμα της θα πρέπει ήδη να καθοριστούν.

Κατά την τοποθέτηση τέτοιων μικρών αρχιτεκτονικών μορφών, κατά κανόνα, λαμβάνεται υπόψη το ύφος του εσωτερικού χώρου και η θέση αποκτά το κατάλληλο σχήμα και το τελείωμα:

  • οι τοξωτές μορφές και οι λαβίδες είναι εγγενείς στο σχεδιασμό των αραβικών ή ασιατικών στυλ. Κατά τη διακόσμηση των επιφανειών των τοίχων και των κόγχων, επιλέγονται στενές αποχρώσεις ή μια κατάλληλη κλίμακα αντίθεσης. Λαμπτήρες τοποθετούνται στις εσοχές.
  • στους πολυτελείς εσωτερικούς χώρους του μπαρόκ, ροκοκό στυλ, χύτευση γυψοσανίδας, περίγραμμα με περίγραμμα χρησιμοποιείται για να διακοσμήσει κόγχες. Εξαιρετικά ειδώλια που τοποθετούνται στις εσοχές συμπληρώνουν τέλεια την πλούσια διακόσμηση του δωματίου.
  • σε μοντέρνους στυλ, οι κόγχες τονίζουν με έμφαση τον μινιμαλισμό, τις απλές μορφές επίπλων. Αυτή είναι μια καταπληκτική περίπτωση όταν η διακόσμηση είναι παρούσα στο εσωτερικό του δωματίου, αλλά παρουσιάζεται διακριτικά και κομψά.Μια ομάδα αρκετών ρηχών κόγχων είναι αρκετά ικανή να αντικαταστήσει τα ράφια βιβλίων.

Σε διαμερίσματα ενός δωματίου, συνιστάται να χρησιμοποιείτε τέτοιες τεχνικές διακόσμησης σε διαδρόμους και αίθουσες.

Θέση στο Χρουστσόφ

Θέση στο δωμάτιο πάνω από το κεφαλάρι

Κάτοψη από πέτρα στο μπάνιο

Ντουλάπα ντουλάπι

Θέση με ντουλάπια στο δωμάτιο

Θέση με πάγκο από το παράθυρο

Θέση με πάγκο στο διάδρομο

Θέση στο υπνοδωμάτιο

Θέση με γυάλινα ράφια

Θέση με γυάλινες πόρτες

Θέση με ράφια

Θέση με τραπέζι

Τηλεοπτική εξειδικευμένη αίθουσα

Στοιχείο σχεδίασης με δυνατότητα έκθεσης

Πολλοί ιδιοκτήτες συλλέγουν μικρά έργα τέχνης ή διατηρούν αξιοσημείωτα βραβεία, αναμνηστικά. Δεν θέλετε πάντα να κρύβετε αξέχαστα ή ακριβά πράγματα στα γραφεία. Μέσα από τις κόγχες μπορείτε να οργανώσετε μια όμορφη έκθεση για να επιδείξετε μοναδικά πράγματα. Κατά τη δημιουργία και τη διακόσμηση των ενσωματωμένων δομών, η κρυφή καλωδίωση είναι αναγκαστικά τοποθετημένη για πρόσθετο φωτισμό αντικειμένων. Αν πολλά επίπεδα υποτίθεται ότι βρίσκονται σε κόγχες, τότε τα ράφια γίνονται "κωφά" ή γυαλί. Ένα ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα προκύπτει όταν χρησιμοποιείτε διαφανές γυαλί για να διακοσμήσετε ράφια.

Μια τέτοια έκθεση μπορεί να γίνει το επίκεντρο του σχεδιασμού του δωματίου. Είναι επιθυμητό να εξοπλιστούν τέτοιες διακοσμητικές εσοχές σε σαλόνια, βιβλιοθήκες, αίθουσες και φυτώρια.

Θέση στο δωμάτιο για βιβλία.

Θέση στο δωμάτιο με συρταριέρα

Θέση στο διάδρομο

Κόκκινο κόλπο στο δωμάτιο

Εστιατόριο στο δωμάτιο με ένα κρεβάτι

Θέση στην κουζίνα

Η θέση στο δωμάτιο είναι τετράγωνη

Θέση στο διαμέρισμα

Θέση στο δωμάτιο με λαμπτήρες

Εσώρουχα με μπάνιο στο δωμάτιο

Θέση στο μπάνιο

Θέση στο δωμάτιο με βάζα

Θέση στο δωμάτιο γύρω από το παράθυρο

Νίκη στο δωμάτιο σε ανατολίτικο στυλ.

Θέση στο δωμάτιο με εντοιχισμένη ντουλάπα

Θέση σε δωμάτιο σε εξοχική κατοικία

Η θέση στο δωμάτιο είναι καθρέφτης

Εστιατόριο στο δωμάτιο με καθρέφτη

Μέσα μαζικής ενημέρωσης στα σαλόνια

Παρόμοια σχέδια χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση της τηλεόρασης, διαφόρων συσκευών μουσικής και βίντεο. Η χρήση αυτών των μικρών αρχιτεκτονικών μορφών είναι κατάλληλη για εσωτερικούς χώρους που κατασκευάζονται με μοντέρνα στυλ: μινιμαλισμό, σοφίτα, υψηλής τεχνολογίας. Ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα τέτοιων δομών είναι ότι όλες οι επικοινωνίες και οι καλωδιώσεις είναι κρυμμένες και τα καλώδια δεν καταστρέφουν οπτικά το εσωτερικό του δωματίου.

Θέση στις σκάλες

Θέση στο σοφίτα

Θέση από τα έπιπλα υπνοδωματίου

Θέση στο αίθριο Art Nouveau

Θέση με μωσαϊκό στο μπάνιο

Μια ενδιαφέρουσα τεχνική διακόσμησης είναι η χρήση μιας θέσης για την τοποθέτηση ενός ηλεκτρικού τζακιού. Χάρη στην τεχνητή πυρκαγιά, το δωμάτιο αποκτά μια ιδιαίτερη ζεστασιά: δημιουργείται μια ατμόσφαιρα άνεσης και ηρεμίας.

Θέση ως σχέδιο για το κεφάλι του κρεβατιού

Όλοι δεν θέλουν να εγκαταστήσουν κρεβάτια με μνημειώδη κεφάλια στην κρεβατοκάμαρα ή να τοποθετήσουν παραδοσιακά κομοδίνα στις πλευρές του κρεβατιού. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να κάθονται άνετα στο κρεβάτι το βράδυ πριν πάνε για ύπνο και να διαβάσουν ένα βιβλίο σε απαλό άνετο φωτισμό. Η ενσωματωμένη θέση, στην οποία βρίσκονται τα μικρά φωτιστικά, θα αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα έπιπλα στο κομοδίνο. Τέτοιες εσοχές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση μικρών αντικειμένων.

Θέση για πιάτα

Θέση στο δωμάτιο με μαλακή ταπετσαρία

Θέση σε διαμέρισμα στούντιο

Θέση με περιθώριο

Λακωνικά εξειδικευμένα ράφια στο μπάνιο

Μια πολύ δημοφιλής επιλογή είναι η δημιουργία κομψών ενσωματωμένων ράφια στο μπάνιο ή την τουαλέτα. Το καλύτερο υλικό για τη δημιουργία διακοσμητικών κόγχων είναι τούβλο. Για την διακοσμητική διακόσμηση της τοιχοποιίας, κατά κανόνα χρησιμοποιούνται κεραμικά πλακάκια ή ψηφιδωτά. Τα τακτοποιημένα παράθυρα παράθυρα φαίνονται πολύ κομψά, ειδικά κατά την εγκατάσταση πρόσθετου φωτισμού σε κάθε ράφι. Τέτοιες δομές δεν φοβούνται την υγρασία και μπορούν να εξοπλιστούν απευθείας στην "υγρή ζώνη". Στα ράφια μπορείτε να βάλετε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης και περιποίησης μαλλιών.

Θέση στο διαμέρισμα

Κάτω από τις σκάλες

Υποκεφάλαιο με οπίσθιο τμήμα

Θέση με ράφια

Θέση στο διάδρομο

Ενσωματωμένο σχέδιο επίπλων

Η ενσωματωμένη θέση με σταθερό μέγεθος είναι αρκετά ικανή να παίξει το ρόλο μιας ντουλάπας ή ενός μικρού δωματίου. Είναι ιδιαίτερα ενδεδειγμένο να εξοπλίζονται τα συστήματα αποθήκευσης σε κόγχες που βρίσκονται στην κρεβατοκάμαρα ή στο νηπιαγωγείο.

Στα νέα κτίρια δημιουργούνται ειδικά σχέδια για έπιπλα. Τέτοιες κόγχες δεν έχουν ιδιαίτερη λειτουργική σημασία. Τέτοια κτίρια είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν τους σχεδιαστές να δημιουργήσουν ένα μοναδικό εσωτερικό διαμέρισμα με μια θέση ή να αλλάξουν τη γεωμετρία του δωματίου. Η υποδοχή με κόγχες είναι ιδιαίτερα απαιτητική όταν ζωντανεύετε στούντιο διαμερίσματα ενός δωματίου. Χάρη στα σχέδια, μπορείτε να νικήσετε με ενδιαφέρον τη διάταξη της κουζίνας ή μαλακό καθιστικό. Φυσικά, η δημιουργία πρόσθετων θέσεων δικαιολογείται μόνο σε μεγάλους χώρους.

Ορθογώνια θέση στο μπάνιο

Θέση στο υπνοδωμάτιο

Θέση με γυάλινα ράφια

Ξύλινα ράφια στο δωμάτιο

Συστάσεις σχεδίασης

Εάν οι κόγχες είναι ένα σημαντικό στοιχείο στο σχεδιασμό ενός δωματίου, τότε η εσωτερική τους διακόσμηση θα πρέπει να έχει ένα αντίθεση χρωμάτων σε σχέση με τους τοίχους. Ωστόσο, δεν πρέπει να επιλέξετε πολύ σκούρα χρώματα, έτσι ώστε η θέση να μην γίνει απλά μια "τρύπα" στον τοίχο. Το εσωτερικό φινίρισμα από τον καθρέφτη φαίνεται πολύ πρωτότυπο - εκδηλώνονται ασυνήθιστα αποτελέσματα εμβάθυνσης και προβληματισμού.

Εάν μια θέση χρησιμοποιείται ως έκθεση για τιμαλφή, τότε όλες οι επιφάνειες τελειώνουν με τα ίδια υλικά, σε ένα ενιαίο χρωματικό σχήμα. Στη συνέχεια, όταν χρησιμοποιείτε τον πρόσθετο ενσωματωμένο οπίσθιο φωτισμό, θα είναι αντικείμενα έκθεσης που θα προσελκύσουν την προσοχή.

Θέση στο δωμάτιο στον τοίχο

Θέση στο δωμάτιο με το τραπέζι

Η θέση στο δωμάτιο είναι η νυχτερίδα

Θέση στην τουαλέτα

Εσοχή στον τοίχο ντους

Εάν σχεδιάζετε να οργανώσετε αρκετές κόγχες σε έναν τοίχο, τότε θα πρέπει να τα κανονίσετε συμμετρικά από οποιοδήποτε κύριο θέμα. Επιπλέον, το σχήμα των εσοχών θα πρέπει να αντιγράφει το σχήμα οποιουδήποτε αντικειμένου στο δωμάτιο (έπιπλα, ψευδοροφές).

Είναι σημαντικό να εξεταστεί προσεκτικά η διάταξη των ενσωματωμένων δομών, η θέση τους, επειδή το σχήμα της θέσης, η διακόσμηση του μπορεί να αλλάξει οπτικά τη γεωμετρία του δωματίου.

Η θέση στο δωμάτιο είναι στενή

Θέση στο μπάνιο

Εστιατόριο στο δωμάτιο με καθρέφτη

Τηλεοπτική εξειδίκευση

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)